TodN Noordnijs januari 2023

Beste TodN wandelvrienden

Komend jaar staat bij TodN in het teken van grenzen verleggen. We zullen regelmatig een kijkje over de (provincie)grens nemen, want ook daar is veel moois te ontdekken. Friesland, Duitsland en ook Noorwegen staan op het programma. Maar uiteindelijk komen we natuurlijk altijd weer terug naar ons geliefde Groningen...

Op de nieuwe route van het Pronkjewailpad ontdekken we de (huidige en verdwenen) Pronkstukken van Groningen. Het draait dit jaar om de Groninger borgen: de kastelen van Groningen. Naast een bezoek aan de bestaande borgen, zullen we ontdekken dat er op veel plaatsen in Groningen van alles te zien en te beleven is op plekken waar borgen hebben gestaan. Tientallen Voorlopers zijn inmiddels al op pad geweest om de mooiste routes in Noord-Groningen te verkennen en bijzondere stempelposten toe te voegen. Daarnaast maakt het Pronkjewailpad een bijzonder uitstapje over de Groningse grens naar Schiermonnikoog. 

Na jaren van gedwongen uitstel gaat het er dit jaar dan toch echt van komen: de North Sea Walk Noorwegen. De directe verbinding tussen Groningen (Eemshaven) en Noorwegen (Kristiansand) biedt ons een uitgelezen mogelijkheid om met een grote groep Nederlanders op ontdekkingstocht te gaan. 

Ook tijdens Tocht om de Noord gaan we de grens over. Vanuit Bourtange lopen we één dag in gemeente Westerwolde en één dag in de Duitse gemeenten Rhede en Papenburg. Op beide routes ontdekken we verrassende landschappen, bijzondere gebouwen en gastvrije inwoners en ondernemers. Het thema luidt: Moi'n Westerwolde, proeven van gastvriendschap. 

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:

 • Nieuwe Noordroute Pronkjewailpad. 
 • Doorontwikkeling (routes) Pronkjewailpad. 
 • North Sea Walk Noorwegen.
 • Tocht om de Noord 2023: Moi'n Westerwolde.
 • Dark Sky Walk. 
 • Belangrijke data 2023.

Nieuwe Noordroute Pronkjewailpad

Borgenkaart

Ontdek de (verdwenen) Pronkjuwelen van Groningen

In 2023 gaat het centrale thema over de (huidige en verdwenen) borgen: de kastelen in Groningen. De route loopt zoveel mogelijk langs locaties waar borgen staan of hebben gestaan. Bij elke borg ligt er een mooie beloning voor iedereen te wachten... Heb je alle borgen bezocht? Dan krijg je tijdens de Camino Groningen nog een extra verrassing.

Nieuwe Noordroute Pronkjewailpad

Openingsdag Etappe van de Maand

Het wandelen van een Langeafstand wandelpad is niet voor iedereen weggelegd. Daarom is op het Pronkjewailpad de 'Etappe van de Maand' geintroduceerd. Dit jaar zal iedere Etappe van de Maand feestelijk worden geopend op de eerste zaterdag van de betreffende maand. Op deze dag worden er extra activiteiten georganiseerd (zoals muziek, theater, proeverijen etc) en is het mogelijk om gebruik te maken van mooie arrangementen.

Je hoeft dus geen geoefende wandelaar te zijn om kennis te maken met het Pronkjewailpad. De Etappes van de Maand zijn namelijk ca 15-20km lang, waarbij je er ook voor kunt kiezen om de etappe op te splitsen in 2 kortere routes. Daarmee wordt het voor (bijna) iedereen mogelijk om eens een deel van het Pronkjewailpad te proberen en je te laten verrassen door gastvrij Groningen!

Inschrijven voor een volledige route of Etappe van de Maand is mogelijk vanaf de eerste lentedag: 21 maart 2023. 

Doorontwikkeling (routes) Pronkjewailpad

Eerste vier jaar Pronkjewailpad

In 2018 zijn we begonnen met het Pronkjewailpad en werd de Noordroute geopend. De jaren daarop volgden de Zuid-, Oost- en Westroute. Inmiddels bestaat het Pronkjewailpad uit meer dan 1000km wandelroute in Groningen en meer dan 500 gastvrije stempelposten. 

Blijven ontdekken

De komende jaren gaan we door met het ontwikkelen van nieuwe routes. Want er valt nog zoveel te ontdekken in Groningen! We realiseren ons echter wel dat het niet haalbaar is om alle 'oude' routes open te houden. Enerzijds omdat het ons aan organisatiekracht ontbreekt om alle routes actueel te houden en anderzijds omdat het aantal wandelaars op deze (oudere) routes ieder jaar verder afneemt. De meeste wandelaars kiezen er namelijk voor om te wandelen op nieuwe routes. 

Nieuwe routes

Om de wandelaar te blijven verrassen en ook nieuwe ondernemers de kans te geven om onderdeel te worden van het Pronkjewailpad, kiezen we ervoor om nieuwe routes te ontwikkelen. Te beginnen met een nieuwe Noordroute in 2023 en een nieuwe Zuidroute in 2024. Dat betekent dat de huidige Noord- en Zuidroute vanaf dit jaar (2023) zullen sluiten. In 2024 sluit vervolgens ook de huidige Oostroute en in 2025 de huidige Westroute. Op die manier maken we ruimte voor de nieuwe routes. 

Via deze weg willen we alle stempelposten (nogmaals) bedanken voor hun gastvrijheid en de fijne samenwerking de afgelopen jaren. Er is een grote kans dat we elkaar nog eens terug zien, bijvoorbeeld op één van de nieuwe routes op het Pronkjewailpad, bij Tocht om de Noord of één van onze andere evenementen!

Medaille

Als je een volledige route van het Pronkjewailpad hebt uitgelopen dan krijg je een medaille-deel (Noord, Zuid, Oost of West). Alle delen samen vormen de volledige Pronkjewailpad medaille. Complete Pronkjewailpad Medaille

Heb je inmiddels één of meerdere medailledelen in bezit, maar de medaille nog niet compleet? Dan krijg je de komende jaren via de nieuwe routes alsnog de kans om de ontbrekende delen te verzamelen. Mis je bijvoorbeeld nog het Noord-deel van de medaille, dan krijg je die zodra je de nieuwe Noordroute hebt uigelopen.

Heb je de medaille al helemaal compleet en loop je de nieuwe Noordroute uit, dan krijg je bij de Camino Groningen in 2023 een volledig nieuwe en bijzondere eerste medaille(deel). 

North Sea Walk Noorwegen 

RomantikaOp 7 juni 2023 is het precies 50 jaar geleden dat Koningin Juliana de Eemshaven heeft geopend. Inmiddels is  de Eemshaven uitgegroeid tot hét groene haven- en industriegebied van Noord-Nederland. Daarnaast maakt de haven sinds de start van de Holland Norway Lines in april 2022 ook naam als de  'Gateway to Norway'. 

Romantika aan boordPrecies 50 jaar na opening van de Eemshaven vertrekt de North Sea Walk richting Kristiansand in Noorwegen om daar op ontdekkingstocht te gaan. In samenwerking met de Nederlandse vereniging Sørlandet wordt gewerkt aan een mooi programma, waarbij zowel wordt kennisgemaakt met de stad Kristiansand (cultuur, inwoners, ondernemers) als de omgeving (natuur, geschiedenis, landschap). We ontmoeten Nederlanders die in Noorwegen wonen en werken en natuurlijk proeven we de lokale lekkernijen. 

Woensdag 7 juni  
Vertrek vanuit Eemshaven
 
7 op 8 juni 
Reis en overnachting in cruiseferry MS Romantika
 
Donderdag 8 juni
Ontdekkingstocht in Kristiansand
 
Vrijdag 9 juni 
Wandeltocht buiten de stad 
 
Zaterdag 10 juni 
Vrije tijd + vertrek vanuit Kristiansand 
 
10 op 11 juni
Reis en overnachting in cruiseferry MS Romantika
 
Zondag 11 juni 
Aankomst Eemshaven 

Wandelomgeving NoorwegenAanmelden voor de reis kan vanaf woensdag 1 maart om 19:00 uur via NSW Noorwegen 2023. Hier is ook meer informatie te vinden over o.a. de inschrijfprocedure en reissom. 

 

 

Wandelfestival Tocht om de Noord 2023: 'Moi'n Westerwolde'

Vesting Bourtange

Moi'n Westerwolde, proeven van gastvriendschap'
Op zaterdag 23 en zondag 24 september 2023 is TodN te gast in Westerwolde. Deze gemeente in zuidoost Groningen werd in 2020 uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar. Niet alleen vanwege de ruim 300km aan prachtige wandelroutes, maar ook vanwege de verrassende variatie aan landschappen, oeroude glooiingen en aangezichten van majestueuze boerderijen.
 
Grenzen verleggen

Via de Vesting Bourtange zal de route deels door Duitsland lopen. We gaan erachter te komen waar de naam ‘Westerwolde’ vandaan komt (het ligt immers in Oost-Groningen..) en ontdekken de vele overeenkomsten die er bestaan tussen inwoners en ondernemers in beide gebieden. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop men elkaar begroet: ‘moi’ in Groningen en ‘moin’ in Duitsland.
 
Gastfreundschaft

In Duitsland kennen ze een mooi woord dat alles te maken heeft met het thema van TodN 2023: Gastfreundschaft. Een kruisbestuiving tussen ‘gastvrijheid’ en ‘vriendschap’, oftewel: gastvriendschap.
Tijdens TodN 2023 ontdekken we welke vriendschapsbanden er al bestaan tussen Nederlanders en Duitsers in de grensregio. Denk aan inwoners, ondernemers en dorpen. Zij zullen zich samen inspannen om de wandelaars gastvrij te ontvangen en te verrassen. 
 
De inschrijving start op 1 maart vanaf 18:00 uur. De inschrijflink treft u aan in de nieuwsbrief van februari. 

Dark Sky Trail

Steenbok Sport, één van onze partners in Loopsportcentrum Noord, organiseert een bijzonder nieuw evenement in één van de donkerste gebieden van Europa. Wil jij genieten van de stilte en het zien van de sterren en de maan in het donker? De inschrijvingen voor de Dark Sky Trail zijn geopend! Tijdens dit event kun je wandelen, trailrunnen of canicrossen in het donker. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

Dark Sky Trail

BELANGRIJKE DATA 

Noteer alvast in de agenda:

 • Woensdag 1 maart 2023 om 18:00 uur: inschrijving Tocht om de Noord 2023
 • Woensdag 1 maart 2023 om 19:00 uur: inschrijving North Sea Walk Noorwegen
 • Dinsdag 21 maart 2023: inschrijving Pronkjewailpad 2023
 • Donderdag 6 april t/m zondag 29 oktober: Pronkjewailpad (nieuwe Noordroute)
 • Woensdag 7 juni t/m zaterdag 10 juni: North Sea Walk Noorwegen
 • Zaterdag 23 en zondag 24 september: Wandelfestival Tocht om de Noord 2023

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen