Gulden Martinusweg

 

BINNENKORT VOLGT HIER MEER INFORMATIE OVER (DE ROUTE VAN) DE GULDEN MARTINUSWEG

 

Opening Gulden Martinusweg

Van 1 t/m 11 november 2023 werd de Gulden Martinusweg officieel geopend met een 11-daagse wandeltocht vanuit Utrecht naar Groningen door een groep van ca 25 Voorlopers onder leiding van Peter Velthuis.

Liana Zuidema midden foto hieronder, één van de Voorlopers, maakte een uitgebreide reportage met foto's & filmpjes

Start GMW Utrecht

Achtergrond en slotceremonie op 11 november

De jaarlijkse Sint Martinusoptocht op 11 november werd door het Martinusberaad in 2023 gecombineerd met de Gulden Martinusweg. Op 1 november vertrok een groep Voorlopers vanuit het stadhuis van Utrecht om na 11 wandeldagen te eindigden in de Martinikerk als deel van het Europese netwerk van ‘Routes de Saint Martin’.

Gulden MartinuswegMede op uitnodiging van het landelijk Martinusberaad liepen Tjerk Ridder en zijn ezel Lodewijk in 2018 vanuit de Franse Sint Martinusstad Tours via Parijs naar collega-Sint Martinusstad Utrecht en vervolgens over de afsluitdijk naar Groningen, dat ook de heilige Martinus als schutspatroon heeft.

Martinushamer

 

Het Groninger Sint Martinusberaad ontwikkelde op zijn beurt samen met de organisatoren van ‘Tocht om de Noord’ een Sint Martinusroute vanuit Utrecht, via Arnhem, de Hanzesteden langs de IJssel en vervolgens dwars door Drenthe naar Groningen. Ze maakten daarbij onder meer gebruik van de eerste ANWB-wandelroute uit 1914, de Hanzeroute en het Jacobspad. Grondlegger van Tocht om de Noord Peter Velthuis wandelde van 1 t/m 11 november deze nieuwe wandelroute van Utrecht naar Groningen, samen met ca 25 Voorlopers. 

Op het Hereplein sloten ook de wandelaars van de jaarlijkse Camino Groningen aan op weg naar de Martinikerk in Groningen. De wandelaars werden in het schip van de Martinikerk ontvangen en de kinderen konden in de kapel van de kerk aan de lampionnenwedstrijd deelnemen. 

De wandelaars van de Gulden Martinusweg overhandigden  in de Martinikerk een convenant, met het recht op het maken van een replica van de Martinushamer, aan de burgemeester van Groningen Koen Schuiling. Peter Velthuis nam bij deze gelegenheid officieel afscheid als organisator van Tocht om de Noord en  overhandigde op zijn beurt het eerste exemplaar van zijn boek 'SCOREN met Groningen'  aan commissaris van de Koning René Paas. 

Tours Utrecht Groningen

Een overzicht van de huidige Martinusroutes in Europa:

Kaart Via Sancti Martini

Groeten uit Groningen