Etappe van de Maand Juli 2023

Etappe van de maand juli 2023

Winsum - Warfhuizen

In juli 2023 start de Etappe van de Maand in Winsum: 'Het mooiste dorp van Nederland', volgens de ANWB in 2020. Als je door Winsum loopt waan je je in vroegere tijden. Met maar liefst 59 rijksmonumenten is er op elke straathoek wel iets te zien. Van een kasteel tot oude woonhuizen en historische boerderijen: hier staan karakteristieke gebouwen die de de tand des tijds hebben doorstaan.

Met 6 (stuk voor stuk bijzondere) stempelposten is Winsum ook goed vertegenwoordigd op het Pronkjewailpad. Maar daar hadden moeiteloos nog wel 20 stempelposten bij gekunt, want Winsum heeft ook meerdere bijzondere kerken, molens en (ambachtelijke) ondernemers die absoluut de moeite waard zijn om eens te bezoeken. 

Stempelposten 

Na Winsum voert de route ons langs Aduarderzijl waar gebruikt kan worden gemaakt van de Reitdiepveer. Een bijzondere veerdienst, al was het alleen al omdat het één van de weinige veerdiensten in Nederland is die niet recht oversteekt. Verder passeren we nog de pittoreske dorpjes Ezinge, Saaksum, Roodehaan en Warfhuizen. Waarbij een stempel kan worden gehaald bij o.a. een museum, twee campings, een lijstenmakerij en natuurlijk een borg: de Allersmaborg.  

Openingsdag Etappe van de Maand

Op het Pronkjewailpad bepaal je zelf wanneer en waar je loopt. Dat geldt ook deels voor de Etappe van de Maand. Je mag namelijk de hele maand de betreffende etappe lopen en zelf ook jouw start- en finishpunt bepalen. Maar om je een beetje op weg te helpen, kun je er ook voor kiezen om te lopen op de Openingsdag van de Etappe van de Maand. Deze maand is dat op zaterdag 1 juli. Een voordeel is dan dat de stempelposten nog eens extra hun best doen om jou gastvrij te ontvangen. Ook is de kans groot dat je mede-pronkjewailpad-wandelaars op de route tegenkomt!

Stempelkaart 

Als deelnemer aan de Etappe van de Maand op het Pronkjewailpad, kun je na inschrijving een persoonlijke Pronkjewailpad Etappekaart (stempelkaart) downloaden vanuit Mijn PWP. 

Voor informatie over inschrijven en kosten, kijk op inschrijven voor het Pronkjewailpad

Openbaar vervoer

Vaak zijn de start- en finishlocaties van de Etappe van de Maand te bereiken met het openbaar vervoer (trein of bus). Soms is er een aanloop nodig vanaf een bepaalde bus- of treinhalte. Via www.9292.nl vind je de meest actuele OV-informatie en kun je eenvoudig jouw reis plannen. 

In Winsum zijn diverse busverbindingen van en naar het treinstation, in Warfhuizen zijn die er niet of onvoldoende. Wandelaars die finishen in Warfhuizen kunnen ongeveer 2,5 km verder wandelen naar Wehe den Hoorn, bushalte Kerkstraat en van daaruit elk uur kiezen voor Qbuzz 68 op 22 minuten, of bushalte Mernaweg op 34 minuten over het hele uur terug naar Winsum. Check de actuele dienstregeling.

Auto / fiets

Als je een fietsendrager hebt, kun je je fiets achterop de auto zetten en deze afleveren bij de finishlocatie. Vervolgens rijdt je door naar de startlocatie en loop je terug naar je fiets. 

Mocht je samen met anderen lopen, dan kun je er ook voor kiezen om met twee auto's te reizen. De ene auto parkeer je 's ochtends bij de finish en met de andere auto rijd je door naar de startlocatie. 

Groeten uit Groningen