TodN Noordnijs mei 2023

Beste TodN wandelvrienden

Hoewel we de afgelopen weken nog niet heel erg worden verwend met zonnig voorjaarsweer, wordt er al wel heel veel gewandeld door het mooie Groningen. Want mooi weer of niet, het blijft prachtig om de provincie te voet te ontdekken. Bijvoorbeeld op het Pronkjewailpad en tijdens de Etappe van de Maand. Een mooie manier om alvast wat trainingskilometers te maken voor de Tocht om de Noord, want voor je het weet is het alweer eind september..... 

Dat beseffen wij ook maar al te goed en daarom zijn we al druk bezig met de voorbereidingen opBij Bourtange Wandelfestival Tocht om de Noord. De afgelopen  maanden hebben we de routes (nogmaals) in detail verkend en verder uitgewerkt. Dat doen we niet alleen, maar altijd in nauw overleg met de doorkomstplaatsen en andere belanghebbende partijen in het gebied waar we lopen. Dankzij de samenwerking met tientallen dorpen, locaties en organisaties zijn we in staat om het mooiste van Westerwolde te laten zien. 

Dinsdag 23 mei kwamen alle doorkomstplaatsen en dorpen bij elkaar in Bourtange voor de tweede voorbereidende bijeenkomst. Alle dorpen in zowel het Nederlandse als Duitse gedeelte van de route waren vertegenwoordigd. Nadat de laatste stand van zaken vanuit TodN werd gedeeld, kwamen alle dorpen aan het woord. Er werd 'geproefd' van elkaars gevorderde plannen en ideeën om de wandelaars in september gastvrij te ontvangen. 

Mooi om op deze manier grensoverschrijdend samen te werken. De taal- en cultuurverschillen zorgen soms voor een extra uitdaging, maar dat maakt de voorbereiding en straks de Tocht zelf ook extra spannend. We kijken er enorm naar uit om samen met alle wandelaars letterlijk en figuurlijk te proeven van de gastvrijheid en vriendschappen in zowel Westerwolde als over de grens in Duitsland. 

Als klein voorproefje kunnen we alvast iets verklappen over de laatste kilometer van de route op beide dagen. Dan komen we namelijk door het prachtige vestingdorp Bourtange. Hier krijgen we o.a. een inkijkje in het kampleven binnen de vesting in de 17e eeuw.

Ná de vesting finisht de route in een grote tent op het sportveld. Na een aantal (corona-)jaren komt hier de nazit met Gronings buffet (traktatie) weer terug. Het buffet bestaat, net als vorig jaar, uit een heerlijk Gronings gerecht(je), gemaakt van lokale ingrediënten. Tijdens de nazit kan iedereen vervolgens nog even rustig nagenieten van alle belevenissen onderweg. 

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:

 • Etappe van de Maand juni: Openingsdag 
 • North Sea Walk Noorwegen: aftellen! 
 • Westerwolde Wandelweekend

Etappe van de maand

Niehove - LeensEtappe van de maand juni

In juni 2023 wordt een heel mooi stukje van de route van het Pronkjewailpad uitgelicht. De route loopt vanuit het prachtige plaatsje Niehove naar Borg Verhildersum in Leens. 

Niehove werd in 2019 door Weekblad Elsevier uitgroepen tot mooiste dorp van Nederland. Niet zonder reden, want Niehove is een pittoresk wierdedorpje met beschermd dorpsgezicht. Het ligt op een wierde is en is gebouwd in twee circkels rondom de 13e eeuwse kerk. Deze kerk doet momenteel o.a. dienst als Bezoekerscentrum en fungeert tijdens de Etappe van de Maand als (eerste) stempelpost op de route.  

Vanaf Niehove loopt de route langs verschillende doorkomstplaatsen en dorpen zoals Electra, Houwerzijl, Warfhuizen, Wehe-den Hoorn en Leens. Natuurlijk passeren we op deze route ook twee borgen: de voormalig borg Van Starkenborg en borg Verhildersum. Vergeet niet op deze locaties via de Pronkjewailpad App de speciale thema-vragen te beantwoorden!

Stempelposten 

Het hele Pronkjewailpad staat in het teken van Gastvrij Groningen. Zo zijn we op deze route onder andere van harte welkom bij Bezoekerscentrum Niehove, Gemaal Waterwolf Electra, Diner Café the70's Electra, Adventurepark Waddenfun Wehe-den Hoorn en Borg Verhildersum in Leens

Op zaterdag 3 juni wordt de Openingsdag van de Etappe van de Maand georganiseerd. Deze Openingsdag is voorbereid door studenten van deBorg Verhildersum Hanzehogeschool. Zij volgen de minor Eventmanagement en hebben in het kader daarvan nagedacht over een mooie invulling van de Openingsdag. Zo kun je op 3 juni 's middags bijvoorbeeld exclusief op de foto met een aantal borgvrouwen bij borg Verhildersum. Ook krijg je als Pronkjewailpad wandelaar een heerlijk Groningse lekkernij aangeboden in Ons Schathoes. De borg zelf is natuurlijk ook geopend en (tegen betaling) te bezichtigen. 

Etappekaart 

Loop je niet de volledige Noordroute, maar wil je wel eens een Etappe proberen? Kies dan voor een losse inschrijving voor de Etappe van de Maand. Voor inschrijven en meer informatie zie het PWP inschrijfformulier 

Vervoer op het Pronkjewailpad

Regelmatig krijgen we vragen over hoe het vervoer is geregeld op het Pronkjewailpad. Het eenvoudige antwoord daarop is dat wandelaars dit zelf organiseren. Je kunt namelijk de afstanden en dus etappes die je wilt lopen zelf bepalen. Sommige wandelaars lopen graag ca 10km per dag terwijl anderen wel 40km per dag afleggen. Door zelf van tevoren goed naar de route te kijken, lukt het (bijna) altijd wel om een start- en finishplek te vinden die aansluit bij het OV (bus of trein). 

Vaak zijn de start- en finishlocaties van de Etappe van de Maand ook bereikbaar met het openbaar vervoer. Soms is er een aanloop nodig vanaf een bepaalde bus- of treinhalte. Bij de Etappe van de Maand juni kun je bijvoorbeeld met de bus naar Oldehove en loop je vanaf daar in ca 30min naar Niehove. Vanaf Leens rijden er weer bussen richting Groningen, via o.a.  station Winsum

Als je een fietsendrager hebt, dan zou je ook je fiets achterop de auto zetten en deze afleveren bij de finishlocatie. Vervolgens rijdt je door naar de startlocatie en loop je terug naar je fiets. 

Mocht je samen met anderen lopen, dan kun je er ook voor kiezen om met twee auto's te reizen. De ene auto parkeer je 's ochtends bij de finish en met de andere auto rijd je door naar de startlocatie. 

Op zaterdag 3 juni wordt de Openingsdag van de Etappe van de Maand georganiseerd. Deze Openingsdag is voorbereid door studenten van de Hanzehogeschool. Zij volgen de minor Eventmanagement en hebben in het kader daarvan nagedacht over een mooie invulling van de Openingsdag. Zo kun je op 3 juni 's middags bijvoorbeeld exclusief op de foto met een aantal borgvrouwen bij borg Verhildersum. Ook krijg je als Pronkjewailpad wandelaar een heerlijk Groningse lekkernij aangeboden in Ons Schathoes. De borg zelf is natuurlijk ook geopend en (tegen betaling) te bezichtigen. 

Etappekaart 

Loop je niet de volledige Noordroute, maar wil je wel eens een Etappe proberen? Kies dan voor een losse inschrijving voor de Etappe van de Maand. Voor inschrijven en meer informatie zie het PWP inschrijfformulier 

North Sea Walk: Aftellen!

We hebben er lang op moeten wachten, maar het gaat nu toch eindelijk echt gebeuren.Logo North Sea Walk Volgende week woensdag 7 juni vertrekken we met de bus vanaf Groningen Centraal station naar Emden om vervolgens met de MS Romantika van Holland Norway Lines af te reizen naar Kristiansand, Noorwegen.

Het programma is rond, de startinformatie is verstuurd en de weersvoorspellingen zijn goed, dus alle seinen staan op groen om er een onvergetelijke reis van te maken.

Nog even in het kort het reisschema in Noorwegen: op donderdag 8 juni staat de ontdekkingstocht door de binnenstad van Kristiansand, onder begeleiding van Noors-Nederlandse gidsen op het programma. Vrijdag 9 juni gaan we een stevige wandeling maken in de prachtige natuur, vlak boven de stad. Zaterdag 10 juni nemen we de boot weer terug naar Emden, waar we op zondag 11 juni zulllen aankomen.

Net als bij Tocht om de Noord en het Pronkjewailpad beloofd de North Sea Walk een spannende ontdekkingstocht te worden, vol gastvrijheid en (nieuwe) vriendschappen. Een verslag van onze belevenissen volgt uiteraard in één van de volgende nieuwsbrieven.

Westerwolde Wandelweekend -  Eeuwenoud en springlevend

Westerwolde Wandelweekend - Eeuwenoud en springlevend Deelnemers aan het Westerwolde Wandelweekend kunnen op zaterdag 24 en zondag 25 juni Westerwolde weer van haar mooiste kant zien. De organisatie van het Westerwolde Wandelweekend heeft rondom Ter Apel een viertal prachtige routes uitgezet voor beide dagen. Opvallend dit jaar is dat de wandelaars door het Spiekerhûs lopen - normaal enkel open voor evenementen en genodigden - en door ecodorp Land van Aine op het voormalig Avebe-fabrieksterrein. Ook wandelen deelnemers door natuurbegraafplaats Laude en Museum Klooster Ter Apel. De start van het Westerwolde Wandelweekend vindt plaats vanaf De Polderputten in Ter Apel. Meelopen is mogelijk op één dag of beide dagen. De routes gaan door de prachtige bossen en natuur rondom Ter Apel. Het wandelweekend voert dan wel door deze eeuwenoude bossen, maar is springlevender dan ooit. Na het jubileumjaar in 2022 is deze 2023-editie een heel boeidende en verrassende met vele activiteiten en elelementen onderweg. Wandelen is ‘booming’ in Westerwolde. Dat laten de cijfers zien die stichting Wandelen in Westerwolde verzamelt. Het Westerwoldepad en de veertig kortere wandelroutes die de stichting beheert zijn enorm in trek en de reacties van wandelaars die hier komen, zijn zeer positief. Met het Wandelweekend willen wij bijdragen aan de promotie van onze regio als fantastisch wandelgebied, maar ook de kleine extra lusjes en verrassende doorsteekjes laten zien van bestaande routes.

Westerwolde Wandelweekend

Op zaterdag is de beleefroute; een wandeling van 10 kilometer met diverse activiteiten en bijzondere locaties. Zo wandelen de deelnemers vanuit het bos onder meer naar evenementencentrum het Spiekerhûs op het voormalige terrein van de Stadsboerderij, waar ze een wandelmarkt kunnen bezoeken met zo’n vijftien stands van organisaties, bedrijven en verenigingen zich op enigerlei wijze bezig houden met zaken die met wandelen te maken hebben. Ook is er een actieve tentoonstelling van Kunstzinning Westerwolde. Diverse kunstenaars uit Westerwolde exposeren hun moderne kunstwerken en zijn zelf aanwezig om te vertellen over hun werk. ‚Äč De zondag is zoals gebruikelijk ingeruimd voor de meer geoefende wandelaars. Op die dag zijn er wat minder activiteiten en zijn de routes langer. Deelnemers hebben dan keuze uit routes van 12½, 25 of 40 kilometer. Wel zijn er dan wederom de Wandelmarkt en actieve expositie in het Spiekerhûs. Ook passeren deelnemers van de langere afstanden natuurbegraafplaats Laude. Meedoen aan het Westerwolde Wandelweekend kost tien euro per afstand. Starttijden zijn zaterdag 17.30-19.00 uur en zondag 9.30-13.00 uur (12½ km.), 8.45-10.00 uur (25 km.) en 8.00- 9.00 uur (40 km.). Kijk voor meer informatie op westerwoldewandelweekend.nl.

BELANGRIJKE DATA

Noteer alvast in de agenda:                                  

 • Donderdag 6 april t/m zondag 29 oktober: Pronkjewailpad (nieuwe Noordroute)
 • Zaterdag 3 juni 2023: Openingsdag Etappe van de Maand juni
 • Woensdag 7 juni t/m zondag 11 juni: North Sea Walk Noorwegen
 • Zaterdag 23 en zondag 24 september: Wandelfestival Tocht om de Noord 2023
 • Zaterdag 11 november: Camino Groningen & Opening Gulden Martinusweg

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen