TodN Noordnijs juni 2023

Beste TodN wandelvrienden,

De zomer is inmiddels echt begonnen. Wat hebben we al veel mooie en warme dagen gehad. Soms was het misschien zelfs té warm om een flinke inspanning te leveren, maar vaak genoeg was het heerlijk om erop uit te trekken. Je hoeft je zeker niet te vervelen, want er worden volop activiteiten en evenementen georganiseerd. Kijk alleen al eens naar de zomeractie van LTO 'Boeren en tuinders pakken uit'. Natuurlijk komt de Etappe van de Maand op het Pronkjewailpad hier ook voorbij: Boeren en tuinders pakken uit - Pronkjewailpad. Al jaren werken boeren en tuinders mee als verzorgingspost bij Tocht om de Noord (zuivelproducten proeven i.s.m Friesland Campina) en stempelpost bij het Pronkjewailpad. Vanaf deze zomer kun je ook speciaal ontwikkelde spandoeken tegenkomen. Heb jij ze al gezien? Deel je foto's op de Facebookpagina van het Pronkjewailpad via @Pronkjewailpad. 

Eerder deze maand waren we aanwezig op de Wandelmarkt inZechsal markt Veendam, georganiseerd door onze wandelpartner Zechsal. We hebben weer veel wandelaars gesproken en verteld over onze passie voor Groningen en hoe dit zich vertaalt naar gastvrije wandelactiviteiten en evenementen.

Het is mooi om steeds in gesprek te zijn met mensen, bedrijven en organisaties die dezelfde passie voor Groningen delen. Door ideeën te delen en krachten te bundelen, komen we samen tot plannen en intiatieven die Groningen steeds beter op de kaart zetten. 

HackatonIn dat kader sloot TodN deze maand ook aan bij de Hackotour, georganiseerd door Economic Board Groningen. De centrale vraag die beantwoord moest worden was: 'Hoe verleiden we toeristen tot een langer verblijf in Groningen?'

Er kwamen veel mooie en creatieve oplossingen voorbij. 

Wat TodN betreft zit de oplossing 'm vooral in samenwerken. Groningen heeft wel heel veel bijzondere (kleine) pareltjes die de moeite waard zijn om ontdekt te worden. Door deze parels of beter gezegd, 'Pronkjewails', letterlijk aan elkaar te verbinden, maken we de provincie interessanter voor langere bezoeken. Zeker als daar ook nog arrangementen (m.b.t. vervoer, overnachting en catering) aan worden gekoppeld, zodat men volledig ontzorgt kan genieten van al het moois dat Groningen te bieden heeft. Daar blijven we graag op inzetten.  

Als één van de grootste en meest innovatieve wandelevenementen van Nederland is Tocht om de Noord ook aangesloten bij het Platform Grote Wandelevenementen van de KWBN. Afgelopen maand kwamen de leden van dit platform weer bij elkaar in Nijmegen om bij te praten over o.a. thema's als duurzaamheid, veiligheid en veranderende wet- en regelgeving. Mooi om op deze manier van elkaar te leren en een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de wandelsport in Nederland. 

Naast bovenstaande activiteiten werd er afgelopen maand natuurlijk ook veel gewandeld. Het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) was voor ons, samen met een mooie en avontuurlijke groep wandelaars, de North Sea Walk Noorwegen. Zie bovenstaande foto. Een korte terugblik op deze bijzondere wandelreis vind je verderop in deze nieuwsbrief. 

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:

 • Etappe van de Maand juli: Openingsdag op zaterdag 1 juli
 • Etappekaart Pronkjewailpad
 • North Sea Walk Noorwegen: een korte terugblik

Etappe van de maand juli

EvdM juli 2023

Winsum - Warfhuizen

In juli 2023 start de Etappe van de Maand in Winsum: 'Het mooiste dorp van Nederland', volgens de ANWB in 2020. Als je door Winsum loopt waan je je in vroegere tijden. Met maar liefst 59 rijksmonumenten is er op elke straathoek wel iets te zien. Van een kasteel tot oude woonhuizen en historische boerderijen: hier staan karakteristieke gebouwen die de de tand des tijds hebben doorstaan.

Met 6 (stuk voor stuk bijzondere) stempelposten is Winsum ook goed vertegenwoordigd op het Pronkjewailpad. Maar daar hadden moeiteloos nog wel 20 stempelposten bij gekund, want Winsum heeft ook meerdere bijzondere kerken, molens en (ambachtelijke) ondernemers die absoluut de moeite waard zijn om eens te bezoeken. 

Stempelposten 

Na Winsum voert de route ons langs Aduarderzijl waar gebruik kan worden gemaakt van het Reitdiepveer. Een bijzondere veerdienst, al was het alleen maar omdat het één van de weinige veerdiensten in Nederland is die niet recht oversteekt. Verder passeren we nog de pittoreske dorpjes Ezinge, Saaksum, Roodehaan en Warfhuizen. Hier kan een stempel worden gehaald bij o.a. een museum, twee campings, een lijstenmakerij en natuurlijk een borg: de Allersmaborg.  

Openingsdag Etappe van de Maand

Op het Pronkjewailpad bepaal je zelf wanneer en waar je loopt. ReitdiepveerDat geldt ook deels voor de Etappe van de Maand. Je mag namelijk de hele maand de betreffende etappe lopen en zelf ook jouw start- en finishpunt bepalen. Maar om je een beetje op weg te helpen, kun je er ook voor kiezen om te lopen op de Openingsdag van de Etappe van de Maand. Deze maand is dat op zaterdag 1 juli. Een voordeel is dan dat de stempelposten nog eens extra hun best doen om jou gastvrij te ontvangen. Ook is de kans groot dat je mede-pronkjewailpad-wandelaars op de route tegenkomt!

Als je as zaterdag start vanuit Winsum zal Hertenkamp de Borgstee / verdwenen Tammingaborg, als eerste stempelpost op de route, speciaal open zijn van 10.00-15.00 uur. Er zal koffie te verkrijgen zijn op een gezellig terrasje. Verder is één van de hoogtepunten op de route de overtocht met het Reitdiepveer. Deze overtocht is voor alle Pronkjewailpad lopers op zaterdag 1 juli gratis op vertoon van de stempelkaart (of Etappekaart). 

Etappekaart 

Loop je niet de volledige Noordroute, maar wil je wel eens een Etappe proberen?Etappe stempelkaartKies dan voor een losse inschrijving voor de Etappe van de Maand.

Voor inschrijven en meer informatie zie het PWP inschrijfformulier 

North Sea Walk Noorwegen: korte terugblik

Na jaren van uitstel, was het afgelopen woensdag 6 juni eindelijk zo ver: de North Sea Walk Noorwegen ging van start. Zo'n 55 wandel-avonturiers verzamelden zich bij het centraal station in Groningen. North Sea WalkDe groep werd met een touringcar naar de haven van Emden gebracht. Na de vlotte check-in, werd er plaatsgenomen op het zonnedek van de MS Romantika en kon de reis naar Noorwegen beginnen. 

Een dag later, donderdag 7 juni, kwamen we 's ochtends aan in Kristiansand. Na een gastvrij ontvangst in de Aquarama (het grootste multi-functionele sportcomplex van Zuid-Noorwegen), ging de groep onder leiding van leden van de Noors-Nederlandse vereniging op ontdekkingstocht door de stad. Net als bij Tocht om de Noord, werden alle zintuigen flink op de proef gesteld. 

De volgende dag stond er een uitdagende hike van ca 20km op het programma. Er moest flink worden geklommen, maar de prachtige natuur en vele vergezichten maakten de inspanning meer dan de moeite waard. 

Nieuwsgierig naar de beelden? Klik op onderstaande links voor een voor een mooie video impressie van beide dagen, gemaakt door één van de deelnemers: Martine Sijtsma (geplaatst op de facebookpagina van North Sea Walk)

Dag 1: Op ontdekkingstocht door Kristiansand 
Dag 2: Een utdagende hike door prachtige natuur boven de stad

We kunnen terugkijken op een geweldig en zeer geslaagd wandelavontuur. De volgende North Sea Walk staat gepland in 2025, dan staat Groot Brittanië op de planning. Via de Noordnijs houden we u hiervan natuurlijk op de hoogte. 

NSW rots

NSW stad

BELANGRIJKE DATA
Noteer alvast in de agenda:                                  

 • Donderdag 6 april t/m zondag 29 oktober: Pronkjewailpad (nieuwe Noordroute)
  Zaterdag 1 juli 2023: Openingsdag Etappe van de Maand juli
 • Zaterdag 23 en zondag 24 september: Wandelfestival Tocht om de Noord 2023
 • Zaterdag 11 november: Camino Groningen & Opening Gulden Martinusweg

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er o.a. inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies.
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn! Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen