TodN Noordnijs maart 2023

Beste TodN wandelvrienden

Morgen (dinsdag 21 maart) vanaf 18:00 uur, traditiegetrouw op de eerste lentedag van het jaar, start de inschrijving voor de nieuwe Noordroute van het Pronkjewailpad.

Het thema van dit jaar heeft alles te maken met de 'adellijke trots in Groningen': de Groninger Borgen. Bij alle zestien nog bestaande borgen in Groningen kun je een bijzondere sticker afhalen, waarop de betreffende borg is afgebeeld. Deze sticker kan op de daarvoor bestemde plek in de stempelkaart worden geplakt. De meeste bestaande borgen liggen aan de route, maar voor sommige borgen moet je nog een stukje verder de provincie in! De stickers krijg je trouwens niet zomaar, je moet daarvoor natuurlijk wel vraagstukken vanuit de Pronkjewailpad App oplossen. Op die manier kom je van alles te weten of de Groninger Borgen. Heb je alle opdrachten gemaakt en stickers verzameld? Dan krijg je tijdens de Camino Groningen een extra verrassing aangeboden! 

1e lustrum Pronkjewailpad i.s.m. Gulden Martinusweg

De Camino Groningen wordt dit jaar sowieso een hele bijzondere belevenis. Want deze huldiging zal in november samenvallen met de opening van de Gulden Martinusweg. Dit nieuwe (inter)nationale wandelpad wordt mede door TodN ontwikkeld als een nieuwe pelgrimsroute vanuit Groningen, via Utrecht naar Tours (Frankrijk). Nu al worden er mooie plannen gemaakt om de intocht in november daarom extra feestelijk, groots en vooral onvergetelijk te maken.  Alle Pronkjewailpad deelnemers (2023) kunnen een uitnodiging verwachten voor dit unieke event. 

Openingsdag Etappe van de MaandNieuwe Noordroute

Lijkt het je leuk om eens kennis te maken met het Pronkjewailpad, maar is een volledige route (nog) iets teveel! Probeer dan eens de Etappe van de  Maand. Verderop in deze Noordnijs lees je hier meer over. 

INSCHRIJVEN

Je kunt vanaf dinsdag 21 maart 2023 om 18:00 uur via onderstaande manieren inschrijven voor het Pronkjewailpad: 

 1. Via de website van  Pronkjewailpad
 2. Rechtstreeks naar het inschrijfformulier via deze Noordnijs: PWP inschrijfformulier

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:

 • Etappe van de Maand april: Openingsdag 
 • Tentoonstelling 'Groninger elite op reis' in de Menkemaborg
 • Voorbereiding TodN in Duitsland gestart
 • Vrienden van TodN 

Etappe van de maand april

Etappe van de maand april 2023

Baflo - Uithuizen

De eerste Etappe van de Maand (april) loopt van het treinstation in Baflo naar de Menkemaborg in Uithuizen. Onderweg passeer je verschillende dorpen en doorkomstplaatsen, oa: Breede (met o.a. de Breedenborg), Warffum en Usquert.  

Stempelposten 

Op bovenstaand kaartje zijn de meeste stempelposten al ingetekend. Zo worden we Gastvrij ontvangen bij onder andere: Proeflokaal Bakkerij Rutgers, Grandcafé de Hoek, Camping de Breede, Camping Zuiderhorn, het Spijslokaal, Openluchtmuseum Het Hoogeland, Slagerij Patriek Knot en natuurlijk de Menkemaborg. 

Openingsdag Etappe van de Maand

Op het Pronkjewailpad bepaal je zelf wanneer en waar je loopt. Dat geldt ook deels voor de Etappe van de Maand. Je mag namelijk de hele maand de betreffende etappe lopen en zelf ook jouw start- en finishpunt bepalen. Maar om je een beetje op weg te helpen, kun je er ook voor kiezen om te lopen op de Openingsdag van de Etappe van de Maand. Deze maand is dat op zaterdag 8 april. Een voordeel is dan dat de stempelposten nog eens extra hun best doen om de wandelaars gastvrij te ontvangen. Ook is de kans groot dat je mede-pronkjewailpad-wandelaars op de route tegenkomt.

Een hoogtepunt op de route van de Etappe van de Maand april is de Menkemaborg in Uithuizen. Vanaf deze maand is hier een bijzondere tentoonstelling te zien, die heel mooi aan sluit op het Pronkjewailpad, namelijk: 'de Groninger elite op reis'. Absoluut een kijkje waard! 

Geschiedenis van de MenkemaborgMenkemaborg

De Menkemaborg werd in 1651 gebouwd door de familie Alberda, die op dat moment de eigenaren waren van het landgoed. Het kasteel werd gebouwd in de typische stijl van de Groningse borgen, met een grote binnenplaats en ommuurde tuinen. De Alberda-familie was een van de meest invloedrijke en welvarende families in de regio en de Menkemaborg was hun familiehuis.

In de loop der jaren werd het kasteel meerdere keren verbouwd en uitgebreid. In de 18e eeuw werden er bijvoorbeeld twee extra vleugels aan het kasteel toegevoegd, waardoor het nog indrukwekkender werd. In de 19e eeuw veranderde de eigenaar van de Menkemaborg en werd het kasteel gerestaureerd in de stijl van die tijd.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Menkemaborg opengesteld voor het publiek en werd het een museum. Het interieur van het kasteel is grotendeels intact gebleven en geeft een goed beeld van hoe het leven er in de 18e en 19e eeuw uitzag. Er zijn tal van kamers te bewonderen, waaronder een keuken, eetkamer, salon, slaapkamers en zelfs een kamer speciaal voor kinderen.

De Menkemaborg is ook beroemd vanwege zijn prachtige tuinen. Er zijn formele tuinen, zoals een kruidentuin en een rozentuin, maar ook meer informele tuinen, zoals een boomgaard en een moestuin.

Tentoonstelling 'De Groninger elite op reis'

In de Menkemaborg in Uithuizen is momenteel de tentoonstelling 'De Groninger Elite op de reis' te bewonderen. Deze tentoonstelling laat bezoekers kennismaken met de reislustige elite van Groningen in de 18e en 19e eeuw. Het is een fascinerende reis terug in de tijd, waarbij de bezoeker een kijkje krijgt in het reisgedrag van de welgestelden uit die tijd.

Tentoonstelling Elite op reis

De tentoonstelling toont verschillende objecten uit deze periode, waaronder portretten, reisboeken, koffers en andere reisaccessoires. Deze objecten geven een beeld van de manier waarop de rijke Groningers reisden. Zo zijn er koffers te zien waarin de elite hun bezittingen en kleding meenamen op reis. Ook zijn er portretten te zien van de reislustige elite, die tijdens hun reizen naar verre oorden werden geschilderd.

Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling is de maquette van het schip waarmee de elite destijds reisde. Het schip is op schaal nagebouwd en geeft een goed beeld van de omvang en indeling van zo'n reisschip. Het schip was voorzien van alle luxe en comfort die de reizigers nodig hadden om hun reis zo aangenaam mogelijk te maken.

Daarnaast is er aandacht voor de reisbestemmingen van de Groninger elite. In de 18e en 19e eeuw was het reizen nog niet zo vanzelfsprekend als tegenwoordig, maar de elite had wel de middelen en het netwerk om bijvoorbeeld naar Italië, Frankrijk of Engeland te reizen. De tentoonstelling biedt dan ook een mooi overzicht van de verschillende bestemmingen die de Groninger elite bezochten.

Voorbereiding Tocht om de Noord 2023 in Duitsland gestart

Gemeentehuis RhedeOp donderdag 16 maart werd er een voorbereidende bijeenkomst georganiseerd in het Rathaus te Rhede. Samen met vertegenwoordigers van alle Duitse doorkomstplaatsen en dorpen hebben we vooruitgeblikt naar TodN 2023. De meeste mensen in Groningen kennen het evenement wel, maar voor de Duitsers betekende dit de eerste kennismaking. Mede behulp van onze ambassadeurs uit Duitsland, zijn we er goed in geslaagd om de dorpen te 'begeistern' voor TodN. We kijken er naar uit om in september op verschillende manier kennis te maken met Duitse Gastfreundschaft!

Nieuw initiatief: Vrienden van Tocht om de Noord 

Een aantal ervaren en trouwe Tocht om de Noord wandelaars heeft kortgeleden een voorstel gedaan om na te denken over een nieuw initiatief: 'Vrienden van Tocht om de Noord'. Aanleiding hiervoor is het feit dat Tocht om de Noord inmiddels al meer dan 15 jaar bestaat en meer dan 500 trouwe TodN lopers, ambassadeurs en pronkjewaildragers kent. De TodN-evenementen voelen voor velen als een reünie en veel wandelaars hebben elkaar leren kennen door het wandelen. Er zijn vriendschappen en soms zelfs liefdes ontstaan tijdens het wandelen...

Onder veel wandelaars is er behoefte aan meer onderling contact en verbondenheid door het jaar heen. Bijvoorbeeld om gezamenlijk meer (wandel)activiteiten te ondernemen. Of bijvoorbeeld praktische zaken af te stemmen, zoals samen reizen en overnachten etc. Ook kan het fijn zijn om op de hoogte blijven van elkaars 'wel en wee', bijvoorbeeld in het geval van blessures en ziektes.

In goede en slechte tijden kunnen we als 'TodN-familie' voor elkaar klaar staan. Hier willen we de komende tijd graag verder invulling aan geven. Als start zal er binnenkort een (besloten) Facebookgroep worden geopend, waarbij iedereen die dat wil zich kan aansluiten. Vanuit deze groep zullen de eerste berichten en activiteiten worden gedeeld. De komende tijd zal het intiatief verder worden doorontwikkeld, waarbij suggesties voor de invulling hiervan natuurlijk harte welkom zijn. Wordt vervolgd!

Belangrijke data:

Noteer alvast in de agenda:                                  

 • Dinsdag 21 maart 2023: inschrijving Pronkjewailpad 2023
 • Donderdag 6 april t/m zondag 29 oktober: Pronkjewailpad (nieuwe Noordroute)
 • Zaterdag 8 april 2023: Openingsdag Etappe van de Maand april 
 • Woensdag 7 juni t/m zaterdag 10 juni: North Sea Walk Noorwegen
 • Zaterdag 23 en zondag 24 september: Wandelfestival Tocht om de Noord 2023

 

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen