TodN Noordnijs September 2021 laatste info

Beste TodN ontdekkingsreizigers

Nog een paar dagen, dan is het zo ver, de 15e editie van het wandelfestival Tocht om de Noord. Dit jaar staat de TodN geheel en al in het teken van de bevrijding en dat wordt gevierd met veel muziek.

Hieronder vinden jullie nog een aantal aandachtspunten voor het komende weekend. Het lijkt prachtig wandelweer te worden. .... Wij hebben er zin in, jullie ook?!!!

TodN is anders dan voorgaande jaren en dat heeft alles natuurlijk te maken met corona. Dit jaar is TodN een doorstroomevenement en we vragen alle wandelaars daarmee rekening te houden. We respecteren (nog steeds) de 1,5 meter maatregel, geef elkaar de ruimte en blijf niet allemaal hangen bij muziekgroepen en theateracts. Geniet gaandeweg!! Muziekgroepen hebben van ons de opdracht gekregen om te spelen voor wandelend publiek en als er te veel mensen op een plek blijven hangen, dan zullen ze u vragen om door te lopen. In het ergste geval, bij te veel stilstaand publiek, zullen ze zelfs stoppen met de muziek!!

Niet verzamelen, maar spreiden (via de trein)

Dit jaar gaan we niet massaal verzamelen en vanuit 1 plek naar de start afreizen. Dit jaar maken we gebruik van de trein en gaan we rechtstreeks naar de startplaats. Voor velen is dit een uitkomst, want je hoeft niet meer eerst met je eigen vervoer naar de verzamelplek. Dat gaat echter niet voor iedereen op en je moet er ook niet vanuit gaan dat het moet lukken om met de trein op de juiste starttijd aan te komen.

In veel gevallen moet je eerst met eigen vervoer naar een station, om vandaar uit verder te reizen met de trein. Ondanks dat Arriva op allerlei manieren meewerkt, zoals het inzetten van dubbele treinstellen en een halfuursdienstregeling op de zondag, lukt het niet iedereen op tijd aan te komen. Je kunt dan, als het echt niet anders kan, een trein later nemen. Probeer je echter te houden aan je starttijd, dat zorgt ervoor dat de deelnemers over alle treinen goed verdeeld zijn. 

Parkeren

Het is (absoluut) niet toegestaan om de auto te parkeren bij de start(stations)! Dus niet parkeren in Uithuizen, UIthuizermeeden, Loppersum, Delfzijl. UIteraard kun je wandelaars hier uitzetten, maar de auto mag niet blijven staan (Kiss & Ride)! U kunt de auto wel parkeren in het dorp van waaruit u de trein naar een start(station) neemt. Parkeer de auto dan op een stille plek (geen P+R), waar hij geen overlast veroorzaakt.

Nog beter pak de fiets naar het dichtstbijgelegen station en neem vervolgens de trein naar de start!

Treintijden / starttijden:

 • In enkele gevallen is het niet haalbaar om op uw persoonlijke starttijd op de startlocatie te zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als u een overnachting heeft in Delfzijl. Kies in dat geval de voor u vroegst mogelijke optie. De stempelposten blijven op beide dagen geopend tot uiterlijk 8:00 uur. 
 • Let op! Als u gebruik maakt van de trein, dan moet u de trein nemen die exact arriveert op uw starttijd. Kies dus niet 'voor de zekerheid' een trein eerder, want daarmee kunnen er capaciteitsproblemen ontstaan. 
 • --> Hierop is één uitzondering: de vroegste startgroep op de zaterdag (Uithuizen) start om 5:56 uur. De aankomsttijd van de bijbehorende trein is 5:43 uur (ipv 5:56 uur). Deze trein vertrekt om 5:09 uur vanaf centraal station Groningen.
 • Loopt u de Kennedytocht of Vrijheidstocht? Dan neemt u de trein die om 22:22 uur vertrekt uit Groningen en om exact 22:56 arriveert in Uithuizen. Hier ontvangt u uw startkaart en start u uw route. Uw trein dagkaart voor zaterdag is ook geldig op vrijdagavond in deze trein.

Algemeen:

 • Op de startkaarten voor de kortere afstanden staat zowel op zaterdag als op zondag: 20KM. Dit wijkt af van de uiteindelijke afstanden op de zaterdag (ca. 26km) en de zondag (ca. 21km).
 • Download (of update) de nieuwste versie van de Tocht om de Noord App zodat u (onder andere) eenvoudig de routes kunt volgen!

Schema treintijden vanuit de stad Groningen

Ter verduidelijking van de treintijden, vertrektijden en starttijden vindt u onder de link: treinschema een overzicht van treintijden voor (de grootste groep) wandelaars die vanuit Groningen centraal gaan reizen.

De finish in de Eemsdeltahal

Helaas zal de finish zoals eerder gezegd summier zijn. Normaal gesproken serveren we u een buffet, maar dit jaar is dat een wandelhap onderweg. Het is anders, maar misschien wel leuker. De massages, die we normaliter op het eind aanbieden, vallen door corona weg dit jaar en ook de nazit zal niet in de Eemsdeltahal kunnen plaatsvinden omdat we geen zitplaatsen (mogen) aanbieden.

Zijn we teleurgesteld?  Ja, wel een beetje ....., maar we zijn ook heel blij dat het wandelfestival Tocht om de Noord kan doorgaan en daarom toch HOERA!!!

We wensen iedereen, die deelneemt aan TodN veel PLEZIER en vooral SUCCES!

Groningse vlag

TodN Routekaartjes

We hebben in tussentijd ook mooie routekaartjes aangeleverd gekregen van onze wandelende cartograaf Mathie Hoenjet (bedankt Mathie)!  We willen deze zeker niet onthouden aan jullie want ze geven een prachtig overzicht over de route, afstanden, toiletten en meer....

Klik op: TodN Routekaart zaterdag en TodN Routekaart zondag. Uiteraard vind je ze ook op je persoonlijke Mijn.TodN.nl pagina.

Speciale TodN tochten

Deelnemers aan de speciale TodN tochten moeten kennis nemen van de specifieke maatregelen voor deze tochten, lees daarom het bijgaande regelement aandachtig door!

De start van de Kennedytocht is om 23.30 uur, de start van de Vrijheidstocht is om 00.30 uur in UIthuizen. Er worden respectievelijk 4 en 3,5 lussen gelopen rond Uithuizen, daarna sluiten deze tochten aan bij de reguliere TodN op zaterdag.

De TodN medaille is dit jaar all in one

De medaille voor TodN 2021 is gecombineerd voor de lange afstanden, zoals 2x 40km de Kennedytocht en de Vrijheidstocht. De Ultramarathon krijgt voor de 3e dag nog een extra medaille.

Vrouwen mars

De Vrouwenmars

De Vrouwenmars is het eerste evenement van TodN op vrijdag 17 september. Hiervoor hebben zich inmiddels 116 vrouwen aangemeld en daarmee is het streven van 116 deelneemsters exact gehaald! 

Samenwerking

De TodN organiseert de Vrouwenmars in nauwe samenwerking met het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) en Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Lopen in de schoenen van de vrouwen uit 1945

Alle deelneemsters aan de vrouwenmars hebben inmiddels het nummer doorgekregen van de vrouw in wiens schoenen zij (symbolisch) de tocht hopen te volbrengen. Aanstaande vrijdag zullen ze bij de openingsceremonie te horen krijgen welke naam hoort bij welk nummer en daarmee zullen ze voor 1 dag in de voetsporen treden van een voorganger uit 1945. Ze zullen onderweg een aantal ervaringen opdoen, die doen denken aan hoe het -toen- was en wat zij hebben moeten meemaken.

Start en finish

De aankomst op Kamp Westerbork is rond 7.15 uur. Om 8.00 uur verzamelen alle vrouwen zich op het kampterrein en zal er een openingsceremonie zijn. De start van de Vrouwenmars is om 8.30 uur in 3 verschillende groepen.

De finish is gepland rond 19.00 uur bij het oude Huis van Bewaring aan de Helperlinie 2 in Groningen. Hier zal de Commissaris van de Koning René Paas de vrouwen ontvangen met een korte speech en sluitingsceremonie.

Het voormalige Huis van Bewaring speelde een belangrijke rol in de oorlogsjaren, van hieruit werden alle vrouwelijke politieke gevangenen doorgestuurd naar Kamp Westerbork. 

Tot gauw in Groningen ....!

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen