Pronkjewailpad verbindt toeristische toppers van Groningen

De toeristische toppers van de provincie Groningen, de Stad Groningen, het nationaal park Lauwersmeer, de Wadden, vesting Bourtange, de borgen, de wierden en de kerken worden het komende jaar met elkaar verbonden via het Pronkjewailpad.  Het pad maakt het komend jaar (vanaf 2018) deel uit van een nieuwe lange afstandswandelroute, dat in samenwerking met het Routebureau Groningen, Marketing Groningen, provincie Groningen en vrijwel alle gemeenten in Groningen wordt ontwikkeld. 

De provincie investeert veel in de ontwikkeling van verschillende (wandel-, fiets en vaar)routes. Voor de nieuwe routes werkt de provincie met tal van partijen zoals gemeenten en de nationaal Coördinator Groningen.  In 2019 moeten alle routes fysiek en digitaal beschikbaar zijn.

Nieuw! Het Pronkjewailpad

Wandelen door de pronkjuwelen van Groningen (2018)

Groningen heeft een primeur met een nieuw wandelevenement annex LAW, waarbij wandelaars kennismaken met alle toeristische hoogtepunten van de provincie. Het betreft het Pronkjewailpad dat met een lengte van 2x 250 kilometer alle pronkjuwelen in Groningen aandoet. 

Het Pronkjewailpad (Pwp) is het antwoord op de grote belangstelling voor de Tocht om de Noord die een half uur na inschrijving al is volgeboekt. De druk op het populaire tweedaagse wandelevenement in september is groot. ‘We moeten kijken naar een alternatief’, zegt organisator Peter Velthuis. ‘Er is gevraagd om Tocht om de Noord uit te breiden, maar we willen juist dat dit een uniek en bijzonder evenement blijft. Bovendien is de jaarlijkse voorbereiding voor dit evenement veel werk. Alle onderdelen van het evenement, zoals route, thema, dorpen, enz., zijn elk jaar nieuw, daar zijn we echt een jaar mee bezig.’

Primeur
We hebben daarom besloten om een langeafstandspad te maken dwars door Groningen, waarbij de wandelaar alles kan beleven, maar dan wel op een moment en met een afstand die de wandelaar zelf kan bepalen.  Peter Velthuis: ‘We noemen het de individuele Tocht om de Noord. Het is een pad, maar tegelijkertijd ook een doorlopend evenement, deze combinatie (pad en evenement) is uniek voor Nederland.

Net als bij de Tocht om de Noord, vindt het Pronkjewailpad (Pwp) zijn oorsprong in het Gronings Volkslied: Ain Pronkjewail in golden raand is Grunnen, Stad en Ommelaand”. Centraal staat de gastvrijheid in Groningen, die d.m.v. zogenaamde Pronkjewails (Pronkjuwelen) de wandelaar wordt aangeboden. Om de paar kilometer komt de wandelaar zo’n Pronkjewail tegen en ervaart hij: "Gastvrij Grunnen".

Het Pronkjewailpad is "wandelen nieuwe stijl", met onder andere een start- en slotspektakel. De elementen die Tocht om de Noord zo geliefd maken, zoals: proeven, kunst, theater, muziek en cultuur blijven onveranderd in dit (langlopende) evenement een grote rol spelen! 

De G7 van Groningen
De route loopt via de zogenoemde G7 van Groningen, de 7 hightlights in de provincie. Het gaat om de borgen, wierden, kerken, de Wadden, het Lauwersmeer, Bourtange en de stad Groningen. Wie het pad volgt, komt deze G7 onderweg tegen met de verhalen die erbij horen. ‘Om de paar kilometer kom je door bijzonder pareltjes’, zegt Peter Velthuis. ‘Dat zijn dus de pronkjuwelen. Je kunt dan ergens onderweg een appel proeven, zien hoe mosterd gemaakt wordt een stukje paling of Groningse poffert proeven.’ 

Pronkjewail App
Langs de route werken nu 130 (toeristische, culturele en recreatieve) ondernemers mee die hun deur van donderdag tot en met zondag openzetten en de wandelaars ontvangen in hun boerderij, kaasmakerij, bakkerij, winkel, kanobedrijf, maïsdoolhof, museum, zeehondencentrum, palingrokerij of fruitboomgaard. Dit zijn instellingen die graag hun gastvrijheid (hun Pronkjewail) met de wandelaars willen delen. Ondernemers die hun zondagsrust willen, worden op die dag niet getoond in de Pronkjewail app. De route kun je namelijk volgen op je smartphone (en vanaf 2019 via het wandelknooppunten systeem).

Stempelen en Pronkkaart
Wandelaars kunnen zich inschrijven voor het evenement via Pronkjewailpad.nl (vanaf eind maart). Ze ontvangen op vertoon van het inschrijfformulier bij een tiental Pronkjewail posten, de zogenaamde Pronkkaart. Dit is een stempelkaart waarmee de pronkjuwelen ‘verzilverd’ cq geproefd en beleefd kunnen worden. 

Degene die alle benodigde stempels heeft binnengehaald, wordt uitgenodigd voor een spectaculair slotevenement in november. Alle wandelaars lopen dan gezamenlijk een laatste tocht naar en door de stad Groningen met een huldiging in de Martinikerk.

Nieuwe wandelroute (totaal 500km)
Het Pronkjewailpad is een nieuwe LAW route, die samen met het Routebureau Groningen, Marketing Groningen, de provincie Groningen en met meer dan 100 Voorlopers wordt ontwikkeld! Er komen twee routes van 250km: een Noordroute die komend jaar (eind maart) wordt geopend en de Zuidroute waarvan de opening een jaar later wordt verwacht.

Het startevenement is op 30 maart waarbij tien wandelaars in tien dagen het hele pad voorlopen en bij iedere gemeente worden ontvangen door de burgemeester. Vanaf donderdag 12 april is het pad tot 1 november geopend voor alle wandelaars.

 

Praktische Informatie

Periode: van 12 april tot 1 november 

Kosten (1e editie): 35 euro, inclusief het eindfestival en bezoek aan alle pronkjuwelen 

Startplaats: zelf te bepalen

Route: dwars door Groningen

Afstand: ca. 250 kilometer in meerdere etappes 

Karakter: een langeafstandspad gecombineerd met een wandelevenement door de highlights van Groningen. Dit evenement kan gedurende een half jaar gelopen worden

Maximum aantal deelnemers: onbeperkt 

Inschrijving en Informatie vanaf maart 2018: www.Pronkjewailpad.nl