TodN Noordnijs juni 2024

Beste TodN wandelvrienden,

Dit voorjaar zijn we nog niet echt verwend met het weer, maar inmiddels is de zomer begonnen! Steeds meer mensen trekken erop uit om ergens in de provincie (of daarbuiten) iets te ontdekken en te beleven. Op veel plekken is wat te doen en er wordt van alles georganiseerd. De keuze is reuze!
 
Via het Pronkjewailpad worden veel van deze bijzondere plekken in Groningen aan elkaar verbonden. Al wandelend ontdek je de mooiste (verborgen) schatten van de provincie. Op een zelf gekozen moment, op je eigen tempo en zelf gekozen afstand.
 
Loop je liever in een groep(je)? Wandel dan een keer met tijdens de Openingsdag van de Etappe van de Maand. De eerstvolgende mogelijkheid is zaterdag 6 juli vanaf 10.00 uur in Sellingen. Verderop in deze nieuwsbrief lees je hier meer over. 

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:

 • Pronkjewailpad Etappe van de Maand juli 
 • 't Roege pad: openingsweekend IJsvogelroute 
 • Vrienden van Groningen 
 • Even voorstellen: Nina Kremer
 • North Sea Walk Engeland - Save the date
 • Volle bak naar Tocht om de Noord

Etappe van de Maand juli - Pronkjewailpad Zuidroute

Een volledige route (Noord- Oost, Zuid- of Westroute) van het Pronkjewailpad is ca 250km lang. Maar niet iedereen kan of wil (direct) een route van 250km lopen. Daarom is het ook mogelijk om een deel van de route te verkennen. Iedere maand wordt namelijk de Etappe van de Maand georganiseerd. Dit is een rondwandeling van ca 15km met dezelfde belevenis en een goed bereikbare start- & finishlocatie. Het is bij uitstek de manier om kennis te maken met 'Gastvrij Groningen' en wandelen op het Pronkjewailpad. 

Groep voor Theater Geert Teis

Openingsdag zaterdag 6 juli, start & finish: Kopje Genieten in Sellingen (route ca 14 km)

Deze etappe van de maand brengt de wandelaars naar Sellingen en start rechtsom tegen de klok in. De start en finish zijn bij Kopje Genieten. Wandelaars kunnen hier bij de start of na afloop terecht voor koffie, thee maar ook heerlijk huisgemaakte taart en een uitgebreide lunchkaart. Kom genieten!
Daarna gaat het eerst langs en vervolgens door de Sellinger bossen naar de in het bos gelegen camping De Bronzen Eik / Restaurant De Ruiten Aa. Een prachtge uitvalsbasis voor allerlei ondernemende activiteiten, waaronder het voor deze omgeving zo herkenbare landschap. Het restaurant nabij de aangrenzende camping staat bekend om gerechten die zoveel mogelijk op streekproducten en het seizoen zijn gebaseerd. 
Na het verlaten van Sellinger bos wordt als snel minicamping Haminahoeve aangedaan. Deze is gelegen op het terrein van landbouwbedrijf De Danker. Deze camping is erg geschikt voor de kampeerder, ook met caravan of camper, die de rust en ruimte zoekt en Westerwolde verder wil ontdekken. Ook wil de minicamping graag kennismaken met wandelaars.

EvdM juli 2024

Dan gaat de wandeling in Zuidelijke richting verder en wordt nabij het Ruiten A kanaal de Natuurbegraafplaats Laude bereikt die deels wordt overgestoken. Op deze mooie bijzondere begraafplaats worden mensen in harmonie met de natuur begrafen. Laude hecht dan ook zeer aan vebinding met de natuur, maar ook gemeenschapszin en gastvrijheid worden omarmt. Wandelaars welkom!
Wandelaars vervolgen de route parallel aan het Ruiten A kanaal naar Rustpunt Heerlijk Westerwolds Land. De eigenaren houden zelf veel wandelen en het spreekt hun zelf aan onderweg bij rustpunten onderweg te pauzeren, dus besloten ze er zelf een te beginnen. Deze plek is een educatief project waar de uitdaging is om een maximale gezondheidswaarde per hectare te behalen. Zie, voel proef, maar beleef vooral ook op dit Rustpunt.
Hoe kom ik bij start en vanaf finish?

Kopje genieten is bereikbaar via OV bushalte Westerkamp. De beste route vanaf het woonadres kan worden gezocht via 9292.nl - Reisplanner OV. In de nabije omgeving, bijvoorbeeld openluchtbad De Barkhoorn is voldoende ruimte om de auto te parkeren.

't Roege pad: openingsweekend IJsvogelroute

Roegepad Wandelaars

In en om 't Roegwold zijn vier nieuwe wandelroutes uitgezet onder de naam: 't Roege pad. Van mei t/m augustus opent iedere maand een nieuwe route. 
Roegepad koeienEind juni is dat de IJsvogelroute (19 km). Tijdens het openingsweekend van de IJsvogelroute loopt de boswachter een stukje met je mee de Westerpolder in, het zuidelijkste deel van ’t Roegwold. Onderweg kun je pauzeren in Woudbloem, waar een gratis soepje op je staat te wachten. Op zondag kun je hier een spoedcursus vogelgeluiden herkennen krijgen van Wilco van der Laan. Vanaf Woudbloem wandel je door het schilderachtige Ae’s Woudbloem. Hier stroomt de Slochter Ae, een oud riviertje dat samen met de Scharmer Ae in het oude stroomdal van de Fivel ligt. Eenmaal terug in Kolham ligt het felbegeerde ijsvogelspeldje op je te wachten.

Aanmelden kan via de website van Ontdek Midden-Groningen

Vrienden van Groningen

Vrienden op camino

Via Vrienden van Groningen (TodN) kunnen wandelaars en andere betrokkenen bij Groningen ideeën delen en samen wat ondernemen in Groningen en daarbuiten. Een aantal voorbeelden kun je vinden op Vrienden van Groningen.

Zo zijn afgelopen jaren bijvoorbeeld meerdere wandelaars die elkaar leerden kennen via TodN, in Spanje een camino gaan wandelen naar Santiago de Compostela. Misschien wilde jij ook altijd wel (weer) zo'n camino wandelen en liever met een aantal mensen die je kent, of leert kennen, in een kleinere groep. Of wil je a la carte de wandeldagen samen (laten) stellen.

Er zijn verschillende mogelijkheden met bijvoorbeeld van te voren geboekte eenvoudige hotels en bagagevervoer. Je kunt er over lezen in de Facebook-groep 'Vrienden van Groningen' of je interesse kenbaar maken  via vriendenvanTodn@gmail.com

Even voorstellen: Nina Kremer

Nina KremerHoi! Mijn naam is Nina Kremer, ik ben 22 jaar oud en woon in Uithuizen. Wellicht komt mijn naam jou bekend voor. Dat kan kloppen. Ik heb namelijk vanaf februari mijn afstudeeronderzoek uitgevoerd voor Tocht om de Noord. Dit onderzoek richtte zich op de gastvrijheid op het Pronkjewailpad. Ik heb onderzocht wat de wandelaars, jullie, verwachten van de gastvrijheid op het Pronkjewailpad en hoe deze verbeterd kan worden. Misschien heb jij mij wel geholpen door het invullen van de enquête (en deelname aan de focusgroep). Waarvoor hartelijk bedankt! 

Naast het studeren de afgelopen jaren, heb ik niet stilgezeten. Ik ben zelf ook een fanatieke wandelaar. Zo heb ik het Pieterpad gelopen en ben ik momenteel bezig met het Kustpad en natuurlijk het Pronkjewailpad. Daarnaast kun je mij ook vinden in de sportschool en op het volleybalveld. Ik kijk uit naar de komende tijd bij Tocht om de Noord en hoop jullie te zien tijdens een van onze evenementen! 

North Sea Walk Engeland - Save the date

NSW logoNa de North Sea Walk Noorwegen in 2023 is het in 2025 de beurt aan Groot-Brittannië. Engeland, om precies te zien. Daarmee komen we alweer toe aan de 5e North Sea Walk in de reeks, die gestart is in 2014 met de Walk for Infinity in Duitsland. 
Terugkijken: North Sea Walk Sweden

Volgend jaar zal de North Sea Walk plaatsvinden van donderdag 8 mei tot en met maandag 12 mei 2025.

Concept programma:

Donderdag: busreis vanuit Groningen en boot vanaf Hoek van Holland naar Harwich
Vrijdag: Cambridge ontdekken
Zaterdag & zondag: deelname IML Wellingborough: International Waendel Walk
Zondagavond: boot vanaf Harwich naar Hoek van Holland
Maandag: busreis vanuit Hoek van Holland naar Groningen 

De inschrijving opent ergens dit najaar. In aanloop willen we graag nog een informatiebijeenkomst organiseren. Ben je geïnteresseerd en wil je op de hoogte blijven? Laat dan uw gegevens achter via dit formulier. 

Volle bak naar Wandelfestival Tocht om de Noord

Slinger AppIn de vorige Noordnijs was al iets te lezen over de manier waarop TodN inzet op het organiseren van duurzaam vervoer. Naast onze samenwerking met Arriva (trein), bestaat er nu ook de mogelijheid via de carpooltool 'Slinger' ervoor te zorgen dat je 'volle bak' naar Tocht om de Noord kunt rijden. Want waarom zou je alleen of met z'n tweeën reizen, terwijl je ook een paar mensen mee kunt nemen op de achterbank?

Samen reizen is een stuk gezelliger en bovendien voordeliger (je kunt de kosten delen). Verder dragen we op deze manier samen bij aan minder CO2 uitstoot tijdens Tocht om de Noord. 

Plan vanaf nu jouw reis 

Op de eventpagina van Tocht om de Noord 2024 verschijnt automatisch een widget (zie afbeelding), waarmee je eenvoudig een rit kunt zoeken of aanbieden. Heb jij één of meerdere plekken over in de auto? Bied deze dan nu aan en reis volle bak naar TodN 2024. Probeer het snel en ervaar zelf hoe eenvoudig het werkt!

BELANGRIJKE DATA

Noteer alvast in de agenda:             

 • Open: Pronkjewailpad (nieuwe Zuidroute): donderdag 4 april t/m donderdag 31 oktober 2024
 • Etappe van de Maand (Pronkjewailpad): april t/m oktober 2024, elke 1e zaterdag v/d maand 
 • Openingsdag Etappe van de Maand Juni: zaterdag 6 juli 2024 vanaf 10:00 uur
 • Wandelfestival Tocht om de Noord 2024: zaterdag 28 en zondag 29 september 2024
 • Start inschrijving Noorder Rondtochten 2025: dinsdag 1 oktober 2024 om 18:00 uur
 • Noorder Rondtochten 2025: donderdag 23 januari t/m zondag 26 januari 2025 
 • North Sea Walk 2025: donderdag 8 mei tot en met maandag 12 mei 2025

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er o.a. inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies.
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn! Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen