Bevrijdingstocht

Canadese militairen versieren een bren carrier met tulpen.

Ontsteek het Bevrijdingsvuur op 1, 2 of 3 mei 2021 in jouw dorp 

Groningen viert en herdenkt 75 jaar (+ 1 jaar) vrijheid met een mooi provinciaal programma, dat o.a. via het online Bevrijdingsfestival wordt uitgezonden. De Tocht om de Noord gaat invulling geven aan het festival met de  Bevrijdingstocht; een activiteit waarin het bevrijdingsvuur in álle dorpen van Groningen wordt ontstoken! 

Oproep

We zoeken wandelaars die het Bevrijdingsvuur vanaf half april naar hun dorp in de provincie Groningen willen brengen. Op 1, 2 of 3 mei wordt dan in elk dorp in Groningen het bevrijdingsvuur ontstoken en dit zal blijven branden tot en met 5 mei. Het bevrijdingsvuur wordt in elk dorp op een historische plek ontstoken, al deze momenten worden vastgelegd op video (via de telefoon). Alle video's samen worden vertoond (in een compliatie) tijdens het online bevrijdingsfestival op 5 mei, onder de noemer: het bevrijdingsvuur brand in heel Groningen.
 
Je kunt je nog aanmelden via onderstaande link: 
 

 

Voor iedereen 

Je kunt je als individu aanmelden, maar ook in een estafettevorm. Denk bijvoorbeeld aan je hardloopploeg, voetbalteam, schoolklas of theatergroep. Of denk aan inwoners van verzorgingstehuizen, die in een rolstoel meedoen en worden voortgeduwd door hun (klein-)kinderen of vrijwilligers.  

Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen  – ook al is het voor een paar honderd meter. Wij zorgen ervoor dat alle personen die voor een bepaald dorp willen lopen aan elkaar gekoppeld worden en de mogelijkheid krijgen om mee te doen. Elk dorp heeft één contactpersoon die dit coördineert. Uiteindelijk gaat het om verbindingen en ontmoetingen, en samen herdenken en vieren. 

Aankomst

Als er meerdere deelnemers zijn voor één dorp, dan kunnen deelnemers zich vóór het dorp samenvoegen en gezamenlijk het dorp binnenwandelen. Uiteraard wel met inachtnemening van de coronamaatregelen!

De aankomst in het dorp zou je bijvoorbeeld ook kunnen koppelen aan andere lokale activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid.  Het is raadzaam de lokale 4/5 mei comité bij de Bevrijdingstocht te betrekken.

Meedoen

Lijkt het je wat om mee te doen met de Bevrijdingstocht en het vuur naar jouw dorp te brengen? Vul dan dit aanmeldformulier in.
Lukt dat niet? Dan kun je onderstaande informatie doorgeven via bevrijdingstocht2020@gmail.com.
  • Naam
  • E-mail
  • Telefoonnummer
  • Jouw dorp of stad(swijk) 
  • Met hoeveel personen meld je je aan? 

Groeten uit Groningen