TodN Noordnijs juni 2020

Tocht om de Noord Noordnijs alternatief Groningen Marathon

Beste TodN wandelvrienden,

We hebben helaas het wandelfestival Tocht om de Noord vanwege de coronacrisis moeten verplaatsen naar volgend jaar (17) 18 en 19 september 2021 met dezelfde voorwaarden en activiteiten als dit jaar. De inschrijvingen op TodN 2020 zijn automatisch omgezet in een startbewijs voor de TodN 2021.

GRONINGEN MARATHON

Het goede nieuws is dat we een alternatief hebben bedacht: de Groningen Marathon. Een wandel- en hardloopevenement over de klassieke marathonafstand 42.195 meter, waarbij je natuurlijk ook kunt kiezen voor kortere afstanden. We organiseren deze activiteit (al heel snel) op zondag 28 juni en je kunt zelf beslissen hoe lang en waar je wilt lopen. Je kunt je vanaf vandaag inschrijven voor 1 tot 8 uur en de maximale afstand is dus 42.195 meter.

De route loopt vanaf Der Aa-kerk in Groningen via Bedum, Winsum, Middelstum, Uithuizen naar de finish bij de Mariakerk in Uithuizermeeden. Het is een historische route, die je 300 jaar terugvoert in de tijd. De kerktorens van zowel Der Aa-kerk als de Mariakerk in Uithuizermeeden zijn namelijk beide ontworpen door de Groningse bouwmeester Allert Meijer in het begin van de 18e eeuw. Allert Meijer heeft veel betekent voor Groningen en provincie, zo ontwierp hij onder meer de tuinen van de Menkemaborg, de orgelkasten van de Jacobus de Meerdere kerk in Uithuizen en de kastenwanden van het Provinciehuis (stad Groningen). Hij verbond letterlijk Stad met Ommeland.

Der Aa-kerk (Groningen)
Der Aa-kerk (Groningen)

 

Der Aa-kerk (Groningen)
Mariakerk (Uithuizermeeden)

 

De route van Groningen naar Uithuizermeeden loop je virtueel, maar deels ook echt. Onderweg ontdek je via opdrachten en andere activiteiten de ware aard van de doorkomstplaatsen. Je loopt als het ware in de voetsporen van Allert Meijer en je ontdekt Groningen met al je zintuigen. Het idee achter de Groningen Marathon is een kruisbestuiving tussen het Pronkjewailspel en de TodN, waarbij je niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk op de proef wordt gesteld. De uiteindelijke winnaar wordt uitgeroepen tot de FitsteMens.NL.

Uiteindelijk moet de Groningen Marathon uitmonden in een jaarlijks hardloop- en wandelevenement met dit jaar dus de 1e editie van hopelijk een lange fysieke traditie (die wil je toch niet missen)!

Klik voor inschrijven en meer info: GRONINGEN MARATHON.NL

Wat vind je nog meer in deze TodN Noordnijs

 • Pronkjewailspel een groot succes!
 • Het Pronkjewailpad is weer begonnen op donderdag 4 juni.
 • Centraal onderwerp bij Pronkjewailpad 2020/21: de Groninger molens.
 • Routeboekjes Pronkjewailpad Noord en Zuid.

75 jaar vrijheid

 

Op weg naar TodN 2021 in de gastgemeente DELFZIJL met als thema:75x Vrijheid in Groningen

 

Het Pronkjewailspel is een groot succes!

Het Pronkjewailspel loopt nu ruim een maand en we kunnen met enige trots melden dat ruim 700 mensen inmiddels het spel hebben opgepakt. Op dit moment zijn er zelfs 25 Pronkjewailspelers, die al het gehele Pronkjewailpad hebben afgerond, ruim 250 km in 30 dagen. Eén speler heeft de route al twee keer volbracht en één speler heeft alle vragen goed beantwoord. Allemaal knappe prestaties!

Je kunt uiteraard nog steeds meedoen, ga naar de app Store en zoek op Pronkjewailspel, of klik vanuit je telefoon op: Apple of Android.

Miljoen stappen

Het kan nog gekker! Er zijn spelers, die hebben aangegeven te willen gaan voor 1 miljoen stappen (ca. 750 a 800 km) op het virtuele Pronkjewailpad; 3 á 4x het Pronkjewailspel

.....wie durft het aan? ..... "geen LEF, geen LEVEN"


Geef het door via Pronkjewailpad@TodN.nl.


Hieronder nogmaals het mooie artikel van RTV Noord (klik op de foto)

Doe mee aan het Pronkjewailspel en steun de toeristische ondernemers!

Lees ook het artikel van het DvhN: "Met het Pronkjewailspel bewegen, ondernemers steunen en Groningen spelenderwijs virtueel leren kennen"

Doe mee aan het Pronkjewailspel en steun de toeristische ondernemers!

Veel wandelaars vinden het Pronkjewailspel een hele leuke manier om Groningen te ontdekken, te blijven wandelen met een uitdaging en daaraan gekoppeld een goed doel. Wij (organisatie van de TodN) hebben dit spel belangeloos ontwikkeld en we willen graag de Toerisme, Recreatie en Cultuursector in Groningen ondersteunen! Deze sector heeft het momenteel (ook) zwaar en we willen natuurlijk dat na deze crisis al deze (TReC) ondernemers weer zorgen voor een heel mooi Groningen. Dus doe je mee aan het Pronkjewailspel? Stort dan een kleine bijdrage op rekeningnummer: NL15 RABO 0342 9508 51 van de Groningen Toerisme Coöperatie o.v.v. Pronkjewailspel (namens alle TReC ondernemers, BEDANKT!!).

Want ..... deelname aan het Pronkjewailspel is gratis. Je kunt de app kosteloos downloaden via de app stores. Als je minimaal 5 etappes uitloopt en je stuurt een printscreen (foto van je telefoon beeldscherm) van je laatste etappe naar Pronkjewailpad@TodN.nl, dan ontvang je ook nog eens gratis een oorkonde!

Meer weten?

Wil je ook meedoen aan het Pronkjewailspel? Dan kun je meer informatie vinden over dit virtuele Pronkjewailpad via: Pronkjewailspel.nl, of bezoek onze facebookpagina: Pronkjewailpad, of zoek op #Pronkjewailspel.

"Tot gauw op het virtuele of fysieke Pronkjewailpad"

(foto: Wandel.nl)

(foto: Wandel.nl)

Het Pronkjewailpad is weer begonnen

Vanaf vorige week, donderdag 4 juni kun je weer inschrijven op het Pronkjewailpad. Het is nog niet mogelijk om (overal) fysiek te stempelen, maar gelukkig biedt de Pronkjewailpad app uitkomst. Met behulp van de app heb je de mogelijkheid om in een straal (van ca 50 meter) ook digitaal te stempelen.

Pronkjewailpad thema 2020 is: DOE Groningen en ontdek de Groninger molens

Het afgelopen jaar waren de Groninger kerken het centrale onderwerp van het Pronkjewailpad. In elke kerk lag een (kerk) kwartetkaart voor je klaar en als je alle kerken had bezocht, had je het Groningse kerkkwartetspel compleet. Ruim 25 Pronkjewailers hadden alle kerken bezocht en verdienden daarmee een mooie prijs met het boek: De kerk als tijdmachine! Alle andere (gefinishte) Pronkjewailers kregen na afloop van de Camino Groningen alsnog het mooie kerkkwartetspel uitgereikt.

Dit jaar zijn de Groninger molens het (centrale) onderwerp van het Pronkjewailpad. De provincie Groningen heeft momenteel nog ca. 90 (complete) molens, ooit waren dit er ongeveer 1000 molens. We dagen dit jaar graag alle Pronkjewailers uit om minimaal 50 van deze molens te bezoeken en natuurlijk ligt ook nu op het eind van het Pronkjewailpad, een mooie beloning in het verschiet.

Klik op de kaart om alle molens op de route te zien

Klik op de kaart om alle molens op de route te zien

Combinatie tussen Pronkjewailpad en spel

De Pronkjewailpad app wordt in augustus dit jaar uitgebreid met een apart (vragen) onderdeel, te vergelijken met de vragen in de Pronkjewailspel app. Bij de molens (en andere stempelposten) kun je bonuspunten verdienen door een vraag cq opdracht goed te beantwoorden. Al doende ga je nog meer over Groningen ontdekken en leren, waarmee je een echte Grunneger ambassadeur gaat worden. Uiteraard gaan we ook dit jaar weer bij de Camino Groningen de golden Pronkjewailers van het Jaar kiezen. In 2018 waren dat Gerko Dijkstra en Wanda Torrenga in 2019 waren dat John Scheerhoorn en Caroline Benz

WIE wordt in 2020 de Pronkjewailer van het Jaar?

Inschrijving Pronkjewailpad

Momenteel zijn veel uitgiftepunten voor de Pronkjewail Stempelkaart (de VVV's) nog gesloten, u kunt daarom bij de inschrijving op het Pronkjewailpad ook aangeven om de Stempelkaart te laten opsturen. Verder kun je natuurlijk de PW Stempelkaart afhalen bij het Loopsportcentrum Noord, dinsdag t/m zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Veel PLEZIER!!

Let op

In verband met het coronavirus willen we iedereen wijzen op de richtlijnen van het RIVM en de Nederlandse regering: houd minimaal 1,5 meter afstand, vermijd (fysieke) contacten met grote(re) groepen.

Pronkjewailrouteboekjes Noord en Zuid

...... en na vele verzoeken van Pronkjewailers zijn er nu ook aparte routeboekjes van het Pronkjewailpad Noord en Zuid. Mathie Hoenjet, de wandelende cartograaf en ook onze cartograaf bij Tocht om de Noord, heeft deze mooie boekjes zorgvuldig samengesteld. Bedankt Mathie!

De Pronkjewail routeboekjes zijn te verkrijgen bij Loopsport Centrum Noord, Regattaweg 5, Groningen (geopend dinsdag t/m zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur).

Tot gauw!!

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er o.a. inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies.
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn! Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen