TodN Noordnijs februari 2019

Beste TodN Ontdekkingsreizigers!

Nog 2 dagen, dan start de inschrijving op het wandelfestival Tocht om de Noord. Aanstaande vrijdag 1 maart om 18.00 uur precies gaat de inschrijving open voor de 14e TodN editie met als mooie thema: Adem de sfeer van het industriele erfgoed (van de Veenkoloniën). Honderden zeeschepen, tientallen scheepswerven, vele karton- en zetmeelfabrieken, die stonden allemaal in de Groninger Veenkoloniën van de 19de eeuw. Veel is verdween, maar de sporen zijn er nog. TodN 2019 gaat langs en door die oude fabrieken, die allen gebouwd waren door tientallen noordelijke ondernemers.

Wat vindt u nog meer in deze TodN Noordnijs?

 • Inschrijven
 • Praktische informatie over TodN 2019
 • Omkieken naar 100 jaar Grunnens Laid

Inschrijven op Tocht om de Noord 2019

Het is altijd feest bij de finish van TodN!

Inschrijven

De inschrijving op het Wandelfestival Tocht om de Noord (28 en 29 september 2019) gaat 1 maart 2019 om 18.00 uur open. U kunt zich dan inschrijven via een link naar het inschrijfformulier, die om 18.00 uur verschijnt op de website van TochtomdeNoord.nl (zie inschrijven of deelname). Let op!!De betaling voor de inschrijving dient onmiddellijk te geschieden d.m.v. iDEAL, Creditcard, PayPal, enz. Zorg dat u deze zaken bij de hand heeft!!

U kunt ook rechtstreeks vanuit deze nieuwsbrief naar het inschrijfformulier gaan, klik op: inschrijven.

(De link is uiteraard nu nog niet actief, maar u kunt alvast proberen)

Naast de mogelijkheid om (rechtstreeks) in te schrijven via TodN.nl en deze nieuwbrief, kunt u ook op 1 maart rechtstreeks inschrijven via de TodN facebookpagina, klik op: Facebook.com/TochtomdeNoord

Kosten voor deelname

De inschrijfkosten voor het Wandelfestival TodN 2019 bedragen € 45,00 voor 2 dagen en € 25,00 voor 1 dag.

De (na)inschrijving is inclusief:

 • Het busvervoer naar de startplaatsen.
 • Op de 1e dag een Pastasalade (bij de finish).
 • Op de 2e dag een Grunneger Stamppottenbuffet (bij de finish).
 • 't Grunneger Raaisbewies (deze ontvangt u bij de start).
 • Een mooie herinnering / medaille
 • Verzorging onderweg.
 • Een TodN aandenken voor elke wandelaar.

De TodN na-inschrijving (o.a. via de wachtlijst) bedraagt voor één dag € 27,50 en voor twee dagen € 47,50.

Inschrijving individueel en groepen

Als u zich inschrijft kunt u kiezen voor individueel of met een groep (vanaf 2 t/m 10 personen) inschrijven. Als u graag wilt samen wandelen, is het verstandig om het groepsformulier in te vullen. Wij zorgen er voor dat u als (gezamenlijke) groep gaat starten!!

Grote groepen

Indien de groep groter is dan 10 personen, dan kunt u hiervoor ook een apart formulier downloaden (zie ook website), klik op: inschrijfformulier groepen. Dit formulier moet u volledig ingevuld voor 1 maart mailen naar info@TochtomdeNoord.nl. Wij reserveren het aantal plaatsen en de contactpersoon krijgt begin maart een link naar het inschrijfformulier, waarmee hij de groep in een keer kan inschrijven en betalen.

Pronkjewail medailles

Wandelaars die de gehele route (van Lauwerszee tot Dollard tou) weten te volbrengen krijgen een originele Pronkjewail-medaille omgehangen. Wandelaars die een kortere afstand lopen ontvangen lutje Pronkjewail-medaille.

Zilveren of Golden Pronkjewail

Wandelaars die in 2019 de langste afstand 5x hebben uitgelopen kunnen (tegen vergoeding) een Zilveren Pronkjewail (broche) ontvangen bij de eerstvolgende finish! Wandelaars die in 2019 de langste afstand 10x hebben uitgelopen kunnen (tegen vergoeding) een Gouden Pronkjewail (schaal) ontvangen!

Wandelaars, die de TodN minimaal 5x volledig (2x 40km) hebben uitgelopen worden onderscheiden tot Zilveren (5x) of Golden (10x) Pronkjewail-drager, hiermee verwerven zij een aantal rechten o.a. tot voor-inschrijving, interessant dus om door te geven (zie ook hieronder).

Let op!!

Deelnemers die recht hebben op het Zilveren of Gouden Pronkjewail dienen dit zelf met een e-mail aan te geven bij de organisatie (info@TochtomdeNoord.nl).

Praktische Informatie

Data: 28 en 29 september 2019
Starttijden: van 06:00 uur tot 11:00 uur
Startplaats: Veendam
Route: langs en door het industriële erfgoed van Groningen (Veenkoloniën)
Afstand: 80 kilometer in twee dagen. Ook kortere etappes mogelijk van 40 en ca. 20 kilometer
Karakter: een kruistocht waarbij deelnemers niet langs, maar dwars door bijzondere locaties gaan
Zintuig 2019: ruiken
Thema: Adem de sfeer van het industriële erfgoed
Maximum aantal deelnemers: 5.000
Informatie en inschrijven (vanaf 1 maart 2019 om 18:00 uur):
www.TochtomdeNoord.nl
De inschrijving voor TodN 2019 bedraagt: € 45,00 voor 2 dagen en € 25,00 voor 1 dag

Opstoppingen

Om files en opstoppingen te voorkomen is ook dit jaar het aantal afstanden bepaald op twee routes, te weten 40 en ca. 20 kilometer. Op de zaterdag wordt er 40 kilometer en ca. 25 kilometer gewandeld en op de zondag 40 kilometer en ca. 15 kilometer. Op deze manier kan iedereen toch mee blijven doen.

Route

De centrale start- en finishplek is dit jaar in Veendam, hier wordt op beide dagen verzameld en gefinisht. Dit jaar loopt de route op hoofdlijnen van Lauwerszee tot Dollard tou, volgens de 1e regel van het Gronings volkslied.

Wij wensen u allen veel succes bij de inschrijving en zien u graag eind september!!

Primeur!

Een andere primeur is het Pronkjewailpad een alternatieve TodN om Groningen te ontdekken. Vooral voor wandelaars, die graag individueel en kortere of juist langere afstanden willen lopen.

Deze alternatieve TodN is te lopen vanaf 4 april tot 1 november (zie: Pronkjewailpad.nl).

-Omkieken- met Geert Teis naar 100 jaar Grunnens Laid

Geert Teis Pzn. Pseudoniem van Gerhard Willem Spitzen (1864-1945)
Geert Teis

Dit jaar bestaat het Gronings volkslied (het Grunnens Laid) exact 100 jaar! Een mooie reden tot een feestje, want het Grunnens Lais is niet voor niets de oorsprong en de leidraad van de Tocht om de Noord!!

Graag willen we als organisatie hieraan een goed doel koppelen. Uitgangspunt hierbij is Geert Teis Pzn.. Hij publiceerde in 1919 in het Maandblad Groningen het nieuwe lied: Van Lauwerszee tot Dollard tou. Het is het enige provinciale volkslied dat officieel in het dialect geschreven is (zie ook: Wikisource)

Nalatenschap

In november 1944 schrijft Geert Teis aan Streurman dat hij zijn memoires heeft geschreven. Ze moeten de titel: 1864-1944 ...Omkieken krijgen. Na het overlijden van Geert Teis zorgt Streurman dat zijn gehele nalatenschap in het Veenkoloniaal Museum terecht komt (zie ook: de Verhalen van Groningen). Daarmee is de cirkel tussen Geert Teis - Grunnens Laid 1919 - Omkieken - Veendam - TodN 2019 volledig rond!

Het goede doel: Omkieken

De titel die Geert Teis gaf aan zijn nalatenschap: Omkieken is een mooie brug naar een goed doel. Wij (TodN) vinden dat we ook meer moeten omkijken naar elkaar, naar het klimaat, naar onze planeet.

In de volgende TodN Noordnijs vertellen wij u meer over hoe en wat betreffende het GrunnensLaid.nl en het goede doel.

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen