Vrienden van Tocht om de Noord

Vrienden van TodN

Initiatief van wandelaars 

Vrienden van Tocht om de Noord is een initiatief ván wandelaars, vóór wandelaars en andere betrokkenen bij Tocht om de Noord. Voor een ieder die zich herkent in wederkerige gastvrijheid, liefde voor en 'vanuit' Groningen, en samen wil ontdekken, wandelen of wat daaruit ook voortkomt.

Deelnemende wandelaars, maar ook ondernemingen, dorpelingen, theatergroepen, muzikanten en vrijwilligers weten al jaren hun 'wandelweg' naar Tocht om de Noord te vinden. We treffen elkaar daarom wel vaker en kijken naar een volgend treffen alweer uit. Dat heeft Tocht om de Noord ook gemerkt en is daar bijzonder blij mee en trots op. Ook met 'Vrienden van' wordt hieraan een positieve bijdrage geleverd.

Hendrik Watermulder 'Vanaf de eerste Tocht om de Noord meer dan 15 jaar geleden heb ik al meegelopen en kwam ik vaker dezelfde wandelaars tegen. We raakten aan de praat en gingen ook vaker samen wandelen. Zo zijn mooie vriendschappen ontstaan'.

Kor van Timmeren 'Via Tocht om de Noord leerde ik wandelvrienden kennen met wie ik ook andere tochten onderneem, kan trainen voor een langere tocht en ervaringen en ideeën kan uitwisselen. Ook heb ik onderlinge aandacht en betrokkenheid als positief ervaren.'

Ooldrik Modderman 'Al jaren ben ik actief in de loopsport en wandelcoach. Bij Tocht om de Noord leerde ik nieuwe wandelmaten kennen. Ook organiseer ik bijna wekelijks kortere wandelingen voor groepen. Mensen in beweging brengen en kansen bieden op gezellige ontmoeting, daar gaat het mij om.'

3 Provinciën Groep 'Wij kenden elkaar van verschillende tochten, maar als groep ontstaan uit Voorlopers van het Pronkjewailpad. Van hieruit werd groep aangevuld met medewandelaars. Duurde niet lang of we noemden ons 3 Provinciën Groep, want we komen ieder uit één van de Noordelijke provincies'. 

Recente voorbeeldinitiatieven

SchiervoetenEr zijn zeven etappes van de maand van Pronkjewailpad uitgezet van april tm oktober die niet de hele route afdekken. De uitdaging voor wandelaars is om het hele Ponkjewailpad te wandelen. Een van de wandelaars nam het initiatief om de Etappe van Schiermonnikoog te organiseren en stelde die open voor alle wandelaars van Pronkjewailpad (augustus 2023).

SantiagoEnige jaren geleden organiseerde de grondlegger van Tocht om de Noord op verzoek met enkele TodN-deelnemers een wandeltocht naar Santiago de Compostella. Een wandelaar nam zelf het initiatief om met deelnemers die hij kent van Tocht om de Noord van Santiago de Compostella naar Finesterra en Muxia te wandelen (mei 2023). Eerder wandelde hij alleen van Tui naar Santiago de Compostella.

AirborneAl jaren doen heel wat TodN-deelnemers mee aan de Nijmeegse Vierdaagse, maar een wandelaar wilde ook een keer voor de Airbornetocht vanuit Oosterbeek gaan. De grootste eendaagse wandeltocht ter wereld! Bedacht werd dat het leuker zou zijn dit samen met meer wandelaars van TodN te ondernemen (september 2023). 

Attentie! De groepsgrootte is afhankelijk van de belangstelling en boekingsmogelijkheden, vervoer, verblijf en dergelijke.

Meer ideeën:

Wadlopen naar bv Ameland (de kortere route).
Bezoek aan kerstmarkt (in Duitsland) of Groninger Welvaart.
Naar optreden van een van zangkoren of bands van TodN.
Bezoek aan open dag Fiesland Campina, Boert Bewust of LTO Noord.
Deelname meerdaagsen, Salland, Heuvelland Weerribben enz*
Lichtbeeldenroute Harlingen, Zwolle... of andere Light Walks.
Wandeling door Groningen met Puutje, of stadswandeling elders.
Etappe (van de maand) van Pronkjewailpad wandelen.
Maken trainingsprogramma voor trainen grotere tocht.
Enz...

* via verblijf bv in (vakantie)bungalow, blokhutten enz..

Een ieder kan initiatieven nemen en deze openstellen voor allen die zich herkennen in het profiel van 'Vrienden van' (eerste alinea).

Contact opnemen

Contact verloopt vooralsnog via de al veel geraadpleegde Facebook-groep Tocht om de Noord. Daar kunnen ook initiatieven worden gepost en contact worden gelegd om samen iets te ondernemen. Mogelijk wordt er in de toekomst ook een algemeen e-mailadres geopend.