Bevrijdingstocht 2025 Groningen

Het aantal inschrijvingen voor de Bevrijdingstocht Groningen heeft het maximum bereikt!

Wandelaars die nog geen kaart hebben kunnen bemachtigen worden opgeroepen zich in te schrijven voor de Bevrijdingstocht Wachtlijst. De ervaring leert dat de komende tijd nog kaarten vrij zullen komen voor de diverse afstanden, bijvoorbeeld door afmeldingen vanwege blessures of andere omstandigheden 

 

Viering van 80 jaar vrijheid

Canadese militairen speelden een belangrijke rol bij de bevrijding van Nederland. In 2025 is dit precies 80 jaar geleden. De meest bekende bevrijdingsroute is die vanuit Groningen, min of meer rechtstreeks naar Delfzijl.

Minder bekend is de Canadian Trail vanuit Winschoten, waarbij de bevrijders via onder andere Scheemda, Wagenborgen, Nieuwolda, Woldendorp, Fiemel, Termunten, Termunterzijl en Farmsum naar Delfzijl trokken. 

In het weekend van 3 en 4 mei 2025, treden we in de voetsporen van deze bevrijders. Waarbij we onderweg kennismaken met bekende en minder bekende verhalen in de dorpen en langs de route. 

Routes en afstanden

De keuze uit routes zijn op zaterdag 20km & 30km en op zondag 15km & 25km. Er wordt busvervoer geregeld naar de start en/of vanaf de finish, zodat je altijd weer terugkomt waar je  bent opgestapt. 

Routekaart Bevrijdingstocht 2025

Zaterdag

Iedereen moet zich 's ochtends melden in Winschoten. De lange afstand (30km) loopt vervolgens naar Woldendorpn. De korte afstand (20km) wordt eerst met bussen naar Nieuw Scheemda gebracht en loopt vanaf daar door naar Woldendorp. Vanaf de finish wordt iedereen weer terug gebracht naar Winschoten.

Zondag

Iedereen moet zich 's ochtends melden in Delfzjil. Vervolgens worden de deelnemers met bussen naar Woldendorp (25km) of Termunten (15km) gebracht en loop je iedereen weer terug naar Delfzijl 

Winschoten en Delfzijl

Winschoten kent meerdere bijnamen, u heeft er vast wel eens van gehoord: Sodom, Lutje Mokum of Mokum Beis. Allen verwijzen ze naar het Joodse verleden van de stad. Vóór de Tweede Wereldoorlog woonde in Winschoten de op één na grootste Joodse gemeenschap van Nederland. Ongeveer 10 procent van de inwoners van Winschoten was Joods.

De slag om Delfzijl is, op de slag om Texel na, de laatste slag in Nederland in de Tweede Wereldoorlog en staat in de militaire geschiedenis ook bekend als "Operation Canada". De slag begon op 23 april 1945 en eidigde tien dagen later op 2 mei 1945. Net als precies 80 jaar geleden, zullen wij in 2025 exact op 3 mei opnieuw de bevrijding gaan vieren. 

Inschrijving

De inschrijving voor de Bevrijdingstocht 2025 start vanaf 1 februari om 18:00 uur. De inschrijfkosten bedragen €17,50 per dag. Dit is inclusief stempelkaart, herinnering en het volledige programma aan de route. 

Samenwerking

De Bevrijdingstocht 2025 wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen gemeente Oldambt, gemeente Eemsdelta, Liberation Route Europe en Tocht om de Noord. Met dank aan alle doorkomstplaatsen, locaties en vele lokale verenigingen en vrijwilligers. 

Activiteiten in de dorpen

Langs de route en in de dorpen ontdek je de lokale verhalen over oorlog en bevrijding. Zo loopt de route op zaterdagochtend dwars door het gebouw van Oud Winschoten, waar de wandelaars onder andere een tentoonstelling over de bevrijding van Winschoten kunnen bekijken. In Scheemda, Nieuw-Scheemda en 't Waar is veel gevochten tijdens de oorlog. Op sommige plaatsen is dat nog duidelijk zichtbaar. De kogelgaten zijn op verschillende plaatsen nog terug te vinden in de muren. Ook zijn er langs de route diverse oorlogmomumenten die in het bijzonder uitgelicht zullen worden, zoals ook in Wagenborgen. In dit dorp lopen we langs verschillende gebouwen, waarbij we via foto's en verhalen langs de route ontdekken wat er zich heeft afgespeeld tijdens de oorlog en rondom de bevrijding. Aan het einde van de route op zaterdag 3 mei zullen de wandelaars feestelijk worden onthaald in Woldendorp. Hier zal worden afgesloten met een heerlijk bevrijdingsmaal. 

Batterij Fiemel

Eén van de hoogtepunten zondag 4 mei in het Bezoekerscentrum Dollard in combinatie met Batterij Fiemel. Op deze plek zijn de sporen van de oorlog nog heel goed zichtbaar. Batterij Fiemel maakt onderdeel uit van de Atlantikwall. De Atlantikwall is een meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie langs de westkust van Europa. Bovenop de bunker pronkt een replica van het luchtafweergeschut, zoals dat in de oorlog door de Duitsers gebruikt werd. 

Even verderop kunnen de wandelaars terecht in de kerk van Termunten. Hier is een indrukwekkende expositie te bewonderen, die gaat over de oorlog en bevrijding in 1945. Via Termunterzijl en Farmsum finisht de Bevrijdingstocht in Delfzijl. De slag om Delfzijl is, op de slag om Texel na, de laatste slag in Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

 

Groeten uit Groningen