Todn Noordnijs augustus 2022

Vier 350 jaar ontzet 28 aug 16:00 uur Grote Markt

Beste TodN wandelvrienden

Nog een paar dagen en dan is het zo ver; de Tocht van Bommen Berend vanuit Coevorden naar Groningen. We volgen zoveel mogelijk de historische route over de Hondsrug. In 1672 was dit de enige manier om naar het noorden te komen. Links en rechts was slechts moeras. De route was ook niet zonder gevaar, want als de vijand opdook, kon je niet uitwijken... 

Op zaterdag 27 augustus vertrekt 350 jaar na dato het 'leger' van Rabenhaupt (te herkennen aan de Rabenhaupt-hoed), vanuit Coevorden richting Groningen om de bevrijding te vieren. Viert u met ons mee?  

Grootse viering op de Grote Markt

De finish van de wandeltocht is op zondag 28 augustus vanaf 16:00 uur op de Grote Markt in Groningen. Tussen 15:00-16:00 uur zal een massale intocht plaatsvinden vanaf de Rabenhauptstraat in Groningen tot aan de Grote Markt. Voor het stadhuis zal het convenant van de vrijheid worden ondertekend door Burgermeester Koen Schuiling en de bevrijders van Groningen en Coevorden: Carl von Rabenhaupt en Mijndert van der Thijnen. Exact 350 jaar na de bevrijding in 1672.

Niet alleen alle TodN wandelaars zijn uitgenodigd, maar iedere Groninger, iedere Nederlander wordt van harte uitgenodigd om de viering op de Grote Markt mee te maken.

Komt allen, iedereen is welkom!
Zondag 28 augustus, van 16:00-16:30 uur, Grote Markt Groningen

Wat vieren we precies? Zie hier een artikel uit de Telegraaf van afgelopen zaterdag met o.a. aandacht voor de Tocht van Bommen Berend en viering op de Grote Markt.

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:Bommen Berend logo

 • Tocht van Bommen Berend: laatste info
 • Waterbedrijf Groningen & TodN 
 • Fivelstad Wandeltocht 
 • Hunzeloop
 • Wandeltocht Aurich (Duitsland)

Tocht van Bommen Berend: laatste informatie

StartinformatieHoed Bommen Berend
 Alle startinformatie is vanaf vorige week te downloaden via Mijn Tocht van Bommen Berend. Inloggen kan met uw emailadres en het wachtwoord dat u heeft ontvangen in de bevestigingsmail (na inschrijving).

Op uw persoonlijke pagina treft u aan: 
- Welkomstbrief 
- Routebeschrijving zaterdag
- Routebeschrijving zondag
- Reglement 70KM lopers

Reglement 70KM lopers
In dit reglement is een foutje geslopen. In plaats van 15 uren heeft u 17 uren de tijd om de volledige afstand te lopen. De start is om 01:00 uur in Coevorden en de finish uiterlijk om 18:00 uur in Assen. 

Let op: de laatste (ruim) 2KM vanaf het Poepenhemeltje tot aan de finish in Assen is gelijk aan de eerste 2KM op de zondag 40KM. Daarom zal de route op dit gedeelte in twee richtingen worden aangegeven met pijlen. Als je hiervan niet op de hoogte bent, dan kan de dubbele bepijling wellicht voor wat verwarring zorgen. 

Verzorging
In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt er op een aantal punten koffie en thee aangeboden. Op deze locaties kan er ook gebruik gemaakt worden van een (mobiel) toilet. Verder krijgen de 70KM lopers vroeg in de ochtend nog een (eenvoudig) ontbijtpakketje aangeboden. 

Overdag kan er zowel door de 70KM lopers als de kortere afstanden gebruik gemaakt worden van bestaande locaties aan de route, zoals horeca gelegenheden en kerken. Kijk voor de exacte locaties in de routebeschrijvingen of raadpleeg de TodN App. 

Start 40KM zondag
De start van de 40KM op de zondag is vanaf 6:30 uur. Is het voor u niet mogelijk om zo vroeg al in Assen te komen? Geen probleem, de startlocatie blijft in ieder geval open tot 7:30 uur. 

Route 40km zondag
De route van de eerste (ruim) 2KM op de zondag vanaf de startlocatie in Assen tot aan het Poepenhemetlje is aangepast. Volg daarom dit gedeelte niet de routebeschrijving, maar alleen de routepijlen en TodN App (de App is wel actueel). 

T-shirts
Bestelde t-shirts kunnen worden afgehaald bij de startlocaties:

- Zaterdag: Coevorden
- Zondag: Assen & Haren

Gratis naar het Groninger Museum
Op zondag 28 augustus kunt u gratis naar het Groninger Museum voor de tentoonstelling Stad houdt stand: 350 jaar Groningens Ontzet! Zie voor meer informatie: Bommen Berend: 28 augustus gratis naar het Groninger Museum | Groninger Museum

Hieronder nog één keer de promo van de Tocht van Bommen Berend, om alvast in de sfeer te komen!  

Waterbedrijf Groningen & TodN

Al vele jaren voorziet het Waterbedrijf Groningen alle Tocht om de Noord wandelaars op diverse locaties aan de route van heerlijk drinkwater. Geen overbodige luxe, zeker niet met de warmte van de afgelopen tijd...Drinkwater

Het verhaal achter drinkwater

Door de droogte is water volop in het nieuws. Want iets dat zo vanzelfsprekend lijkt voor een waterland als Nederland blijkt opeens schaars te zijn. Gelukkig zorgt Waterbedrijf Groningen dat er 24/7 gezond drinkwater uit de kraan komt. Ook tijdens de Tocht om de Noord zorgen we voor verschillende tappunten op de route. Maar waar komt die dorstlessende slok water eigenlijk vandaan? En hoe zorgen we dat er ook in de toekomst genoeg drinkwater beschikbaar is? Scan onderweg de QR-code en ontdek het verhaal achter het water.

Fivelstad Wandeltocht

Filvelstadtocht logoOp zaterdag 10 september 2022 wordt er vanuit Appingedam de achtste historisch culturele Fivelstadtocht georganiseerd in het gebied Fivelingo voor de afstanden 5-15-25 en 40 kilometer. Telkens wordt vanuit het oude stadscentrum een andere windrichting genomen als wandelgebied waarbij voor 2022 een noordelijke route is uitgezet.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.fivelstadtocht.nl

Voorbereiden met de Hunzeloopwandeltocht

Ook dit jaar is er op de zaterdag voor de Tocht om de Noord weer de Hunzeloopwandeltocht. Dit jaar dus op 17 september. Een goede generale repetitie. Er zijn nieuwe gevarieerde routes uitgezet met beschutte doorkijkjes, bos, ruimte en water in een prachtige natuur. Maar ook de cultuur wordt dit jaar zeker niet overgeslagen. Zo is er een hunebed, lopen we door een museum en is een voormalige synagoge te bezichtigen. En de gezelligheid begint al bij de start waar alle deelnemers worden verwelkomd met een gratis kopje koffie of thee en een echt Drents kniepertje.

Kortom volop genieten! Natuur, cultuur en gezelligheid is waar de Hunzeloopwandeltocht voor staat, ook dit jaar weer. De afstanden variëren van 2,5 tot 25 kilometer en de start is vanaf het Achterom in Zuidlaren. Deelnemen kost € 6,-. Meer informatie of direct inschrijven? Dat kan op  www.hunzeloopwandeltocht.nl  Wandel mee en geniet van de prachtige natuur én de gezelligheid. 

Hunzeloop

Vitaliteitsmarkt centrum Zuidlaren

Van zaterdag 17 tot en met zondag 25 september 2022 is de Nationale Sportweek van het NOC-NSF. Een week waarin op een laagdrempelige wijze kennis gemaakt kan worden met sport en bewegen.

In Zuidlaren wordt deze sportweek geopend op zaterdag 17 september met de Hunzeloop en de afsluiting van de Diabeteschallenge. Ook is er die dag een gezellige vitaliteitsmarkt van 10 tot 17 uur in het centrum van Zuidlaren die Sport Tynaarlo samen met de ondernemersvereniging VOZ organiseert. Het winkelcentrum komt geheel in de sfeer van ‘Gezonde Leefstijl’ met kraampjes, sport demo’s en een speurtocht voor kinderen in de middag. Kom vooral gezellig langs!

Voor meer informatie hierover, sociaalteam.tynaarlo.nl/sport-en-gezondheid/nationale-sportweek-2022

Wandeltocht Aurich

Freiheitsamarschen

Belangrijke data

Noteer alvast in de agenda: 

 • Vanaf heden: inschrijving Pronkjewailpad (West)
 • Vanaf heden: inschrijving Tocht van Bommen Berend
 • Donderdag 7 april t/m zondag 30 oktober: Pronkjewailpad (West)
 • Donderdag 1 september t/m zondag 25 september: Pronkjewailpad West - Etappe van de Maand september
 • Zaterdag 27 en zondag 28 augustus: Tocht van Bommen Berend
 • Zaterdag 24 en zondag 25 september: Wandelfestival Tocht om de Noord 2022
 • Zaterdag 12 november: Camino Groningen, slotetappe en huldiging Pronkjewailpad

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen