TodN Noordnijs juli 2023

Beste TodN-Wandelvrienden,

Wandelzomer

Overal ter wereld kun je wandelen. Er worden wandelvakanties georganiseerd naar verre oorden, overal in Europa en zelfs daarbuiten. Maar soms kan wandelen in je eigen omgeving net zo verrassend zijn als ergens in het buitenland. Wandelaars op het Pronkjewailpad in Groningen kunnen daarover meepraten.

Toch is het ook wel erg leuk en spannend om de grenzen te verleggen. Zeker als daar een bijzondere aanleiding voor is. Nou, die aanleiding is er nu zeker. Want van 1 t/m 11 november wordt de nieuwe Gulden Martinusweg geopend. De route loopt vanuit Tours (Frankrijk) door tot aan Groningen. Vanaf 1 november wordt de route in een select gezelschap voor het eerst gelopen en geopend vanaf de Dom en de St. Maartenkerk in Utrecht tot aan de Martinikerk in Groningen. Aanleiding is het symbolisch overhandigen van de Martinushamer (onderdeel van de Canon van Nederland) aan de Martinistad Groningen, zie meer info verderop.

Alle drie steden hebben een bijzondere band met 'Maarten van Tours', in GroningenPWK-kaart Noordroute 2023

beter bekend als 'Sint Martinus'. St. Maarten was bisschop van de stad Tours en belangrijke grondlegger van het katholieke chistendom in Gallië. Bovendien was hij één van de populairste heiligen in de middeleeuwen, omdat hij een eenvoudig leven bleef leiden ondanks zijn voorname positie. Op 11 november wordt hij jaarlijkse gevierd met het Sint Martinus feest.

St. Martinus speelt ook een belangrijke rol binnen het Pronkjewailpad. Zijn beeltenis (schilderij van Egbert Modderman) staat niet voor niks prominent voorop de stempelkaart. St. Martinus is namelijk het toonbeeld van gastvrijheid en vrijgevigheid. Precies de thema's waar het Pronkjewailpad ook voor staat!

Begin november is er de mogelijkheid om onderdeel uit te maken van de eenmalige opening van de Gulden Martinusweg, door deel te nemen aan één of meerdere etappe(s). Meer informatie hierover vind je verderop in deze nieuwsbrief.

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:

 • Etappe van de Maand augustus: Openingsdag op zaterdag 5 augustus
 • Opening Gulden Martinusweg
 • Pilot Fight Cancer
 • 5x, 10x of 15x TodN (80km) gelopen?
 • WandelRUN Winschoten

Etappe van de Maand augustus

EvdM augustus 2023

Slochteren - Stedum

De Etappe van de Maand augustus vertrekt vanaf een schilderachtige locatie: de Fraeylemaborg te Slochteren. Dit prachtige historische landhuis is omgeven door een schilderachtig park. Voordat je aan de etappe begint, kun je hier al heerlijk onspannen rondwandelen en genieten van de prachtige tuinen. Binnenin de Fraeylemaborg vind je een indrukwekkende collectie kunstwerken en antiek. Absoluut de moeite waard om te bezichtigen!

Stempelposten

Na de borg volgt op de route al gauw MFC Houtstek. De perfecte plek voor een heerlijk kopje koffie, thee of andere versnapering. Via de Fraeylamamolen kom je uit op het Knuppelpad in 't Roegwold; een bijzondere mooie plek die vanwege de vogelgriep een tijdje afgesloten was maar inmiddels gelukkig weer open is. Via de Kloosterkerk in Wittewierum loop je Ten Post binnen, waar er gestempeld kan worden bij Werkplaats Orgelbedrijf Mense Ruiter en Restaurant Bij de Molen / Korenmolen Olle Widde.

Natuurlijk passeren we ook twee verdwenen borgen op deze route, te weten: voormalig borg Tammingahuizen in Winneweer en voormalig borg Nittersum in Stedum. Niet vergeten om op deze plekken de thema-(borg)vraag te beantwoorden via de Pronkjewailpad App!

De route eindigt in De Vlasschuur te Stedum. Bij dit rustpunt kom je alles te weten over plukken, repelen, roten, braken of beuken, zwingelen en hekelen: het proces van hoe vlas linnen wordt. En als je geluk hebt, is eigenaar Anjo Hofman in de buurt om je een uitgebreide rondleiding te geven.

Fraeylemaborg

Openingsdag Etappe van de Maand, zaterdag 5 augustus

Op het Pronkjewailpad bepaal je zelf wanneer en waar je loopt. Dat geldt ook deels voor de Etappe van de Maand. Je mag namelijk de hele maand de betreffende etappe lopen en zelf ook jouw start- en finishpunt bepalen. Maar om je een beetje op weg te helpen, kun je er ook voor kiezen om te lopen op de Openingsdag van de Etappe van de Maand. Deze maand is dat op zaterdag 5 augustus. Een voordeel is dan dat de stempelposten nog eens extra hun best doen om jou gastvrij te ontvangen. Ook is de kans groot dat je mede-pronkjewailpad-wandelaars op de route tegenkomt!

Stempelkaart

Als deelnemer aan de Etappe van de Maand op het Pronkjewailpad, kun je na inschrijving een persoonlijke Pronkjewailpad Etappekaart (stempelkaart) downloaden vanuit Mijn PWP.

Voor informatie over inschrijven en kosten, kijk op inschrijven voor het Pronkjewailpad

EtappekaartEtappekaart

Loop je niet de volledige Noordroute, maar wil je wel eens een Etappe proberen? Kies dan voor een losse inschrijving voor de Etappe van de Maand.

Voor inschrijven en meer informatie zie het PWP inschrijfformulier

Opening Gulden Martinusweg

MartinushamerLet op!

Wil je ook meedoen aan een van de etappes van de Gulden Martinusweg (1 - 11 november)? Geef je naam door en de dag(en) waarop je graag wilt meelopen via Algemeen@TodN.nl

Meer informatie volgt via e-mail en de Noordnijs augustus.

Dit jaar wordt er een nieuwe landelijke-afstand-wandelroute, genaamd de Gulden Martinusweg, geopend tussen Utrecht en Groningen. Deze wandelroute zal onderdeel uitmaken van een nieuwe internationale Pelgrimsroute van Groningen via Utrecht naar Tours (Frankrijk).

De opening vindt plaats van 1 t/m 11 november 2023 (de zgn. landelijke Martinusdagen). De nieuwe route heeft St. Martinus als uitgangspunt, waarin Utrecht en Groningen, beide een Martinistad, een prominente rol spelen. De Domkerk in Utrecht bezit een Martinus- of Maartenshamer (zie foto). Een bijzondere replica van deze hamer wordt symbolisch via deze nieuwe wandelroute overgebracht en op 11 november 2023 aangeboden in de Martinikerk in Groningen.

De route, die gelopen wordt, is van historisch belang. Het eerste deel van de route van Utrecht naar Arnhem wordt gelopen over de allereerste (ANWB) wandelroute van Nederland.

Het tweede deel, gaat van Arnhem naar Zwolle over de Hanzeroute, hierbij worden alle Hanzesteden aangedaan met als afsluiting de Hanzestad Groningen. Een mooie koppeling dit jaar met de viering van 800 jaar Hanze (1223 - 2023).

Het laatste deel van de route gaat van Zwolle naar Groningen en loopt over een eeuwenoud pelgrimspad met op de route de vindplaats van de Martinushamer, een mooie verbinding met St. Martinus.

Pilot Fight Cancer

Walk and DanceHelaas heeft of krijgt iedereen wel te maken met kanker in zijn of haar omgeving. Ook van een aantal TodN-lopers weten we dat ze de ziekte hebben (gehad). Je voelt je vaak zo machteloos, maar daar willen we graag iets aan doen, samen met jullie!

Dit jaar gaan we tijdens het Wandelfestival Tocht om de Noord i.s.m. Healthy Ageing Network Noord Nederland (HANNN) een start maken met de 'Walk & Dance, to fight cancer'.

Speciaal voor deze pilot kunnen zich nog 50 mensen inschrijven voor de zaterdag 25km en daarmee donaties ophalen voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie.

Deze 50 wandelaars zullen in een speciale startgroep van start gaan en ook na afloop feestelijk worden binnen gehaald. Naast wandelen is er natuurlijk ook aandacht voor muziek en dans. Zowel onderweg is bij de finish. Naast het behalen van deze wandeluitdaging kunnen we op die manier samen het leven vieren.

Voor meer informatie en inschrijven voor de pilot kun je kijken op: Fight Cancer Groningen (TodN). De (pilot) inschrijving voor Fight Cancer Groningen / TodN start op 1 augustus!

Zilveren en golden Pronkjewail

Zilveren PronkjewailGouden Pronkjewail

Elk jaar komen er meer bij! TodN wandelaars, die de TodN 5x, 10x of zelfs 15x volledig (80 km) hebben gelopen. Een mooie prestatie! Niet alleen omdat je daarmee bewijst dat je behoorlijk fit bent. Het heeft ook een ander voordeel, want als je de TodN 5x 80 km hebt gelopen, kom je ook in aanmerking voor de voor-inschrijving. Tenslotte heb je ook nog eens recht op het aanschaffen van een zilveren broche (5x), een gouden schaal (10x) of een unieke stadszegel van Groningen (15x). Ze kosten wel elk € 30,00, maar ze zijn zeker de moeite waard!! Heb je ook recht op een lustrum-Pronkjewail, geef dat aan bij ons via info@TodN.nl. Wij controleren of het klopt en dan kun jij ook zo'n mooie Pronkjewail aanschaffen en natuurlijk profiteren van de voor-inschrijving!!

WandelRUN WinschotenWandelrun Winschoten

Begin september alvast inlopen van de Tocht om de Noord? Dat kan! Op zaterdag 9 september kun je meewandelen in Winschoten. De starttijden zijn:

 • 30km - 9:30 uur
 • 20km - 10:00 uur
 • 10km - 10:30 uur

De routes lopen dit jaar door het prachtige Oldambt in westelijke richting en volgen de voetsporen van Graaf Adolf. In deze routes zijn weer mooie bezienswaardigheden opgenomen!!

Inschrijven kan tot 7 september. Voor info en inschrijven zie: www.runwinschoten.nl

BELANGRIJKE DATA

Noteer alvast in de agenda:

 • Donderdag 6 april t/m zondag 29 oktober: Pronkjewailpad (nieuwe Noordroute)
 • Zaterdag 5 augustus 2023: Openingsdag Etappe van de Maand augustus
 • Zaterdag 23 en zondag 24 september: Wandelfestival Tocht om de Noord 2023
 • Woensdag 1 t/m 11 november: Opening Gulden Martinusweg
 • Zaterdag 11 november: Camino Groningen & Finish Gulden Martinusweg

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er o.a. inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies.
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn! Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen