TodN Noordnijs Maart/April 2020

Beste TodN wandelvrienden,

Nog maar een ruime maand geleden zaten we allemaal aan de computer gekluisterd om ons in te schrijven voor TodN 2020! En nu ......wat is de wereld in een maand tijd ernstig veranderd! Het coronavirus houdt de gehele wereld in een ijzeren greep met vele besmettingen en erger tot gevolg. Bijna alle sociale, economische en culturele activiteiten zijn tot nul gereduceerd! Ongelooflijk dat in zo'n korte tijd de wereld zo op zijn kop komt te staan!

Ook wij (TodN) moesten overgaan tot het schrappen van de Vrouwenmars (4 mei) en de Bevrijdingstocht (5 mei). De North Sea Walk (28 t/m 31 augustus) en de 15e editie van het wandelfestival Tocht om de Noord (26 en 27 september) duren gelukkig nog even en we houden goede hoop, dat het virus in de zomermaanden zal verdwijnen.

Het Pronkjewailpad

We willen iedereen afraden om in de komende maanden, in ieder geval tot 1 juni, het Pronkjewailpad te wandelen. De richtlijnen van het RIVM en de Nederlandse regering zijn duidelijk: blijf zo veel mogelijk thuis, houd minimaal 1,5 meter afstand, vermijd (fysieke en sociale) contacten met groepen groter dan 2 mensen.

Wat kun je nog (wel) doen in deze tijd?

De adviezen van het kabinet en het RIVM zijn helder. Het blijft echter wel belangrijk dat je je conditie en daarmee je weerstand op peil houdt, dus blijf als het kan in beweging. Loop een blokje om; in huis, in de tuin of de buurt, maximaal met zijn tweeën (buiten) en zoek plekken en paden waar het niet druk is (zie ook het Pronkjewailspel hieronder).

Wat vind je nog meer in deze TodN Noordnijs? 75x Vrijheid in Groningen

 • Het Pronkjewailspel
 • Groningen "met afstand" deWandelprovincie.NL
 • Westerwolde wandelgemeente van het jaar!
 • Samenwerking Loopsportcentrum Noord

Op weg naar TodN 2020 in de gastgemeente DELFZIJL met als thema: 75x Vrijheid in Groningen

Het Pronkjewailspel

Een goed bericht in slechte tijden voor de thuisblijvers! Voor iedereen, die graag wil blijven bewegen en ontdekken zijn we bezig met iets nieuws, te weten: het Pronkjewailspel.Veel mensen zitten nu door het coronavirus noodgedwongen thuis en de drang om contact leggen en te bewegen wordt elke dag groter. We hebben ons zelf daarom de vraag gesteld: Hoe kun je blijven bewegen (in en vlakbij huis) terwijl je tegelijkertijd mooie plekjes in Groningen gaat ontdekken?

Zou het bijvoorbeeld niet mogelijk zijn om Groningen virtueel te ontdekken d.m.v. DOE-opdrachten en tegelijkertijd te blijven bewegen? We hebben al een Pronkjewailpad app en je kunt hiermee al digitaal stempelen. Als we hierin een aanpassing doorvoeren met DOE-opdrachten en de deelnemer moet zich bewegen (in huis) om zich virtueel te verplaatsen van stempelpost naar stempelpost, zou dat kunnen? Ja dat kan .... maar hoe ziet dat eruit?

(foto: B. Benz)
(foto: B. Benz)

Hoe ziet dat eruit?

De virtuele variant van het Pronkjewailpad kun je beleven aan de hand van een app. De Pronkjewailpad app bestaat al maar deze wordt uitgebreid met de benodigde functionaliteiten. De app telt het aantal bewegingen van de deelnemer en bepaalt daarmee het aantal kilometers dat je hebt gelopen. Die beweging kan je halen uit bijvoorbeeld binnenshuis te wandelen, traplopen, steppen, hometrainer, (indoor) fitness, tv programma’s (zoals: NL in beweging), een wandeling in de buurt te maken, te bewegen in de tuin of door op een loopband te lopen, enz. Alle (combinaties van) bewegingen tellen mee, zolang je maar de app bij je draagt.

Vijf kilometer lopen op bijvoorbeeld een loopband, is virtueel vijf kilometer op het Pronkjewailpad afleggen. Onderweg komt de deelnemer de stempelposten tegen. De deelnemer moet een vraag beantwoorden, een (leerzaam) spel spelen of een opdracht uitvoeren om de stempel en punten op zijn digitale stempelkaart te verdienen. Middels die ‘DOE-activiteiten’ leer je Groningen weer op een mooie (inter)actieve en digitale manier kennen.

We verwachten dat we eind april, begin mei de eerste testversie cq de opening van het (virtuele) Pronkjewailspel klaar hebben. Graag horen we wie mee wil doen aan de opening en/of graag op de hoogte wordt gehouden van het Pronkjewailspel.

Je kunt dat doorgeven via dit aanmeldingsformulier. Je hoort eind deze maand (april) in welke vorm dat gaat gebeuren.

Groningen "met afstand" dé Wandelprovincie.NL

Graag willen we jullie vertellen over onze droom, onze grote ambitie om Groningen te profileren als een hele mooie wandelprovincie.

Dit jaar bestaat het wandelfestival Tocht om de Noord (TodN) precies 15 jaar. Het is inmiddels uitgegroeid tot een mooi Gronings evenement, dat al ca. 10 jaar in een dag is uitverkocht. Dit jaar met ongeveer 2x 6000 wandelaars, die uit alle windstreken van Nederland en daarbuiten naar Groningen komen.

Een logisch vervolg op TodN werd in 2018 het Pronkjewailpad, een individuele TodN, die je kunt doen waar, wanneer en hoe ver je wilt. Het is een Lange Afstand Wandeling (LAW), die wordt gerealiseerd in een nauwe samenwerking met circa 300 Toeristische, Recreatieve en Culturele (TReC) ondernemingen. Vrijwel al deze TReC ondernemingen bieden een (letterlijk of figuurlijk) proefpakketje aan, waardoor langstrekkende de wandelaars op een bijzondere en interactieve manier kennismaken met Groningen. Het Pronkjewailpad kent op dit moment een Noord- en Zuidroute en er is een Oost- en Westroute in de maak. De totale lengte van het Pronkjewailpad zal ca. 1000 km gaan bedragen. De belangstelling voor het Pronkjewailpad is inmiddels groot te noemen, al meer dan 4500 mensen hebben de app gedownload.

Onze Ambitie

De achterliggende gedachte achter de activiteiten van de Tocht om de Noord en het Pronkjewailpad gaan echter verder dan alleen maar een mooie wandelroute met veel deelnemers. Onze uiteindelijke ambitie is:

"Groningen de Wandelprovincie van NL"

Met deze gedachte in het achterhoofd wordt dit jaar aan het Pronkjewailpad een nieuw component toegevoegd, namelijk: DOE Groningen. Hiervoor hebben we alle (TReC) ondernemers en organisaties gevraagd om de langstrekkende wandelaars een DOE-opdracht aan te bieden, waarmee nog meer interactie en betrokkenheid wordt bewerkstelligd. Hierop kregen we erg leuke reacties met boeiende opdrachten, waarmee deelnemers op bijzondere manieren Groningen gaan ontdekken en waarderen.

De DOE-opdrachten brachten ons onmiddelijk op het (bovenstaande) idee van het Pronkjewailspel. Volgens ons een leuke manier, ten tijde van corona, om bewegen en Groningen met elkaar te combineren tot een virtuele ontdekkingstocht.

Brintahuisje (foto: B. Benz)
Brintahuisje (foto: B. Benz)

Hoe draagt het bij aan de Ambitie: de Wandelprovincie van NL

In een nauwe samenwerking met de provincie Groningen, Marketing Groningen, Routebureau Groningen en vele andere TReC instellingen, wordt Groningen op dit moment gezien als een voorloper in het ontwikkelen van nieuwe wandelactiviteiten, zoals:

 • Het wandelen door (TReC) locaties i.p.v. er omheen.
 • Het volgen van wandelroutes niet op pijlen, maar op je zintuigen.
 • Het gezamenlijk bouwen van kunstwerken, zoals: 100 jaar Grunnens Laid, reproducties van De Ploeg schilderijen, flits theaters over de kerstvloed anno 1717.
 • Het ontwikkelen van het Pronkjewailpad als kroon op het netwerk van wandelknooppunten.
 • Het bijdragen aan cultureel- en historisch erfgoed, zoals kerkepaden en hoogholtjes.
 • Een samenwerking met vrijwel alle TReC instellingen in Groningen.

Groningen is een mooi voorbeeld als wandelprovincie in Nederland, dit vanwege zijn (regelmatige) spreiding van dorpen en pareltjes. Alle dorpen liggen ca 5 km uit elkaar en om de 5 km ontdek je steeds nieuwe pareltjes. In Groningen kennen we geen grootstedelijke agglomeraties (behalve de stad Groningen), waardoor Groningen een bijzonder aantrekkelijk wandelgebied is met veel rust, ruimte en recreatie! Voorbeelden hiervan zijn het groeiend aantal overloop- en natuurgebieden in Groningen, zoals Roegwold, Punt van Reide, de Onlanden. Een unieke samenwerking met ca. 300 TReC ondernemers, waarin vele ondernemers nog steeds tijd voor je vrij maken en je graag gastvrij onthalen.

Wij zijn van mening dat Groningen deze voorlopersrol moet blijven nemen, daarmee een voorsprong kan vasthouden en zich blijvend kan manifesteren als een provincie waar je “met afstand” prachtig kan wandelen!

Toukomst

Bovenstaande ambitie hebben we ook verwoord op de website van Toukomst. Een website van het Nationaal Programma Groningen, dat werkt aan een mooie toekomst voor Groningen. We zouden het erg op prijs stellen als jullie Groningen als deWandelprovincie.NL ook willen ondersteunen. Kijk hiervoor op: Toukomst.nl en markeer deze ambitie als favoriet en/of deel het in je (wandel)netwerk!

Alvast bedankt!!

Wie raadt het?

Alvast een klein raadseltje voor jullie. Onze ambitie hebben we verwoord met de tekst:
Groningen -met afstand- de Wandelprovincie van NL. Aan jullie de vraag welke (minimaal) 5 ideeën liggen ten grondslag aan de uitspraak: (met) afstand.

Ik verklap er eentje:

 1. Het Pronkjewailspel is een activiteit, die je op afstand (online) kunt doen
 2. ...

Als je het weet stuur je antwoorden op naar: info@TodN.nl.

SUCCES en blijf gezond!!

zie voor meer informatie ook: deWandelprovincie.NL.

Westerwolde wandelgemeente van het jaar

(foto Metha Eikens)
(foto Metha Eikens)
 
Dat de ambitie Groningen, deWandelprovincie.NL niet uit de lucht gegrepen is blijkt wel uit de verkiezing van Westerwolde als de Wandelgemeente van het Jaar.  Een terechte verkiezing voor een prachtige wandelgemeente, GEFELICITEERD!!
 
Lees hier de volledige tekst van de jury: Wandelgemeente van het Jaar 2020: Westerwolde

Samenwerking Loopsportcentrum Noord

Zoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord aan de Regattaweg 5 in Groningen. Het Loopsportcentrum is (voorlopig) nog geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Hier vind je alle faciliteiten onder 1 dak. Hier kun je inschrijven voor onze activiteiten, informatie ophalen, maar kun je natuurlijk ook al je wandelproducten (wandelschoenen, rugzak, enz) aanschaffen. En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been. Daarvoor zorgt onze fysiotherapeut, podotherapeut, sportarts, sportmasseur, sportschool, pedicure, voedingsdeskundige, allemaal onder 1 dak aan de Regattaweg 5 in Groningen!

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen