Noordnijs TodN september 2019

Beste TodN Ontdekkingsreizigers en Pronkjewailers,

Nog even te gaan en u ontdekt het industriële en culturele erfgoed van de Veenkoloniën!

Let op!!

Voordat we overgaan tot de informatie rondom TodN 2019, een belangrijke opmerking over het aanrijden naar Veendam en Waterhuizen (start 40km 1e dag). In het komende weekend (28 en 29 september) is de weg naar Veendam (de N33) gestremd tussen Gieten en Veendam. Verder zijn er werkzaamheden aan de weg tussen Foxhol en Waterhuizen (N860), ook deze weg is gestremd voor autoverkeer (zie voor meer informatie: aanrijroutes Veendam).

In deze TodN Noordnijs ontvangt u de laatste informatie over de TodN 2019 en het 100 jarig Grunnens Laid. Dit jaar vieren dat het Grunnens Laid 100 jaar bestaat en dat doen we op zaterdag 28 september om 17.00 uur op 100 podia in de provincie tegelijkertijd. Veel informatie ziet u al terug in onze vlogs, waarin de Groninger gepolst wordt over zijn trots en kennis van Groningen, zie hiervoor: GrunnensLaid.nl.

Het hoofdpodium staat in Veendam en we nodigen alle TodN wandelaars bij deze van harte uit om samen met de gehele provincie Groningen om 17.00 uur in Veendam het Grunnens Laid te zingen. Het wordt een unieke happening waar heel Groningen naar uitkijkt en waarbij u, de TodN wandelaar letterlijk vooraan staat! U kunt later zeggen: “Ik was erbij!” Een garantie op kippenvel!

Doet u niet mee met TodN, maar wilt u wel meezingen op een van de podia? Dan vindt u hier een opsomming van alle plekken in Groningen, klik op: alle Podia Grunnens Laid

Verder is het goed om te weten, dat een aantal aanrijroutes naar Veendam en naar Waterhuizen gestremd zijn. U moet hiervoor een andere route kiezen, hieronder vindt u meer informatie.

Al het laatste nieuws vindt u op de website TodN.nl onder Noordnijs.nl

Wat vindt u nog meer in deze TodN Noordnijs?

 • TodN startplaatsen, startkaarten, routes, afstanden en meer...
 • Heeft u al de TodN startkaart opgehaald?
 • TodN App staat klaar.
 • Aanrijroutes naar Veendam (N33 is gestremd tussen Gieten-Veendam).
 • Verkeershinder in Veendam.
 • Het Grunnens Laid: Vaandeldragers, Trots op Groningen en een Vlog (laat zie dat je trots bent en deel!).
 • Drs. P. in Oost-Groningen.

Wij wensen iedereen een fantastisch TodN weekend!!!

TodN Startplaatsen, startkaarten, afstanden, routes ...

De TodN startplaatsen en afstanden zijn inmiddels definitief vastgesteld. Ze zijn dit jaar als volgt:

Startplaatsen zaterdag 28 september

Waterhuizen (40 km), Scheepswerf Pattje, Waterhuizen 7, 9​609 PA Waterhuizen
Sappemeer (23 km), De Gouden Zon, ​Noorderstraat 323, 9611 AH Sappemeer
Veendam (finish), Parkstadhal, Jan Salwaplein 1, 9641 LN ​Veendam

Startplaatsen op zondag 29 september

Stadskanaal (40 km), Museumspoorlijn 3, 9503 AD Stadskanaal
Oude Pekela (17,5 km), Dollard College, H. Hindersstraat 5, 9665 RA Oude Pekela
Veendam (finish), Parkstadhal, Jan Salwaplein 1, 9641 LN ​Veendam

Startgroepen

Dit jaar krijgt u (evenals vorig jaar) geen startnummer, maar bent u ingedeeld in een startgroep met een bijbehorende (bus)vertrektijd. Het nummer van de startgroep op de zondag is hoger, dat komt omdat er vanuit de zaterdag naar de zondag wordt doorgenummerd met startgroepen.

Raaisbewies

Het Raaisbewies (de stempelkaart) krijgt u dit jaar uitgereikt op vertoon van uw geprinte startkaart (met barcode) bij binnenkomst op de verzamelplek (of 1e startplaats). Bij ontvangst schrijft u onmiddellijk uw naam en startgroep bij Aigender (eigenaar).

In het Raaisbewies treft u aan het TodN Startbewijs (blauw en rood met logo Grunnens Laid 2019) en op de andere kant de Finish traktatie. Deze kaartjes kunt u uitscheuren. Wij vragen u het TodN Startbewijs zichtbaar te dragen tijdens de Tocht, dit als TodN deelnamebewijs en i.v.m. eten & drinken, dat u wordt aangeboden!

Let op!

Als u 80 km wandelt krijgt 1 Raaisbewies voor beide dagen (u moet wel beide dagen de startkaart laten scannen). De andere wandelaars, die 2 dagen wandelen krijgen 2x een Raaisbewies overhandigd en moeten ook 2x scannen.

Houd de startkaart (met barcode) bij de hand, want deze moet worden getoond bij het instappen in de bus (wees dus zuinig op je startkaart)!!

Uiteraard is vanaf de tweede week van september ook veel informatie te vinden via: TodN.nl en klik op Wandelfestival Tocht om de Noord 2019.

Routekaarten

Onze wandelende cartograaf Mathie Hoenjet heeft inmiddels weer een paar prachtige TodN routekaarten ontwikkeld (onze dank). Als u een mooi overzicht zoekt van de TodN route met daarin de stempelposten, EHBO, waterpunten en meer, dan raden we u aan om deze kaarten via onderstaande link te bekijken en wellicht te printen.

Zie TodN routekaart: zaterdag en zondag

Laatste TodN Startkaarten via Marktplaats

Indien u op de wachtlijst staat, of nog belangstelling heeft bij een TodN Startkaart 2019, dan is er nog een mogelijkheid om alsnog deel te nemen aan TodN! Als u gaat naar Marktplaats.nl en zoekt op Tocht om de Noord, dan ziet u nog een paar aanbiedingen van TodN Startkaarten.

Afstanden wijzigen of annuleren

Vanaf 1 september is het helaas niet meer mogelijk om via de TodN organisatie te wijzigen of te annuleren, wij hebben de indeling in startgroepen vanaf 1 sept. definitief gemaakt. Als u toch wilt wijzigen van afstand, bv van 40 naar 17,5 km, kunt u dat zelf doen. U moet dan gebruik maken van de Restbus voor de nieuw gekozen afstand (zie ook de welkomstbrief bij mijn.TodN.nl). Ook als u wilt annuleren, hoeft u dat niet aan ons door te geven. U kunt uw startkaarten het best aanbieden op Marktplaats.nl (zie ook tekst hierboven).

PS

U kunt de Startkaarten gebruiken voor alle afstanden op die dag (zie ook de TodN Info-brief). U kunt echter niet een kaart voor de zaterdag gebruiken voor de zondag of vice versa, ook kunt u een kaart voor 2 dagen niet splitsen in aparte zaterdag- en een aparte zondagkaart.

Wilt u dit bericht delen met alle TodN wandelaars, die u kent (dankuwel)!!

Heeft u al uw TodN startkaart opgehaald ....? Wacht niet te lang!!

Uw Startkaart via Mijn TodN

Vanaf begin september kunt u via Mijn TodN uw TodN Startkaart (met barcode) en alle andere informatie ophalen.

Om de startkaart op te halen gaat u naar Mijn.TochtomdeNoord.nl en logt u in met uw e-mailadres en uw wachtwoord (heeft u ontvangen bij uw bevestiging) en vervolgens komt u op uw persoonlijke pagina met daarop uw Startkaart(en), TodN welkomstbrief 2019, routebeschrijvingen, routekaarten en een Volgen link (voor het thuisfront).

Bent u het wachtwoord kwijt, of vergeten? Geen probleem, op de pagina Mijn.TodN.nl vindt u onder het blauwe balkje de tekst: Wachtwoord vergeten. U klikt hierop, vult uw emailadres in en u krijgt een nieuwe bevestiging via de mail toegestuurd.

TodN App 2019 staat klaar!

Adem de sfeer van industrieel erfgoedOok dit jaar kunt u weer via de TodN App allerlei informatie inzien.

Als u klikt op startkaart kunt u bijvoorbeeld uw eigen startkaart ophalen en ziet u in welke startgroep u zit en welke (vertrek) tijd u heeft met de bus vanuit Veendam.

Als u klikt op route ziet u 3 routes verschijnen:

 • De route voor de zaterdag: Waterhuizen naar Veendam.
 • De route voor de zondag: Stadskanaal naar Veendam.
 • De route voor de 100 km: een speciale activiteit in het kader van 100 jaar Gronings volkslied en ter ondersteuning van kanker research (UMCG)

Verder kunt u met behulp van de routekaart exact de route volgen. U kunt onmogelijk verdwalen! Als u klikt op dorpen krijgt u algemene informatie over de route en de doorkomstplaatsen onderweg.

Verder kunt u klikken op foto en vervolgens maakt u foto's, die o.a. zichtbaar zijn in de vetrekhal in Veendam. Als u klikt op ehbo wordt u onmiddellijk doorverbonden met de ehbo van de TodN. Hier kunt u doorgeven welke problemen er zijn. Wij kunnen via de app direct uw locatie vaststellen, zodat we sneller ter plekke zijn om u te helpen.

Wij raden alle TodN wandelaars dringend aan om de TodN App te downloaden via de App stores. In geval van calamiteiten kunnen wij via de TodN App alle wandelaars (die de app) gebruiken informeren wat ze in een noodgeval moeten doen!!!

Aanrijroutes Veendam (N33) en Waterhuizen (N860) zijn deels gestremd

De aanrijroutes naar Veendam en Waterhuizen zijn in het weekend van 28 en 29 september voor een deel gestremd. Lees daarom de onderstaande tekst uitvoerig door!

Aanrijroute Veendam (geldt voor alle wandelaars, die vanuit het zuiden komen aanrijden)
De aanrijroute vanuit het zuiden (o.a. Assen) naar Veendam via de N33 is op zaterdag 28 en zondag 29 september gestremd tussen Gieten en Veendam! Als u vanuit het zuiden (via Beilen, Assen) naar Veendam rijdt dient u gebruik te maken van een andere route (dan via Gieten).

U kunt rijden via de A7: Beilen - Assen - Groningen - Hoogezand - Zuidbroek en dan afslaan naar Veendam (ca. 80 km), of u kiest meer binnendoor via de N374: Beilen - Schoonloo - Buinen - Stadskanaal - Veendam (ca. 60 km).

Aanrijroute Waterhuizen (geldt alleen voor 40km wandelaars, die op eigen gelegenheid gaan)
De aanrijroute naar Waterhuizen is gestremd vanaf Foxhol naar Waterhuizen (N860). U dient daarom te rijden of via Haren naar Waterhuizen, of vanaf Hoogezand via de A7 de afslag Westerbroek (39) te nemen.

(Verkeers)hinder door TodN

Het aanstaande weekend (28 en 29 sept) is de parkstad Veendam de verzamelplek van vele duizenden wandelaars. Helaas brengt dat ook enige hinder met zich mee, zo zullen bepaalde plekken in Veendam moeilijker bereikbaar zijn. Het museumplein zal bijvoorbeeld op zaterdag en zondag tussen 15.00 en 18.00 uur moeilijk begaanbaar zijn en kunt u beter een route om het centrum heen maken. Andere mogelijk drukke plekken in Veendam zijn:

Zaterdag 28 september

Oversteek Briklaan Sorgvlietlaan drukke oversteek.
Van Stolbergweg deel is geen trottoir bij spoorovergang
Oversteek brug naar Molenstreek geen trottoir.

Zondag 29 september

Van Stolbergweg deel is geen trottoir bij spoorovergang
Adriaan Tripweg oversteek na de brug
Eveneens zijn er een aantal parkeerplekken aangewezen voor TodN wandelaars, ook hier zal meer (auto en parkeer) overlast zijn dan normaal. Het gaat om de volgende locaties:

Doe mee met..... Grunnens Laid en #TrotsopGroningen

Samen zijn we een... Samen zijn we Groningen!
Samen zijn we een... Samen zijn we Groningen!

Komende zaterdag is het zover: dan vieren we het 100-jarig bestaan van het Grunnens Laid. Op zaterdag 28 september om 17:00u klinkt het Grunnens Laid op allerlei locaties door de hele provincie. Het enthousiasme voor dit initiatief is overweldigend en we zijn heel blij met alle inzet en activiteiten die worden georganiseerd.

Het 'hoofdpodium' staat in Veendam, dit jaar de gastgemeente van de Tocht om de Noord. Hier zingen bekende Groninger artiesten het Grunnens Laid, samen met vaandeldragers uit allerlei Groninger dorpen. Dit wordt live uitgezonden via Podium TV (Ziggo kanaal 35 / Kabelnoord kanaal 19 / SKV kanaal 19 / Caiway kanaal 39 / of via deze online livestream). Indien u wat moeite hebt met het regelen van een koor of muziek, dan kunt u eventueel hierop afstemmen en meezingen.

We zingen overigens drie coupletten van het volkslied. Begrijpelijkerwijs wordt het na één couplet vaak wat moeilijk ;-) Daarom kunt u er eventueel voor kiezen om de tekst Grunnens Laid voor uzelf te printen.

Graag willen we u ook wijzen op de #trotsopgroningen challenge. Die is dinsdagmiddag 24/9 gestart om 13:00u (100 uur van tevoren). We vragen u om op uw sociale media (Facebook of Twitter) te laten zien waarom u trots bent op Groningen. Dat kan bijv. met een foto/filmpje van uw favoriete Groninger plek, gebouw, eten, muziek, etc. U kunt uw vrienden taggen en nomineren/uitdagen om hetzelfde te doen!

We wensen u enorm veel succes en plezier aankomende zaterdag!

Vlogs en #trotsopgroningen challenge

In aanloop naar het evenement komt er een twaalfdelige vlog-serie online. Vlogger David Elzinga gaat in alle Groninger gemeenten op bezoek bij locaties die meedoen op 28 september. Daar test hij de kennis van de inwoners. Hoe goed kennen Groningers hun volkslied eigenlijk? De vlogs verschijnen twee keer per week op GrunnensLaid.nl en op Facebook.com/TochtomdeNoord. Exact honderd uur vóór onze Sing-along van start gaat lanceert de organisatie de #trotsopgroningen challenge. Groningers worden opgeroepen om via sociale media te laten zien waarom zij trots zijn op Groningen. Dit kan door een foto of video te plaatsen met de hashtag #trotsopgroningen, en anderen uitdagen hetzelfde te doen.

DE 100 KM VAN HET GRUNNENS LAID!

6 mannen en 3 vrouwen durven het aan om in het kader van 100 jaar Gronings volkslied, de 100 km te lopen in 24 uur van Lauwerszee tot Veendam tou.

Als alles goed staan zij op zaterdag 28 september om exact 17.00 uur op het podium op het museumplein voor het Veenkoloniaal museum. Ze doen dit niet alleen voor zichzelf, maar voor Groningen en het UMCG.

Dus ondersteun hun in de 100 km naar Veendam en klik voor meer informatie op: https://www.geef.nl/nl/project/100-kilometer-omkieken-voor-het-umcg/info. Kijk ook op: 100 km Grunnens Laid.

 

 

 

doe mee en laat ZIEN hoe #TrotsopGroningen je bent

....en natuurlijk op zaterdag 28 september om 17.00 uur laat je HOREN hoe trots je bent op Groningen

Drs. P. in Oost-Groningen

 

Drs PHierbij een mooie opwarmer op het Oost-Groningerland door Drs. P. We kennen Drs. P. (Heinz Hermann Polzer) als taalkunstenaar.

Hij staat bekend om zijn stem die niet onzuiver is, maar weinig geschoold klinkt.

Net zo kenmerkend zijn de doordachte en poëtische teksten met vele grappige vondsten.

Zijn optredens waren karakteristiek door een wat statige en tegelijkertijd studentikoze stijl.

In bijgaand lied bezingt hij Oost-Groningen, dat natuurlijk met name bekend stond om de strokaron.

De video is ons toegezonden door een van onze wandelaars; een mooie voorproefje op wat u onder andere gaat ontdekken in de Veenkolonien: Strokarton (Drs. P)

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen