TodN Noordnijs Juni 2018

Beste TodN Ontdekkingsreizigers en andere contacten,

"Wilt u ook meehelpen de TodN route te schilderen?"

Op dit moment zijn we als organisatie druk doende om de exacte route van TodN 2018 in kaart te brengen. De uiteindelijke doelstelling van dit jaar is om op zoveel mogelijk kruispunten (reproducties van) schilderijen van De Ploeg te plaatsen. We willen als het ware de route uitbeelden cq schilderen, zodat de wandelaar op een bijzondere manier Groningen gaat ontdekken. ..... en U kunt ons daarbij helpen op verschillende manieren, zoals:

 • Wellicht heeft u enige ervaring in tekenen, schilderen, of andere beeldende kunst. Misschien vindt u het ook leuk om tijdens TodN (29 of 30 september) in uw dorp of uw straat (in de stijl van De Ploeg) de route letterlijk uit te beelden en te schilderen voor de wandelaars.
 • Misschien heeft u het Groningse landschap ooit geschilderd of gekregen als schilderij.
 • Toevallig heeft de school (van uw kinderen) het onderwerp De Ploeg in de tekenles.
 • Of heeft u nog een Ploeg (koppermaandag) prent liggen, die u toch niet meer ophangt.

Graag horen we of u kunt meehelpen om de route te schilderen voor de wandelaars, u kunt dat doen door een email te sturen naar info@TochtomdeNoord.nl en wij nemen graag contact met u op.

Samen willen we Groningen op een bijzondere manier afbeelden en ...... zeg nu zelf:

Wat is nu mooier dan De Ploeg als het Visitekaartje van Groningen?!

Shaky Grounds Festival!!

Een mooi voorproefje op TodN 2018 is het Shaky Grounds Festival!!

Op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juni vindt het Shaky Grounds festival plaats in het kader van 100 Jaar de Ploeg. Aan de Praediniussingel 59 presenteren Academie Minerva en het Prins Claus Conservatorium (Hanzehogeschool Groningen) samen een audiovisueel en interactief festival met muziek, performances en beeldende kunst.

Het programma is de afgelopen maanden ontwikkeld door een nieuwe ploeg studenten en docenten van beide schools geïnspireerd op de kunst en de werkwijze van kunstenaarscollectief De Ploeg. Het festival opent met een festivalnacht gevuld met muziek, eten en drinken op vrijdag 8 juni om 19.00 uur.

Het driedaagse festival laat in een doorlopend programma interactieve kunstwerken, installaties en performances zien. Daarnaast kun je op zaterdag en zondag aanschuiven bij korte lezingen door Kunstspot en Marrietta Jansen, conservator De Ploeg/Groninger Museum.

Locatie: Academie Minerva, Praediniussingel 59, Groningen (gratis entree)

Vrijdag 8 juni van 19.00 t/m 01.00 uur
Zaterdag 9 juni van 10.00 t/m 17.00 uur
Zondag 10 juni van 12.00 t/m 17.00 uur

Academie Minerva stond aan de wieg van de Groningse kunstkring De Ploeg. Minerva docent F.H. Bach nam zijn leerlingen mee naar buiten en liet ze de schoonheid van het Groningse landschap ontdekken!

We nodigen TodN wandelaars hierbij graag uit om het Shaky Grounds Festival op een van bovenstaande dagen te bezoeken.

Zie voor meer informatie: Shaky Gronds Festival

Klik hier voor een mooi voorproefje: Kunstspot table

1e PW Stempelkaart 2 jaar te gebruiken .... en meer PW Nieuws

Het Pronkjewailpad wordt druk bezocht. We zien op de donderdag t/m zondag vaak honderden wandelaars, die verspreid door de provincie, de mooiste plekjes van Groningen ontdekken. De Pronkjewailpad App wordt daarbij het meest ingezet en telt inmiddels zo'n 2000 gebruikers!

PW Stempelkaart 2 jaar te gebruiken

We hebben intussen veel vragen gekregen over de mogelijkheid om de PW Stempelkaart 2 jaar te gebruiken. We begrijpen dat het voor sommige wandelaars lastig is om het Pronkjewailpad in een jaar af te ronden. We hebben daarom besloten, dat de huidige PW Stempelkaart 2 jaar gebruikt mag worden voor de Noordroute.

PW Huldiging: de Camino Groningen

Bovenstaande geldt echter niet voor de Huldiging (de Camino Groningen). Hiervoor blijft de voorwaarde: Wie het Pronkjewailpad in 1 jaar afrondt wordt uitgenodigd voor de Camino Groningen een speciale huldiging voor Pronkjewaillopers op zaterdag 17 november! We zijn natuurlijk wel nieuwsgierig wie het Pronkjewailpad in 1 jaar gaat afronden!! We horen daarom graag of u van plan bent om het Pronkjewailpad in een jaar af te ronden en mee te doen met de Camino Groningen (zaterdag, 17 november 2018)? Uw reactie kunt u sturen naar: Pronkjewailpad@gmail.com.

Gezamenlijke PW Start op 14 juni

Elke 2e donderdag van de maand is er een gezamenlijke start van het Pronkjewailpad bij of in de Martinikerk. Zo is er ook volgende week donderdag 14 juni een gezamenlijke start om 10.00 uur (waarschijnlijk) in de Martinikerk.

Elke start bieden we de Pronkjewailloper ook een aanmoediging aan om goed voorbereid op weg te gaan. Afgelopen keer was dat het boekje van Gerrit Jan Zwier: De wandelaar als pelgrim. Volgende week donderdag ontvangen alle startende Pronkjewaillopers het mooie kaartspel: de Collectie van Groningen van Erfgoedpartners. De PW Lopers kunnen dan spelenderwijs met het kaartspel al het moois van Groningen ontdekken. Wat wil je nog meer ..... Komen dus volgende week donderdag!!!!

PS: Voorafgaand aan de start (op 14 juni) van 9.30 tot 9.50 uur is er bij de Martinikerk een korte instructie hoe je de PW App en PW Stempelkaart kunt gebruiken. UIteraard kun je dan ook andere vragen stellen over het Pronkjewailpad.

De grote - DRIE - van TodN

Inmiddels kunnen we wel spreken van 3 grote TodN prestaties als je achtereenvolgens:

 • 5 keer Tocht om de Noord, 80km hebt gelopen (400km).
 • De Noorder Rondtochten volledig hebt uitgelopen (130km).
 • Het Pronkjewailpad hebt volbracht (250km).

Op dit moment hebben ruim 200 TodN wandelaars al een zilveren Pronkjewail gehaald (5x80km). We zijn benieuwd welke wandelaars zich melden voor de grote -DRIE- van TodN.

We hebben al iets moois in gedachten, ...... wie zijn de eersten??

Wil je een mini voorproefje van het gastvrije avontuur, dat je te wachten staat! Kijk dan op onze nieuwste Pronkjewailpad trailer (40 sec).

Verder kun je ons natuurlijk volgen via Facebook.com/Pronkjewailpad en via Pronkjewailpad.nl, met mooie foto's.

Pronkjewailpad: "Samen maken we van veel kleins, iets heel groot(s)"

Het Pronkjewailpad, de 'alternatieve' Tocht om de Noord ontwikkeld i.s.m. Routebureau Groningen en Provincie Groningen

PW App, digitaal stempelen (3) en routes (8)

Belangrijke zaken, die je moet weten over de PW Stempelposten en de PW App

 1. De spelregels zijn dat je in elk dorp minimaal 1 stempel moet halen. Dat betekent ook dat je niet bij alle stempelposten in een dorp moet stempelen. Want, hoewel wij er wel naar streven, is (nog) niet elke stempelpost donderdag t/m zondag geopend!!
 2. Als een PW Stempelpost niet geopend is, dan hangt er (vaak) een stempelkastje met het PW Logo erop en daarin een stempel. Als je deze niet onmiddellijk ziet, dan kijk je in de PW App bij die locatie. Vaak staat daarin beschreven waar je de stempel(kast) kunt vinden.
 3. In het slechtste geval is een stempelpost gesloten en kun je met behulp van de Stempelkaart in de PW App een digitale stempel maken (max 5x). Klik hiervoor in de PW App op de 3 streepjes linksboven en klik op stempelkaart.
  We vinden het prettig als je onvolkomenheden doorgeeft via de mail, dan nemen wij actie richting die stempelpost.
 4. We weten inmiddels dat op een bepaalde plekken op de route, de weg is opgebroken of dat er een omleiding is. We proberen dit zo goed en kwaad mogelijk op te lossen, maar soms horen we het pas als jullie er geweest zijn. Je kunt uiteraard ook zelf via de PW App bekijken hoe je om de wegopbreking heen kunt lopen en waar je de route weer kunt oppakken.
  SVP niet bellen over PW Posten of routes!! Wij kunnen op afstand ook niets uitrichten.
 5. Soms doet de PW App het minder goed en zie je alleen een wit scherm, of laadt hij niet meer goed in. De beste remedie is dan: Swipe (veeg) de App van je scherm, zodat hij niet meer actief is en start hem opnieuw weer op. Hij zal dan in vrijwel alle gevallen weer normaal functioneren.
 6. De PW App gebruikt stroom en data, vooral als je continu kijkt. Als je de route van te voren verkent of uitzoomt, dan zie je waar en wanneer je moet afslaan, doe het scherm dan uit, want vooral het scherm(licht) verbruikt veel stroom. Gebruik ook niet te tegelijk andere app's, die gebruiken ook stroom op de achtergrond en zorgen dat tevens de PW App minder stabiel wordt (door minder capaciteit van het geheugen).
 7. Je kunt uiteraard ook andere gps toestellen of app's gebruiken, zoals de app's: Topo GPS, Maps.me, ViewRanger, enz. Als je hiervoor bestanden (gpx, kml, tcx) nodig hebt, stuur dan een e-mail naar: Pronkjewailpad@gmail.com.
 8. We hebben intussen op onze pagina: Route en App informatie veel benodigde informatie staan, zoals koppelingen naar: afstandmeten.nl, routekaartjes en een (grofmazige) fietsknooppuntenkaart. Hiermee kun je mooi zien wat de afstanden zijn. Verder vind je hier een overzicht van de PW Stempelposten, zodat je geen post meer hoeft te missen!!

Meedoen aan de TodN Ommetjes

Grijp je kans en schrijf je alsnog in voor Tocht om de Noord 2018!!!

Wandelen is één van de meest natuurlijke manieren om te (starten met) bewegen. Naast dat het gezellig is en je veel ziet, is het ook nog eens gezond. Als partner van Tocht om de Noord, organiseert Huis voor de Sport Groningen daarom in mei en juni ‘Tocht om de Noord Ommetjes’ ter voorbereiding op het wandelfestival van het jaar, dat plaats vindt op 29 en 30 september. Doe jij ook mee?> Locatie Ommetjes

De Ommetjes vinden plaats in 7 regio’s. Per regio worden vier Ommetjes georganiseerd. Deze Ommetjes zijn ook de beginnende wandelaars interessant, zij moeten wel een uur kunnen doorlopen. Je komt iedere keer door een ander stukje, verrassend Groningen. In ieder Ommetje wordt een ander wandelthema onder de aandacht gebracht.

Kosten

De Ommetjes worden begeleid door gecertificeerde wandeltrainers. Voor slechts €20,- volg je vier wandeltrainingen van één uur en krijg je alsnog de kans om je in te schrijven voor de Tocht om de Noord.

Voorwaarde voor de inschrijving is dat je in ieder geval met drie van de vier Ommetjes mee doet. Ook onder deze voorwaarde word je tijdens het vierde Ommetje, dat gaat over een deel van het Pronkjewailpad, de stempelkaart (speciaal voor TodN Ommetjes deelnemers) tegen een gereduceerde prijs aangeboden.

Aanmelden

Aanmelden voor de Tocht om de Noord Ommetjes kan via (klik op): Huis voor de sport Groningen. De officiële inschrijving voor de Tocht om de Noord is al gesloten, dus op deze manier kun je trainen en ook nog meedoen! Wees er snel bij, want vol=vol! Bij een te geringe deelname op bepaalde startlocaties zullen regio’s worden samengevoegd.

“Vergezichten van De Ploeg”

Het wandelfestival Tocht om de Noord gaat dit jaar verticaal door de provincie Groningen: “van Drenthe tot aan ‘t Wad”. De tocht staat dit jaar in het teken van het zintuig ‘zien’. Het thema van Tocht om de Noord 2018 luidt: “Vergezichten van De Ploeg”

Wilt u op een bijzondere wijze kennismaken met Noordpolderzijl? Kom dan naar: Dineren op de Dijk, zaterdag 7 juli. Reserveren via: info@buitengewoonleven.nu

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er o.a. inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies.
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn! Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen