TodN Noordnijs Februari 2022

Beste TodN wandelvrienden

Over een paar dagen start alweer de inschrijving voor de 16e editie van het Wandelfestival Tocht om de Noord: vanaf 1 maart 18:00 uur (max. 6000 deelnemers). Het belooft een hele bijzondere editie te worden, waarbij we de meest verrassende verhalen uit het Westerkwartier gaan ontdekken! Deze verhalen zullen tot ons komen door middel van oa. muziek, bijzondere (aangeklede) locaties, onverwachte streekproducten en op heel veel plaatsen theater. TodN 2022 zal een doorlopende voorstelling worden, waarbij al je zintuigen worden geprikkeld!

Dit jaar kun je kiezen uit onderstaande dagen en afstanden:

 • Zaterdag 24 september: +- 25km of +-40km
 • Zondag 25 september: +- 15-20km of +-40km

Je kunt op verschillende manieren inschrijven (vanaf 1 maart 18:00 uur):

Dus lukt het niet onmiddellijk? Probeer dan een andere manier van inschrijven!

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:

 • TodN Openingsbijeenkomst
 • Pronkjewailpad Ondernemersbijeenkomst
 • Meest Gastvrij Ondernemer van Groningen PWP Zuidroute
 • Inschrijving Tocht van Bommen Berend
 • Update Vrouwenmars 2022

Openingsbijeenkomst Tocht om de Noord

Openingsbijeenkomst Tocht om de Noord

Deze maand hebben we (eindelijk) weer een aantal fysieke bijeenkomst kunnen organiseren. Op vrijdag 18 februari vond de officiële Opening van TodN 2022 plaats in Partycentrum de Postwagen in Tolbert. Ruim 200 Pronkjewail-dragers en Ambassadeurs hadden zich aangemeld voor deze bijeenkomst. De coronamaatregelen werden op tijd versoepeld, dus niks kon deze bijeenkomst meer in de weg zitten, dachten we.

Helaas bleek het tegendeel waar. Storm Eunice zorgde voor 'code rood', waardoor vele genodigden er (terecht) voor kozen om de bijeenkomst digitaal bij te wonen. Toch was de zaal nog goed gevuld, met zo'n 70 aanwezigen die de barre weeromstandigheden hadden getrotseerd. De 'thuisblijvers' konden, zo goed en kwaad als dat ging, via een live verbinding proberen om zoveel mogelijk mee te krijgen van de plannen die werden gepresenteerd.

Natuurlijk was er aandacht voor het thema van het Wandelfestival Tocht om de Noord 2022: Dwalen door Verhalen. Wethouder Elly Pastoor van gemeente Westerkwartier kon vanwege de storm helaas niet aanwezig zijn, maar eerder die week was ze wel present op de eerste TodN Dorpenbijeenkomst. Hier sprak ze uit dat de gemeente vereerd is met de komst van Tocht om de Noord naar het Westerkwartier. De vele actieve dorpen en enthousiaste ondernemers kunnen niet wachten om alle wandelaars dit jaar te kunnen verwelkomen!

De 'Ongenode Gast' van de Streekkrant was aanwezig en schreef dit verslag over de Opening van TodN.

Pronkjewailpad Ondernemersbijeenkomst

Pronkjewailpad Ondernemersbijeenkomst

Op dinsdag 8 februari presenteerde we onze plannen voor de Westroute van het Pronkjewailpad aan alle nieuwe stempelposten. Het thema van dit jaar is: 'Proeven van het Groninger land'. Proeven kun je in dit geval op verschillende manieren interpreteren:

 • Proeven van producten: bijvoorbeeld streekproducten bij een boerderijwinkel, bakker of horeca.
 • Voorproefjes van locaties aan de route: een 'fysiek visitekaartje', waardoor je kennismaakt met die locatie
 • Proeve van bekwaamheid: je moet eerst een opdracht uitvoeren, voordat je een stempel kunt zetten

Door bij elke stempelpost te 'proeven', maak je steeds op een verrassende manier kennis met die locatie. Grote kans dat je nieuwe bijzondere locaties gaat ontdekken, waar je later nog eens terug zult komen!

Binnen het thema werken we nauw samen met twee themapartners: Het Groninger Landschap en LTO Noord. Beiden kwamen tijdens de bijeenkomst aan het woord. Directeur van het Groninger Landschap, Marco Glastra, vertelde enthousiast over het bijzondere landschap in het Westerkwartier. Over de ontwikkeling van het landschap door de jaren heen en hoe je dit nu nog terug kunt zien.

Anja Doldersum, relatiebeheerder bij LTO Noord, vertelde de aanwezigen waarom LTO graag meewerkt aan het Pronkjewailpad. Boeren en tuinders zijn als 'beheerders van het landschap' voor een groot deel verantwoordelijk voor de landschapsontwikkeling door de jaren heen. De Westroute van het Pronkjewailpad loopt daarom regelmatig langs of over boerenerven, waarbij we nader zullen kennismaken met de boeren en tuinders. We gaan ontdekken wat ze precies doen, hoe ze dat doen en waarom. En natuurlijk valt er bij de boer ook van alles te proeven!

Ook over deze bijeenkomst heeft de Streekkrant een leuk stukje geschreven. Lees het hier!

Filmpje Meest Gastvrije Ondernemer van Groningen PWP Zuidroute

Vanwege corona had de prijsuitreiking voor de Meest Gastvrije Ondernemer van Groningen van de Zuidroute van het Pronkjewailpad nog niet plaatsgevonden. Tijdens de Ondernemersbijeenkomst van de Westroute is deze prijs dan toch eindelijk in ontvangst genomen door Restaurantmanager van Partycentrum de Postwagen in Tolbert, Peter van der Schaaf.

In deze video legt Peter nog even uit wat de stempelpost heeft bedacht voor de wandelaars en hoe het ze gelukt is om Meest Gastvrije Ondernemer van Groningen te worden.

Inschrijving Tocht van Bommen Berend

Tijdens de Openingsbijeenkomst van Tocht om de Noord was er ook aandacht voor de bijzondere thematocht van dit jaar: de Tocht van Bommen Berend. Precies 350 jaar na dato wandelen we een historische route van Coevorden naar Groningen en ontdekken we wat er allemaal nog herinnert aan die periode.

In aanloop naar de Tocht van Bommen Berend werken we nauw samen met Stichting 350 jaar Groningens Ontzet en Culturele gemeente Coevorden. Beide partijen spannen zich het hele jaar in om bijzondere activiteiten in het kader van 350 jaar Ontzet te organiseren en te coördineren.

De Tocht van Bommen Berend zal worden georganiseerd in het weekend van 27 en 28 augustus 2022. In dit weekend zullen er zowel in Coevorden als in Groningen nog meer bijzondere festiviteiten plaatsvinden. Waar mogelijk zullen we hierbij ook aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten op de route, re-enactmentgroepen, speciale exposities en Bommen Berend-concerten.

Qua afstanden is er ook volop keuze:

 • Zaterdag: +-25km en +-40 en +-70km
 • Zondag: +-15km en +-40km

De inschrijving start exact 350 jaar na een bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis. Op 31 maart 1672 schreef Carl von Rabenhaubt (zie foto) zich in als luitenant-generaal bij het Staatse leger. In die rol weet hij Groningen uiteindelijk uit handen van Christoph Bernhard von Galen (Bommen Berend) te houden.

Precies 350 jaar later starten wij de inschrijving om uiteindelijk in het weekend van 27 en 28 augustus de bevrijding van Coevorden en Groningen gezamenlijk te vieren.

Carl von Rabenhaubt Conceptroutes

Update Vrouwenmars 2022

Al meer dan 70 vrouwen hebben zich opgegeven voor de Vrouwenmars! Geweldig dat er zo veel vrouwen dezelfde gedachten hebben: Laten we de Vrouwen van toen herdenken en zichtbaar maken.

We zijn druk bezig met de voorbereidingen en werken nauw samen met het Oorlogs en Verzets Centrum Groningen (OVCG). De Vrouwenmars werd in 2020 georganiseerd in het kader van 75 jaar bevrijding maar werd pas gelopen in 2021 in verband met Corona. Toen werd de wandelaars onderweg verteld over de mars en de vrouwen die in april 1945 van Westerbork naar Grijpskerk moesten lopen. De Vrouwenmars wordt dit jaar eenvoudiger van opzet. Dit betekent onder andere dat de verhalen van toen niet worden uitgebeeld, maar worden toegevoegd aan de routebeschrijving.

De wandeltocht wordt gehouden op zaterdag 9 april. Vorig jaar liepen we van Westerbork naar Groningen, DIT JAAR LOPEN WE VAN GRONINGEN NAAR GRIJPSKERK. We starten omstreeks 07.30 uur bij het Huis van Bewaring in Groningen.

In de eerste week van maart vind je op www.ovcg.nl een inschrijfformulier met informatie zoals start- en finishplaats, exacte starttijd en inschrijfkosten. Na ontvangst van het inschrijfformulier en het inschrijfgeld ben je definitief ingeschreven.

Er is nog plek dus geef je op via info@vrouwenmars1945.nl! Er kunnen maximaal 116 vrouwen mee doen.

De organisatie van Vrouwenmars 1945 is in handen van Rixt van Gosliga en Janneke Cazemier

Vrouwenmars

BELANGRIJKE DATA 2022

Noteer alvast in de agenda:

 • Dinsdag 1 maart vanaf 18:00 uur: Start inschrijving TodN 2022
 • Maandag 21 maart vanaf 18:00 uur: Start inschrijving Pronkjewailpad West traditiegetrouw op de eerste lentedag
 • Donderdag 31 maart vanaf 18:00 uur: Start inschrijving Tocht van Bommen Berend
 • Donderdag 7 april t/m zondag 30 oktober: Pronkjewailpad West
 • Zaterdag 27 en zondag 28 augustus: Tocht van Bommen Berend
 • Zaterdag 24 en zondag 25 september: Wandelfestival Tocht om de Noord 2022

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen