TodN Noordnijs april 2023

Beste TodN wandelvrienden

De maand april zit er alweer bijna op en dat betekent dat ook de eerste stappen zijn gezet op de nieuwe route van het Pronkjewailpad. Het begon allemaal met de Openingsweek van 27 maart t/m 2 april, waarbij een groep van ca 50 Voorlopers de nieuwe route in z'n geheel hebben voorgelopen. Vele (nieuwe) stempelposten zijn officieel geopend en de laatste aanpassingen en verbeteringen zijn doorgevoerd. Inmiddels wordt er al veel gelopen, gestempeld én geplakt. Want dit jaar verzamelen we niet alleen stempels in alle doorkomstplaatsen, maar ook bijzondere borgstickers bij alle 16 borgen in Groningen. Bij elke borg kun je ook gelijk de borgopdracht/-vraag beantwoorden. Dat geldt ook voor diverse locaties aan de route waar ooit een borg heeft gestaan. Dat is niet alleen erg leuk om te doen, maar je leert ook nog eens heel veel over de Groninger geschiedenis en cultuur. 

CafĂ© De HoekOp zaterdag 8 april vond de eerste Openingsdag van de Etappe van de Maand in 2023 plaats. Op de route tussen Baflo en Uithuizen deden de stempelposten (extra) hun best om de wandelaars gastvrij te ontvangen. Ruim 50 wandelaars zijn deze dag op pad geweest. Het leuke daarvan is dat je elkaar nog eens kunt tegenkomen. Dat is erg gezellig, maar ook handig voor als je voor het eerst loopt en wel wat hulp kunt gebruiken van ervaren Pronkjewailpad-lopers. 

Het was een mooie start, waar de komende maanden op voort wordt geborduurd. Want ook in de maanden mei t/m oktober zal op de eerste zaterdag van de maand een Etappe op het Pronkjewailpad worden geopend.  

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:

 • Etappe van de Maand mei: Openingsdag 
 • Verkenning North Sea Walk Noorwegen 
 • Burgerdagen Wedde

Etappe van de maand

Etappe van de maand mei 2023

Niezijl - Sauwerd
De 2e Etappe van de Maand in 2023 loopt vanaf het Blik Trommel en Oudheden museum in Niezijl naar de Welkomboerderij Onstaheerd in Sauwerd. Onderweg passeer je verschillende dorpen en doorkomstplaatsen, oa: Noordhorn, Den Ham (met de Piloersemaborg) en Beswerd. 

Stempelposten 
Op bovenstaand kaartje zijn de meeste stempelposten al ingetekend. Zo worden we Gastvrij ontvangen bij onder andere: Blik Trommel en Oudheden museum in Niezijl, Job's Houtwerk, Kamphuis Verswinkel Noordhorn, Piloersemaborg Den Ham, Plaisterploats Beswerd (B&B), Dorpswinkel Sauwerd (Rustpunt) en de Welkomboerderij Onstaheerd in Sauwerd. 

Voorjaarsexpositie

Openingsdag Etappe van de Maand
Op het Pronkjewailpad bepaal je zelf wanneer en waar je loopt. Dat geldt ook deels voor de Etappe van de Maand. Je mag namelijk de hele maand de betreffende etappe lopen en zelf ook jouw start- en finishpunt bepalen. Maar om je een beetje op weg te helpen, kun je er ook voor kiezen om te lopen op de Openingsdag van de Etappe van de Maand. Deze maand is dat op zaterdag 6 mei. De kans is groot dat je op deze dag mede-pronkjewailpad-wandelaars tegenkomt. Een ander voordeel is dat de stempelposten nog eens extra hun best doen om jou gastvrij te ontvangen.
Zo is het Blik Tommel en Oudheden museum geopend en deze dag vrij toegankelijk voor alle wandelaars! Verder kun je bij Plaisterploats Beswerd gebruik maken van de theetuin en is er op gezette tijden een woodcarver te zien, die met zijn kettingzaag iets moois uit een boomstam probeert te maken. Ook de Piloersemaborg (normaal gesproken niet open voor publiek) is op deze zaterdag te bezoeken. Op de zolder is zelfs een mooie expositie van 3 kunstenaars (gratis!) te bezichtigen. Genoeg redenen dus om juist op zaterdag 6 mei deze Etappe te gaan lopen!

Voorjaarsexpositie 1-1Voorjaarsexpostie 2-2

Etappekaart 
Loop je niet de volledige Noordroute, maar wil je wel eens een Etappe proberen? Kies dan voor een losse inschrijving voor de Etappe van de Maand. Voor inschrijven en meer informatie zie het PWP inschrijfformulier 

Op verkenning in Noorwegen voor de North Sea Walk 

GrönningenOnlangs zijn we op verkenning geweest in Kristiansand in voorbereiding op de North Sea Walk 2023. De reis met Holland Norway Lines was comfortabel en goed verzorgd. Helaas (voorlopig) niet vanuit de Eemshaven, maar de opstap via Duitsland is het een goed alternatief. 

Zowel de stad Kristiansand als het omliggende gebied is absoluut de moeite waard om ontdekt te worden. Er is een mix te zien van oude gebouwen en nieuwe architectuur, waar bijzondere verhalen over te vertellen zijn. Deze verhalen en locaties gaan we van 7 t/m 11 juni allemaal ontdekken, onder begeleiding van Kristiansand-kenners en ervaren wandelgidsen.

Volgens bekend TodN concept zullen al onze zintuigen aan het werk worden gezet. We gaan Noorwegen zien, horen, proeven, ruiken en voelen. 

Terwijl we zelf op verkenning waren, deden we ook een hele bijzondere ontdekking. Zie het kaartje hiernaast. Wat zie je namelijk als eerste als je met de boot het Noorse vaste land nadert? Precies! Het eilandje Grønningen.... Het bestaat eigenlijk alleen uit een kasteelachtig bouwwerk, dat dienst doet als vuuroren. Van een afstandje lijkt het net een Groningse borg....

Burgerdagen Wedde

Op 29 en 30 april 2023 wordt alweer de tweede editie van het grootste en meest laagdrempelige geschiedenisfestival van Groningen, Burgerdagen genaamd, in Wedde georganiseerd. Na de succesvolle editie van 2022 wordt er een flinke schep suspense bijgedaan bij dit jaar. In het laatste weekend van april 2023 kan iedereen kosteloos genieten en meedoen met de geschiedenis in Wedde. Op het terrein van de Burcht in Wedde staan de Burgerdagen immers garant voor een spannend en een bomvol weekend. Een geschiedenisfeest over de geschiedenis van Westerwolde in het bijzonder en van Groningen in het algemeen. Laagdrempelig en leuk voor het hele gezin.
-Kennis kan worden opgehaald via tal van interessante lezingen.
-Er kan o.a. worden vuurgespuwd én er is een vuurshow.
-Dit jaar zal de historische markt worden uitgebreid met nog meer leuke kramen.
-Gedurende het hele weekend is er reenactment over de geschiedenis van de burcht in de 15e eeuw. Verschillende mensen van andere tijden nemen bezoekers mee naar hun leven. Er zal flink worden gedebatteerd en worden geparticipeerd.
 
Programma dag 1, ZATERDAG 29 april 2023
14 uur Open voor publiek
Start doorlopend programma. Markt. Zwaardvechtdemonstraties en vuurspuwen door Mystic Triquetra. Livemuziek door Sjoerd Visser met liedjes over heksen. Op de foto in historische kleding door Liesbeth Kraakman fotografie. Demonstratie musketschieten door de Bataafse Burgerwacht. 
15 uur Reenactment. Bestorming burcht. Verdrijving van de Addinga's door de burgers van Westerwolde, met hulp van de Stad Groningen in het jaar 1478.
 
Historische context
Bestorming
Na de moord op Egge ll Addinga in 1474 bleef deze familie de burgers in Westerwolde lastigvallen met gruwelijke wraakacties en hun vermeende rechten op Westerwolde en de rechtspraak. De stad Groningen die al regelmatig soldaten uitstuurde om de macht in de Ommelanden te breken, kwamen nu op hun eigen verzoek de Westerwolders te hulp. Het door de stad op de been gebrachte leger en de Westerwolders bestormden daarom in 1478 de Burcht. Ze verdreven de Addinga's en lieten de Burcht met zijn, dan volledig verwoeste versterkingen, jaren als onbewoonbare puinhoop achter.
Heksen
Na herbouw van de Burcht, eerst zonder maar later ook met versterkte ommuring en torens, zal de daar aangestelde drost op het dan enige kasteel in de provincie Groningen, in 1587 beginnen met de gruwelijke heksenvervolgingen. Na de rechtszaken die op het kasteel plaats vonden zullen de vermeende heksen op de nabijgelegen Giezelbaarg de dood vinden door verbranding. 
Tijdens deze dagen vragen we om eerherstel en excuses voor deze van hekserij verdachte burgers. Bezoekers kunnen het pad dat zij moesten afleggen vanaf de burcht naar de Giezelbaarg belopen door de witte vlaggen te volgen. 
 
16 uur Spreker Jan-Willem Kok. Eerherstel voor de bij de burcht terechtgestelde heksen. Grote tent.
17 uur Jestola. Verhaal over heksen. Grote tent
18 uur Muziek. Margaretha Kloeg op schalmei. Margriet Modderman op chalumeau. Sjoerd Visser op bulciaan.
19 uur Reenactment. Bestorming Burcht 1478.
20 uur Vuurshow
 
Programma dag 2, ZONDAG 30 april 2023
12 uur open voor bezoekers
Start doorlopend programma.
13 uur Reenactment. Bestorming burcht 1478
14 uur Albert Buursma, heksenvervolgingen.
15 uur Muziek. Margaretha Kloeg op schalmei. Margriet Modderman op chalumeau. Sjoerd Visser op bulciaan.
16 uur Doorlopend programma.
16.45 uur Frederiekje de Jongh over heksendrankjes en middeleeuwse drankjes.
17.30 uur Reenactment. Bestorming burcht 1478
18.00u einde Burgerdagen 2023

Burcht Wedde

Belangrijke data

Noteer alvast in de agenda:                                  

 • Donderdag 6 april t/m zondag 29 oktober: Pronkjewailpad (nieuwe Noordroute)
 • Zaterdag 6 mei 2023: Openingsdag Etappe van de Maand mei
 • Woensdag 7 juni t/m zaterdag 10 juni: North Sea Walk Noorwegen
 • Zaterdag 23 en zondag 24 september: Wandelfestival Tocht om de Noord 2023
 • Zaterdag 11 november: Camino Groningen & Opening Gulden Martinusweg

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen