Pronkjewailpad 2019

Groningen boordevol met gastvrijheid!

Dat Groningen een gastvrije provincie is weten we al lang, maar met behulp van het Pronkjewailpad wordt dat nogmaals extra benadrukt. Stap voor stap ga je Groningen en de Groningers ontmoeten, je gaat hun verhalen horen, hun gebruiken ontdekken en kennismaken met de noordelijke gastvrijheid.

Inschrijven Pronkjewailpad 2019

Wil je inschrijven voor het Pronkjewailpad Noord of Zuid? Klik dan op inschrijfformulier
 

50 kerken als stempelpost

Dit jaar heeft een bijzonder thema: 50 Groninger kerken als stempelpost. Een prachtig thema gekoppeld aan het 50 jarig bestaan van de St. Oude Groninger Kerken. Alle wandelaars die ook daadwerkelijk alle thema (kerk)stempels binnenhalen wacht een mooie beloning!

Gastvrijheid is .....
Gastvrijheid is ........

Afgelopen jaar is de 250 kilometer lange Noordroute van het Pronkjewailpad geopend. In totaal liepen 400 wandelaars, de gehele route, 1000 wandelaars zijn begonnen en ca. 3000 wandelaars hebben informatie ingewonnen en de Pronkjewail App gedownload. Een mooi begin van het meest gastvrijepad van Nederland.

Als je wilt beginnen met het Pronkjewailpad, dan start je natuurlijk met de Noordroute (250 kilometer). Deze route volgt eerst het Boterdiep, gaat langs de Waddenkust en door het NP Lauwersmeer, over het Hogeland met al zijn wierden om vervolgens via het waterrijke Gouden Pad terug te keren naar de Stad Groningen. 

Als je de Noordroute hebt gedaan, dan ga je natuurlijk verder met de Zuidroute (350 kilometer). Deze route voert je vanaf de Stad (Groningen) door het natuurrijke Midden-Groningen met vele molens en de prachtige Fraeylemaborg. Hierna ga je door de graanrepubliek van het Oldambt met o.a. de fraaie Ennemaborg en de historische Locloods 1877.  Vervolgens duik je het intieme en bosrijke Westerwolde in en ontdek je de Burcht Wedde, vesting Bourtange en het eeuwenoude Klooster Ter Apel. Vandaar keer je via de historische Veenkoloniën met zijn aloude stoomtrein de Star en het Veenkoloniaal Museum weer terug naar de Stad.
Je bent er nog niet, want er wacht nog een lus door het Westerkwartier. Hier loop je door een prachtig coulissenlandschap, weilanden omzoomd met houtsingels en leer je de wierden kennen bij het Museum Wierdenland. Op je terugweg niet ver van de stad ontdek je vlakbij Leek het prachtige Nationaal Rijtuigmuseum annex Borg Nienoord.

Pas dan ben je weer terug in 'Stad' (Groningen) en kun je terugkijken op een enerverende ontdekkingstocht. Je hebt niet alleen de natuur van Groningen ontdekt, je hebt vele hartelijke ontmoetingen gehad met gastvrije Groningers en bijzondere toeristische, recreatieve en culturele locaties gezien.

Je hebt veel gastvrijheid en vele pronkjewails verzameld. Soms moest je daar je best voor doen, zoals: "De stempel ligt boven op de zolder, aan het eind van het doolhof, aan de andere kant van het water, achterin de pronkkamer". Wat natuurlijk wel leidt tot leuke kennismakingen met de gastheer en zijn locatie!
 

 
De stempel ligt aan de andere kant van het water
 

Als je stempelkaart vol is, wacht half november de Camino Groningen, de laatste etappe van de Maartenskerk in Middelbert naar de Martinikerk in Groningen. Hier wordt het Pronkjewail-jaar traditioneel afgesloten met een mooie huldiging, een pelgrimsmaal, een oorkonde en de Pronkjewail-medaille.

Wil je weten hoe anderen het Pronkjewailpad hebben ervaren, of wil je zelf een mooie ontmoeting toevoegen? Klik dan op ons Pelgrim Gastenboek: Pelgrim.gr.

Wie durft?
Pronkjewail Noord- of Zuidroute

2x 55 dorpen - 150 posten - 6.5 maand - 1 huldiging

De inschrijving start op de eerste lentedag: 21 maart 2019.
klik op: PW-inschrijving 2019