Tocht om de Noord 2018

Tocht om de Noord 2018 was geweldig!!

Het Wandelfestival TodN zit er weer op, wat hebben we genoten van jullie als deelnemers! Wat hebben genoten van het heerlijke wandelweer en wat hebben we genoten van de activiteiten en de dorpen!!

Natuurlijk zat het weer ontzettend mee en natuurlijk hadden we dit jaar een prachtig thema met: De Vergezichten van De Ploeg. Een thema dat zich geweldig leent om te laten zien hoe mooi, hoe kleurrijk en open het Groninger landschap is. 

Wij willen graag nogmaals alle deelnemers, vrijwilligers, dorpen en partners bedanken voor hun geweldige inzet.

DANKJEWEL!!!!

Wandelaars lopen dwars door een schilderij van Alida Pott, Blauwborgje
Wandelaars lopen dwars door een schilderij van Alida Pott, Blauwborgje


(Klik op het beeld om door het schilderij heen te wandelen)

Vanaf vandaag en morgen kun je hieronder vele foto- en video (links) aantreffen. Als je ook een mooi fotoalbum of video hebt gemaakt, stuur ons de link en wij delen het op deze pagina.

Hieronder foto en film bijdragen: 

Eigen TodN impressie: zaterdag, zondag, Ploegverhaal en Promo

TodN wandelaars:


Nieuwsberichten:

Alle Twitterberichten van TodN 2018

Vergezichten van De Ploeg

De Ploeg was een Nederlandse kunstenaarsvereniging, opgericht in 1918 als reactie op het artistieke klimaat in de stad Groningen. Een aantal jongere kunstenaars was van mening dat de mogelijkheden om te exposeren en zich te ontwikkelen te beperkt waren. Zij hoopten door samenwerking tentoonstellingen te kunnen organiseren van de leden en daarnaast kunstenaars en publiek kennis te laten maken met nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beeldende kunst, architectuur, literatuur in de vorm van exposities en lezingen. Tot de initiatiefnemers behoorden Jan Wiegers, Johan Dijkstra, George Martens en Jan Altink.

Het wandelfestival Tocht om de Noord brengt het ontstaan en de ontwikkelingen van deze bijzondere Groningse kunstkring op 29 en 30 september 2018 op een bijzondere wijze uitgebreid onder de aandacht. De wandelaar maakt een ontdekkingstocht door Groningen, waarbij hij geleid wordt door (letterlijke en figuurlijke) vergezichten van De Ploeg.

Het is voor organisatie de aanleiding om Tocht om de Noord in het teken te zetten van dit 100 jarig jubileum. ‘Op elke kruising wordt het landschap verbeeld door De Ploeg. De wandelaars zien het landschap door de ogen van honderd jaar geleden, je merkt ook hoe het landschap is veranderd. Reproducties van De Ploeg worden teruggeplaatst op dezelfde locatie in het landschap waar ooit werd geschilderd, hiermee werken we nauw samen met het Groninger Museum.’

Schilders in het landschap

Het tweedaagse wandelfestival Tocht om de Noord op 29 en 30 september 2018 is een culturele ontdekkingstocht waarbij de wandelaar letterlijk de provincie Groningen van binnenuit ontdekt. Peter Velthuis: ‘Academie Minerva stond aan de wieg van De Ploeg, ook zij zullen nu schilderen bij TodN in het kader van 100 jaar De Ploeg. Verder zijn we in contact met veel (amateur) schilders die tijdens de twee dagen als de wandelaars voorbijkomen de landschappen gaan schilderen. Het Wandelfestival Tocht om de Noord  wordt in 2018 een echte ‘Kunstexpeditie.’

Populair

De populariteit van Tocht om de Noord is zeer groot. Binnen een half uur na de inschrijving is het evenement volgeboekt en zijn alle 5.000 plaatsen vergeven. Jaarlijks worden duizenden wandelaars die graag mee willen, teleurgesteld. Maar organisator Peter Velthuis kan niet meer deelnemers toelaten. ‘We willen juist dat Tocht om de Noord een bijzonder evenement blijft, waarbij je niet constant in de file staat.

Nieuw

Om opstoppingen te voorkomen wordt dit jaar het aantal afstanden teruggebracht van drie naar twee, te weten 40 en ca. 20 kilometer. Op de zaterdag wordt er 40 kilometer en iets meer dan 20 kilometer gewandeld en op de zondag 40 kilometer en iets minder dan 20 kilometer. Op deze manier kan iedereen toch mee blijven doen. ‘We lopen tegen files aan op de plekken waar de afstanden (25 en 15km) samenkomen.' We willen met deze ingreep onderzoeken of we de deelnemers beter kunnen spreiden over de gehele route. 

Een andere primeur is het Pronkjewailpad een nieuw alternatief voor wandelaars, die graag kortere of juist langere afstanden willen lopen. Deze individuele TodN is te lopen vanaf april tot november (zie Pronkjewailpad).

Route

De centrale start- en finishplek is dit jaar in Winsum, hier wordt op beide dagen verzameld en gefinisht. Dit jaar loopt de route op hoofdlijnen van Drenthe tot aan het Wad, volgens de 2e regel van het Gronings volkslied. 

Foto’s over TodN thema en omgeving

De organisatie roept wandelaars op om dit jaar een mooie foto te maken van de route van Tocht om de Noord in combinatie met het thema De Ploeg. Hierbij kun je denken aan: Wat was het standpunt (of perspectief) van de schilders, wat of welk deel wilde hij of zij vastleggen van het Groningse landschap?

Groeten uit Groningen