TodN Noordnijs mei 2019

Beste TodN Ontdekkingsreizigers en Pronkjewailers,

In deze TodN Noordnijs veel nieuws rondom de Tocht om de Noord en het Pronkjewailpad 2019. Verder ook droevig nieuws, want vorige maand is onze TodN ere-ambassadeur Jan Uitham overleden.

Wat vindt u nog meer in deze TodN Noordnijs?

 • Jan Uitham, een schaatslegende ... en nog veel meer.
 • 100 jaar Gronings volkslied.
 • Wie maakt de mooiste TodN foto's?
 • Alle laatste info over Pronkjewailpad 2019.
 • Download de (gratis) TodN Pronkjewailpad App en blijf op de hoogte.
 • Waar bevinden zich onze gouden Partners (kerken)?
 • Culinair lokaal

Jan Uitham was een schaatslegende ....en nog veel meer!!

 jongste en oudste TodN deelnemers: Esther Teuben, 12 jr en Jan Uitham, 84 jr
jongste en oudste TodN deelnemers: Esther Teuben, 12 jr en Jan Uitham, 84 jr

Jan Uitham was in heel Nederland een beroemde schaatser. Hij reed de Elfstedentocht in totaal zes keer (1942, 1956, 1963, 1985, 1986 en 1997). Zijn beste resultaat behaalde hij in de barre Tocht der Tochten van 1963: hij werd tweede achter Reinier Paping, maar voor de grote favorieten Jeen van den Berg en Anton Verhoeven.

Jan UItham won daarnaast meerdere belangrijke wedstrijden, waaronder de Noorder Rondritten van 1963. Vooral deze laatste prestatie was voor Tocht om de Noord de belangrijkste reden om in 2013 (50 jaar na dato) de Winter4daagse Noorder Rondtochten te organiseren. Tijdens dit evenement werd Jan Uitham op exact dezelfde plek en op exact hetzelfde (finish)tijd gehuldigd in Winsum, zie ook link: Schaatslegende Jan Uitham gehuldigd.

 

Daarnaast was Jan Uitham ook op andere manieren betrokken bij de Tocht om de Noord. Hij was veelvuldig present bij het wandelfestival, soms als wandelaar en soms als inspiratiebron voor de jongeren, zie ook foto bovenaan.

We zullen zijn nooit aflatende ambities, zijn inspiratie en (scherpzinnige) humor niet vergeten, zoals:

"Jan, wanneer is de volgende elfstedentocht?"

Waarop Jan de legendarische woorden sprak: "Ik kan het niet exact zeggen, maar hij komt elke dag een dag dichterbij!"

Jan Uitham overleed op 20 april 2019 (Ten Boer).

IM Jan Uitham

Vier mee ..... 100 jaar Gronings volkslied!

Samen het Gronings volkslied zingen bij de Ommelandsereis (Glazen Huis, 2009)
Samen het Gronings volkslied zingen bij de Ommelandsereis (Glazen Huis, 2009)

Het Gronings Volkslied (het Grunnens Laid) is het volkslied van de provincie Groningen. Het lied is geschreven in 1919 door Geert Teis Pzn, de muziek werd gecomponeerd door Gerard Roelof Jager. Het werd in 1919 voor het eerst gepubliceerd, in het maandblad "Groningen". Het is het enige provinciale volkslied dat officieel in het dialect geschreven is.

Het volkslied staat symbool voor Stad en Ommeland, voor de trots in de provincie Groningen, voor de Groningse identiteit. Bijna alle Groningers weten dat Groningen een eigen volkslied heeft en meer dan driekwart kan het meezingen. Het is het lied dat alle Groningers verbindt!

Het Wandelfestival Tocht om de Noord heeft sinds 2006 het Grunnens Laid omarmd als kompas, de rode draad die jaarlijks wordt gevolgd. Zo wordt er elk jaar afwisselend gelopen van Lauwerszee tot Dollard tou en van Drenthe tot aan 't Wad.

Tocht om de Noord vindt dat je een mijlpaal als 100 jaar Gronings Volkslied niet zomaar voorbij kan laten gaan en daarom worden er tijdens Tocht om de Noord 2019 allerlei activiteiten georganiseerd om 100 jaar Gronings Volkslied groots te vieren. Het centrale evenement wordt georganiseerd op zaterdag 28 september op het Museumplein in Veendam. Hier wordt als hoogtepunt het Gronings volkslied gezongen gezamenlijk met een groot aantal bekende Groninger artiesten!

Zing mee met het Gronings volkslied op zaterdagmiddag 28 september

 • Vanaf het Museumplein in Veendam.
 • Vanaf alle sociale media platformen.
 • Vanuit kerken, samen met orgels en kerkklokken.
 • Vanuit dorpshuizen.
 • Vanaf 100 dorpspleinen in Groningen.
 • Met 100 muziekkoren en -bands.
 • Met 10 x10 festivals en activiteiten.
 • Met 100 Groningse vlaggen.
 • Met 100 Vaandeldragers.

Volg het laatste nieuws op: 100jaarGroningsvolkslied.nl

Wie maakt de mooiste foto's van TodN thema 2019?

Evenals voorgaande jaren roepen we (wandel)fotografen op om de mooiste foto's te maken in combinatie met het thema van Tocht om de Noord 2019. Het thema van dit jaar luidt: Adem de sfeer van het industriële erfgoed. Een thema dat bij uitstek te vinden is in de Veenkoloniën met zijn turfwinning, steen-, strokarton-, aardappelmeelfabrieken, zijn stoomtreinen en GADO bussen.

En ... wat te denken van de scheepswerven! De periode van 1850 -1865 vormde het hoogtepunt van de veenkoloniale zeevaart met Veendam als centrum. In 1863 waren er 46 rederijen gevestigd met één of meer schepen. In totaal bezaten zij 56 schepen: 33 galjoten en kofschepen, 8 schoeners en 15 tjalken.

Hiervan moeten toch nog prachtige beelden zijn vast te leggen!!

We roepen iedereen weer op: Ga op jacht en schiet de mooiste plaatjes rondom het thema van TodN 2019.

U kunt de foto's insturen t/m 31 juli naar: info@TodN.nl.

Gezamenlijke Pronkjewail start op donderdag 6 juni

Elke 1e donderdag van de maand (behalve augustus) is er een zogenaamde gezamenlijke Pronkjewail start om 10.00 uur bij de Martinikerk (ingang: Martinikerkhof 2, naast de Kostery 2e deur).

We organiseren een gezamenlijke PW start om sommige (beginnende) Pronkjewailers op pad te helpen met de eerste Pronkjewail beginselen, zoals de route, de app, stempelposten, (digitale) stempels, vervoer, enz. U kunt dan tegelijkertijd de eerste stempel halen en een mooie foto maken in de Martinikerk bij het schilderij van ons boegbeeld: St. Martinus. Verder is het natuurlijk leuk en gezellig om samen met een groepje te gaan beginnen.

U hoeft zich niet van te voren aan te melden. Het is wel verstandig als u vragen heeft over het Pronkjewailpad om dan eerder aanwezig te zijn. Wij zijn in de Martinikerk vanaf 9.30 uur en helpen u zo veel mogelijk op pad.

Verder ontvangt u van ons een mooi boekje van de St. Groninger Oude Kerken met daarin een beschrijving van alle kerken als Pronkjewail stempelpost op de route.

Tot volgende week donderdag 6 juni!

Blijf op de hoogte en download de (TodN) Pronkjewail App

Elke maand sturen we u een TodN Noordnijs via een mailinglist (provider). Deze mailing zal over enkele maanden stoppen, omdat we de samenwerking met de provider gaan beeindigen. Het betekent niet dat u geen TodN Noordnijs meer ontvangt, maar we gaan u op een andere manier informeren over de TodN Noordnijs.

Op dit moment is het al zo, dat u de TodN Noordnijs elke (einde van de) maand terugvindt op de TodN website onder: Noordnijs.nl. Hiernaast maken we elke maand via twitter.com/TochtomdeNoord en facebook.com/TochtomdeNoord bekend dat er een TodN Noordnijs is verschenen. Verder zullen we vanaf nu ook elke maand via de (TodN) Pronkjewailpad App een melding sturen dat de TodN Noordnijs is verschenen.

Wilt u ook goed op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de TodN en het Pronkjewailpad? Download dan de Pronkjewail app en ontvang korte updates over de TodN Noordnijs, het Pronkjewailpad, inschrijvingen, aanbiedingen, culinair lokaal en veel meer.

Kijk in je play store (Android) of app store (iPhone) en zoek naar Pronkjewailpad.

Stempelen en de finish-stempel

Dit jaar introduceren we als proef digitaal stempelen in elk dorp. Dit is echter geen verplichting, want er zijn ook Pronkjewailers, die met een gps toestel lopen of (vanaf eind juni) op wandelknooppunten.

We willen echter de controle op een (volle) stempelkaart vereenvoudigen en geen stempelkaarten meer via de post heen en weer laten sturen. Daarom is het vanaf dit jaar mogelijk om een finish-stempel te halen. Het is de laatste stempel, die u krijgt als u alle andere (ruim 50 dorps)stempels hebt gehaald.

Voorlopig kunt u de finish-stempel op 2 plekken halen (er volgen meer):

 1. De eerste mogelijkheid is bij het PW finish-cafe: de Toeter, Turfsingel 6 in Groningen (inclusdief een gratis Pronkjewailbier cq -sapje). Als dat niet lukt, omdat u ergens anders gestart of gefinisht bent, kunt u:
 2. Als tweede mogelijkheid de laatste finish-stempel halen tijdens de huldiging, de Camino Groningen (half november).

Digitale stempels moet u natuurlijk van te voren printen via de PW app, deze kunt u eveneens tonen bij de finishcontrole.

We vernemen verder graag via Pronkjewailpad@TodN.nl dat u het Pronkjewailpad (Noord of Zuid) heeft afgerond en dat u graag wil deelnemen aan de Camino Groningen,

Let op!

Als u meer dan 150 stempels heeft opgehaald komt u wellicht in aanmerking voor het behalen van de meeste stempels. U kunt dit doorgeven via Pronkjewailpad@TodN.nl. Hetzelfde geldt als u alle 50 kerk- cq themastempels heeft gescoord, graag doorgeven via bovenstaand mailadres.

Pronkjewailpad legt contact met ANWB AutoMaatje Westerwolde

Veel wandelaars ondervinden problemen met het openbaar vervoer in Westerwolde. Dat is jammer, want met name Westerwolde is een prachtig gebied om te ontdekken!!

Gelukkig hebben we afgelopen maand contact kunnen leggen met ANWB AutoMaatje Westerwolde en zij vinden het leuk om ook Pronkjewailers te helpen. Hieronder de regels voor het gebruik maken van hun service:

 • Minimaal 2 dagen van te voren reserveren
 • Bellen via: 085-0710402 (ma-vrij: 09:00u – 15:00u)
 • Mailen via: automaatje@opstapbus.nl
 • Kosten: € 0,30 per/km

 

ANWB AutoMaatje Westerwolde voor wandelaars ......, maar ook door wandelaars!!

De organisatie van ANWB AutoMaatje Westerwolde heeft ook onze hulp gevraagd. Zij zoeken namelijk nog naar meer chauffeurs (vrijwilligers), die het leuk vinden om buurtgenoten en wandelaars te helpen mobiel te blijven. Dus woont u in Westerwolde en vindt u het leuk om gezellige ritjes te maken tegen een kleine vergoeding van €0,30 cent per kilometer?

Meld u aan als AutoMaatje bij de lokale coördinator via: automaatje@opstapbus.nl en stuur ons ook een cc op info@TochtomdeNoord.nl

Lokale Coördinator: Mark Nienhuis
Werkdagen: Elke werkdag van 09:00 tot 15:00u
Telefoonnummer: 085-0710402 (ma-vrij: 09:00u – 15:00u)

                       

Alvast bedankt namens alle (Pronkjewail) wandelaars!!

50 jaar SOGK en 50 kerken, waar liggen ze precies?

Dit jaar werken de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) en het Pronkjewailpad in nauw overleg samen in het kader van 50 jaar SOGK!! in dit jubileumjaar kunnen Pronkjewailers in 50 open kerken een bijzondere stempel halen. Iedere wandelaar die er in slaagt om alle 50 kerkstempels binnen te halen wacht ook een bijzondere beloning!

.....maar waar vindt u precies de 50 kerken, die meedoen aan het Pronkjewailpad?

klik hiervoor op: boekje 50GK

U vindt verder alle kerken, die meedoen in de PW app en (deels) op de route. Sommige kerken liggen niet direct op de route en zult u als wandelaar extra moeite moeten doen om ook deze themastempel binnen te halen. U vindt alle kerken, die meedoen, in de PW app op de route met een groen symbool. De kerken die niet op de route liggen vindt u in de PW app onder: Pronkjuwelen (Noord- en Zuidroute), nummer 69; het oprichtingsjaar van SOGK.

Let op!!

Denk er aan dat sommige kerken op zondag (of andere dagen) niet geopend zijn, wegens een herdenking of kerkdienst. We verwachten dat Pronkjewailers dit respecteren en de dienst niet verstoort, u kunt in dat geval natuurlijk volstaan met het maken van een digitale stempel.

Wij wensen u veel plezier met het vinden en bezoeken van de mooiste schatten van Groningen!

Culinair lokaal

Culinair lokaal Wongema in Hornhuizen
Culinair lokaal Wongema in Hornhuizen

Culinair lokaal is een nieuw initiatief van het Pronkjewailpad (TodN). Het biedt Pronkjewailers op de donderdag, vrijdag of zaterdag de mogelijkheid om op een verrassende plek van een heerlijk lokaal menu te genieten. Hier kunnen Pronkjewailers tegen een aantrekkelijk tarief een verrassende 3 gangen (streek) maaltijd nuttigen op een bijzondere lokale plek. Uiteraard zullen er meer Pronkjewailers aanwezig zijn en vaak schuiven bewoners mee aan tafel, waardoor de avond garant staat voor sterke pronkjewail verhalen en een smakelijke ontmoeting.

Reserveren

We raden u aan om een dag van te voren te reserveren, want niet alle locaties zijn berekend op een grote toestroom van bezoekers. Dus wilt u mee-eten, bel van te voren en dan weet u zeker dat het lukt!!

Welke culinaire lokalen doen mee?

Op dit moment doen 5 culinaire lokalen mee. U kunt deze locaties en meer informatie vinden op: Culinairlokaal.nl.

Waar en wanneer?

Wellicht zien we elkaar, want zelf zijn we ook aanwezig bij dit culinaire feestje, dat mag je natuurlijk niet missen!

Tot snel!!

Zie voor meer informatie via: Culinairlokaal.nl

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen