TodN Noordnijs mei 2018

Beste TodN Ontdekkingsreizigers en andere contacten,

Het wandelfestival Tocht om de Noord is met het thema: Vergezichten van De Ploeg in volle voorbereiding!! We willen graag een tipje van de sluier lichten, zodat je al een een beeld hebt van al het moois, dat gaat komen.

Elk dorp op de route heeft bijvoorbeeld een eigen Ploeg schilder, die een bepaalde link heeft met betreffende schilder. Dat kan zijn, dat de Ploeger gewoond of gewerkt heeft in dat dorp, of juist dat zijn ouders daar woonden, of dat het dorp heel vaak door de schilder is vastgelegd.

Verder hebben we gekozen voor 2 verschillende invalshoeken, de eerste dag wandelen we door het land van De Ploeg en op de tweede dag (zondag) wandelen we door de stad van De Ploeg. De bewegwijzering van de route zal voor een groot deel worden gevormd door vele (soorten van) kunstwerken van de Groningse kunstkring De Ploeg.

 
Abel Kleima Warffum met rode maan 1931
Abel Kleima Warffum met rode maan 1931

Hiernaast links staat afgebeeld het schilderij: Warffum met Rode Maan (1931) van Ekke Kleima. Deze Ploeg schilder woonde vanaf 1930 in Warffum. Zijn huis in Warffum werd ontworpen door architect Job Hansen, eveneens lid van De Ploeg.

Het idee voor ditt schilderij zou ontstaan zijn bij een totale zonsverduistering in Warffum op zaterdag 26 september 1931. Of de Ploegschilder Ekke Kleima daadwerkelijk dit natuurverschijnsel als onderwerp heeft gekozen, is niet geheel bekend. Het verschijnsel zal echter ongetwijfeld zijn aandacht hebben getrokken, want hij was daarnaast ook wis- en natuurkundeleraar.

Warffum met rode maan, olieverf op doek, 50x60cm (Groninger Museum) door Ekke Kleima

Shaky Grounds Festival (Academie Minerva)

Het 100-jarig bestaan van kunstenaarskring De Ploeg en hun innovatieve filosofieën, ideeën en werkplekken vormen het uitgangspunt van een nieuw collectief van kunstenaars, muzikanten en ontwerpers. Onder de noemer X-arts maken we nieuwe, sociale en interactieve artistieke ervaringen.

Het festival vormt het centrale punt waar we eten, ontmoeten, drinken en dansen. Beschilder een canvas dat reageert op trillingen. Stuur animaties aan met bewegingssensoren. Dompel jezelf onder in een audiovisueel spektakel waarin we muziek, beeldende kunst, video, multimedia en technologische innovatie samenbrengen. Bepaal jouw eigen Shaky Grounds.

Vrijdag 8 juni van 19.00 t/m 01.00 uur
Zaterdag 9 juni van 10.00 t/m 17.00 uur
Zondag 10 juni van 12.00 t/m 17.00 uur

Academie Minerva
Praediniussingel 59, Groningen

Gratis entree

Academie Minerva stond aan de wieg van de Groningse kunstkring De Ploeg. Minerva docent F.H. Bach nam zijn leerlingen mee naar buiten en liet ze de schoonheid van het Groningse landschap ontdekken!

We nodigen TodN wandelaars hierbij graag uit om het Shaky Grounds Festival op een van bovenstaande dagen te bezoeken. Het festival is een prachtig voorproefje op Tocht om de Noord 2018!

De Pronkjewailkaart het mooiste wandelcadeau voor moeder(dag) en vader(dag).

Natuurlijk! Dat is de stempelkaart voor het Pronkjewailpad; het leukste wandelfeestje van en door Groningen!

Het Pronkjewailpad is inmiddels 4 weken onderweg. Bijna 1500 wandelaars hebben de Pronkjewailpad App gedownload en ruim 600 wandelaars hebben afgelopen weken al een of meerdere etappes gewandeld. De reacties zijn tot dusver lovend en variëren van een heerlijk pad tot bijzondere ervaringen en ontmoetingen!

Herman Stuut was de eerste wandelaar, die het Pronkjewailpad als eerste heeft volbracht. Hij omschreef het pad als volgt: Het is heel mooi pad, de gastvrijheid is groot bij de stempelposten. "Het is echt Groningen, open en heel ruim. Ik heb het pad volbracht in 10 dagen. Je kunt er uren over praten, maar je moet het beleven!"

PWP

Tien dagen lang was de opening van het Pronkjewailpad, van Lauwerszee tot Dollard tou, van Drenthe tot aan 't Wad.

#durftelopen: 250 km wandelen - 55 dorpen - 150 Pronkjewailposten - 5,5 maand dwars door het Groninger land!

Wil je ook in 8 minuten zien wat er zoal gebeurde tijdens de Opning van het Pronkjewailpad klik dan op:

Opening Pronkjewailpad Noord 2018.

De Huldiging: de Camino Groningen

Als je er in slaagt om alle (verplichte) dorpsstempels te halen, dan word je op 17 november uitgenodigd voor de huldiging: een wandeltocht, de Camino Groningen, van Ommeland naar Stad met een finish in de Martinkerk, waar alle Pronkjewaillopers een prachtig slot wacht!

Wil je graag meedoen aan de huldiging, .....en wie wil dat niet? Stuur dan je (volledige gestempelde) Pronkjewail Stempelkaart op naar Tocht om de Noord, Postbus 3104, 9701 DC Groningen (incl. retourenveloppe met postzegel). Wij controleren dan de stempelkaart en sturen dan de stempelkaart retour met een uitnodiging voor de huldiging op 17 november 2018!

Wil je een klein voorproefje van het gastvrije avontuur, dat je te wachten staat! Kijk dan op Twitter @Pronkjewailpad en je ziet een prachtig reisverslag (houd ons ook op de hoogte via #PWP2018)!!

Verder kun je ons natuurlijk volgen via Facebook.com/Pronkjewailpad en via Pronkjewailpad.nl, met mooie foto's.

Een korte introductiefilm naar het Pronkjewailpad vind je op: Pronkjewailpad trailer

Wij wensen alle Pronkjewaillopers een mooi wandelavontuur en een goud(en) pad!!

Stempelen en Pronkjewail App

PWP

Belangrijke zaken, die je moet weten over de PW Stempelposten en de PW App;

 1. De spelregels zijn dat je in elk dorp minimaal 1 stempel moet halen. Dat betekent ook dat je niet bij alle stempelposten in een dorp moet stempelen. Want, hoewel wij er wel naar streven, is (nog) niet elke stempelpost donderdag t/m zondag geopend!!
 2. Als een PW Stempelpost niet geopend is, dan hangt er (vaak) een stempelkastje met het PW Logo erop en daarin een stempel. Als je deze niet onmiddellijk ziet, dan kijk je in de PW App bij die locatie. Vaak staat daarin beschreven waar je de stempel(kast) kunt vinden.
 3. In het slechtste geval is een stempelpost gesloten, kun je geen stempel(kast) vinden en is het de enige post in dat dorp! Maak in dat geval een selfie (met de PW App) bij die post en schrijf -Selfie- bij die locatie. We vinden het prettig als je onvolkomenheden doorgeeft via de mail, dan nemen wij actie richting die stempelpost.
 4. We weten inmiddels dat op een bepaalde plekken op de route, de weg is opgebroken of dat er een omleiding is. We proberen dit zo goed en kwaad mogelijk op te lossen, maar soms horen we het pas als jullie er geweest zijn. Je kunt uiteraard ook zelf via de PW App bekijken hoe je om de wegopbreking heen kunt lopen en waar je de route weer kunt oppakken.
  SVP niet bellen over PW Posten of routes!! Wij kunnen op afstand ook niets uitrichten.
 5. Soms doet de PW App het minder goed en zie je alleen een wit scherm, of laadt hij niet meer goed in. De beste remedie is dan: Swipe (veeg) de App van je scherm, zodat hij niet meer actief is en start hem opnieuw weer op. Hij zal dan in vrijwel alle gevallen weer normaal functioneren.
 6. De PW App gebruikt stroom en data, vooral als je continu kijkt. Als je de route van te voren verkent of uitzoomt, dan zie je waar en wanneer je moet afslaan, doe het scherm dan uit, want vooral het scherm(licht) verbruikt veel stroom. Gebruik ook niet te tegelijk andere app's, die gebruiken ook stroom op de achtergrond en zorgen dat tevens de PW App minder stabiel wordt (door minder capaciteit van het geheugen).
 7. Je kunt uiteraard ook andere gps toestellen of app's gebruiken, zoals de app's: Topo GPS, Maps.me, ViewRanger, enz. Als je hiervoor bestanden (gpx, kml, tcx) nodig hebt, stuur dan een e-mail naar: Pronkjewailpad@gmail.com.
 8. We hebben intussen op onze pagina: Route en App informatie veel benodigde informatie staan, zoals koppelingen naar: afstandmeten.nl en routekaartjes. Hiermee kun je mooi zien wat de afstanden zijn. Verder vind je hier een overzicht van de PW Stempelposten, zodat je geen post meer hoeft te missen!!

Het Pronkjewailpad, de 'alternatieve' Tocht om de Noord ontwikkeld i.s.m. Routebureau Groningen en Provincie Groningen

Tocht om de Noord in Zweden met de North Sea Walk

Twee weken geleden hebben zo’n 120 wandelaars deelgenomen aan de North Sea Walk in Zweden. Op donderdag 26 april vertrokken we met twee volle bussen vanuit Groningen naar Kiel (Duitsland). Hier stapten we aan boord van de Stena Line, waar we konden genieten van een heerlijk buffet en veel gezelligheid.

Boot

Na een goede nacht slapen en uitgebreid ontbijt op de boot, kwamen we vrijdag (op Koningsdag!) rond 9:30 uur aan in Gothenburg. De bussen brachten ons naar de verzamellocatie van deze dag: de Sjömanskyrkan. Hier hadden zich al de deelnemers verzameld die op eigen gelegenheid vanuit Nederland naar Zweden zijn gereisd. De locatie was voor de gelegenheid oranje aangekleed, net als natuurlijk alle deelnemers. De ambassadeur van Nederland in Zweden, mevrouw Ines Coppoolse, heette ons van harte welkom en wenste ons een bijzondere mooie Friendship Walk door Gothenburg.

mei 2018

En dat is gelukt! De ontdekkingstocht van ruim 15km door de stad, liep langs en door bijzondere gebouwen en liet de deelnemers kennis maken met typisch Zweedse geuren, smaken en gebruiken. Bij terugkomst in de Sjömanskyrkan werd samen met de burgermeester van Gothenburg getoast op Koningsdag én de jarenlange vriendschappelijke banden tussen Nederland en Zweden. De dag werd afgesloten met een buffet bij, hoe kan het ook anders, IKEA.

We kijken terug op een mooie dag, waarop we op een bijzondere manier kennis hebben gemaakt met Zweden en de Zweedse gastvrijheid.

Mei 2008

Mei 2008 Mei 2008

Zaterdag & zondag hebben we deelgenomen aan de Linnémarschen in Boras (IML wandeling). Hier hebben we genoten van mooie en soms uitdagende routes, in de prachtige Zweedse natuur. Kijk op onze Facebook pagina North Sea Walk voor beeldmateriaal en fotoverslagen van deelnemers.

Mei 2008

Heeft u dit jaar niet deelgenomen aan de bovenstaande wandelreis maar wilt u wel als eerste op de hoogte worden gebracht van toekomstige North Sea Walk evenementen? Geef dan je naam & e-mailadres door via info@northseawalk.eu.

Meedoen aan de TodN Ommetjes

Grijp je kans en schrijf je alsnog in voor Tocht om de Noord 2018!!!

Wandelen is één van de meest natuurlijke manieren om te (starten met) bewegen. Naast dat het gezellig is en je veel ziet, is het ook nog eens gezond. Als partner van Tocht om de Noord, organiseert Huis voor de Sport Groningen daarom in mei en juni ‘Tocht om de Noord Ommetjes’ ter voorbereiding op het wandelfestival van het jaar, dat plaats vindt op 29 en 30 september. Doe jij ook mee?

Locatie Ommetjes

De Ommetjes vinden plaats in 7 regio’s. Per regio worden vier Ommetjes georganiseerd. Deze Ommetjes zijn ook de beginnende wandelaars interessant, zij moeten wel een uur kunnen doorlopen. Je komt iedere keer door een ander stukje, verrassend Groningen. In ieder Ommetje wordt een ander wandelthema onder de aandacht gebracht.

Kosten

De Ommetjes worden begeleid door gecertificeerde wandeltrainers. Voor slechts €20,- volg je vier wandeltrainingen van één uur en krijg je alsnog de kans om je in te schrijven voor de Tocht om de Noord. Voorwaarde voor de inschrijving is dat je in ieder geval met drie van de vier Ommetjes mee doet. Ook onder deze voorwaarde word je tijdens het vierde Ommetje, dat gaat over een deel van het Pronkjewailpad, de stempelkaart (speciaal voor TodN Ommetjes deelnemers) tegen een gereduceerde prijs aangeboden.

Aanmelden

Aanmelden voor de Tocht om de Noord Ommetjes kan via (klik op): Huis voor de sport Groningen. De officiële inschrijving voor de Tocht om de Noord is al gesloten, dus op deze manier kun je trainen en ook nog meedoen! Wees er snel bij, want vol=vol! Bij een te geringe deelname op bepaalde startlocaties zullen regio’s worden samengevoegd.

“Vergezichten van De Ploeg”

Het wandelfestival Tocht om de Noord gaat dit jaar verticaal door de provincie Groningen: “van Drenthe tot aan ‘t Wad”. De tocht staat dit jaar in het teken van het zintuig ‘zien’. Het thema van Tocht om de Noord 2018 luidt: “Vergezichten van De Ploeg”

Privacyverklaring Tocht om de Noord

De organisatie Tocht om de Noord (TodN) wil op deze pagina graag duidelijk maken hoe zij met uw gegevens omgaat. We beschrijven hier wat we met de verzamelde gegevens doen en waarom.

PERSOONSGEGEVENS DIE WORDEN VERWERKT

Tocht om de Noord kan persoonsgegevens over u verwerken, doordat u gebruik maakt van de diensten van TodN en/of omdat u deze zelf bij het invullen van een contactformulier op de website aan TodN verstrekt.

TodN kan de volgende persoonsgegevens verwerken:

 • Uw voor- en achternaam - Uw adresgegevens
 • Uw telefoonnummer
 • Uw e-mailadres
 • Uw geboortedatum

WAAROM TODN GEGEVENS NODIG HEEFT

TodN verwerkt uw persoonsgegevens om schriftelijk (per e-mail en/of per post) contact met u op te kunnen nemen als u daar om verzoekt, en/of om u telefonisch te kunnen benaderen indien het gaat om een urgente(re) zaak.

Daarnaast gebruikt TodN uw persoonsgegevens in het kader van het verstrekken van een startbewijs van een van de georganiseerde evenementen door TodN.

HOE LANG TODN GEGEVENS BEWAART

TodN bewaart uw persoonsgegevens niet langer dan strikt nodig is om de doelen te realiseren, waarvoor uw gegevens worden verzameld. Uw gegevens worden niet langer bewaard indien u geen deelnemer meer wenst te zijn.

DELEN MET ANDEREN

TodN verstrekt uw persoonsgegevens alléén aan derden indien dit (absoluut) noodzakelijk is voor de uitvoering van de inschrijving op een van de TodN evenementen, of om te voldoen aan een wettelijke verplichting.

PRIVACY

TodN neemt de bescherming van uw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. De website van TodN maakt gebruik van een betrouwbaar SSL Certificaat om te borgen dat uw persoonsgegevens niet in verkeerde handen vallen. Als u de indruk heeft dat uw gegevens niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn van misbruik, of indien u meer informatie wenst over de beveiliging van door TodN verzamelde persoonsgegevens, neem dan contact op via info@TochtomdeNoord.nl.

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen