Het Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad

Pronkjewailpad Het Pronkjewailpad is een populaire langeafstand wandel- en fietspad door de provincie Groningen, waarbij deelnemers op een verrassende, actieve en gastvrije manier kennismaken met Groningen en de Groningers.

Het Pronkjewailpad is opgedeeld in een Noordroute (250 km) en een Zuidroute (350 km). Deelnemers kunnen één van de routes kiezen (of allebei, natuurlijk) en hebben twee jaar om deze te voltooien. Het Pronkjewailpad is elk jaar van april t/m oktober geopend, van donderdag tot en met zondag.

Deelnemers wandelen of fietsen het Pronkjewailpad aan de hand van een stempelkaart. Onderweg moeten zij in elk dorp minstens één stempel op hun stempelkaart halen. Ruim 280 lokale ondernemers en andere toeristische, recreatieve en culturele organisaties in Groningen doen mee als stempelpost.

Naast een stempel biedt een groot aantal stempelposten de deelnemer ook een ‘Pronkjewail’ aan: een gastvrij gebaar. Denk bijvoorbeeld aan het meegeven van een souvenir, het proeven van een stukje poffert, een expositie bekijken, of een toren beklimmen. Zo leer je het landschap, de cultuur, het erfgoed én de inwoners van Groningen op een onvergetelijke manier kennen.

Beleef het Pronkjewailpad zelf!

INSCHRIJVEN VOOR HET PRONKJEWAILPAD

Gaat u op ontdekkingstocht door Groningen? Tof! In drie simpele stappen bent u klaar om te gaan.

Lees hier hoe!

OPENINGSTIJDEN

Het Pronkjewailpad is ieder jaar van april tot en met oktober te wandelen of te fietsen. Het pad is in die maanden geopend van donderdag t/m zondag van 10:00 – 17:00u. Lukt het niet om het pad in één seizoen te voltooien? Geen probleem! De stempelkaart is twee jaar geldig.

HULDIGING

Heeft u de Noord en-/of Zuidroute wandelend voltooid? Stuur dan een mailtje naar pronkjewailpad@todn.nl. U wordt vervolgens uitgenodigd voor de Camino Groningen: de gezamenlijke slotetappe en huldiging. Heeft u een route fietsend voltooid? Dan ontvangt u, op vertoon van uw volle stempelkaart, een mooie Pronkjewail Proeverij bij Stadscafé Pronk in Groningen.  

PRONKJEWAIL APP

In de Pronkjewail App kun je de route(s) vinden. Op deze routekaart zie je ook de stempelposten die geopend zijn op het moment dat jij wandelt of fietst. Daarnaast kun je via de app ook digitaal stempelen; een oplossing als een stempelpost onverhoopt gesloten blijkt te zijn. Deze app kun je downloaden in de App Store en de Play Store. Door de QR-code op jouw stempelkaart te scannen, krijg je toegang tot alle functies van de app.

ROUTE

Het Pronkjewailpad bestaat voor wandelaars uit een Noord- en Zuidroute. De Noordroute is vanaf 2020 ook beschikbaar in een fietsversie. Al deze routes vind je in de Pronkjewail App. Stuur een mailtje naar pronkjewailpad@todn.nl als je:

  • De route(s) in GPX of KML bestand wilt ontvangen;
  • De route(s) via wandelknooppunten wilt ontvangen (zonder smartphone).

Klik hier voor de complete overzicht van de routes.

STEMPELPOSTEN

In elk dorp moet je minstens één stempel halen op je stempelkaart. Meer stempels halen mag ook; dat kan op de achterkant van je stempelkaart. In de Pronkjewail App vind je de stempelposten die geopend zijn op het moment dat jij loopt of fietst. Geen smartphone? Op onze website vind je ook een beknopt overzicht van de stempelposten op de Noordroute en de Zuidroute.

Blijkt een stempelpost onverhoopt gesloten te zijn, kun je (1) digitaal stempelen via de app of (2) een selfie maken en ‘selfie’ in het stempelvakje op het stempelkaart schrijven.

Er zijn drie soorten stempelposten op het Pronkjewailpad.

1. Pronkjewailposten (kleur in de app: goud)
Dit zijn stempelposten die wandelaars en fietsers niet alleen een stempel aanbieden, maar ook een ‘pronkjewail’: een gastvrij gebaar. Deze kunnen af en toe ook onbemand zijn.

2. Bemande stempelposten (kleur in de app: blauw)
Dit zijn stempelposten waar de wandelaars en fietsers een stempel krijgen van een medewerker.

3. Onbemande stempelposten (kleur in de app: groen)
Dit zijn stempelposten waar de wandelaars en fietsers zelf een stempel moeten zetten.

THEMASTEMPELS

Ieder jaar biedt het Pronkjewailpad de wandelaar een extra uitdaging door middel van ‘themastempels’. Er worden extra stempelposten gecreëerd door de hele provincie – niet alleen op de routes van het Pronkjewailpad, maar ook daarbuiten. Daarnaast moet je bij deze extra stempelposten interessante vragen beantwoorden!

In 2020 en 2021 is het thema: molens. Vanaf half augustus 2020 bieden ruim 90 Groninger molens een themastempel aan. Trek eropuit (te voet, op de fiets of in de auto) en verzamel zoveel mogelijk themastempels! Welke molens er zijn en waar ze zich bevinden vind je in de Pronkjewail App. In de app kun je vragen beantwoorden over de molens en punten verzamelen. Dit doen we samen met themapartner Erfgoedpartners.

Groeten uit Groningen