TodN Noordnijs oktober 2022

Beste TodN wandelvrienden

Ruim een maand na TodN 2022 kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde 16e editie van het  wandelfestival. De doorkomstplaatsen in gemeente Westerkwartier zijn er heel goed in geslaagd om de wandelaars te verrassen met de meest bijzondere verhalen. Ondanks dat de meeste wandelaars ook te maken kregen met één of meerdere regenbuien, was het meest gehoorde oordeel na afloop: 't kon minder' (Gronings voor: het was fantastisch).

Onze dank gaat uit naar iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan TodN 2022: gemeente Westerkwartier, provincie Groningen, dorpen, ondernemers, vrijwilligers, deelnemers en alle TodN partners: HARTELIJK DANK!!

Inmiddels is het mogelijk om via de website van TodN nog even rustig na te genieten van verschillende foto's en filmpjes. 

23 en 24 september 2023 - Wandelfestival Tocht om de Noord 2023 in gemeente Westerwolde

Volgend jaar gaan we weer op ontdekkingstocht in Groningen, maar weer in een heel ander gebied: gemeente Westerwolde. Deze gemeente is in 2020 uitgeroepen tot Wandelgemeente van Nederland. Dat belooft wat! Verder zullen we ons volgend jaar niet beperken tot Groningen, maar gaan we ook voor een deel de grens over, Duitsland in. Zorg dat je erbij bent!

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:

 • Tocht om de Noord: terugblik.
 • Slotetappe Pronkjewailpad: Camino Groningen.
 • Ontdek het verhaal van water.
 • Pouw Rent; partner in huurauto's.
 • Vrouwenmars 2023.
 • TodN organisatieteam zoekt versterking!

Tocht om de Noord: terugblik

Via onderstaande aftermovie (korte versie) krijgt u een indruk van TodN 2022. Meer foto's en (langere) video's zijn te vinden via de website van TodN. (klik op de afbeelding om deze en andere video's te bekijken)

 

Slotetappe Pronkjewailpad: Camino Groningen

 

Afgelopen weekend was het laatste weekend in dit seizoen dat het Pronkjewailpad gelopen kon worden. VCamino Groningenanaf april tot en met oktober is er in heel Groningen gewandeld en werd er kennis gemaakt met talloze gastvrije ondernemers en stempelposten.

Zoals elk jaar sluiten we het wandelseizoen in stijl af, met iedereen die een hele Pronkjewailpad route heeft uitgelopen, tijdens de Camino Groningen. Deze huldigingsetappe kent inmiddels een aantal vaste ingrediënten: starten vanaf een locatie buiten de stad Groningen, onderweg nog één of meerdere Pronkjewails scoren en een afsluitende borrel inclusief Groninger eierbal in de Martinikerk.

Adbijkerk Aduard

Dit jaar zal de Camino Groningen starten vanuit West Groningen. Abdijkerk AduardBekend gebied voor alle wandelaars die dit jaar hebben gelopen  op de nieuwe Westroute. Als startlocatie is gekozen voor de Abdijkerk in Aduard, voorheen 'St. Bernardusabdij van Aduard' (klooster). De abdij werd gesticht in 1192 vanuit het klooster Klaarkamp in Rinsumageest. Het klooster behoorde tot de orde van de cisterciënzers en was gewijd aan de heilige Bernard van Clairvaux. In zijn bloeitijd was het een van de grootste abdijen in Europa. Het einde van het klooster werd ingeluid in 1580, toen het werd ingenomen door staatse troepen.

Pronkjewailpad gaat verder!

Met de start in de Abijkerk blikken we alvast vooruit naar het thema van het Pronkjewailpad in 2023. Volgend jaar zal namelijk volledig in het teken staan van Groninger borgen en kloosters. Ook zal onderweg en bij de finish van de Camino alvast een tipje van de sluier worden opgelicht over alles wat ons volgend jaar te wachten staat op het Pronkjewailpad.

Opgeven Heeft u dit jaar een volledige route (Noord, Oost, Zuid of West) uitgelopen en dit nog niet doorgegeven? Meldt u zich dan zsm aan voor de Camino Groningen via pronkjewailpad@todn.nl. In de eerste week van november ontvangen alle deelnemers de praktische informatie m.b.t. de starttijden, locaties, etc.

Het verhaal van drinkwater

Verhaal van drinkwaterDwaalde jij door alle verhalen tijdens Tocht om de Noord 2022? Wist je dat drinkwater ook een verhaal heeft? Want ondanks dat het nu misschien vanzelfsprekend is dat er altijd drinkwater uit de kraan stroomt, is dat niet altijd zo geweest. Sterker nog, mensen werden boos omdat ze verplicht aangesloten werden op het water(net)! Ook is het eigenlijk heel bijzonder dat we altijd stromend water hebben. Waarom dat is? Luister via deze link naar: Het verhaal van Waterbedrijf Groningen

Pouw Rent Autoverhuur: al jaren partner van TodN

U heeft de auto's van Pouw Rent Autoverhuur vast wel eens voorbij zien rijden tijdens Pouw Rent 1Tocht om de Noord. De organisatie maakt namelijk al jaren gebruik van diverse huurauto's tijdens het evenement. Ook de vrijwilligers op de route, zoals de route-uitzetters, EHBO en de bezemwagen rijden rond in auto's van Pouw Rent. Pouw Rent Autoverhuur Groningen

Als één van de grootste autoverhuurbedrijven in Groningen, is Pouw Rent Autoverhuur bij uitstek de aangewezen partner voor al uw autoverhuur in de regio met een ruim aanbod huurauto’s. Pouw Rent Autoverhuur verzekert u van een veilige, comfortabele en probleemloze reis, zodat u zorgeloos op weg kunt. Service zoals u dat wenst met een persoonlijk karakter, dát is Pouw Rent Autoverhuur.

Pouw Rent 2

Of u nu een busje wilt huren om met vrienden op vakantie te gaan, lekker een weekendje weg wilt in een ruime huurauto of busje of op zoek bent naar een verhuiswagen, door het grote wagenpark en divers assortiment merken en modellen is er altijd wel een huurauto beschikbaar die voldoet aan uw wensen. U kunt bij Pouw Rent Autoverhuur gemakkelijk en snel online een auto, verhuiswagen, bestelbus of 9-persoons busje huren.

Vrouwenmars 2023

Op zaterdag 8 april 2023 wordt voor de derde keer de Vrouwenmars georganiseerd. Kadertekst VrouwenmarsWe herdenken daarbij de 116 vrouwen die op 11 april 1945 te voet vertrokken uit kamp Westerbork richting Groningen. De vrouwen zaten in kamp Westerbork opgesloten wegens vermeende verzetsactiviteiten. Ze moesten ‘s nachts lopen, onder bewaking van Duits esoldaten. Sommigen veronderstelden dat ze zouden worden doodgeschoten. Op 14 april 1945 werden ze vrijgelaten in Grijpskerk en alle vrouwen hebben deze zware tocht overleefd.

Iedereen die deze vrouwen wil herdenken mag meelopen. Je kunt dit jaar wandelen van Westerbork naar Groningen 42 km of van Westerbork naar Assen 21 km. We starten gezamenlijk in Westerbork. Informatie over starttijd, inschrijfgeld enz. volgt later.

Wil je meedoen meld je dan bij de organisatie (Rixt van Gosliga) via: info@vrouwenmars1945.nl. Vermeld in ieder geval onderstaande gegevens:
- Naam
- Adres
- Woonplaats
- Mailadres
 Telefoonnummer (optioneel)
- Voorkeur 21 of 42 km

TodN organisatieteam zoekt versterking

Er wordt in Nederland steeds meer gewandeld. Dat is ook niet gek, als je bedenkt welke voordelen wandelen heeft voor je gezondheid. Maar los daarvan is (samen) wandelen ook vooral erg leuk om te doen en bovendien kun je onderweg van alles beleven en ontdekken!

Met evenementen en activiteiten zoals Wandelfestival Tocht om de Noord, Pronkjewailpad, Noorder Rondtochten, Groningen Marathon, North Sea Walk en jaarlijkse thematochten (zoals Vrouwenmars, Bevrijdingstocht, Tocht van Bommen Berend) moet er heel veel georganiseerd en geregeld worden. Daarom zoeken we iemand die ons huidige organisatieteam kan aanvullen. Het aantal uren en de vergoeding zijn in overleg.

Hou jij van organiseren en heb je hart voor Groningen? Of ken jij iemand die goed bij TodN zou passen? Kijk dan snel op website van Tocht om de Noord en neem contact met ons op!

BELANGRIJKE DATA 

Noteer alvast in de agenda:                                  

 • Zaterdag 12 november 2022: Camino Groningen, slotetappe en huldiging Pronkjewailpad
 • Woensdag 1 maart 2023 om 18:00 uur: inschrijving Tocht om de Noord 2023 
 • Dinsdag 21 maart 2023: inschrijving Pronkjewailpad 2023
 • Donderdag 6 april t/m zondag 29 oktober: Pronkjewailpad (nieuwe route)
 •  Woensdag 7 juni t/m zaterdag 10 juni: North Sea Walk Noorwegen

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen