Noordnijs juni en juli 2019

Beste TodN Ontdekkingsreizigers en Pronkjewailers,

In deze TodN Noordnijs veel nieuws rondom de Tocht om de Noord en het Gronings volkslied, dat dit jaar maar liefst 100 jaar is! Een bijzondere mijlpaal, waarbij we graag heel Groningen op zaterdag 28 september (17.00 uur) bij betrekken. Verder lees je hierboven TodN Noordnijs juni / juli, dat betekent dat deze Noornijs een gecombineerde editie is. De volgende editie verschijnt weer in augustus.

Wat vindt u nog meer in deze TodN Noordnijs?

 • 100 jaar Gronings volkslied
 • 100 ludieke acties
 • RTV Noord Picknick routes i.s.m. Pronkjewailpad route
 • Wie maakt de mooiste TodN foto's (laatste kans)
 • Download de (gratis) TodN Pronkjewailpad App en blijf op de hoogte
 • Alsnog meedoen met TodN via UMCG
 • Wandeltips: Hunzeloop
 • Dineren op de Dijk

Vier mee ..... 100 jaar Gronings volkslied!

Samen zijn we een... Samen zijn we Groningen!
Samen zijn we een... Samen zijn we Groningen!

Afgelopen dinsdag hebben we tijdens de bijeenkomst in Veendam verteld over onze grootse plannen voor de viering van '100 jaar Grunnens Laid' tijdens de TodN op zaterdag 28 september. Wellicht heb je dit artikel gelezen in het DvhN, of heb je ons op op RTV Noord gezien.

Waarom vieren we 100 jaar Grunnens Laid?

Het Grunnens Laid ligt natuurlijk aan de basis van de Tocht om de Noord én het Pronkjewailpad. De TodN maakt elk jaar een groot kunstwerk met al haar wandelaars. Dit jaar doen we dat met héél Groningen. Wij willen laten zien én horen dat we trots zijn op Groningen, door samen -op 100 locaties- het Grunnens Laid te zingen. Het Grunnens Laid is namelijk niet van één plek of van één dorp, maar van ons allemaal. Ons motto is dan ook: “samen zijn wij één, samen zijn wij Groningen”. Dit evenement moet dan ook niet opgevat worden als een recordpoging of proteststem. Nee, we willen als Groningers gezamenlijk aan Nederland laten zien dat wij trots zijn op onze provincie en het volkslied is daarbij onze letterlijke spreekbuis, onze identiteit!

Wat gaat er gebeuren?

Overal in de provincie - in álle gemeenten - klinkt op zaterdag 28 september om ca. 17:00u het Grunnens Laid. Vrijwel alle burgemeesters van de Groninger gemeenten doen al mee. Het hoofdpodium staat op het Museumplein in Veendam. Op dat podium wordt het volkslied gezongen door bekende Groninger artiesten én 100 'vaandeldragers'. Daarnaast kun je het Grunnens Laid zingen op 100 locaties in de provincie. Denk aan kerken, borgen, dorpshuizen, musea en horeca-locaties. Dit provinciebrede festival bestaat daarmee uit kleine bijeenkomsten tot grote manifestaties, zoals het muziekfestival Delfzijl met vele muziekbands en koren.

Meedoen en aanmelden

We willen graag alle Groningers nauw bij dit plan betrekken. Dat kan bijvoorbeeld door je aan te melden als vaandeldrager voor je dorp, als deelnemend dorp, dorpshuis, kerk of muziekvereniging; toneelclub, zangkoor, of muziekband. Iedereen kan meedoen om het Grunnens Laid massaal te laten klinken in de gehele provincie!!

Heb je interesse om mee te doen? Laat het ons weten op: GrunnensLaid@gmail.com.

100 ludieke acties

Je kunt ook meedoen met het bedenken van een ludieke actie in het kader van 100 Jaar Gronings Volkslied, zoals:

 • De 100 Groningse (vlaggen) vliegerwedstrijd
 • Meebreien aan 100 meter Groningse vlag
 • Op 100 piano's (en orgels) het Grunnens Laid spelen
 • 100 Groningse kaarsjes branden
 • Een kunstwerk gebasseerd op 100 joar Grunnens Laid
 • 100 uur .....
 • 100 minuten ....
 • 100 seconden, het Grunnens Laid in andere (muziek)vorm

Alle ludieke acties vinden plaats tussen dinsdag 24 september 13.00 uur en zaterdag 28 september 17.00 uur; in de 100 uur voorafgaand aan het zingen van het Grunnens Laid.

De 100 km van Tocht om de Noord in 24 uur

Of wel de 100 km van het Grunnens Laid Wij bijten zelf de spits af met ludieke acties door het organiseren van de 100 km (in 24 uur) van het Grunnens Laid, dit jaar: "Van Lauwerszee tot Veendam tou". We doen dat in nauwe samenwerking met het UMCG, kankerresearch. Hieraan kunnen max. 10 wandelaars deelnemen!

Alle ideeën en inschrijvingen voor de 100 ludieke acties kun je doorgeven op: GrunnensLaid@gmail.com.

Zing mee met het Gronings volkslied op zaterdagmiddag 28 september

 • Vanaf het Museumplein in Veendam.
 • Vanaf alle sociale media platformen.
 • Vanuit kerken, samen met orgels en kerkklokken.
 • Vanuit dorpshuizen.
 • Vanaf 100 dorpspleinen in Groningen.
 • Met 100 muziekkoren en -bands.
 • Met 10 x10 festivals en activiteiten.
 • Met 100 Groningse vlaggen.
 • Met 100 Vaandeldragers.

Volg het laatste nieuws op: 100jaarGroningsvolkslied.nl of GrunnensLaid.nl

Laatste kans: Wie maakt de mooiste foto's van TodN thema 2019?

Evenals voorgaande jaren roepen we (wandel)fotografen op om de mooiste foto's te maken in combinatie met het thema van Tocht om de Noord 2019. Het thema van dit jaar luidt: Adem de sfeer van het industriële erfgoed. Een thema dat bij uitstek te vinden is in de Veenkoloniën met zijn turfwinning, steen-, strokarton-, aardappelmeelfabrieken, zijn stoomtreinen en GADO bussen.

En ... wat te denken van de scheepswerven! De periode van 1850 -1865 vormde het hoogtepunt van de veenkoloniale zeevaart met Veendam als centrum. In 1863 waren er 46 rederijen gevestigd met één of meer schepen. In totaal bezaten zij 56 schepen: 33 galjoten en kofschepen, 8 schoeners en 15 tjalken.

Hiervan moeten toch nog prachtige beelden zijn vast te leggen!!

We roepen iedereen weer op: Ga op jacht en schiet de mooiste plaatjes rondom het thema van TodN 2019.

U kunt de foto's insturen t/m 31 juli naar: info@TodN.nl.

Vind de Picknickbankjes van RTV Noord!!

Moi! Heb je het al gehoord? Er staan picknickbankjes in de provincie van Noord! Van 1 juli t/m 15 juli 2019 is de RTV Noord Picknickroute geopend. Voor alle Groningers en voor wie van Groningen wil genieten. Wij verzorgen een plek om met elkaar te delen. Een leuk nieuwtje, een nieuw gesprek of een welgemeend woord. Want samen zijn wij Noord. Wandel of fiets nu de RTV Noord picknickroute!

15 routes

Er zijn 15 routes waaruit je kunt kiezen. Op iedere route staat een handbeschilderde picknickbank, door een kunstenaar uit Groningen. Een rustpunt voor een gezellige picknick of een kopje koffie uit de thermosfles. Je kunt wandelen of fietsen, de routes zijn 10 tot 20 kilometer lang.

Maak kans op een picknickkleed

Download de routes en volg je weg met de Pronkjewailpad app. Hieronder leggen we je uit hoe dat precies werkt. En kom je onderweg een picknickbank tegen? Zet hem op de foto en stuur hem in naar moi@rtvnoord.nl! Je maakt dan kans op één van de 500 limited edition picknickkleedjes, zodat je ook dichtbij huis samen op pad kunt.

 

Op de verschillende routes zijn een aantal stops, zoals horecagelegenheden, bezienswaardigheden of toeristische attracties. Het is vanwege de openingstijden het leukst om de routes te volgen van donderdag t/m zondag. De andere dagen is de route natuurlijk ook geopend, maar kunnen de stops gesloten zijn.

Hoe wandel of fiets je de routes?

Op de website van RTV Noord zijn alle Picknickroutes te downloaden als kaartje. Hierop staat jouw route met begin en startpunt. Je kunt de route het beste zien met de gratis Pronkjewailpad app. Met de app kun je de kaart inzoomen zodat je beter ziet waar je langs moet. De Pronkjewailpad app is te downloaden voor iPhone of Android op je mobiel. Ga naar het startpunt van jouw route, start de app en wandelen of fietsen maar!

Maak ook kans op een gratis Pronkjewailkaart

Als je alle picknickbankjes weet te fotograferen en je hebt nog geen Pronkjewailkaart in je bezit, dan maak je ook nog eens kans op een gratis Pronkjewail Stempelkaart. Stuur je foto's in naar Pronkjewailpad@TodN.nl en wij (TodN / Pronkjewailpad) zorgen voor de rest.

Alsnog meedoen via UMCG met TodN 2019

Alsnog meedoen aan TodN 2019? Ook nadat alle kaarten in no-time waren uitverkocht. Dat kan, dankzij de nieuwe samenwerking tussen TodN en UMCG, klik voor meer informatie op: UMCG Transplantatie Researchfonds!

Hunzeloop

De Hunzeloop, een mooie laatste voorbereiding voor de Tocht om de Noord.

Tusschenwater is op 21 september het decor van de Hunzeloop. Natuur, cultuur en gezelligheid en dat begint al bij de start, zo worden alle deelnemers verwelkomd door een Drentse schaapskudde en een lekker bakje koffie met een Drents kniepertje. Steek het water over waar dit anders niet kan, zie met eigen ogen hoe je droge voeten houdt in het gemaal van Oostermoer en hoe het Groninger drinkwater naar boven wordt gepompt in het pompstation van Waterbedrijf Groningen. (Proeven kan ook) Een unieke gelegenheid om hier binnen te kijken want deze gebouwen en terreinen zijn anders niet toegankelijk. Ontdek en bewonder daarna de natuur in het in april geopende nieuwe natuurgebied Tusschenwater en geniet van het Hunzedal. Kijk voor meer informatieen aanmelden op www.hunzeloopwandeltocht.nl

Pronkjewailpad stempelen en de finish-stempel

StempelDit jaar introduceren we als proef digitaal stempelen. Dit is echter geen verplichting, want er zijn ook Pronkjewailers, die met een gps toestel lopen of (vanaf eind juni) op wandelknooppunten.

We willen echter de controle op een (volle) stempelkaart vereenvoudigen en geen stempelkaarten meer via de post heen en weer sturen. Daarom is het vanaf dit jaar mogelijk om een finish-stempel te halen. Het is de laatste stempel, die u krijgt als u alle andere (ruim 50 dorps)stempels hebt gehaald.

Voorlopig kunt u de finish-stempel op 2 plekken halen (er volgen meer):

 1. De eerste mogelijkheid is bij het PW finish-cafe: de Toeter, Turfsingel 6 in Groningen (inclusdief een gratis Pronkjewailbier cq -sapje). Als dat niet lukt, omdat u ergens anders gestart of gefinisht bent, kunt u:
 2. Als tweede mogelijkheid de laatste finish-stempel halen tijdens de huldiging, de Camino Groningen (half november).

Digitale stempels moet u natuurlijk van te voren printen via de PW app, deze kunt u eveneens tonen bij de finishcontrole.

 

We vernemen verder graag via Pronkjewailpad@TodN.nl dat u het Pronkjewailpad (Noord of Zuid) heeft afgerond en dat u graag wil deelnemen aan de Camino Groningen in november.

Let op!

Als u meer dan 150 (unieke) stempels heeft opgehaald, inclusief themastempels, komt u wellicht in aanmerking voor het behalen van de meeste stempels. U kunt dit doorgeven via Pronkjewailpad@TodN.nl. Hetzelfde geldt als u alle 50 kerk- cq themastempels heeft gescoord, graag doorgeven via bovenstaand mailadres.

TodN Noordnijs via TodN / Pronkjewailpad app

Elke maand sturen we u een TodN Noordnijs via een mailinglist (provider). Deze mailing zal over enige tijd stoppen, omdat we de samenwerking met de provider gaan beeindigen. Het betekent niet dat u geen TodN Noordnijs meer ontvangt, maar we gaan u op een andere manier informeren over de TodN Noordnijs.

Op dit moment is het al zo, dat u de TodN Noordnijs elke (einde van de) maand terugvindt op de TodN website onder: Noordnijs.nl. Hiernaast maken we elke maand via twitter.com/TochtomdeNoord en facebook.com/TochtomdeNoord bekend dat er een TodN Noordnijs is verschenen. Verder zullen we vanaf nu ook elke maand via de (TodN) Pronkjewailpad App een melding sturen dat de TodN Noordnijs is verschenen.

Wilt u ook goed op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de TodN en het Pronkjewailpad? Download dan de Pronkjewail app en ontvang korte updates over de TodN Noordnijs, het Pronkjewailpad, inschrijvingen, aanbiedingen, culinair lokaal en veel meer.

Kijk in je play store (Android) of app store (iPhone) en zoek naar Pronkjewailpad.

Dineren op de dijk, zaterdag 6 juli

Dineren op de dijkVanaf 18.30 uur Drie gangen Buffet 21,50 Thaise (kip en vega)) noedels soep met broccoli,

gebakken tofu en kokosmelk Toast met zeegroente spread Zeebaarsfilet Quorn champignons hachee Krokante aardappelrosti en roergebakken groente Rissotto met verse tuinbonen en kruiden van het wad Witte bonen met spinazie en notenballetjes Kikkererwtensalade met radijs en vegetarische tonijn Boerensalade met ricotta Groene salade Spitskoolsalade met kerstomaten en pecannoten Yoghurt met gepofte appel, gemberroom en walnoten.

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen