Het Pronkjewailpad verbindt toeristische toppers

Nieuw! Het Pronkjewailpad

Wandelen door de pronkjuwelen van Groningen (2018)

Groningen heeft een primeur met een nieuw evenement / langeafstandspad.  Wandelaars gaan hierin kennismaken met Gastvrij Groningen! Het betreft het Pronkjewailpad dat met een lengte van 2x 250 kilometer alle pronkjuwelen in Groningen aandoet. 

Inschrijven Pronkjewailpad

Vanaf eind maart 2018 kunt u op deze website (pagina) inschrijven voor het Pronkjewailpad. De inschrijfkosten bedragen €38,00. De inschrijving is inclusief:

 • De Pronkjewailkaart (stempelkaart), waarmee u de pronkjuwelen verzilvert
 • Alle pronkjuwelen (voorproefjes) onderweg 
 • De Pronkjewail App (de inschrijving geeft u toegang tot een volledig gebruik)
 • De Huldingingstocht (Camino Groningen) op zaterdag 17 november 2018
 • Afsluitend buffet op zaterdag 17 november 2018
 • Diverse herinneringen op zaterdag 17 november 2018

Het Pronkjewailpad, de alternatieve TodN

Het Pronkjewailpad (PW Pad) is het antwoord op de grote belangstelling voor de Tocht om de Noord die een half uur na inschrijving al is volgeboekt. De druk op het populaire tweedaagse wandelevenement in september is groot. ‘We moeten kijken naar een alternatief’, zegt organisator Peter Velthuis. ‘Er is gevraagd om Tocht om de Noord uit te breiden, maar we willen juist dat dit een uniek en bijzonder evenement blijft. Bovendien is de jaarlijkse voorbereiding voor dit evenement veel werk. Alle onderdelen van het evenement, zoals route, thema, dorpen, enz., zijn elk jaar nieuw, daar zijn we echt een jaar mee bezig.’

Primeur

We hebben daarom besloten om een langeafstandspad Groningen te maken dwars door de provincie, waarbij de wandelaar van alles kan beleven en wel op een moment en met een afstand die de wandelaar zelf kan bepalen.  Peter Velthuis: ‘We noemen het de individuele Tocht om de Noord. Het is een pad, maar het is tegelijkertijd ook een doorlopend evenement, deze combinatie: een 'Evenement(en)pad' is uniek voor Nederland.

Net als bij de Tocht om de Noord, vindt het Pronkjewailpad (PW Pad) zijn oorsprong in het Gronings Volkslied: Ain Pronkjewail in golden raand is Grunnen, Stad en Ommelaand”. Centraal staat de gastvrijheid in Groningen, die d.m.v. zogenaamde Pronkjewails (Pronkjuwelen) de wandelaar wordt aangeboden. Om de paar kilometer komt de wandelaar zo’n Pronkjewail tegen en ervaart hij: "Gastvrij Groningen".

Het Pronkjewailpad is "wandelen nieuwe stijl", met onder andere een start- en slotspektakel. De elementen die Tocht om de Noord zo geliefd maken, zoals: proeven, kunst, theater, muziek en cultuur blijven onveranderd in dit (halfjaar durende) evenement een grote rol spelen! 

De G7 van Groningen

De route loopt via de zogenoemde G7 van Groningen, de 7 hightlights in de provincie. Het gaat om de borgen, wierden, kerken, de Wadden, het Lauwersmeer, Bourtange en de stad Groningen. Wie het pad volgt, komt deze G7 onderweg tegen met de verhalen die erbij horen. ‘Daarnaast kom je om de paar kilometer door bijzonder pareltjes’, zegt Peter Velthuis. ‘Samen zijn dat dus de pronkjuwelen. Zo ga je onderweg door de Groningse borgen en musea heen, soms verdwaal je in een maisdoolhof, of loop je door het Nationaal Park Lauwersmeer, proef je een appeltje, een stukje paling of Groningse poffert  en ontdek je hoe de wierden zijn ontstaan.’ 

Pronkjewail App

Langs de route werken nu 150 (toeristische, culturele en recreatieve) ondernemers samen. Zij zetten hun deur open van donderdag tot en met zondag en ontvangen de wandelaars in hun boerderij, kaasmakerij, bakkerij, winkel, kanobedrijf, maïsdoolhof, museum, zeehondencentrum, palingrokerij of fruitboomgaard. Het zijn instellingen die graag hun gastvrijheid (hun Pronkjewail) met de wandelaars willen delen. Ondernemers die van hun zondagsrust willen genieten, worden op die dag niet getoond in de Pronkjewail app. De route kun je o.a. volgen op je smartphone en via gps (en vanaf 2019 via het wandelknooppunten systeem).

Stempelen en Pronkjewailkaart
Wandelaars kunnen zich inschrijven voor het evenement via Pronkjewailpad.nl (vanaf 31 maart). Ze ontvangen op vertoon van het inschrijfformulier bij een tiental PW Uitgiftepunten, de zogenaamde Pronkjewailkaart. Dit is een stempelkaart waarmee de pronkjuwelen ‘verzilverd’ cq geproefd en beleefd kunnen worden. 

Degene die alle benodigde stempels (min. 60) heeft binnengehaald, wordt uitgenodigd voor het spectaculaire slotevenement in november: de Camino Groningen. Alle wandelaars lopen dan gezamenlijk een laatste tocht naar en door de stad Groningen met een huldiging in de Martinikerk.

Nieuwe wandelroute (totaal 500km)
Het Pronkjewailpad is een LAW Groningen, die samen met het Routebureau Groningen, Marketing Groningen, de provincie Groningen en met meer dan 100 Voorlopers wordt ontwikkeld! Er komen twee routes van 250km: een Noordroute die in 2018 (eind maart) wordt geopend en de Zuidroute waarvan de opening een jaar later (2019) is gepland.

De Opening van het PW Pad is op 30 maart waarbij tien wandelaars in tien dagen het hele pad voorlopen en bij iedere gemeente worden ontvangen door de burgemeester. Vanaf donderdag 12 april is het pad tot eind oktober geopend voor alle wandelaars.

Wil je nu al beleven en meegenieten van al wat gebeurt op het Pronkjewailpad, volg en like dan onze Facebookpagina: Pronkjewailpad!

Praktische Informatie

 • Periode: van 12 april tot 31 oktober
 • Kosten: 38 euro, inclusief de huldigingstocht (de Camino Groningen), maaltijd en voorproefje van alle pronkjuwelen 
 • Startplaats: Martinikerk stad Groningen. Je kunt de startplaats ook zelf bepalen, dit wordt dan tevens de finishplaats.
 • Route: dwars door provincie Groningen
 • Afstand: ca. 250 kilometer in meerdere etappes 
 • Karakter: een langeafstandspad gecombineerd met een wandelevenement, dat loopt door de highlights van Groningen. Dit evenement(en)pad kan gedurende een half jaar gelopen worden
 • Maximum aantal deelnemers: onbeperkt 
 • Inschrijving en Informatie vanaf maart 2018: www.Pronkjewailpad.nl