TodN Noordnijs april 2019

Beste TodN Ontdekkingsreizigers en Pronkjewailers,

We zijn inmiddels druk bezig met het verfijnen van de TodN routes voor 2019. De eerste dorpenbijeenkomst ligt al weer achter ons en samen met alle dorpen zijn we hard aan de slag om weer een mooi programma samen te stellen. In de volgende Noortdnijs hoort u meer over de laatste ontwikkelingen.

Het Pronkjewailpad is op donderdag 4 april officieel van start gegaan. De week voorafgaand hebben we in 2 teams nog een laatste generale repetitie ronde gemaakt. Alle PW posten zijn bezocht en hebben het Pronkjewailpad logo ontvangen, zodat alle lopers snel de posten kunnen herkennen. In deze nieuwsbrief vindt u nog meer informatie over het Pronkjewailpad met o.a. de nieuwe spelregel: min/max 1x digitaal stempelen!

We wensen alle Pronkjewailers en alle Pronkjewail posten (Noord & Zuid) veel succes!!

Wat vindt u nog meer in deze TodN Noordnijs?

 • Wie maakt de mooiste TodN foto's?
 • Via de TodN Ommetjes alsnog deelnemen aan TodN 2019
 • Pronkjewailpad 2019 gaat van start
 • SOGK een gouden Partner
 • Culinair lokaal

Wie maakt de mooiste foto's van TodN thema 2019?

Evenals voorgaande jaren roepen we (wandel)fotografen op om de mooiste foto's te maken in combinatie met het thema van Tocht om de Noord 2019. Het thema van dit jaar luidt: Adem de sfeer van het industriële erfgoed. Een thema dat bij uitstek te vinden is in de Veenkoloniën met zijn turfwinning, steen-, strokarton-, aardappelmeelfabrieken, zijn stoomtreinen en GADO bussen.

En ... wat te denken van de scheepswerven! De periode van 1850 -1865 vormde het hoogtepunt van de veenkoloniale zeevaart met Veendam als centrum. In 1863 waren er 46 rederijen gevestigd met één of meer schepen. In totaal bezaten zij 56 schepen: 33 galjoten en kofschepen, 8 schoeners en 15 tjalken.

 

Hiervan moeten toch nog prachtige beelden zijn vast te leggen!!

We roepen iedereen weer op: Ga op jacht en schiet de mooiste plaatjes rondom het thema van TodN 2019.

U kunt de foto's insturen t/m 31 juli naar: info@TodN.nl.

WandelFit met TodN Ommetjes

Grijp uw kans en schrijf u alsnog in voor Tocht om de Noord 2019!

Wandelen is één van de meest natuurlijke manieren om te bewegen. Naast dat het gezellig is en je veel ziet, is het ook nog eens gezond. Als partner van Tocht om de Noord, organiseert Huis voor de Sport Groningen daarom in mei en juni, de Tocht om de Noord Ommetjes ter voorbereiding op het wandelfestival van het jaar, dat plaats vindt op 28 en 29 september.

Doet u mee?

Locatie Ommetjes

De Ommetjes vinden plaats in verschillende regio’s. Per regio worden vier Ommetjes georganiseerd. Deze Ommetjes zijn ook voor de beginnende wandelaars interessant, zij moeten wel een uur kunnen doorlopen. U begeeft zich iedere keer door een ander stukje, verrassend Groningen. In ieder Ommetje wordt een ander wandelthema onder de aandacht gebracht.

Pronkjewailpad

Ook krijgt u een korte inleiding over het Pronkjewailpad. U wandelt minimaal één avond op het Pronkjewailpad en krijgt daarbij uitleg over de werkwijze van de app en website.

Kosten

De Ommetjes worden begeleid door gecertificeerde wandeltrainers. Voor slechts €20,- (contant te voldoen bij aanvang 1e Ommetje) volgt u vier wandeltrainingen van één uur en krijgt u alsnog de kans om u in te schrijven voor de Tocht om de Noord. Voorwaarde voor de inschrijving is dat u in ieder geval met drie van de vier Ommetjes mee doet.

Informatie

Meer informatie en aanmelden voor de TodN Ommetjes kan tot 1 mei via www.hvdsg.nl/ommetjes. De officiële inschrijving voor de Tocht om de Noord is al gesloten, dus op deze manier kunt u trainen en ook nog meedoen! Wees er snel bij, want vol=vol! Bij een te geringe deelname op bepaalde startlocaties zullen regio’s worden samengevoegd.

Pronkjewailpad 2019 is van start gegaan!

De beide teams van de openingstocht zijn weer terug in de Martinikerk
De beide teams van de openingstocht zijn weer terug in de Martinikerk

Gastvrij Groningen

Dat Groningen een gastvrije provincie is weten we al lang, maar met behulp van het Pronkjewailpad wordt dat nogmaals extra benadrukt. Stap voor stap gaat u Groningen en de Groningers ontmoeten, u gaat hun verhalen horen, hun gebruiken ontdekken en vooral kennismaken met de noordelijke gastvrijheid. Wilt u ook gastvrij Groningen ontdekken, klik dan op: PW Inschrijfformulier.

Een Noord- en een Zuidroute

Het Pronkjewailpad is opgeknipt in een Noord- en Zuidroute. De routes zijn zodanig uitgezet dat u gaandeweg alle highlights van Groningen gaat ontdekken. Zoals de Groningse borgen, de vestingen, de kloosters, de musea, maar ook kleine verborgen pareltjes waarvan u het bestaan niet wist. Overal wordt u met uw Pronkjewail stempelkaart gastvrij ontvangen en regelmatig wordt u onthaald op een bijzonder pronkjewail (gastvrij gebaar). Vaak een verrassende ontmoeting met die plek, waarmee u Groningen en de Groningers nog beter leert kennen. Wilt u weten langs welke mooie plekken de routes zo al lopen, klik dan op de laatste nieuwsbrief van de KWbN. In de volgende TodN Noordnijs gaan we eens nader bekijken welke bijzondere pronkjewails u zoal tegenkomt.

Gezamenlijke start, elke 1e donderdag vd maand

Als u wilt meedoen aan het Pronkjewailpad kunt u meer informatie vinden op: Pronkjewailpad.nl en klik op deelname info. Inschrijven kan via: inschrijfformulier. Op elke 1e donderdag van de maand, dus op donderdag 2 mei, 6 juni, 4 juli (niet in augustus, vakantie), 5 september is er een gezamenlijke start om 10.00 uur bij de Martinikerk / VVV op de Grote Markt in Groningen.

Pronkjewailpad app en andere gps App's

De Pronkjewailpad app biedt alle wandelaars de mogelijkheid om de route en de stempelposten exact te volgen. Echter niet alle mobiele telefoons ondersteunen de PW app. Dus als u bv de Zuidroute niet te zien krijgt, dan kan het zijn dat uw smartphone te oud is, dat geldt bv voor de iPhone 5. In dat geval kunt u ook overstappen naar een andere gps App, zoals bv Maps.me of Topo gps. Dit zijn beide hele mooie gps app's, die u op alle smartphones kunt downloaden en waarop u de PW route prima kunt volgen. U moet ons dan nog wel even vragen om de gpx of kml bestanden. Als u staat ingeschreven voor het PW pad Noord of Zuid, dan sturen we deze onmiddelijk naar u door.

Digitaal stempelen, toegevoegd aan de PW App

Het Pronkjewailpad kent inmiddels ca. 300 organisaties die meedoen als stempelpost. Het kan daarom wel eens gebeuren dat een stempelpost onverhoeds gesloten is, dat de stempel van een post is verdwenen is, of dat simpelweg de stempel nog niet klaar is. We doen daarom dit jaar een proef met digitaal stempelen, zodat in geval van nood u altijd kunt stempelen! Digitaal stempelen wordt GEEN verplichting en een volle stempelkaart met 'fysieke stempels' heeft natuurlijke de voorkeur, 

Hoe maakt u een digitale stempel?

Een digitale stempel verkrijg je door in het app-menu (linksboven ≡ ) te klikken op 'stempelkaart'. Hiermee kun je, binnen 100 meter van een stempelpost, een digitale stempel halen. Heeft u in alle dorpen minstens één stempel gehaald? Dan wordt u uitgenodigd voor de huldiging (het slotevenement) half november 2019.

Vragen? Mail ze naar pronkjewailpad@todn.nl.

Wie haalt de meeste fysieke stempels?

De wandelaar met de meeste fysieke stempels verdient een gratis Pronkjewail Startkaart voor volgend jaar. Als u meer dan 150 fysieke stempels heeft opgehaald, stuur dan uw kaart naar ons op (TodN, Postbus 3104, 9701 DC Groningen), wie weet wordt u de Stempeljoager van het Jaar!! De wandelaar(s) die zowel de Noord- als de Zuidroute uitlopen worden gehuldigd met het golden shirt als Mister of Miss Pronkjewail 2019!

Veel SUCCES!!!!!!

#Wiedurft?

Een gouden jubileum: 50 jaar SOGK

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) heeft tot doel: het in stand houden van historische kerkgebouwen in de provincie Groningen en het bevorderen van de belangstelling hiervoor. De stichting werd exact 50 jaar geleden opgericht op 13 mei 1969. Een doel, kunnen we nu zeggen, waarin de SOGK ruimschoots in is geslaagd. Want behalve de ruim 90 kerken die nu onder het beheer van de stichting vallen, worden op 13 mei, de officiële start van de jubileumviering, nog eens 50 stichtingskerken permanent opengesteld voor belangstellenden!

Het Pronkjewailpad doet graag mee aan deze bijzondere viering. In nauw overleg met de SOGK is daarom besloten, dat in alle 50 open kerken de wandelaars een bijzondere stempel kunnen halen. Iedere wandelaar die er in slaagt om alle 50 kerkstempels binnen te halen wacht ook een bijzondere beloning!!

Waar vindt u de kerken, die meedoen met dit bijzondere jubileum?

Alle kerken, die meedoen vindt u in de PW app en (deels) op de route. Sommige kerken liggen niet direct op de route en zult u als wandelaar extra moeite moeten doen om ook deze themastempel binnen te halen. U vindt alle kerken, die meedoen, in de PW app op de route met een groen symbool. De kerken die niet op de route liggen vindt u in de PW app onder: Pronkjuwelen (Noord- en Zuidroute), nummer 69; het oprichtingsjaar van SOGK.

Wij wensen u veel plezier met het vinden en bezoeken van de mooiste schatten van Groningen!

Culinair lokaal

Culinair lokaal is een nieuw initiatief van het Pronkjewailpad (TodN). Het biedt Pronkjewailers op een donderdag, vrijdag of zaterdag de mogelijkheid om op een verrassende plek van een heerlijk lokaal menu te genieten.

Donderdag-, vrijdag- of zaterdagavond zal ergens op de route van het Pronkjewailpad een Culinair lokaal geopend zijn. Hier kunnen Pronkjewailers tegen een aantrekkelijk tarief een verrassende 3 gangen (streek) maaltijd nuttigen op een bijzondere lokale plek. Uiteraard zullen er meer Pronkjewailers aanwezig zijn en vaak schuiven bewoners mee aan tafel, waardoor de avond garant staat voor sterke pronkjewail verhalen en een smakelijke ontmoeting.

Reserveren

We raden u aan om een dag van te voren te reserveren, want niet alle locaties zijn berekend op een grote toestroom van bezoekers. Dus wilt u mee-eten, bel van te voren en dan weet u zeker dat het lukt!!

Welke culinaire lokalen doen mee?

U kunt alle locaties en meer informatie vinden op: Culinairlokaal.nl.

Wanneer gaat het beginnen?

De start van Culinair lokaal is gepland in het Paasweekend. Op donderdag 18 april gaan we los met de culinaire verrassing in het dorpshuis van Stitswerd (18/4) en vrijdag in het Huiskamercafé in Westerwijtwerd (19/4).

Wellicht zien we elkaar, want zelf zijn we ook aanwezig bij dit culinaire feestje, dat mag je natuurlijk niet missen!

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er o.a. inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies.
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn! Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen