TodN Noordnijs Mei 2017

Wandelfestival Tocht om de Noord nog 140 dagen te gaan!

Beste TodN Ontdekkingsreizigers,

De route, de afstanden en de activiteiten voor Tocht om de Noord 2017 komen steeds meer in zicht. We hebben de voorlopige start- en stempelplaatsen bepaald en u leest in de volgende Noordnijs welke dat zijn. Verder zullen we dit jaar kiezen voor een aantal zgn. aanlooproutes. Hiermee bedoelen we dat u 1 of 2 km (aan)loopt voordat u de eerste stempel krijgt. De gedachtengang hierachter is dat we u op een betere plaats kunnen uitzetten en we bovendien uitkomen op de gewenste afstanden (15, 25 en 40km). De enige route, die iets afwijkt van de voorgestelde kilometers is de 25km route op de zaterdag (23 september) van Delfzijl naar Uithuizen.

Zoals het er nu uitziet wordt deze route een fractie langer (ca. 27,5km). Als dit te veel wordt voor u, geef het dan tijdig (graag voor 1 juli) aan ons door, dan wijzigen wij uw opgave naar 15km.

Deelnemen als muzikant, of theaterspeler?

Wilt u deelnemen aan de Tocht om de Noord? Niet als wandelaar, maar bijvoorbeeld als muzikant, (straat)theatergroep, vrijwilliger, stagiair. Neem dan contact met ons op via info@TochtomdeNoord.nl. We willen graag met u samenwerken!

Wat treft u nog meer aan in deze TodN Noordnijs?

 • Fotowedstrijd TodN 2017
 • Nu opgeven voor TodN Ommetjes / Wandelfit 2017
 • Tocht om de Noord zoekt Wandelbegeleiders
 • Maak geschiedenis met Groninger archieven

Fotowedstrijd: Vrijdag en Tocht om de Noord

Op dit moment hebben we al een redelijk aantal foto's binnengekregen voor de TodN Fotowedstrijd, maar natuurlijk willen we graag meer...!

Bovendien, iedereen wil toch graag een gratis TodN startkaart!!!

TodN zoekt naar foto's, die laten zien wat de strijd tegen het water veroorzaakt, zowel nu als vroeger. Wat zijn de meest treffende beelden van land en water en waar zie je dat nog steeds terug in het landschap?

Waar ligt nu water, waar vroeger land was, of andersom?

Waar zie je nog restanten van de oude dijk, monumentjes, oude kaarten, kolken, peilstenen, grafstenen?

Waar en hoe speelden de kerken en molens een rol als vluchtplaats?

WandelFit met de TodN Ommetjes

restant Oude Dijk

De fotowedstrijd 2017 is een samenwerking tussen Vrijdag (amateurkunstondersteuning) en TodN. Kijk ook voor meer informatie bij: Vrijdag fotowedstrijd.

De tien meest treffende foto’s worden uitgekozen door een jury op 1 juni 2017. Deze foto' s komen weer terug in een foto expositie en op de route van TodN 2017. Verder worden ze uitgedeeld als herinnering aan alle wandelaars. De winnende fotografen krijgen een vrijkaart voor TodN.

Insturen kan nog tot 1 juni 2017 naar: info@TochtomdeNoord.nl.

WandelFit met de TodN Ommetjes

 

WandelFit met de TodN Ommetjes

 

WandelFit met de TodN Ommetjes
(foto's Bas Meelker)

Welke elementen herinneren aan de kracht van water? Waterberging, dijkcoupure, zie hierboven

Nu opgeven voor: WandelFit met de TodN Ommetjes

WandelFit met de TodN Ommetjes

Grijp uw kans en schrijf u alsnog in voor Tocht om de Noord 2017.

Wandelen is één van de meest natuurlijke manieren om te (starten met) bewegen. Naast dat het gezellig is en je veel ziet, is het ook nog eens gezond. Als partner van Tocht om de Noord, organiseert Huis voor de Sport Groningen daarom in juni de ‘Tocht om de Noord Ommetjes’ ter voorbereiding op het wandelfestival van het jaar, dat plaatsvindt op 23 en 24 september. Doet u mee?

Locatie ‘Ommetjes’

De ‘Ommetjes’ vinden plaats in 7 regio’s. Per regio worden vier ommetjes georganiseerd voor de gemiddelde en gevorderde wandelaars, waarbij u zich iedere keer door een ander stukje, verrassend Groningen begeeft. In ieder ommetje wordt een ander wandelthema onder de aandacht gebracht.

Kosten

De ‘Ommetjes’ worden begeleid door gecertificeerde wandeltrainers. Voor slechts € 20,- volgt u vier wandeltrainingen en krijgt u alsnog de kans om u in te schrijven voor de Tocht om de Noord. Voorwaarde voor de inschrijving is dat u in ieder geval met drie van de vier ‘ommetjes’ mee doet. Mensen die verzekerd zijn bij de Friesland Zorgverzekeraar krijgen € 5 korting.

Aanmelden

Aanmelden kan niet meer....

TodN zoekt wandelbegeleiders, de KWBN Cursusdag is op 27 mei

Tocht om de Noord wil graag het enthousiasme voor wandelen in Groningen vergroten. Vandaar roept TodN wandelaars op om zich te melden voor de eendaagse KWBN Cursus Wandelbegeleider.

De Wandelsportbegeleider speelt in op de beperkingen en behoeften van de wandelaars, zodat zij de wandelsport blijvend zullen beoefenen. De belangrijkste taak is om groepen op een plezierige en veilige manier te begeleiden. Hij kan op een adequatte manier wandel en/of traningsgroepen begeleiden in een door hoger gekwalificeerde sportleiders opgesteld activiteitenschema.

Wilt u ook meehelpen om wandelen in Groningen naar een plezierig niveau te brengen en om nog meer Groningers enthousiast te maken voor wandelen? Kijk voor meer informatie en opgave bij: Wandelsportbegeleider niveau 1 (WB-1).

Deze cursus Wandelbegeleider wordt georganiseerd op zaterdag 27 mei bij het outdoorbedrijf Snowlimits, Bieskemaar 2 in Groningen. De cursus start om 09.00 en duurt tot 17.00 uur. Er kunnen maximaal 15 deelnemers inschrijven. Als u inschrijft krijgt u in de week voorafgaand aan de cursus meer informatie.

Tot zaterdag 27 mei in Groningen!!!

Er gaat niets boven Wandelen ........ toch?
Er gaat niets boven Wandelen ........ toch?

 

Maak geschiedenis met de Groninger Archieven

Raak de geschiedenis aan en help mee de collectie van de Groninger Archieven toegankelijker te maken. Er zijn vele schatten verborgen in de Archieven, maar voor velen niet gemakkelijk vindbaar. Daar willen we stukje bij beetje verandering in brengen. De komende jaren bieden wij verschillende projecten aan waar u aan mee kunt werken, oftewel geschiedenis mee kunt maken.

Hierbij informatie over ons project:Kerstvloed 1717. Op 25 december 1717 werd Groningen getroffen door een plotselinge overstroming die 2091 mensen het leven kostte. Vindt u het interessant om 300 jaar na dato bronnen over de Kerstvloed door te spitten en specifieke informatie te verzamelen? Lees het verhaal over de Kerstvloed en doe mee!

Journaal Thomas van Seeratt transcriberen

Help mee deze belangrijke bron over de Kerstvloed te transcriberen (= het oude handschrift omzetten naar moderne letters), zodat het voor iedereen leesbaar en te gebruiken is. Het is een redelijk toegankelijke tekst om te ontcijferen. Een pagina kost ongeveer een half uur.

Aanmelden

In mei wordt een deelnemersbijeenkomst georganiseerd waarin onder andere het Journaal van Thomas van Seeratt en andere originele stukken te zien zijn. Eind juni wordt het transcriptieproject afgerond. Als archiefdetective kunt het archief blijven verrijken met gevonden informatie over de Kerstvloed van 1717.

Alvast bedankt voor uw hulp!!!

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen