TodN Noordnijs januari 2020

Beste TodN Ontdekkingsreizigers,

Nog iets meer dan een maand te gaan, op 1 maart om 18.00 uur, dan start al weer de inschrijving op TodN 2020. Een bijzondere editie om naar vooruit te kijken! Niet alleen het feit dat TodN dit jaar een jubileum viert met haar 15e editie, maar vooral ook blikken we samen terug op 75 jaar Vrijheid (1945 - 2020)!! We gaan dat dubbel en dwars vieren met o.a. de Bevrijdingstocht, waarin we het bevrijdingsvuur naar alle dorpen in Groningen willen brengen! Hoe gaaf zou het zijn, dat ook alle dorpen in de provincie Groningen (symbolisch) bevrijd gaan worden. Groningen is daarmee de enige provincie, waarin het vuur ook echt naar alle dorpen gaat, .... maar daar hebben we jullie hulp ook voor nodig!! Lees verderop hoe jullie kunnen helpen. Maar er gebeurt dit jaar veel meer, zo willen we in samenwerking met het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en Herinneringscentrum Kamp Westerbork de Vrouwenmars uit WO II door middel van een wandeltocht over dezelfde route (als destijds) symbolisch gedenken. ...en wat te denken van de TodN 'specials' op 25, 26 en 27 september 2020 Een wandeltocht over 75 km (75 jaar Vrijheid), die je moet afleggen in 15 uur (15 jaar TodN). Wat een bijzondere uitdaging voor deze jubleumeditie!

Ook organiseren we dit jaar, zoals 5 jaar geleden afgesproken, een 2e Kennedytocht om de Noord, 80 km in 20 uur. en .... Speciaal voor de diehards een ultramarathon (weekend): Een Kennedy of Vrijheidstocht met aansluitend de tweede 40km van TodN op zondag, in totaal 120 km in 1 weekend! Opgeven hiervoor kan eveneens op 1 maart om 18.00 uur.

Tocht om de Noord 2020

Uiteindelijk draait alles natuurlijk om het wandelfestival Tocht om de Noord! Onze 15e editie, waarin we alle zintuigen vieren. Waarbij er 75 muziekgroepen op de route komen te staan om samen met jullie 75 jaar vrijheid te vieren, maar er is meer: We gaan 75 jaar vrijheid proeven, zien, ruiken en beleven, het wordt daarmee een hele bijzondere TodN jubileumeditie! De afstanden van TodN zijn dit jaar (ongeveer) dezelfde als de afgelopen 2 jaar. Er wordt op zowel de zaterdag als de zondag rond 20 en 40 km gewandeld.

Wat vindt u nog meer in deze TodN Noordnijs?

 • Bevrijdingstocht (help jij mee ..?)
 • Vooruitblik TodN 2020
 • Vrouwenmars
 • TodN is verhuisd

Op weg naar TodN 2020 in de gastgemeente DELFZIJL met als thema:75x Vrijheid in Groningen

Help jij op 5 mei mee om Groningen te bevrijden?!

Help je mee om Groningen (symbolisch) opnieuw te bevrijden? Meld je dan zsm aan via Bevrijdingstocht.nl. Hier vind je alle informatie en mogelijkheden om deel te nemen. Meedoen kan op allerlei (ludieke) manieren, uiteraard wandelend, maar ook steppend, hardlopend, voetballend, zwemmend, fietsend, in de rolstoel, enz. enz.

Op dinsdagochtend 5 mei 2020 arriveert het Bevrijdingsvuur in het Stadspark te Groningen. De Tocht om de Noord wil dat het bevrijdingsvuur niet alleen aankomt in de stad Groningen. NEE! .... Het vuur moet natuurlijk naar álle dorpen in de provincie Groningen, symbolisch moet natuurlijk de gehele provincie bevrijd worden!!

We zijn daarom op zoek naar individuen en/of teams (zoals sportverenigingen en vriendengroepen) die willen helpen om het Bevrijdingsvuur naar hun dorp te brengen, iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen – ook al is het maar voor een paar honderd meter. Wij zorgen ervoor dat alle personen die voor een bepaald dorp willen lopen aan elkaar gekoppeld worden. Uiteindelijk gaat het om verbinden en ontmoeten, samen herdenken en vieren.

De aankomst in elk dorp wordt een feestelijke gebeurtenis, compleet met een muzikale intocht in elk dorp. Hier wordt het vuur op een centrale plek ontstoken en heffen we allemaal het glas voor een toost op 75 jaar vrijheid met nog vele jaren in vrijheid te gaan!! En uiteraard is het leuk is om de aankomst in het dorp te koppelen aan andere lokale 5 mei activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid.

Meer weten of meedoen? Kijk op www.Bevrijdingstocht.nl

75

15e editie Tocht om de Noord | 26 en 27 september 2020

Haren, militairen en kinderen bovenop tank, foto 493 Fotograaf Bosscher, Groningen Archieven/OVCG
Haren, militairen en kinderen bovenop tank, foto 493 Fotograaf Bosscher, Groningen Archieven/OVCG

De jubileumeditie van Tocht om de Noord valt dit jaar samen met 75 jaar vrijheid in Groningen, een mooie reden voor een dubbel feest!!. Naast de Bevrijdingstocht op 5 mei viert de organisatie de vrijheid op 26 en 27 september 2020 door 75 keer feest te vieren. Onderweg passeren de wandelaars onder meer 75 bands en koren. Grote foto’s over de vrijheid staan langs de route en er worden vele verhalen over de vrijheid gedeeld. Er wordt gewandeld door bijzondere locaties, die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de bevrijding. Ook zul je op vele plekken letterlijk en figuurlijk gaan proeven van oorlog en vrijheid.

Bevrijdingsroutes

De Tocht om de Noord loopt in 2020 via 2 bevrijdingsroutes, die beide eindigen in Delfzijl. Farmsum en Delfzijl waren de laatste plekken in de provincie Groningen waar de Duitsers nog lang stand hielden, alvorens te capituleren. De eerste route (zaterdag 26 september 2020) loopt globaal vanaf Uithuizen door de kop van Groningen naar Delfzijl, vooral in het Groningse dorp Holwierde is in het voorjaar van 1945 nog hevig strijd geleverd. De tweede route (zondag 27 september 2020) gaat vanaf de Stad Groningen langs het Damsterdiep naar Delfzijl, waar o.a. bij Ten Post, Winneweer en Garrelsweer nog stevig is gevochten.

Vrijheidstocht (75km)

Wie meer kilometers aandurft, kan meedoen aan de Vrijheidstocht van 75 kilometer. Deze moet echter gelopen worden in maximaal 15 uur, waarmee een gemiddelde van 5 kilometer per uur nodig is. Het idee is om hiervoor max. 75 Vrijheidsstrijders toe te laten. Ben je geinteresseerd en kan je dit aan? Geef het dan zsm door op info@TodN.nl onder vermelding van 75km Vrijheidstocht. Je moet je uiteraard nog wel zelf inschrijven op 1 maart!!

Kennedytocht (80km)

Lukt de Vrijheidstocht niet? Geen probleem! Je kunt natuurlijk ook meedoen aan onze Kennedytocht om de Noord. Deze is weliswaar 5 kilometer langer, maar mag binnen 20 uur volbracht worden, waarmee een gemiddelde van vier kilometer per uur volstaat.


Vergelijkbare start: de 100 km van het Grunnens Laid; maar nu bij de Vrijheidstocht 75 km in 15 uur Inschrijven TodN 2020 De inschrijving start zoals gebruikelijk op 1 maart om 18.00 uur. Je kunt je dan inschrijven voor:

 • De Vrijheidstocht (75km) vrijdag en zaterdag 25 en 26 september.
 • De Kennedytocht (80km) vrijdag en zaterdag 25 en 26 september.
 • De Ultramarathon (120km) vrijdam t/m zondag 25 t/m 27 september.
 • De TodN (20 of 40km) zaterdag 26 september.
 • De TodN (20 of 40km) zondag 27 september.

De inschrijfkosten zijn evenals vorig jaar (inclusief bus, buffet, medaille, herinnering en verzorging)

 • Voor 1 dag € 25,00.
 • Voor 2 dagen € 45,00 (TodN, Kennedy- en Vrijheidstocht).
 • Voor 3 dagen € 55,00 (Ultramarathon).

meer informatie over de speciale tochten (75, 80 en 120km) komt in de volgende TodN Noordnijs en via de website: Ultramarathon.nl. NB! Sommige wandelaars hebben al via de mail doorgegeven, dat ze graag willen deelnemen aan de Vrijheidstocht (max 75 deelnemers). Zij staan inmiddels op de lijst, maar moeten zich uiteraard nog wel zelf inschrijven vanaf 1 maart! Muziekfestival Delfzijl De boventoon bij TodN 2020 wordt gevoerd door 75 jaar vrijheidsfeest met veel muziek. Hierbij wordt nadrukkelijk samengewerkt met het (eveneens) jubilerende Muziekfestival Delfzijl. Het Wandelfestival en het Muziekfestival Delfzijl beloven daarmee gezamenlijk een prachtig spektakel te worden.


Samenwerking TodN werkt in het jaar 2020 nauw samen met de gastgemeente Delfzijl. Hier wordt op beide dagen gestart en gefinisht. Verder wordt onder meer samengewerkt met Provincie Groningen, Marketing Groningen, de Verhalen van Groningen, het Bevrijdingsfestival Groningen, Muziekfestival Delfzijl, Groninger Archieven, alle dorpen op de route en vele anderen.

De Vrouwenmars

Vrouwenmars uit WO II
Vrouwenmars uit WO II

Eén van de iconische verhalen uit WO II is de Vrouwenmars!


In april 1945 zat in Kamp Westerbork een groep van 116 vrouwelijke politieke gevangenen opgesloten. Met de bevrijding in zicht werden deze vrouwen in de nacht van 11 op 12 april op een mars gestuurd, begeleid door een groot aantal bewakers. Ze liepen via Assen naar Groningen en vanuit daar richting Visvliet. Daar werden ze op 14 april 1945 bevrijd.


In samenwerking met Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en Herinneringscentrum Kamp Westerbork bekijken we of deze wandeltocht over dezelfde route op 4 mei kan plaatsvinden. Hiermee willen we graag symbolisch die bijzondere Vrouwenmars uit WO II gedenken.

Tocht om de Noord is verhuisd

De organisatie van de Tocht om de Noord is verhuisd.

Vanaf 1 december werken we nauw samen met Loopsportcentrum Noord. Een mooie aanleiding om tegelijkertijd ons nieuwe wandelsportcentrum Nova Zembla te openen! Gezamenlijk bieden we de wandelaar alles op het gebied van wandelen. Het doel is wandelaars e.a. loopsporters zo goed en breed mogelijk te ondersteunen. Je vindt hier onder andere de (sport)disciplines: fysiotherapie, massage, sportgeneeskunde, pedicure, podotherapie, diëtetiek, sport-psychologie, sportkleding en sportschoenenwinkel.

WSC Nova Zembla
Onderschrift

UIteraard vind je hier ook alle informatie over wandelevenementen, wandelclinics, inschrijfmogelijkheden rondom TodN evenementen, zoals: North Sea Walk, TodN, Noorder Rondtochten, Pronkjewailpad, enz.

De Tasmantoren; mooi orientatiepunt in Groningen
De Tasmantoren; mooi orientatiepunt in Groningen

WSC Nova Zembla

TodN en Nova Zembla zijn ondergebracht in het Loopsportcentrum Noord en bevindt zich aan de Regattaweg 5 in Groningen, pal tegenover de Tasmantoren.

Het wandelsportcentrum Nova Zembla is op donderdag en vrijdag geopend (zie ook: NovaZembla.gr). Loopsportcentrum Noord is elke dag geopend, maandag t/m zaterdag: 9.00 - 17.00 uur.

 

 

 

De volgende TodN Noordnijs verschijnt eind februari en is ook altijd (terug) te lezen via Noordnijs.nl.

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen