TodN Noordnijs Juli 2018

Beste TodN Ontdekkingsreizigers en andere contacten,

Nog enkele dagen en dan is het voor de meeste Nederlanders vakantie vieren. Wat gaan we doen? Gaan we naar het buitenland, of blijven we juist in Nederland? Wordt het een luiervakantie, of juist een sportieve vakantie?

Als je terugkomt van vakantie, dan staat in ieder geval het Wandelfestival Tocht om de Noord vlak voor de deur. Eind september (29 en 30), dan is het weer zo ver, dit jaar met het prachtige thema: De Vergezichten van De Ploeg! 

Vanuit de organisatie wordt inmiddels hard gewerkt aan een kleurrijke route, barstensvol met fraaie Ploeg beelden van het mooie Groningse landschap. 

Het Groninger Museum heeft al prachtig voorwerk gedaan met een eerste Ploeg fietsroute! Wil je alvast inspiratie opdoen met De Ploeg? Ga dan wandelen of fietsen (klik op): 25 Ploeg Hotspots

Wat vindt u nog meer in deze TodN Noordnijs juli?

 • TodN zoekt nog een aantal vrijwilligers.
 • Prent om de Noord nog steeds verkrijgbaar.
 • Ode aan H.N. Werkman.
 • De Wachtlijst (uitnodigingen) is gesloten.
 • North Sea Walk 2018, Aftermovie Zweden.
 • Nieuws van het Pronkjewailpad.

TodN zoekt nog een aantal vrijwilligers voor 2018. Wie....?

De organisatie van de Tocht om de Noord is nog op zoek naar een aantal vrijwilligers voor dit jaar (2018). Het betreft vrijwilligers, die willen meehelpen bij: de stempelposten, catering en finish. Als u het leuk vindt om op een andere manier betrokken te zijn bij TodN, geeft u zich dan op via:  info@TochtomdeNoord.nl.

We zoeken ook nog naar (amateur)schilders, die het leuk vinden om tijdens TodN (29 of 30 september) in een dorp of straat letterlijk de route te willen schilderen voor de wandelaars. We houden op donderdag 30 augustus een informatieve bijeenkomst voor schilders in de Raadszaal van het gemeentehuis Winsum vanaf 18.30 uur. Als u belangstelling heeft bent u van harte welkom!

Prent om de Noord, nog steeds verkrijgbaar!

Neem het Reitdiepdal mee naar huis!

Al jaren geeft het Grafisch Centrum Groningen de Koppermaandagprent uit op het traditionele drukkersfeest op de eerste maandag na Driekoningen. De kleurige prenten met een schilderij van een van de kunstenaars van De Ploeg zijn in menig huis in Stad en Ommeland te vinden. Ter gelegenheid van de Tocht om de Noord presenteert het Grafisch Centrum dit jaar daarnaast de Prent om de Noord: een reproductie van het schilderij Oude Reitdiepsdijken van Johan Dijkstra, het boegbeeld van deze Ploeg-editie van de Tocht. U krijgt de prent bij de finish mee naar huis in een stevige koker. De Prent om de Noord is exclusief bestemd voor deelnemers aan de Tocht om de Noord!

Prent om de Noord
Prent om de Noord

Prijs: €15 inclusief koker)

Formaat prent: 42 x 59 cm

Formaat reproductie: ca. 31 x 53 cm

Bestellen? Stuur uiterlijk 28 augustus 2018 een email naar:  info@TochtomdeNoord.nl en maak het bedrag over naar:

Tocht om de Noord (rek. nr: NL47 RABO 0149 0261 29) o.v.v. Prent om de Noord.

U kunt de prent ophalen bij de stand van het Grafisch Centrum Groningen bij de finishplek in Winsum op 29 en 30 september.

Let op: de uiterste besteldatum is 28 augustus 2018!

Ode aan H.N. Werkman (door de band The Dutch)

Ode aan H.N. Werkman
Ode aan H.N. Werkman

 

Ode aan Ploeglid H.N. Werkman

De Amsterdamse band The Dutch heeft een nieuw album uit! Luister hier vast naar het nummer So Long H.N. Werkman van het bijna gelijknamige album Werkman. Dit prachtige eerbetoon aan H.N. Werkman, één van de belangrijkste leden van De Ploeg, is vormgegeven door animator Iris Frankhuizen (o.a. DWDD). Kunstenaarsvereniging De Ploeg werd in 1918 opgericht met het vernieuwende doel om het culturele klimaat in de stad Groningen ‘om te ploegen’. 

De video met het nummer So Long H.N. Werkman is vanaf 26 mei 2018 te zien in het auditorium van het Groninger Museum en op de audiotour, tijdens de tentoonstelling Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928

Mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Groninger Museum en de Stichting 100 jaar De Ploeg en door het Stedelijk Museum Amsterdam en Uitgeverij Rubinstein.

Let op!
De cd Werkman, met daarop o.a. 4 nummers die zijn geïnspireerd door De Ploeg, is voor deelnemers aan de Tocht om de Noord met een eenmalige korting te verkrijgen voor slechts €6,99. Bestel hem op http://shop.thedutchband. com/product/cd-werkman/ en gebruik bij het afrekenen couponcode “tocht om de noord”. Dan ligt de cd op 29 of 30 september voor je klaar.

TodN Wachtlijst is gesloten

De Tocht om de Noord was op 1 maart weer razend snel vol en veel wandelaars moesten hun heil zoeken op de wachtlijst. Gelukkig hebben we nog veel mensen kunnen plaatsen, echter niet iedereen! Helaas moeten we deze mensen teleurstellen, want de TodN Wachtlijst is vanaf 1 juli gesloten en er worden geen wandelaars (via de wachtlijst) meer uitgenodigd.

North Sea Walk 2018, Aftermovie Zweden

De North Sea Walk Zweden was een unieke belevenis voor iedereen die erbij was. Met onderstaand filmpje kan iedereen de reis (her)beleven! U krijgt een indruk van de sfeer, reis en bijzondere wandeling door Gothenburg. 

 

SEA Walk

Klik op: NSW Aftermovie (of op de afbeelding)

De North Sea Walk Zweden is het derde evenement in een reeks met wandelingen in de Noordzeelanden. In 2014 was de eerste keer in Duitsland: Walk for Infinity. Twee jaar later zijn we in Denemarken geweest bij de Haervejsmarchen. En dit jaar waren we dus in Zweden bij de Linnésmarchen.

De belangstelling voor de reis dit jaar was groot, binnen een dag was het maximaal aantal deelnemers bereikt! Daarom hebben we besloten om volgend jaar nog een keer naar Zweden te gaan. Hierdoor krijgt iedereen alsnog de gelegenheid om deel te nemen aan de North Sea Walk Zweden! Meer informatie over de reis en de inschrijving volgt. 

Wilt u als eerst op de hoogte worden gebracht van ontwikkelingen en inschrijfmogelijkheden? Geef dan uw naam & e-mailadres door via info@northseawalk.eu.

Langeafstandspad Groningen, het Pronkjewailpad

 het Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad wordt nog steeds druk bezocht. Er zijn zelfs wandelaars, die het Pronkjewailpad voor de tweede keer aan het lopen zijn!! De Pronkjewailpad App wordt daarbij het meest ingezet en telt inmiddels ruim 2000 gebruikers!  

Er zijn nog een paar zaken waaraan we je willen herinneren:
* Het Pronkjewailpad is wekelijks geopend van donderdag t/m zondag (10-17 uur). Uiteraard kun je ook op andere dagen de PW Route lopen, alleen loop je kans dat veel locaties gesloten zijn.

* We krijgen veel vragen van natuurbeheerders en boeren of wij wandelaars er op willen wijzen dat honden niet zijn toegestaan op hun terrein. Bij deze: Laat uw hond svp thuis.

PW Huldiging: de Camino Groningen

Wie het Pronkjewailpad in 1 jaar uitloopt wordt uitgenodigd voor de Camino Groningen een speciale Huldiging voor Pronkjewaillopers op zaterdag 17 november.

Let op!

Als de PW Stempelkaart vol is, dan moet je deze opsturen (+ een gefrankeerde retourenveloppe) naar Tocht om de Noord, Postbus 3104, 9701 DC Groningen. Wij controleren de kaart op volledigheid en tellen het aantal stempels, na ca een week krijg je de Stempelkaart weer retour met (indien volledig) een uitnodiging voor de Huldiging op 17 november.

PW Stempelpost worden?

We zoeken op de Pronkjewail Route nog naar een aantal stempelposten. Vind je het leuk om wandelaars gastvrij te ontvangen met bijvoorbeeld een kopje koffie of thee en een mooie stempel? Stuur dan een mail naar Pronkjewailpad@gmail.com, dan nemen we zsm contact met je op.

Voorproefje

Wil je een voorproefje van het gastvrije avontuur, dat je te wachten staat!

Bekijk dan onze Pronkjewailpad film, of onze PW Trailer (40 sec).

Verder kun je ons natuurlijk volgen via Facebook.com/Pronkjewailpad  en via Pronkjewailpad.nl, met mooie foto's. 

 

Gezamenlijke PW Start op 12 juli

Elke 2e donderdag van de maand is er een gezamenlijke start van het Pronkjewailpad bij of in de Martinikerk. Zo is er ook aanstaande donderdag 12 juli een gezamenlijke start om 10.00 uur in de Martinikerk. 

Elke start bieden we de Pronkjewailloper ook een aanmoediging aan om goed voorbereid op weg te gaan. Afgelopen keer was dat het prachtige kaartspel van Erfgoedpartners, de Collectie van Groningen

Aanstaande donderdag ontvangen alle startende Pronkjewaillopers een mooi paar wandelsokken van de Rabobank, al jaar en dag partner van TodN!!   Wat wil je nog meer ..... Komen dus a.s. donderdag!!!!

Voorafgaand aan de start (op 12 juli) van 9.30 tot 10.00 uur is er bij de Martinikerk een korte instructie hoe je de PW App en PW Stempelkaart kunt gebruiken. UIteraard kun je dan ook andere vragen stellen over het Pronkjewailpad.

 

StempelpostNB

De volgende gezamenlijke PW Start is donderdag 13 september (dus niet in augustus), dit in verband met vakanties e.d.

Groningen, een provincie vol pronkjewails!

Het Pronkjewailpad, de 'alternatieve' TodN ontwikkeld i.s.m. Routebureau Groningen en Provincie Groningen

PW App, digitaal stempelen (afdrukken) en routes

Belangrijke zaken, die je moet weten over de PW Stempelposten en de PW App

 1. De spelregels zijn dat je in elk dorp minimaal 1 stempel moet halen. Dat betekent tegelijkertijd dat je niet bij alle stempelposten in een dorp hoeft te stempelen. Want, hoewel wij er wel naar streven, is (nog) niet elke stempelpost donderdag t/m zondag geopend!!
 2. Als een PW Stempelpost niet geopend is, dan hangt er (vaak) een stempelkastje met het PW Logo erop met daarin een stempel. Als je deze niet onmiddellijk ziet, dan kijk je in de PW App bij die locatie. Vaak staat daarin beschreven waar je de stempel(kast) kunt vinden.
 3. In het slechtste geval is een stempelpost gesloten en kun je met behulp van de Stempelkaart in de PW App een digitale stempel maken (max 5x). Klik hiervoor in de PW App op de 3 streepjes linksboven, klik op stempelkaart en vervolgens op stempelen. Hier kun je ook kiezen om de (digitale) stempelkaart te printen.
  We vinden het prettig als je onvolkomenheden bij een PW Post doorgeeft via de mail, dan nemen wij actie richting die stempelpost.
 4. We weten inmiddels dat op een bepaalde plekken op de route, de weg is opgebroken of dat er een omleiding is. We proberen dit zo goed en kwaad mogelijk op te lossen, maar soms horen we het pas als jullie er geweest zijn. Je kunt uiteraard ook zelf via de PW App bekijken hoe je om de wegopbreking heen kunt lopen en waar je de route weer kunt oppakken.
  SVP niet bellen over PW Posten of routes!!  Wij kunnen op afstand ook niets uitrichten.
 5. Soms doet de PW App het minder goed en zie je alleen een wit scherm, of laadt hij niet meer goed in. De beste remedie is dan: Swipe (veeg) de App van je scherm, zodat hij niet meer actief is en start hem opnieuw weer op. Hij zal dan in vrijwel alle gevallen weer normaal functioneren.
 6. De PW App gebruikt stroom en data, vooral als je continu kijkt. Als je de route van te voren verkent of uitzoomt, dan zie je waar en wanneer je moet afslaan, doe het scherm dan uit, want vooral het scherm(licht) verbruikt veel stroom. Gebruik ook niet te tegelijk andere app's, die gebruiken ook stroom op de achtergrond en zorgen dat tevens de PW App minder stabiel wordt (door minder capaciteit van het geheugen).
 7. Je kunt uiteraard ook andere gps toestellen of app's gebruiken, zoals de app's: Topo GPS, Maps.me, ViewRanger, enz. Als je hiervoor bestanden (gpx, kml, tcx) nodig hebt, stuur dan een e-mail naar: Pronkjewailpad@gmail.com
 8. We hebben intussen op onze pagina: Route en App informatie veel benodigde informatie staan, zoals koppelingen naar: afstandmeten.nl, routekaartjes en een (grofmazige) fietsknooppuntenkaart. Hiermee kun je mooi zien wat de afstanden zijn. Verder vind je hier een overzicht van de PW Stempelposten, zodat je geen post meer hoeft te missen!!

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen