Algemene informatie Pronkjewailpad

Beste wandelaar,

Wat leuk dat u het Pronkjewailpad gaat wandelen!!
Het Pronkjewailpad vindt zijn oorsprong in het Gronings Volkslied: 

"Ain Pronkjewail in golden raand is Grunnen, Stad en Ommelaand". 

Groninger pronkjuweeltjes en pareltjes vormen de kern van dit wandelpad. Denk aan borgen, wierden, kerken, de Wadden, het Lauwersmeer, Bourtange en de stad Groningen, maar ook horeca, galerieën, tuinen en musea. Om de paar kilometer komt u langs of gaat u zelfs door deze pronkjuwelen van Groningen. Het Pronkjewailpad is niet alleen een wandelpad, maar ook een evenement – het pad viert namelijk Gastvrij Groningen! Langs de routes werken vele lokale ondernemers en organisaties mee met het Pronkjewailpad door hun deuren voor u open te zetten. Zij bieden u een bijzondere ‘pronkjewail’ aan: een gebaar van gastvrijheid. Voor elk pronkjuweeltje die u bezoekt, proeft of ervaart, verdient u een stempel op deze kaart. Op deze manier ontdekt u met het Pronkjewailpad al het moois dat Groningen te bieden heeft en bent op het einde van uw wandeltocht misschien zelf een echte Grunneger geworden. Gaandeweg gaat u het Noorderland ontdekken en ga je van Groningen houden!

Veel plezier!

Openingstijden Pronkjewailpad (PW Pad)

De stempelposten op het Pronkjewailpad zijn elke week (april tot eind oktober) open vanaf donderdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur! U kunt het PW Pad ook op de andere dagen van de week lopen (maandag t/m woensdag), er zijn dan echter geen tot weinig stempels te halen!!

Inschrijven Pronkjewailpad

U kunt op deze website inschrijven voor het Pronkjewailpad, klik op: inschrijfformulier. De inschrijfkosten bedragen voor de Noordroute € 38,00 en Zuidroute €42,00.  De inschrijving is inclusief:

 • De Pronkjewailkaart (stempelkaart), waarmee u de pronkjuwelen verzilvert
 • Alle pronkjuwelen (diverse voorproefjes) onderweg 
 • De Pronkjewail App (de inschrijving geeft u toegang tot een volledig gebruik)
 • De Camino Groningen (laatste etappe) op zaterdag 9 november 2019
 • Een bijzonder Gronings streekproduct op zaterdag 9 november 2019
 • Diverse herinneringen op zaterdag 9 november 2019

Let op!!
Het Pronkjewailpad is (dit jaar) te wandelen met  de App van het Pronkjewailpad, GPS en afstandmeten.nl. U kunt deze bestanden, na inschrijving op het PW Pad van ons ontvangen, stuur hiervoor een email naar: Pronkjewailpad@gmail.com.

Zie voor meer informatie ook: Routes Pronkjewailpad  en  App Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad, de alternatieve TodN 

Het Pronkjewailpad (PW Pad) is het antwoord op de grote belangstelling voor de Tocht om de Noord die een half uur na inschrijving al is volgeboekt. De druk op het populaire tweedaagse wandelevenement in september is groot. ‘We moeten kijken naar een alternatief’, zegt organisator Peter Velthuis. ‘Er is gevraagd om Tocht om de Noord uit te breiden, maar we willen juist dat dit een uniek en bijzonder evenement blijft. Bovendien is de jaarlijkse voorbereiding voor dit evenement veel werk. Alle onderdelen van het evenement, zoals route, thema, dorpen, enz., zijn elk jaar nieuw, daar zijn we echt een jaar mee bezig.’

Primeur

We hebben daarom besloten om een langeafstandspad Groningen te maken dwars door de provincie, waarbij de wandelaar van alles kan beleven en wel op een moment en met een afstand die de wandelaar zelf kan bepalen.  Peter Velthuis: ‘We noemen het de individuele Tocht om de Noord. Het is een pad, maar het is tegelijkertijd ook een doorlopend evenement, deze combinatie: een 'Evenement(en)pad' is uniek voor Nederland.

Net als bij de Tocht om de Noord, vindt het Pronkjewailpad (PW Pad) zijn oorsprong in het Gronings Volkslied: Ain Pronkjewail in golden raand is Grunnen, Stad en Ommelaand”. Centraal staat de gastvrijheid in Groningen, die d.m.v. zogenaamde Pronkjewails (Pronkjuwelen) de wandelaar wordt aangeboden. Om de paar kilometer komt de wandelaar zo’n Pronkjewail tegen en ervaart hij: "Gastvrij Groningen".

Het Pronkjewailpad is "wandelen nieuwe stijl", met onder andere een start- en slotspektakel. De elementen die Tocht om de Noord zo geliefd maken, zoals: proeven, kunst, theater, muziek en cultuur blijven onveranderd in dit (halfjaar durende) evenement een grote rol spelen! 

De G7 van Groningen

De route loopt via de zogenoemde G7 van Groningen, de 7 hightlights in de provincie. Het gaat om de borgen, wierden, kerken, de Wadden, het Lauwersmeer, Bourtange en de stad Groningen. Wie het pad volgt, komt deze G7 onderweg tegen met de verhalen die erbij horen. ‘Daarnaast kom je om de paar kilometer door bijzonder pareltjes’, zegt Peter Velthuis. ‘Samen zijn dat dus de pronkjuwelen. Zo ga je onderweg door de Groningse borgen en musea heen, soms verdwaal je in een maisdoolhof, of loop je door het Nationaal Park Lauwersmeer, proef je een appeltje, een stukje paling of Groningse poffert  en ontdek je hoe de wierden zijn ontstaan.’ 

Pronkjewail App

Langs de route werken nu 150 (toeristische, culturele en recreatieve) ondernemers samen. Zij zetten hun deur open van donderdag tot en met zondag en ontvangen de wandelaars in hun boerderij, kaasmakerij, bakkerij, winkel, kanobedrijf, maïsdoolhof, museum, zeehondencentrum, palingrokerij of fruitboomgaard. Het zijn instellingen die graag hun gastvrijheid (hun Pronkjewail) met de wandelaars willen delen. Ondernemers die van hun zondagsrust willen genieten, worden op die dag niet getoond in de Pronkjewail app. De route kun je o.a. volgen op je smartphone en via gps (en vanaf 2019 via het wandelknooppunten systeem).

NB
De Pronkjewail App moet eerst worden geactiveerd voordat hij kan worden gebruikt!! De App wordt als volgt geactiveerd: 

 1. Start de App
 2. De App vraagt of u wilt starten met lopen (klik op ok)
 3. De App vraagt u om de QR code op uw Pronkjewail (stempel)kaart in te scannen via uw (tel) camera (klik op ok, of machtig eerst de camera via instellingen).  Dus niet de Startkaart cq eTicket scannen (reactie app: ongeldige stempelkaart), maar de Pronkjewailkaart!!
 4. Scan de QR code (kan een 10-tal seconden duren).
 5. De App wenst u succes met de wandeling en u kunt gebruik maken van alle functies van de App.

Stempelen en Pronkjewailkaart
Wandelaars kunnen zich inschrijven via het Pronkjewailpad inschrijfformulier. Ze ontvangen op vertoon van de Startkaart (e-Ticket) bij een aantal PW Uitgiftepunten, de zogenaamde Pronkjewailkaart. Dit is een stempelkaart waarmee de pronkjuwelen ‘verzilverd’ cq geproefd en beleefd kunnen worden. 

Degene die alle benodigde stempels (ca. 55) heeft binnengehaald, wordt uitgenodigd voor een mooi  slotevenement in november: de Camino Groningen. Alle wandelaars lopen dan gezamenlijk een laatste tocht naar en door de stad Groningen met een huldiging in de Martinikerk.

Nieuwe wandelroutes (250 en 350km)
Het Pronkjewailpad is een LAW Groningen, die samen met het Routebureau Groningen, Marketing Groningen, de provincie Groningen en met meer dan 100 Voorlopers wordt ontwikkeld! Er komen twee routes van 250km: een Noordroute die in 2018 (eind maart) wordt geopend en de Zuidroute waarvan de opening een jaar later (2019) is gepland.

De Opening van het PW-pad is vanaf 25 t/m 31 maart 2019 waarbij 2 groepen van ca. tien wandelaars in een week het hele pad voorlopen en bij iedere gemeente worden ontvangen door de burgemeester. Vanaf donderdag 4 april is het pad tot eind oktober geopend voor alle wandelaars.

Wil je nu al beleven en meegenieten van al wat gebeurt op het Pronkjewailpad, volg en like dan onze Facebookpagina: Pronkjewailpad!

Praktische Informatie

 • Periode: van de 1e donderdag in april t/m 31 oktober
 • Kosten: € 38 (Noordroute) of € 42 (Zuidroute) inclusief de huldiging (de Camino Groningen), pelgrimsmaal en voorproefje van alle pronkjuwelen 
 • Startplaats: Martinikerk stad Groningen, of ...... Je kunt de startplaats ook zelf bepalen, dit wordt dan tevens de finishplaats.
 • Route: dwars door provincie Groningen (Noordroute ca. 250 en Zuidroute ca. 350 kilometer)
 • Karakter: een langeafstandspad gecombineerd met een wandelevenement, dat loopt door de highlights van Groningen. Dit evenement(en)pad kan gedurende een half jaar gelopen worden
 • Maximum aantal deelnemers: onbeperkt 
 • Inschrijving en Informatie vanaf 21 maart 2019: www.Pronkjewailpad.nl 
 • Het Pronkjewailpad gaat over boerenerven, door stallen, door vogelbroedgebieden, over dijken met loslopende schapen en lammeren. Het is daarom (helaas) niet toegestaan om met honden (al of niet aangelijnd) het Pronkjewailpad te lopen.