TodN Noordnijs april 2024

Beste TodN wandelvrienden,

Hoewel Wandelfestival Tocht om de Noord pas in september plaatsvindt, zijn we hele jaar door al bezig met wandelen en ontdekken in Groningen. Niet alleen vanwege de voorbereiding op het Wandelfestival, maar bijvoorbeeld ook via de 'individuele Tocht om de Noord': het Pronkjewailpad. 

Zo hebben in de laatste week van maart ca 40 Voorlopers de volledige nieuwe Zuidroute van het Pronkjewailpad (nogmaals) nagelopen. De puntjes zijn op de i gezet en alle gastvrije stempelposten zijn voorzien van PWP-logo's, folders en de nodige informatie.

Op zaterdag 30 maart werd de Openingsweek afgesloten, waarbij de eerste officele stempel is gezet door niemand minder dan de Anthony Winkler Prins zelf (in herleefde hoedanigheid). Winkler Prins is één van de Groninger Iconen die de wandelaars tegenkomen op de route. 

Via de Etappe van de Maand staat iedere maand één van deze iconen centraal. Meer over de Etappe van de Maand mei leest u verderop in deze nieuwsbrief.

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:

 • Etappe van de Maand mei
 • Interview Haga Broekema: TodN-Fight cancer
 • Beveren in Groningen: Gulden Martinusweg

Etappe van de Maand mei - Pronkjewailpad Zuidroute

Een volledige route (Noord- Oost, Zuid- of Westroute) van het Pronkjewailpad is ca 250km lang. Maar niet iedereen kan of wil (direct) een route van 250km lopen. Daarom is het ook mogelijk om een deel van de route te verkennen. Iedere maand wordt namelijk de Etappe van de Maand georganiseerd. Dit is een rondwandeling van ca 15km met dezelfde belevenis en een goed bereikbare start- & finishlocatie. Het is bij uitstek de manier om kennis te maken met 'Gastvrij Groningen' en wandelen op het Pronkjewailpad.
 
Openingsdag Etappe van de Maand mei: zaterdag 4 mei 2024 (ca 15km)
Tijdens de Etappe van de Maand mei maken we kennis met Stadskanaal en een aantal verrassend mooie nabijgelegen natuurgebieden. De verschillende gastvrije stempelposten op deze route zorgen voor een aangename rustmomenten, steeds na een paar kilometer lopen. Ook op deze etappe staat één van de Groninger Iconen centraal. En niet zomaar eentje. De schrijver van het Grunnegs Laid: Geert Teis. Als u op zaterdag 4 mei meeloopt tijdens de Openingsdag, dan zou u hem zomaar eens letterlijk tegen het lijf kunnen lopen...
EvdM 2024 mei

De centrale start- en finishlocatie is Café Het Raadhuys in Stadskanaal. Dit ligt op ca 300 meter van het busstation. Op 4 mei vertrekken we hier vandaan rond 10:00 uur.
 
Na ongeveer 3km loopt de route langs Camping De Kapschuur. De kleine camping heeft ook B&B kamers, diverse overnachtingsaccommodaties en sinds 2024 een nieuw camperpark! Verder worden hier regelmatig bedrijfsuitjes en familiedagen georganiseerd. Het leuke terras is de perfecte plek om even uit te rusten en te genieten van de mooie omgeving. Als Pronkjewailtje kunt u kennismaken met hun eigen blondbiertje: 'Kapschuurtje'.
 
Vier kilometer verderop bent u van harte welkom bij Optisport. Optisport is dé sportieve ontmoetingsplek van Stadskanaal en omstreken. Zij beschikken over een ruim zwembad en een moderne sportschool. Iedereen kan hier sporten. Van jong tot oud, van beginner tot doorgewinterde fitness liefhebber. In de horeca kunt u genieten van een lekker kopje koffie, een verfrissend sportdrankje of een broodje. Een ideale plek, zo halverwege deze etappe. 

Hierna volgt een mooie stuk route dwars door het Vledderbos. Terug in de bebouwde omgeving van Stadskanaal loopt de route vervolgens langs Streekhistorisch Centrum met een expositie over de geschiedenis van de Kanaalstreek.

Theetuin Overnachting Fotografie Hans Banus vindt u kort daarna en ook hier kunt u even rustig plaatsnemen op het terras en genieten van een hapje of drankje. 

De etappe eindigt even verderop waar deze begon, café Het Raadhuys.

Hoe kom ik bij start en vanaf finish?
Deze etappe is een 'rondwandeling' met start en finish op dezelfde locatie: café Het Raadhuys, Raadhuisplein 30, 9501 SZ. Deze lcoatie ligt op ca 300 meter van het busstation in Stadskanaal. Maar je kunt ook eerder uitstappen bij bushalte Maarsdreef. Onder andere te bereiken vanuit Groningen (station) met Qliner 312 Stadskanaal reistijd ongeveer 55 minuten. Parkeren op het Geert Teisplein is gratis.

TodN-Fight cancer deelnemer Haga aan het woord

Dit jaar is het voor alle TodN-deelnemers mogelijk om donaties op te halen voor kankeronderzoek in het UMCG. Vele wandelaars doen al mee! Eén van hen is Haga Broekema Douma. Hieronder vertelt Haga meer over haar deelname. 

>  Op welke manier in jouw leven speelt kanker een rol?

Logo Fight Cancer"Kanker heeft een ingrijpende rol gespeeld in mijn leven. Mijn vader, zus en twee schoonzussen zijn allemaal op relatief jonge leeftijd, rond de 60 à 62 jaar, aan deze vreselijke ziekte overleden. Het is hartverscheurend om te zien hoe kanker meerdere generaties van mijn familie heeft getroffen. Dit heeft mij gemotiveerd om deel te nemen aan een erfelijkheidsonderzoek, in de hoop meer inzicht te krijgen in de genetische aspecten die hierbij een rol spelen.’’


>  Wat was je motivatie om mee te doen aan Tocht om de Noord X Fight cancer?

‘’Mijn motivatie om deel te nemen aan de Tocht om de Noord X Fight cancer is tweeledig. Allereerst biedt het me de mogelijkheid om mijn passie voor wandelen te combineren met het steunen van kankeronderzoek. Het idee dat ik door mijn hobby in te zetten ook geld kan inzamelen voor een goed doel, spreekt me enorm aan.’’

>  Hoe heb je er tot nu toe voor gezorgd dat je geld op hebt gehaald?

TodN X Fight Cancer‘’Ik ben verrast door de genereuze steun die ik tot nu toe heb ontvangen. In slechts twee weken tijd heb ik al een paar honderd euro aan donaties mogen ontvangen, terwijl ik slechts één keer via Facebook en LinkedIn aandacht heb gevraagd voor mijn initiatief. Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen bereid zijn om bij te dragen aan dit belangrijke doel.
Om nog meer donaties op te halen, heb ik verschillende ideeën in gedachten. Ik wil proberen om ook via mijn werk en onze kerk mensen te mobiliseren om te doneren. Daarnaast ben ik van plan flyers uit te delen bij wandeltochten die ik voorafgaand aan de Tocht om de Noord zal lopen.’’

>  Waarom zouden andere mensen ook geld moeten ophalen voor Stichting Fight cancer?

‘’Ik wil graag benadrukken dat kanker ons allemaal raakt. Wellicht niet direct, maar vrijwel iedereen kent wel iemand die met deze ziekte te maken heeft gehad. Door bij te dragen aan onderzoek kunnen we de impact van kanker verminderen en hopelijk ooit uitbannen. En elke euro helpt daarbij! Dus blijf het verhaal herhalen en mensen herinneren aan het belang van hun bijdrage.’’

Wilt u ook geld inzamelen voor kankeronderzoek?
 
Schrijf je nu in bij Stichting Fight cancer of doneer aan Haga

Beveren in Groningen: de Gulden Martinusweg

Zolder MartinikerkDe ontwikkeling van de Gulden Martinusweg, vanuit Groningen via Utrecht naar Tours (FR), is in volle gang. Inmiddels is ook een groot gedeelte van de route in België voorgelopen, waarbij dankbaar gebruik is  gemaakt van de kennis, kunde en gastvrijheid van Gie Beirnaert en Richard Willems. Beide heren zijn nauw betrokken bij de Martinusroute door Vlaanderen. 

Op woensdag 24 april waren de rollen omgedraaid en zijn Gie Beirnaert en Richard Willems vanuit Beveren overgekomen naar Groningen om verder van gedachten te wisselen over de ontwikkeling van de Gulden Martinusweg. Na een gastvrij ontvangst en bijzondere rondleiding over de 'zolder' van de Martinikerk in Groningen werd er ook een bezoek gebracht aan het Provinciehuis. Matthé ten Wolde, adviseur van CdK René Paas, ontving onze Belgische vrienden op de werkkamer van de commissaris. 
De komende tijd zal de route door België en ook Frankrijk verder worden verkend en de nodige voorbereidingen worden getroffen.
Wordt vervolgt! 

Vlaanderse voorlopersVan links naar rechts: Richard Willems, Matthé ten Wolde en Gie Beirnaert. Foto's: Hein Bekenkamp.

 

 

 

BELANGRIJKE DATA

Noteer alvast in de agenda:

 • Open: Pronkjewailpad (nieuwe Zuidroute): donderdag 4 april t/m donderdag 31 oktober 2024
 • Etappe van de Maand (Pronkjewailpad): april t/m oktober 2024, elke 1e zaterdag v/d maand 
 • Openingsdag Etappe van de Maand Mei: zaterdag 4 mei 2024 vanaf 10:00 uur
 • Wandelfestival Tocht om de Noord 2024: zaterdag 28 en zondag 29 september 2024
 • Start inschrijving Noorder Rondtochten 2025: dinsdag 1 oktober 2024 om 18:00 uur 

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er o.a. inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies.
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn! Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen