TodN Noordnijs Juni 2017

Wandelfestival Tocht om de Noord nog 3 maanden te gaan!

Beste TodN Ontdekkingsreizigers,

Het wandelfestival Tocht om de Noord 2017 komt steeds dichterbij, nog 3 maanden te gaan dan is het zo ver.

De TodN start- en stempelplaatsen zijn inmiddels bepaald en zijn dit jaar als volgt:

Startplaatsen op zaterdag 23 september:

 • ca. 40km: Termunterzijl
 • ca. 25km: Delfzijl
 • ca. 15km: Spijk

Startplaatsen op zondag 24 september:

 • ca. 40km: Vierhuizen
 • ca. 25km: Pieterburen (Broek)
 • ca. 15km: Warffum (Witrokkenpad)

PS: U leest in de volgende Noordnijs van augustus wat de exacte afstanden (km) zullen worden. Deze kunnen iets afwijken van de eerder aangekondigde afstanden.>

Wat treft u nog meer aan in deze TodN Noordnijs?

 • Fotowedstrijd TodN 2017.
 • Wachtlijst TodN 2017.
 • Primeur, het Pronkjewailpad.
 • Nieuws van de waterschappen.
 • Tocht om de Noord zoekt TodN Verslaggevers.
 • North Sea Walk Zweden (2018).
 • Wandel- en dinertips.

TodN Expo: De kracht van water verbeeld

In het kader van Tocht om de Noord 2017 vond eerder dit jaar een fotowedstrijd plaats. Tocht om de Noord nodigde fotografen uit beelden te maken van wat de strijd tegen het water veroorzaakt, zowel nu als vroeger. Wat zijn de meest treffende beelden van land en water en waar zie je dat nog steeds terug in het landschap?

De foto’s vertolken tekenen van de kerstvloed, zoals restanten van de oude dijk, monumenten, kolken en grafstenen. Maar ook de kracht die het water vandaag de dag nog heeft. Uiteraard binnen het gebied waar de wandelaars in september dit jaar door heen trekken.

Foto-expositie

In totaal zijn er 27 foto’s geselecteerd. Deze 27 foto's worden geëxposeerd op 4 grote banners, die ook bij de TodN 2017 te zien zullen zijn. De foto banners zijn deze zomer van 1 juli tot en met 30 augustus te bezichtigen is in de kerk in Pieterburen. Van 1 september tot en met 22 september zijn de TodN foto banners te bekijken in het Waterschapshuis van Noorderzijlvest.

 

10 Prijswinnaars (1 september 2017)

Uit de selectie van 27 foto’s zijn door een jury 10 foto’s verkozen tot ‘Visitekaartjes van Groningen’. Op 1 september worden de 10 prijswinnaars bekend gemaakt. De 10 foto’s worden als kaartenset uitgedeeld aan de wandelaars van Tocht om de Noord. Daarnaast worden ze vergroot langs de route tentoongesteld.

Informatie

Zomerexpositie: 1 juli t/m 30 augustus (3 juli gesloten)

locatie: kerk in Pieterburen, openingstijden: 10.00 – 17.00

Tocht om de Noord expositie: 1-22 september
locatie: waterschapshuis Noorderzijlvest, Stedumermaar 1 in Groningen, openingstijden: op werkdagen van 9.00 – 16.30 uur.

Nieuwsbrief TodN Juni 2017

Nieuwsbrief TodN Juni 2017

Wachtlijst TodN 2017

Nieuwsbrief TodN Juni 2017

Op de wachtlijst van Tocht om de Noord 2017 staan nog vele wachtenden. Helaas zijn we er niet in geslaagd om iedereen te plaatsen! Vanaf vandaag wordt de TodN wachtlijst definitief gesloten. Hierover krijgt u, behalve via deze nieuwsbrief, geen persoonlijk bericht van ons!

Wat kunt u doen als u toch graag wilt meedoen aan de Tocht om de Noord?

Er zijn een aantal opties:

 1. Iedereen die zijn inschrijving in de komende maanden annuleert, krijgt van ons het advies om zijn TodN startkaart aan te bieden op Marktplaats.nl. Vooral in de laatste weken voorafgaand aan TodN zien we vaak een stijging van wandelaars, die hun inschrijving (bv vanwege een blessure) annuleren. Ons advies: blijf regelmatig kijken op Marktplaats.nl en zoek op Tocht om de Noord of TodN. U maakt nog steeds kans op deelname!!
 2. In aanloop naar de TodN 2017 wordt een boek over de Kerstvloed 1717 geschreven. Samen met het boek wordt ook een TodN Routegids en App gepresenteerd. Wandelaars kunnen, met behulp van de Gids en de App, ook na het wandelfestival de TodN route lopen en (her)beleven. In de volgende TodN Noordnijs volgt meer informatie.
 3. Doe (vanaf 2018) mee aan de individuele Tocht om de Noord, oftewel het Pronkjewailpad. U leest er hieronder veel meer over.
 

Primeur: Het Pronkjewailpad, een pad en een evenement in één!

Nieuwsbrief TodN Juni 2017

De afgelopen jaren was het wandelfestival Tocht om de Noord steeds binnen enkele uren uitverkocht. Tel daarbij op dat er nog eens ruim 2000 mensen op de wachtlijst staan, dan begrijp je het probleem: er is (te) veel vraag naar de Tocht om de Noord! Toch vinden we als organisatie dat de TodN niet groter moet worden, dit gaat dan ten koste van de charme van het evenement. We krijgen dan nog langere wachtrijen voor locaties waar we graag doorheen willen lopen, voor toiletten, voor horeca, voor proeverijen, voor het afsluitend buffet.

pronkjewailpadWe hebben lang gezocht naar een alternatief en die gaat er komen in de vorm van een individuele Tocht om de Noord: het Pronkjewailpad. Het concept van TodN wordt ook in dit pad voortgezet: Onderweg ga je dwars door verrassende locaties heen, proef je bijzondere streekproducten, beleef je Groningen ten voeten uit!

De naam Pronkjewailpad komt voort uit het feit dat de wandelaar via één route door alle Pronkjewails (kroonjuwelen) van Groningen loopt, de borgen, de musea, de wierden, de kerken, het wad, alles waar Groningen rijk aan is. Overal zal de wandelaar de gastvrijheid van Groningen ervaren. Bij dit pad staan de deuren juist wagenwijd open, niet altijd, maar wel vanaf 1 april tot 1 november, van 10.00 tot 17.00 uur en op donderdag t/m zaterdag (zondag is facultatief).

Wat maakt dit pad zo bijzonder ten opzichte van andere LAW paden? Eigenlijk wordt het geen pad, het wordt een (lang) evenement vol met uitdaging, entertainment, boeiende ontdekkingen en leuke ontmoetingen. Het Pronkjewailpad start op 1 april met een openingsevenement en het eindigt met een spectaculair slotevenement (1e zaterdag van november), waarin alle wandelaars die het gehele Pronkjewailpad hebben gelopen officieel worden gehuldigd (binnenkort meer informatie op TodN.nl / Pronkjewailpad).

Lees ook het hieronder staande digitale magazine van de waterschappen voor meer informatie over het Pronkjewailpad.

 

Nieuws van de waterschappen

Nieuwsbrief TodN Juni 2017

Met het digitale magazine De kracht van water informeren de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s de TodN lezers over de Kerstvloed, dit jaar driehonderd jaar geleden.

Tijdens de Tocht om de Noord en vele andere evenementen wordt deze ramp herdacht: de grote overstroming teisterde onder andere het Noorden van Nederland.

De tweede uitgave van het digitale magazine 'de kracht van water' staat nu online (niet meer beschikbaar). Ook nu is er weer volop aandacht voor onder meer de Kerstvloed, het hedendaags dijkbeheer en het wandelfestival TodN.

 

Wandelfestival zoekt TodN Verslaggevers

 

Tocht om de Noord wil graag iedereen en natuurlijk vooral het thuisfront zo veel mogelijk informeren over ale activiteiten tijdens het wandelfestival. We hebben daarom het plan opgevat om 10 wandelaars te vragen zich te melden als TodN Verslaggevers en Vloggers

Het is de bedoeling dat deze verslaggevers zo veel mogelijk live verslaggeving doen van de festiviteiten rondom de TodN. Dat kan dmv foto's, video's en korte (tekst en audio) verslagen via de TodN App en Website.

De TodN-Verslaggevers worden beloond (en zijn herkenbaar) via een zwarte sweater met achterop: TodN Verslaggever.

Nieuwsbrief TodN Juni 2017

Graag horen we via info@TochtomdeNoord.nl wie belangstelling heeft om mee te draaien in het Mediateam van TodN!!

Alvast bedankt.

 

North Sea Walk Sweden 2018

Om de 2 jaar wordt door de TodN organisatie een North Sea Walk georganiseerd. Elke (Noordzee) tocht maakt onderdeel uit van een internationaal wandelcircuit, dat alle landen rondom de Noordzee aandoet. De wandelaar, die alle Noordzee tochten (je mag 1 land missen) loopt, ontvangt een mooi certificaat: Master of the North Sea Walk.

Het eerstkomende North Sea Walk evenement is in Zweden van vrijdag 27 april t/m zondag 29 april 2018.

Voorlopig programma

Het vertrek is op donderdagavond 26 april met de Stena Line Ferries vanuit Kiel richting Zweden, waar we op vrijdagochtend aankomen in Göteborg. Vrijdag 27 april wordt gestart met een Friendshipwalk van ca. 15km door de stad Göteburg. Deze Friendshipwalk van 15km voert de wandelaars (letterlijk) dwars door alle highlights van Göteborg. Het wordt een stadsloop à la TodN, die u nooit meer zult vergeten. Het evenement wordt o.a. begeleid door de Göteborg Tourist Office, Göteborg stadsgidsen, de Zweeds-Nederlandse Vereniging en de Dutch Chamber of Commerce (Sweden).

Het evenement wordt aan het eind van de vrijdagmiddag afgelsoten met een Zweeds buffet, waarna de wandelaars zich verplaatsen met de bus naar Boras (ca. 60km vanaf Gothenburg). Hier sluiten we aan bij een van onze NSW Partnerevents: de tweedaagse IML LinnéMarschen (zie ook: http://www.linnemarschen.se. De wandelaars kunnen hier kiezen voor diverse afstanden, zoals: 57km - 42km - 21km.

Zondagavond 29 april gaan we weer met de boot van de Stena Line Ferries van Göteborg naar Kiel, waar we 's ochtends vroeg weer aankomen.

PS

Uiteraard kunnen wandelaars er ook voor kiezen om eerder of langer naar Zweden te gaan en tussendoor mee te doen aan het NSW arrangement. De week na dit wandelweekend is het meivakantie, een mooie gelegenheid om er een paar dagen aan vast te knopen!!

Een andere leuke bijkomstigheid: vrijdag 27 april 2018 is het Koningsdag!! Natuurlijk krijgt deze dag een bijzonder oranje tintje. Zeker als je weet dat Göteborg veel historische banden heeft met Nederland; Göteborg is nl grotendeels gebouwd door Nederlanders!!

Als je interesse hebt om deel te nemen aan de NSW Sweden, geef dan zsm je naam en emailadres door via: northseawalk@gmail.com, dan houden we je op de hoogte (max. 150 deelnemers).

Nieuwsbrief TodN Juni 2017

 

Wandeltip van de maand: Aduard 825

Nieuwsbrief TodN Juni 2017

Zaterdag 2 september 2017 is de opening van een wandeltocht die is ontwikkeld in het kader van het 825 jarig bestaan van het dorp Aduard, een dorp met een rijke geschiedenis. Tussen 1192 en 1594 stond hier namelijk het grootste cisterciënzer klooster van Noord-Europa.

De wandelaar heeft de keuze uit twee afstanden: a) de kortere route van 7,7 km en b) de langere route van 13 km, langs en door het dorp Aduard. De wandeling start bij het kloostermuseum in vier blokken. Vanaf 12 uur zal er elk kwartier een groep starten. De wandelaars van de korte en de lange wandeltocht starten tegelijk.

Deelname kost € 4,00 en voor jongeren onder 16 jaar € 2,00.

Datum: zaterdag 2 september vanaf 12 uur, Adres: Hofstraat 45 Aduard

 

Dineren op de Dijk in Noordpolderzijl

 

 

Zaterdag 1 juli is er voor het zevende jaar achtereen de mogelijkheid om aan lange tafels plaats te nemen boven op de zeedijk in Noordpolderzijl.

Uitzicht over de kwelder en de zeewind in het gezicht.

De kans om te genieten van het viergangenbuffet in de buitenlucht, avontuurlijk tafelen!

Tussen het diner door is er een concert van Melancollectiv. De planning is samen de zon te zien ondergaan!

Nieuwsbrief TodN Juni 2017  

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen