TodN Noordnijs februari 2024

Beste TodN wandelvrienden,

Aanstaande vrijdag 1 maart (morgen) vanaf 18:00 uur start de inschrijving voor de 18e editie van het Wandelfestival Tocht om de Noord. Wil jij erbij zijn in september? Zorg dan dat je op tijd klaarzit!
Foto Hotel Faber: George Huitema

Wandelen langs waterwonderen, in Midden-Groningen op 28 & 29 september 2024

Dit jaar kan er gekozen worden uit onderstaande dagen en afstanden:

 • Zaterdag 28 september: +-15km of +-25km of +-40km 
 • Zondag 29 september: +-15km of +-25km of +-40km 

De routes zijn op beide dagen een lus, waarbij we zowel op zaterdag als op zondag 's ochtends vertrekken uit Hoogezand en daar 's middags ook weer finishen. Als startlocatie is gekozen voor de evenementhal van Sportcentrum Kalkwijck, nabij station Hoogezand-Sappemeer. Op vertoon van het inschrijfbewijs kun je op beide dagen gratis reizen met de trein van en naar alle treinstations in de provincie Groningen. 

Op zaterdag ontdekken we het zuidelijke deel van de gemeente Midden-Groningen, met onder andere Kiel-Windeweer, Borgercompagnie, Muntendam en de Heemtuin. Op zondag lopen we ten noorden van Hoogezand en komen we onder andere door Kolham, Woudbloem, Schildwolde, Slochteren, Froombosch en Sappemeer. 

INSCHRIJVEN

Je kunt op verschillende manieren inschrijven voor TodN (vanaf 1 maart 18:00 uur)

 1. Via de website van Tocht om de Noord
 2. Rechtstreeks naar het inschrijfformulier via deze Noordnijs: TodN inschrijfformulier
 3. Via TodN Facebook

Dus lukt het niet onmiddelijk? Probeer dan een andere manier van inschrijven!

Klik op onderstaande afbeelding om de promo van TodN 2024 te bekijken (1 minuut)

 

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:

 

 • Openingsbijeenkomst TodN 2024
 • 1e Voorbereidende dorpenbijeenkomst
 • Alle TodN-lopers kunnen meedoen aan Fight cancer!
 • Pronkjewailpad: verzamel alle Groninger iconen
 • Ondernemersbijeenkomst met de nieuwe Pronkjewailpad Stempelposten

Openingsbijeenkomst TodN 2024

Op vrijdag 16 februari werd in Hotel Faber te Hoogezand de officiële aftrap verricht van het TodN-jaar 2024 in het bijzijn van ruim 150 TodN-Ambassadeurs uit heel Nederland. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van gemeente Midden-Groningen (zie foto) heette alle wandelaars van harte welkom en nodigde iedereen uit om deze waterrijke gemeente te komen ontdekken tijdens Tocht om de Noord.

Marleen Godlieb, directeur van marketingorganisatie Ontdek Midden-Groningen, gaf de toehoorders al een voorproefje van de bijzondere natuur en cultuur in deze verrassend veelzijdige gemeente. Er staan ons wonderlijk mooie dingen te wachten in september!

Verder was er ook aandacht voor de nieuwe route van het Pronkjewailpad (vanaf april 2024), de 4e editie van de Noorder Rondtochten (januari 2025), het vervolg van Fight cancer en de Vrienden van Groningen.

Eerste voorbereidende dorpenbijeenkomst

Annemiek Hoessen De Houtstek 2024

De Dorpen De Houtstek 2024

Dinsdagavond 13 februari kwamen vertegenwoordigers van alle beoogde doorkomstplaatsen bij elkaar voor de 1e voorbereidende dorpenbijeenkomst in aanloop naar Tocht om de Noord 2024. 

Wethouder Annemiek Hoessen (o.a. cultuur & sport) was namens gastgemeente Midden-Groningen aanwezig en moedigde alle dorpen aan om zichzelf van hun beste kant te laten zien. En dat gaat ook gebeuren! Vol enthousiasme werden al gauw de eerste ideeën en plannen met elkaar besproken. 

De komende weken zullen we veel onderweg zijn op de route en in de dorpen om de plannen verder uit te werken en vorm te geven. In mei volgt een tweede dorpenbijeenkomst, waarin we elkaar zullen bijpraten over de voorlopige stand van zaken. Begin september zal er nog een derde bijeenkomst plaatsvinden waarin de defintieve plannen worden vastgelegd. We houden u op de hoogte!

Overnachten in Midden-Groningen

Bent u op zoek naar een geschikte overnachtingslocaties in Midden-Groningen? Bekijk dan de mogelijkheden via Ontdek Midden-Groningen. Hier vindt u een overzicht van de mogelijkheden, waaronder: B&B's, campings en hotels. En meer over natuur, cultuur, sport en recreatie in deze regio.

Samen hopen we een hele mooie bijdrage te kunnen leveren aan het belangrijke kankeronderzoek in het UMCG! 

1 op de 2 Nederlanders krijgt kanker
Groningen Fight CancerIn de vorige nieuwsbrief heeft u wellicht het aangrijpende verhaal van Harriët Setz-Kielman gelezen. Afgelopen jaar heeft zij ervoor gekozen om tijdens haar Tocht om de Noord wandeling geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Dit jaar hopen we nog meer mensen te inspireren zich in te zetten voor Stichting Fight cancer, omdat onderzoek naar kanker hard nodig blijft. 1 op de 2 mensen in Nederland krijgt de diagnose kanker en meer dan 90% van de mensen die kanker krijgt is 50 jaar of ouder. Ondanks dat steeds meer mensen de diagnose kanker krijgen, daalt het aantal mensen dat hieraan overlijdt. Dit is het resultaat van talloze onderzoeken die gericht zijn op het voorkomen van kanker, de behandeling ervan en het leven na kanker. Maar we zijn er nog niet! Komt u ook in actie om bij te dragen aan een wereld waarin kanker geen dodelijke ziekte meer is?

Onderzoek: kanker verkleden als virus
Het geld gaat dit jaar naar een onderzoek van Prof. Dr. Wijnand Helfrich in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Ons afweersysteem is ontworpen om met lichaamsvreemde ziekteverwekkers om te gaan, zoals bacteriën en virussen. Kankercellen ontstaan uit eigen weefsel en zijn lastiger te herkennen voor onze afweercellen. Maar wat gebeurt er als je kankercellen ‘verkleedt’ als virussen? In dit onderzoek wordt een nieuwe, innovatieve manier van immunotherapie ontwikkeld. 

Prof. Dr. Helfrich legt je hieronder uit voor welk doel jij kan meewandelen (klik hier of op de afbeelding)

Pronkjewailpad: verzamel alle Groninger iconen 

Verzamel inconen van Groningen

Ieder jaar staat er op het Pronkjewailpad een bepaald Gronings thema centraal. Bepaalde stempelposten krijgen daardoor een bijzondere rol op de route. Denk aan de Groninger kerken, molens en borgen in voorgaande edities. Komend jaar staan er geen gebouwen centraal op het Pronkjewailpad, maar personen: de Groninger iconen. Toch zijn er ook dit jaar speciale thema-stempelposten, waarbij je wordt uitgedaagt om een vraag of opdracht te maken die gaat over één van de Groninger iconen, via de Pronkjwailpad App. Vervolgens kun je de betreffende icoon (lees: het betreffende icoontje) toevoegen aan je stempelkaart. Heb je alle iconen/icoontjes verzameld? Dan krijg je tijdens de Camino Groningen een extra verrassing aangeboden!

Ondernemersbijeenkomst met de nieuwe stempelposten

Bijeenkomst sempelposten 2024 Van BerensteynOp 27 februari vond de Ondernemersbijeenkomst voor stempelposten op de nieuwe Zuidroute  plaats in Theater vanBerensteyn in Veendam. Nieuwe gastvrije stempelposten op het Pronkjewailpad werden bijgepraat over de route en het thema van dit jaar. Ook werden er veel creatieve ideeën gedeeld over mogelijke 'Pronkjewails' als gastvrij gebaar richting de wandelaars. We laten ons verrassen! De inschrijving voor het Pronkjewailpad opent jaarlijks op de 1e lentedag: 21 maart vanaf 18:00 uur. 

Heb je alle iconen/icoontjes verzameld? Dan krijg je tijdens de Camino Groningen een extra verrassing aangeboden!

BELANGRIJKE DATA 
Noteer alvast in de agenda:                                  

 • Start inschrijving Wandelfestival Tocht om de Noord: 1 maart 2024 om 18:00 uur
 • Start inschrijving Pronkjewailpad (nieuwe Zuidroute) 21 maart om 2024 om 18:00 uur
 • Open: Pronkjewailpad (nieuwe Zuidroute): donderdag 4 april t/m donderdag 31 oktober 2024
 • Etappe van de Maand (Pronkjewailpad): april t/m oktober 2024, elke 1e zaterdag v/d maand
 • Wandelfestival Tocht om de Noord 2024: zaterdag 28 en zondag 29 september 2024
 • Start inschrijving Noorder Rondtochten 2025: dinsdag 1 oktober 2024 om 18:00 uur

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen