Terugblik dag 1 TodN 2017

#TodN2017

Eindelijk was het dan zover: vanochtend, in alle vroegte, ging de Tocht om de Noord 2017 van start! De eerste fanatiekelingen druppelden rond 05:30u de sporthal de Mencke in Uithuizen binnen – en de sfeer zat er gelijk goed in. Hier geen ochtendhumeur hoor! Iedereen had er enorm veel zin in en de meeste mensen konden niet wachten om uit de bus te springen en op pad te gaan.

De kracht van het water

En niet zonder reden. De route van Tocht om de Noord dit jaar staat in het kader van ‘De Kracht van het Water’ en specifiek van de Kerstvloed van 1717. Dat betekent dat de route ons langs slingerende dijken, groene wierden en eeuwenoude kerkjes voert. Onderweg komen we de meest verrassende verhalen tegen. Vandaag vertelden wij het verhaal over de verdwenen dorpen van de Oosterhoek, het gehucht Ladysmith met zijn Zuid-Afrikaanse roots, en de zeemeermin van de Uithuizermeeden en Eemsmond.

De TodN-verslaggevers

Daarnaast brengt de tocht ons langs gezellige dorpjes en een groot aantal toffe activiteiten. Voor het eerst kunnen niet alleen de wandelaars van dit spektakel genieten, maar ook thuisblijvers en andere geïnteresseerden. Deze editie van de TodN heeft namelijk drie verslaggevers ‘in het veld’: George, Henk Jan en Rik Jan. Zij delen via de sociale media hun ervaringen

George HuitemaGeorge Huitema

George is een ervaren TodN-wandelaar.

Hij houdt van fotograferen en heeft het jubileumboek van Tocht om de Noord gemaakt.

Deze keer maakt hij foto’s en filmpjes van al het leuks wat hij onderweg tegenkomt.

Henk-Jan van der KlisHenk-Jan van der Klis

Henk-Jan is blogger in hart en nieren en maakt deze Tocht om de Noord héél veel foto’s, filmpjes én trakteert ons ’s avonds op een uitgebreid dagverslag.

Rik Jan LuitingRik Jan Luiting

Rik Jan houdt van wandelen en is benieuwd naar zijn mede-wandelaar.

Hij maakt vlogs en interviewt de mensen om hem heen.

Dat levert mooie gesprekken en prachtige beelden op!

Higlights

Hieronder een overzicht van enkele van de hoogtepunten van vandaag!*

*maar lang niet allemaal, want alle dorpen leverden waanzinnige prestaties!  

Het is nog donker als de eerste wandelaars het gemaal Rozema in Termunterzijl betredenHet Termunterzijler Twilight

Het is nog donker als de eerste wandelaars het gemaal Rozema in Termunterzijl betreden.

Het is een schitterend gezicht als men de zonsopkomst tegemoet loopt via het spokenpad door de polders.

Foto’s door TodN-verslaggever George.

De duiker van Delfzijl

In Delfzijl stuit onze George op de ietwat verdwaasde duiker Arnold, compleet met oude koperen Cousteau helm. Hij heeft een natte kaart in zijn hand en blijkt verdwaald in de tijd…

Filmpje

Babbelen op het bankje

Onze TodN-verslaggever Rik Jan sprak met een drietal wandelaars die genoten van een welverdiend kopje koffie. Dit is wat ze zeiden: “Dit weer, deze kop koffie, de hele sfeer om je heen. Wat wil je nog meer?”

Filmpje

Paniek in Bierum

In Bierum waren de inwoners alles kwijt na de Kerstvloed van 1717. De toneelvereniging Baaierum speelt de ramp na op een schitterende locatie: de Sebastiaankerk in Bierum. Onze TodN-verslaggever Henk-Jan was getuige en maakte dit filmpje:

Zwemmen in Kolhol

Bij Kolhol lagen er mensen met badmutsen, zwembrillen en neusklemmen tussen de reddingsboeien in de ‘golven’. Ze vroegen onze George om mee te zwemmen!

Duitsers op de dijk

Ach, wie schön! Ook onze Oosterburen hebben de Tocht om de Noord ontdekt! Verslaggever Rik Jan spoorde ze op en sprak met ze.

Zand sjouwen in Uithuizermeeden

Kom, snel! Meehelpen! De dijk bij Uithuizermeeden moest worden gedicht. Onze Henk-Jan moest helpen emmers zand aan te voeren!

Binnenkomst in Uithuizen

Onze TodN-verslaggever Henk-Jan filmde zijn feestelijke binnenkomst in Uithuizen!

TOT MORGEN!

En we gaan nog niet naar huis! Nog lange niet, nog lange niet! Want morgen is er gewoon weer een dag. Doe je (weer) mee? Laat van je horen via Facebook, Twitter en Instagram en vergeet niet de hashtag #TodN2017 te gebruiken! Blijf je thuis? Houd onze sociale media kanalen in de gaten en mis niets!

Verslagpagina dag 2

Groeten uit Groningen