TodN Noordnijs augustus 2017

Beste TodN Ontdekkingsreizigers,

Het wandelfestival Tocht om de Noord 2017 staat voor de deur, nog 3 weken te gaan, dan is het zo ver. De TodN startplaatsen en afstanden zijn inmiddels definitief vastgesteld. Ze zijn dit jaar als volgt:

Startplaatsen op zaterdag 23 september:

 • 41,5km: Termunterzijl
 • 28,0km: Delfzijl
 • 18,0km: Spijk

verborgen tekst

Startplaatsen op zondag 24 september:

 • 41,5km: Vierhuizen
 • 28,0km: Broek
 • 13,0km: Warffum

Wat treft u nog meer aan in deze TodN Noordnijs?

 • Startkaarten TodN 2017 en meer
 • Wim Bolt (even) uit de running
 • Sanne Meijer Onderweg met TodN
 • Kerstvloed en TodN Routeboek (met Veeew App)
 • North Sea Walk Zweden (2018)
 • wandeltips: Walfridusvoettocht, Fivelstadtocht, Appelstap en Oranjerun

De laatste Noordnijs verschijnt half september met daarin het (aller) laatste nieuws over TodN 2017.

TodN Startkaarten 2017 en meer

Vanaf volgende week (vanaf 4 sept) kunt u de nieuwste editie van de TodN App verwachten en downloaden (te vinden in de verschillende App stores). Het is verstandig als u de TodN App download, zodat we u in geval van bijzondere (nood) gevallen kunnen bereiken via deze App. U kunt, als de TodN App heeft gedownload, hiermee ook uw startkaart en startgroep achterhalen.

Vanaf de tweede week van september (vanaf 11 sept) kunt u ook via Mijn.TochtomdeNoord.nl uw TodN Startkaart en alle andere informatie ophalen. Om de startkaart op te halen moet u zich eerst verifiëren als deelnemer van TodN. Log in met uw e-mailadres en uw wachtwoord (heeft u ontvangen bij uw bevestiging) en vervolgens komt u op uw persoonlijke pagina met daarop uw Startkaart(en), TodN Informatiebrief 2017, Routebeschrijvingen en een Volgen link.

Deze volgen link kunt u (hoeft niet) doorsturen naar bijvoorbeeld vrienden, zodat ze u (letterlijk) op de voet kunnen volgen. Via deze link ziet men waar u zich bevindt op de route en welke foto's u onderweg heeft gemaakt.

Leuk voor het thuisfront!!

Dus ...... denk er aan: Vanaf volgende week kunt via de (nieuwe) TodN App en daarna via Mijn.TochtomdeNoord.nl, uw startkaart en alle informatie rondom TodN 2017 ophalen. De exacte datum van ophalen (via de App) staat nog niet helemaal vast, dat ligt o.a. aan het moment waarop de TodN App wordt vrijgegeven door de App stores!!

Uiteraard is vanaf de tweede week van september ook veel veel informatie te vinden via: TodN.nl en klik op Wandelfestival Tocht om de Noord 2017.

Wilt u dit bericht delen met alle TodN wandelaars, die u kent (dankuwel)!!

Wim Bolt (even) uit de ....running

Wim Bolt, Groningen

Wat was het mooi, wat was het genieten, wat een belevenis, wat een perfecte organisatie en wat een prachtige mensen, ieder jaar weer!

Twaalf jaar, dus vanaf het beginschot in Warffum, heb ik de TOCHT gelopen. 2x 40 km. En ik had de eer "hem" 9 jaar "proef" te mogen lopen. Ik heb dus veel lieve mensen leren kennen.

Waarom nu dit bericht ????? Schrik niet : Totaal onverwacht ben ik op 24 april geopereerd aan een aneurisma. Bloedstolsels in het been konden niet bestreden worden en na een paar operaties en 8 dagen onder narcose te zijn gehouden, hebben de doktoren mijn been moeten amputeren. Daarna volgden 3 maanden UMCG en toen nog 5 weken Beatrixoord. Ben nu aan het oefenen voor een prothese, maar dat duurt nog wel 2 maanden voordat ik iets kan lopen. Ik kan dus de TOCHT en het "proef" lopen wel vergeten. Oh, oh, wat een lot.

Echter...........Peter en Koos zijn mij niet vergeten en ze hebben een eervol baantje voor mij tijdens de TOCHT. Ik controleer de consumptiebonnen voor de lunch en daar ben ik héél sekuur in, dus let goed op !!!!!! Het zal héél emotioneel zijn om jullie dan te ontmoeten, ik zal wel wat afhuilen en wat tranen laten. Dus a.u.b.: Vraag mij niet teveel en laten we er weer een feestje van maken. Ik verheug mij op jullie weerzien. Tot 23/24 september en voor jullie allemaal: 2 Mooie dagen gewenst, mooi weer erbij en tot dan! Wim Bolt

Sanne Meijer Onderweg met TodN

Sanne MeijerOnlangs heeft TodN contact gezocht met Sanne Meijer, u kent haar misschien van haar Blogs: Sanne Meijer Onderweg. Sanne gaat voor TodN de Sociale Media oppakken en het Mediateam met TodN Verslaggevers begeleiden!!

Ze stelt zich even voor:

Mijn naam is Sanne Meijer, ik ben 24 jaar en ik zal tijdens de Tocht om de Noord het media-team coördineren. Per fiets en per voet ben ik ‘op ontdekkingstocht’ door de provincie Groningen. Over mijn belevenissen schrijf ik een blog: www.sannemeijeronderweg.nl. Daardoor heb ik ervaring met online activiteiten en sociale media. Het lijkt me superleuk om me deze Tocht om de Noord in te zetten voor een up-to-date verslaglegging en voor een grote betrokkenheid onder wandelaars en (thuis)volgers via de actieve sociale media kanalen van Tocht om de Noord.

Doe mee via #TodN2017!!

Kerstvloed en TodN Routeboek 2017

Oude dijk, Den Andel (scan met de Veeew App en .....)
Oude dijk, Den Andel (scan met de Veeew App en .....)

 

Bestel nu: € 17,50, boek en gids samen !

Kerstvloed teisterde de Groninger Ommelanden en het Oldambt

Op 25 december 2017 is het driehonderd jaar geleden dat de Kerstvloed Noord-Nederland en Noord-Duitsland teisterde. Het was de grootste natuurramp van Nederland in de afgelopen vierhonderd jaar.

Meer dan 13.000 mensen verdronken, van wie ongeveer 2.300 alleen al in de Groninger Ommelanden en het Oldambt. Tienduizenden stuks vee kwamen om en de materiële schade was onvoorstelbaar groot.

Sporen

Dit verhaal is voor de eerste keer uitgebreid beschreven in het boek ‘Kerstvloed 1717, een pelgrimstocht’. De geschiedenis van het landgebruik en van de huizen en de boerderijen, is na het midden van de achttiende eeuw in Groningen als het ware opnieuw begonnen. De tweede invalshoek in dit boek wordt gevormd door de zwerftochten van de auteur Piet Nienhuis.

Historicus Albert Buursma belicht verschillende onderwerpen die verband houden met de Kerstvloed. Van meer dan 100 dorpen wordt een gedetailleerd overzicht gegeven hoeveel slachtoffers er waren, onder mensen, huizen, runderen, paarden, varkens en schapen. De waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s vertellen over hun rol in het waterbeheer, in verleden en heden.

Wandelgids

Aan het boek is een wandelgids verbonden, die overeenkomt met de route van Tocht om de Noord 2017, met veel informatie over de omgeving. De toepassing van augmented reality (VEEEW ) in boek en wandelgids zorgt voor een extra beleving voor lezer en wandelaar.

Laat je verrassen, ontdek het zelf !

 1. 1.Download de gratis VEEEW app in de appstore,
 2. 2.scan met de app de illustratie bovenaan dit artikel (Oude dijk, Den Andel) en ....
 3. 3...... beleef het zelf.

Aanbieding

Boek (gebonden, 192 pagina’s) en wandelgids zijn samen voor slechts € 17,50 verkrijgbaar. Deze aanbieding geldt tot 1 oktober 2017 en u betaalt vooraf. Ga naar www.profiel.nl en bestel.

Los kost het boek € 22,50, de wandelgids € 4,50.

Uw bestelling wordt bij u thuisbezorgd of u haalt het op in een speciale stand bij Tocht om de Noord (eind sept).

North Sea Walk Sweden 2018

KaartOm de 2 jaar wordt door de TodN organisatie een North Sea Walk georganiseerd. Elke (Noordzee) tocht maakt onderdeel uit van een internationaal wandelcircuit, dat alle landen rondom de Noordzee aandoet. De wandelaar, die alle Noordzee tochten (je mag 1 land missen) loopt, ontvangt een mooi certificaat: Master of the North Sea Walk.

Het eerstkomende North Sea Walk evenement is in Zweden van vrijdag 27 april t/m zondag 29 april 2018.

Voorlopig programma

Het vertrek is op donderdagavond 26 april met de Stena Line Ferries vanuit Kiel richting Zweden, waar we op vrijdagochtend aankomen in Göteborg. Vrijdag 27 april wordt gestart met een Friendshipwalk van ca. 15km door de stad Göteburg. Deze Friendshipwalk van 15km voert de wandelaars (letterlijk) dwars door alle highlights van Göteborg. Het wordt een stadsloop à la TodN, die u nooit meer zult vergeten. Het evenement wordt o.a. begeleid door de Göteborg Tourist Office, Göteborg stadsgidsen, de Zweeds-Nederlandse Vereniging en de Dutch Chamber of Commerce (Sweden).

Het evenement wordt aan het eind van de vrijdagmiddag afgelsoten met een Zweeds buffet, waarna de wandelaars zich verplaatsen met de bus naar Boras (ca. 60km vanaf Gothenburg). Hier sluiten we aan bij een van onze NSW Partnerevents: de tweedaagse IML LinnéMarschen (zie ook: http://www.linnemarschen.se/en-us/). De wandelaars kunnen hier kiezen voor diverse afstanden, zoals: 57km - 42km - 21km.

Zondagavond 29 april gaan we weer met de boot van de Stena Line Ferries van Göteborg naar Kiel, waar we 's ochtends vroeg weer aankomen.

PS

Uiteraard kunnen wandelaars er ook voor kiezen om eerder of langer naar Zweden te gaan en tussendoor mee te doen aan het NSW arrangement. De week na dit wandelweekend is het meivakantie, een mooie gelegenheid om er een paar dagen aan vast te knopen!!

Een andere leuke bijkomstigheid: vrijdag 27 april 2018 is het Koningsdag!! Natuurlijk krijgt deze dag een bijzonder oranje tintje. Zeker als je weet dat Göteborg veel historische banden heeft met Nederland; Göteborg is nl grotendeels gebouwd door Nederlanders!!

Als je interesse hebt om deel te nemen aan de NSW Sweden, geef dan zsm je naam en emailadres door via: northseawalk@gmail.com, dan houden we je op de hoogte (max. 150 deelnemers).

4 Wandeltips voor de maand september!!

WandeltipsWil je nog leuke trainingstochten als voorbereiding op de Tocht om de Noord?

Op zaterdag 2 september kan er weer gewandeld worden in en rond Bedum tijdens de 3e Walfridusvoettocht. Er zijn dit jaar weer nieuwe routes uitgezet van 5, 10, 15, 25 en 40 km. We hopen de deelnemers opnieuw te kunnen verrassen. Meer informatie is te vinden op onze website www.walfridusvoettocht.nl

Op zaterdag 9 september wordt er vanuit Appingedam de 4e historisch culturele Fivelstadtocht georganiseerd in het gebied Fivelingo voor de afstanden 5-15- 25 en 40 kilometer. De start- en finishlocatie is het Oude Raadhuis in Appingedam. Het wandelevenement is altijd op de zaterdag van het Landelijk Open Monumentenweekend om zo de culturele en historische achtergronden van de te lopen wandelroutes te accentueren en voor de editie van 2017 is de noordelijke route uitgezet.

Meer informatie en opgeven kan via www.fivelstadtocht.nl

Verder is op zaterdag 9 september de tweede editie Appelstap. Het belooft weer een bijzondere beleving te worden! Na het overdonderende succes van vorig jaar vindt op zaterdag 9 september de tweede editie van de belevenistocht Appelstap plaats in Appelscha, in en rondom Nationaal Park Het Drents-Friese Wold. Met nog meer bijzondere bezienswaardigheden, nog meer activiteiten, maar vooral: mooie wandelroutes.

.....en als laatste wandeltip: op zaterdag 16 september de Dorpentocht “Middag-Humsterland”.

St. Oranje Run organiseert een mooie recreatieve wandeling langs diverse dorpen en andere markante plaatsen in het grensgebied van Groningen, Friesland en een gedeelte van het Westerkwartier.
Tijdens de 10 km. komt u door de dorpen: Lauwerzijl en Munnekezijl en lopers van de 20 km. gaan door het NAM gebied en Kommerzijl, zie voor meer info: www.oranjerun.nl
Veel plezier gewenst!!!

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen