Bevrijdingstocht 2020

Breng het Bevrijdingsvuur op 5 mei 2020 naar jouw dorp 

 
Groningen viert en herdenkt 75 jaar vrijheid met een groots provinciaal programma. Op dinsdagochtend 5 mei arriveert het Bevrijdingsvuur in het Stadspark te Groningen. De Tocht om de Noord wil met een Bevrijdingstocht het vuur naar álle dorpen in Groningen ontsteken. 

Estafette voor iedereen 

We zoeken individuen en/of groepen die het Bevrijdingsvuur naar hun dorp in de provincie Groningen willen brengen. Dit gaat in estafettevorm en kan bijvoorbeeld wandelend, hardlopend of fietsend. Er is van alles mogelijk en ludieke acties zijn van harte welkom! 
 
Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen  – ook al is het voor een paar honderd meter. Je kunt je als individu aanmelden, maar ook als team. Denk bijvoorbeeld aan je hardloopploeg, voetbalteam, schoolklas of theatergroep. Of denk aan inwoners van verzorgingstehuizen, die in een rolstoel meedoen en worden voortgeduwd door hun (klein-)kinderen of vrijwilligers. Wij zorgen ervoor dat alle personen die voor een bepaald dorp willen lopen aan elkaar gekoppeld worden. Elk dorp heeft één contactpersoon die dit coördineert. Uiteindelijk gaat het om verbindingen en ontmoetingen, en samen herdenken en vieren. 

Aankomst

De aankomst in het dorp is een feestelijke gebeurtenis. Hoe dit eruit komt te zien, is aan het dorp (de coördinator en/of de deelnemers) zelf. We raden aan om de laatste kilometer van de Bevrijdingstocht met álle deelnemers van het estafetteteam de wandelen, bijvoorbeeld met het plaatselijke muziekkorps erbij. In het dorp wordt het vuur op een centrale plek ontstoken. 
 
Helemaal leuk is om de aankomst in het dorp te koppelen aan andere lokale activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid, zoals een reeds geplande optocht of een festival. Het is dan ook raadzaam de lokale 4/5 mei comités en dorpsbelangenorganisaties bij de Bevrijdingstocht te betrekken.
 

Korte handleiding

Meer informatie? Bekijk hier onze korte praktische handleiding. 
 

Meedoen

Lijkt het je wat om mee te doen met de Bevrijdingstocht en het vuur naar jouw dorp te brengen? Vul dan dit aanmeldformulier in.
Lukt dat niet? Dan kun je onderstaande informatie doorgeven via bevrijdingstocht2020@gmail.com.
 
  • Naam
  • E-mail
  • Telefoonnummer
  • Jouw dorp of stad(swijk) 
  • Met hoeveel personen meld je je aan?