Pronkjewailpad 2020

Thema 2020: DOE Groningen (aan)

Dat Groningen een gastvrije provincie is weten we al lang, maar met behulp van het thema "DOE Groningen" ga je de provincie Groningen op een (inter)actieve manier beleven. Stap voor stap ontmoet je Groningen en de Groningers. Onze Pronkjewailposten bieden jou een soevenir, een voorproefje of een ervaring. Bij een aantal moet je de stempel verdienen door DOE activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het doorkruisen van het maïsdoolhof in Saaxumhuizen, het ‘keerske springen’ bij Kaarsenmakerij Wilhelmus in Eenrum, het beklimmen van de kerktoren in Hornhuizen en het kraken van de kluis bij De Postwagen in Tolbert. Kortom: met het Pronkjewailpad maak je op een unieke manier kennis met de noordelijke gastvrijheid.

Groninger molens, centraal in Pronkjewailpad 2020/2021

Afgelopen jaar stonden de Groninger kerken centraal. Meer dan 50 kerken waren en zijn blijvend geopend voor de Pronkjewailer om daar zijn rust en natuurlijk zijn stempel te halen. Er waren mooie prijzen te winnen, zoals het Kerkkwartetspel en het fraaie boek: de Kerk als Tijdmachine.

Dit jaar en volgend jaar staan de Groninger molens centraal. Ook hiervoor geldt: bezoek en haal zoveel mogelijk stempels op bij de ruim 90 Groninger molens. Welke molens er zijn en waar ze zich bevinden vind je op deze mooie Pronkjewail Molenkaart. Natuurlijk liggen ook dit jaar en volgend jaar weer mooie prijzen klaar voor degene die de meeste molenstempels scoort. Verder niet vergeten: degene die de meeste stempels (incl. molenstempels) verzamelt op Noord- of Zuidroute wordt dit najaar verkozen tot de Golden Pronkjewailer van het Jaar! 

Afgelopen jaren waren de Golden Pronkjewailers:

  • 2018: Miss Pronkjewail Wanda Torrenga & Mister Pronkjewail Gerko Dijkstra
  • 2019: Miss Pronkjewail Caroline Benz & Mister Pronkjewail John Scheerhoorn

Wie volgt?

Inschrijven Pronkjewailpad 2020

Wil je inschrijven voor het Pronkjewailpad Noord of Zuid? Klik dan op inschrijfformulier. Vanaf dit jaar is het gehele Pronkjewailpad ook te wandelen via wandelknooppunten. 

PS
In verband met het coronavirus willen we iedereen wijzen op de richtlijnen van het RIVM en de Nederlandse regering: houd minimaal 1,5 meter afstand, vermijd (fysieke) contacten met grote(re) groepen.

Loopsportcentrum Noord is naast Pronkjewailpost ook Uitgiftepunt

Het Loopsportcentrum Noord (Regattaweg 5, Groningen) is een belangrijke partner van het Pronkjewailpad en voorlopig nog steeds geopend voor alle PW lopers en fietsers. Hier kun je alle benodigde sportfaciliteiten aanschaffen en je Pronkjewail startkaart inwisselen. Alles onder 1 dak, dat is ook in dit geval het motto van het Loopsportcentrum! 

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) nog geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en  is nog de enige plek waar je (fysiek) een Pronkjewail stempelkaart kunt afhalen. Alle andere uitgiftepunten zijn tot nadere orde gesloten (1 juni). Als je besluit om de PW stempelkaart af te halen bij het Loopsportcentrum, krijg je een kortingvoucher van 10% te besteden op je gehele aankoop bij Steenboksport.

Als je niet in de gelegenheid bent om de PW stempelkaart af te halen, dan kun je deze ook laten opsturen naar je huisadres. Je kunt dat aangeven via het Pronkjewailpad inschrijfformulier. Wij koppelen dan direct je naam aan de stempelkaart en zo gauw de stempelkaart in de bus valt, kun je beginnen.

Stempelposten: drie categorieën 

Dit jaar delen we de stempelposten op in drie categorieën. Die krijgen ook allen een eigen icoontje in de app (zie ook het voorbeeld hiernaast).

Dit zijn de drie categorieën: 

1. Pronkjewailposten (kleur: goud)

Dit zijn stempelposten die wandelaars niet alleen een stempel aanbieden, maar ook een ‘pronkjewail’. Dit is een gastvrij gebaar. Dit kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een souvenir, zoals een ansichtkaartje, een terugkomkaartje voor een museum of een zakje bloemzaadjes
  • Een voorproefje, zoals het plukken van een appel of het proeven van een bonbonnetje of stukje poffert.
  • Een ervaring, zoals een stukje varen, een expositie bekijken of een andere DOE-activiteit. 

2. Bemande stempelposten  (kleur: blauw)

Dit zijn stempelposten waar de wandelaars enkel een stempel krijgen van een medewerker.

3. Onbemande stempelposten  (kleur: groen)

Dit zijn stempelposten waar de wandelaars zelf een stempel moeten zetten. 

Tot slot

De gezondheid van onze stempelposten en deelnemers is voor ons het allerbelangrijkst. In de komende weken of maanden blijven wij het advies en de richtlijnen van de overheid en het RIVM omtrent het coronavirus volgen. 

Blijf gezond - stop niet met bewegen en genieten!