TodN Noordnijs januari 2024 Waterwonderen

Beste TodN wandelvrienden,

De laatste jaren is er steeds vaker sprake van uitzonderlijke weersomstandigheden. Hete zomers, extreme droogte of juist heel veel neerslag; het is inmiddels eerder regel dan uitzondering. Het natte najaar staat ons nog helder voor de geest. Toch hopen we tijdens Wandelfestival Tocht om de Noord op 28 en 29 september 2024 droge voeten te houden. En dat terwijl het thema dit jaar alles te maken heeft met WATER. 

Jaarlijks op 1 maart om 18:00 uur start de inschrijving. Op beide dagen kun je kiezen uit drie afstanden: +-15km, +-25km en +-40km. In de volgende Noordnijs (eind februari) delen we de inschrijflink. Wil je zeker zijn van een startkaart? Zorg er dan voor dat je er direct om 18:00 uur klaar voor zit!

Wat veel mensen wellicht nog niet weten, is dat het ook mogelijk is om deel te nemen via jouw bedrijf. Tientallen Groningse bedrijven en organisaties doen al mee aan de Tocht om de Noord via de 'Handelstocht'. Daarmee maak je als bedrijf niet alleen werk van gezonde en vitale medewerkers, maar krijg je ook de kans om (letterlijk) onderdeel te worden van het evenement en daarmee jouw 'visitekaartje' af te geven. Bovendien biedt het een aantal voordelen en extra's voor de deelnemers. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Kijk op www.handelstocht.nl of neem contact op via info@tochtomdenoord.nl.

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:

 • Midden-Groningen gastgemeente TodN 2024
 • Pronkjewailpad in teken van Groninger iconen
 • Terugblikken met de Meest Gastvrije Ondernemer van Groningen 2023
 • Vervolg Fight cancer: Harriëts Tocht om de Noord
 • Vrienden van Groningen 
 • Uitbreiding organisatieteam

Wandelen langs waterwonderen, in Midden-Groningen

Meezicht

De contouren van de nieuwe routes worden langszaam duidelijk en de beoogde doorkomstplaatsen zijn uitgenodigd voor een eerste voorbereidingsbijeenkomst medio februari. Dan begint de gezamenlijke voorbereiding op Wandelfestival Tocht om de Noord 2024. De voortekenen zijn veelbelovend: wat een prachtige (waterrijke) landschappen, natuurgebieden en dorpen. Alle ingredienten zijn volop aanwezig voor een onvergetelijke Tocht om de Noord in september!

Het zintuig dat tijdens de komende editie centraal staat is ‘zien’. Er valt namelijk heel veel te zien en te ontdekken, bijvoorbeeld over de rijke geschiedenis van Midden-Groningen met betrekking tot de scheepvaart. Wat is er nog terug te vinden van die ‘Groningse glorie’? Nog steeds speelt water een belangrijke rol in dit gebied. Denk aan de vele Groninger diepen en maren, het prachtige natuurgebied ’t Roegwold en verschillende bijzondere lintdorpen langs het water. En wat dacht je van de vele mooie wandelpaden langs bijvoorbeeld het Zuidlaardermeer, Dannemeer en Schildmeer...

We gaan uitgebreid terugblikken naar het rijke verleden, maar schetsen ook heldere vooruitzichten op de toekomst. Wat zijn de belangrijkste waterthema's voor Groningen in de komende jaren? Tijdens Tocht om de Noord krijgen we alvast een voorproefje. We staan (letterlijk) stil bij de water-uitdagingen van de toekomst en we krijgen een inkijkje in het belangrijke werk dat bijvoorbeeld waterschap Hunze en Aa's en Waterbedrijf Groningen verrichten in Midden-Groningen. 

Pronkjewailpad 2024 in het teken van Groninger iconen

Iconen van Groningen

Ondanks de aanhoudende de regen en soms barre omstandigheden, is er de afgelopen weken/maanden alweer volop gewandeld. Circa 50 Voorlopers zijn onderweg geweest voor de nieuwe zuidroute van het Pronkjewailpad. Ook dit jaar voert de route ons weer door het prachtige Groningser landschap, door gastvrije Groninger dorpen en langs de bijzondere Groninger kerken, borgen en molens.

Daarnaast is er in het bijzonder aandacht voor 'Groninger iconen'. Dit kunnen Groningers zijn die in het verleden veel hebben betekent voor hun provincie, denk bijvoorbeeld aan Aletta Jacobs, Anthony Winkler Prins of W.A. Scholten. Maar het kunnen ook bekende (oud)inwoners uit het heden zijn, bijvoorbeeld Marianne Timmer, Bert Visscher of Jan Mulder. Allemaal Groningers om trots op te zijn! Allen hebben een nadrukkelijke link met één van de plaatsen op de nieuwe Zuidroute van het Pronkjewailpad. Daar gaan we ze tegenkomen, misschien zelfs wel in levenden lijve...!

Nieuwsbericht op facebook

Plassen in het bos"Voorlopen is soms een flinke expeditie, om de voeten droog te houden bijvoorbeeld door het bos op deze route. Voor het overige was het redelijk droog en werd een mooi verhaal opgetekend onderweg. Hopelijk in het voorjaar en de zomer straks minder, zó nat. Maar hoe dan ook zal elke dag weer net even anders zijn met net weer andere avonturen op het Pronkjewailpad!" Lees het verslag en bekijk de foto's van deze voorlopers! Foto: Angelique Hofstee.

Terugblikken met de Meest Gastvrije Ondernemer van Groningen

Terwijl de Voorlopers nog maar net zijn teruggekeerd van hun verkenning van de nieuwe Zuidroute zijn we ook nog even benieuwd: hoe gaat het met de Meest Gastvrije Ondernemer van Groningen 2023? We reisden af naar Zijldijk en stelden Diana van 'Diana's Hobby Paleis' een aantal vragen. 

Van persoonlijk verlies naar gedeelde kracht: Harriëts' TodN

> Harriet van verlies naar gedeelde kracht

Op een willekeurige dag in augustus stuitte Harriët (53) op een bericht op sociale media over de samenwerking tussen Tocht om de Noord en Stichting Fight cancer. Zonder aarzelen schreef ze zich in voor de Tocht om de Noord om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Harriëts persoonlijke ervaringen met kanker hebben haar gedreven om deel te nemen aan deze tocht en geld in te zamelen voor het belangrijke onderzoek van specialisten. Afgelopen editie haalde zij een prachtig bedrag van €3.054 op.

Kanker heeft op verschillende manieren een rol gespeeld in Harriëts leven. In 2021 ontdekte men na een mammografie een verdacht plekje bij haar, wat resulteerde in een operatie, bestraling en hormoontherapie. Gelukkig is ze hersteld, maar de herinnering aan het verlies van haar moeder in 1984 aan darmkanker motiveert haar extra. Haar overlijden op slechts 44-jarige leeftijd benadrukt dat niet iedereen hetzelfde geluk heeft. ‘’Toen mijn moeder in 1983 ziek werd (darmkanker) hadden ze nog niet de kennis van nu. In 1984 is ze overleden, veel te jong, slechts 44 jaar. Maar ook anno 2023 is kanker voor veel mensen helaas nog steeds dodelijk.’’

Inzameling van geld

Om zoveel mogelijk geld in te zamelen, heeft Harriët actief gebruikgemaakt van sociale media, waaronder Facebook en Instagram en de site van haar school. Gesprekken over Fight cancer en haar deelname aan de Tocht om de Noord tijdens feestjes en op het werk hebben extra donateurs opgeleverd. Ook heeft ze bedrijven benaderd voor donaties, waarbij ze beloofde tijdens haar wandeling reclame te maken voor hun bedrijf.

Oproep aan anderen

Harriëts oproep aan anderen is om niet te wachten tot kanker direct hun leven raakt. Deelname aan evenementen zoals de Tocht om de Noord X Fight cancer biedt de kans om samen bij te dragen aan levensreddend onderzoek. ‘’Iedereen krijgt ongetwijfeld direct of indirect te maken met kanker, op welke manier of in welke vorm dan ook. Laten we met z’n allen zorgen dat er genoeg geld wordt ingezameld zodat de specialisten onderzoek kunnen doen en ervoor kunnen zorgen dat kanker niet meer dodelijk hoeft te zijn.’’

Meedoen is eenvoudig

Tijdens de inschrijving op 1 maart kun je aangeven of je van plan bent om geld in te zamelen voor baanbrekend kankeronderzoek in het UMCG. Daarna kun je heel eenvoudig een actiepagina aanmaken bij Fight cancer en krijg je een link die je kunt delen via bijvoorbeeld Whatsapp, Facebook of E-mail. Via deze link kunnen vrienden/familie/kennissen een eenmalige donatie doen. En dan hoef jij alleen nog maar te wandelen tijdens Tocht om de Noord! 

Vrienden van TodN / Vrienden van Groningen 

Vrienden van PronkjewailsHet afgelopen jaar hebben de 'Vrienden van Groningen' elkaar al veelvuldig gevonden en samen verschillende activiteiten ondernomen. Denk aan de gezamenlijke Etappes van de Maand op het Pronkjewailpad of een gezamenlijke deelname aan de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek. 

Ook komend jaar staan er alweer verschillende activiteiten op het programma. Bijvoorbeeld de Maria Lichtmis Winterwandeltocht op 3 februari of de Slachtemarathon op 15 juni. Meer weten of meedoen? Kijk op www.VriendenvanGroningen.nl

Meehelpen in het TodN Organisatieteam?

logo todnHet voorbereiden en coördineren van Wandelfestival Tocht om de Noord is ieder jaar een hele klus. Gelukkig doen we dit al jaren samen met een heel enthousiast team. Ter uitbreiding van dit team zoeken we momenteel iemand die het leuk zou vinden om mee te helpen met het coördineren van activiteiten op de route. 

Hou jij van organiseren, heb je hart voor Groningen en ben je een paar uren per week beschikbaar? Of ken jij iemand die goed bij TodN zou passen? Neem contact met ons op via info@tochtomdenoord.nl.

Ook bieden we doorlopend ruimte voor studenten om stage te lopen en is er altijd plek voor nieuwe vrijwilligers die mee kunnen helpen in het weekend van TodN (dit jaar op 28 en 29 september). Heb je interesse, laat het ons weten!

BELANGRIJKE DATA

Noteer alvast in de agenda:                                  

 • Openingsbijeenkomst Tocht om de Noord (ambassadeurs): 16 februari 2024 om 15:00 uur 
 • Start inschrijving Wandelfestival Tocht om de Noord: 1 maart 2024 om 18:00 uur
 • Start inschrijving Pronkjewailpad (nieuwe Zuidroute) 21 maart om 2024 om 18:00 uur 
 • Open: Pronkjewailpad (nieuwe Zuidroute): donderdag 4 april t/m donderdag 31 oktober 2024
 • Wandelfestival Tocht om de Noord 2024: zaterdag 28 en zondag 29 september 2024 
 • Start inschrijving Noorder Rondtochten 2025: dinsdag 1 oktober 2024 om 18:00 uur  

 

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen