Jacob Mook Snelle wandelaar

Er bestaat vaak een verkeerd beeld over de wandelaars die de Tocht om de Noord op tempo lopen. De meeste wandelaars snappen soms niet zo goed waarom wij zo hard lopen, ik krijg dan ook altijd veel reacties in de trant van: “moet je de trein halen?”. Het gaat mij bij de tochten die ik loop absoluut niet om de tijd die ik ‘neerzet’, ik vind het gewoon leuk om te doen. Ik mag graag stevig wandelen, dat is voor mij echt ontspanning, lekker ontstressen.

Ik loop nu voor de zevende keer mee met de Tocht om de Noord. Ik ben altijd een hardloper geweest, maar ondanks dat dat door omstandigheden niet meer kan wil ik wel graag zeer actief in beweging blijven. Dat betekent voor mij lekker op mijn eigen tempo lopen, maar daarbij wel het gevoel hebben dat je aan het werken bent. Ik ben een wandelaar die soms geen pauzes neemt, ik probeer mijn tempo constant tussen de 6,8 en 7,2 kilometer per uur te houden. Dat is een tempo waar ik me heel happy bij voel.

Ik zie wandelen echt als een sport, het is voor mij heel belangrijk geworden. Ik train dan ook best veel, dat moet ook echt wel als je op zo’n tempo wil lopen. Ik heb altijd eten en drinken bij me, dan neem ik soms geen eens pauze omdat je dan zo lekker in de flow zit. Dan dram je op een gegeven moment zo door, dat je niet eens meer in de gaten hebt dat je al veertig kilometer hebt gelopen.

Ook als snelle wandelaar geniet ik van alles wat er om me heen gebeurt. Ik maak veel foto’s, loop altijd met het toestel in mijn hand; dan zie je ook veel meer van de omgeving. Als ik op een vrije dag dan ook lekker alleen ga wandelen geniet ik. Dan loop ik door de polder en is het heerlijk