TodN Noordnijs mei 2024

Beste TodN wandelvrienden,

Eerder deze maand heeft de tweede voorbereidende dorpenbijeenkomst in aanloop naar Tocht om de Noord 2024 plaatsgevonden. Vertegenwoordigers van alle doorkomstplaatsen en locaties waren aanwezig om de voorlopige plannen met elkaar te delen en elkaar te inspireren. Elke dorp is al druk bezig om een gastvrij ontvangst te organiseren eind september. Waarbij, zoals bekend, 'water' de hoofdrol spelen.

Dorpshuis De Ruyten tweede dorpenbijeekomstDe route loopt veel langs en soms ook over het water. Jaren geleden speelde dit water ook al een hele belangrijke rol in Midden-Groningen. Hoe dat er precies uitzag, dat gaan we op sommige delen van de route (letterlijk) terugzien! Ook ontdekken we met 't Roegwold een uniek waterrijk natuurgebied.

En natuurlijk lopen we weer dwars door verschillende locaties, zoals bijvoorbeeld die van onze 'waterpartners' Waterbedrijf Groningen en Waterschap Hunze en Aa's.

Wil je de komende maanden alvast warm lopen voor Tocht om de Noord? Dan zijn de vier nieuwe routes van ’t Roege Pad een mooie uitkomst. Ze zijn ca 21 km lang en lopen grotendeels door het deel van de gemeente Midden-Groningen waar Tocht om de Noord in september niet komt. Ieder laatste weekend van de maand wordt een nieuwe route onthuld en kun je een nieuw speldje verdienen. Je kunt direct van start met de eerst route. De 'Waterhoenroute' is namelijk afgelopen weekend officieel geopend. Zie voor meer informatie de website van Ontdek Midden-Groningen.

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:

 • Pronkjewailpad Etappe van de Maand juni 
 • Winactie: gratis Etappekaart naar keuze!
 • Groninger Iconen op het Pronkjewialpad
 • Volle bak naar Tocht om de Noord

Etappe van de Maand juni - Pronkjewailpad Zuidroute

Een volledige route (Noord- Oost, Zuid- of Westroute) van het Pronkjewailpad is ca 250km lang. Maar niet iedereen kan of wil (direct) een route van 250km lopen. Daarom is het ook mogelijk om een deel van de route te verkennen. Iedere maand wordt namelijk de Etappe van de Maand georganiseerd. Dit is een rondwandeling van ca 15km met dezelfde belevenis en een goed bereikbare start- & finishlocatie. Het is bij uitstek de manier om kennis te maken met 'Gastvrij Groningen' en wandelen op het Pronkjewailpad.

Fotograaf Hans Banus theetuin PWP-vlag

Openingsdag zaterdag 1 juni, start & finish: WonderWereld Ter Apel, vanaf 10:00 uur  (route ca 18 km)

Deze etappe brengt wandelaars naar het zuidelijkste puntje van de nieuwe Zuidroute.  
De centrale start- en finishlocatie is Wonderwereld in Ter Apel. Het park is een combinatie van dierentuin en sprookjeswereld. In de dierentuin zijn verschillende diersoorten te vinden, waaronder enkele roofvogel- en uilensoorten.
De wandeling gaat rechtsom, waarbij een flink aantal kilometers worden gemaakt door de Vossenberg en het Roelagerbosch. Waarna via een uitstapje een bezoek kan worden gebracht aan Camping Roelage nabij het Ruiten A kanaal. Hier kan worden overnacht op de camping of in bijzondere 'wijnvaten'. Zoals de eigenaresse zelf aangeeft 'brengen bezoekende wandelaars gezelligheid mee naar de camping in dit stukje Drenthe in Westerwolde'.

EvdM 2024 juni

Verderop in westelijke richting treffen wandelaars een voormalig Veenkoloniale boerderij Buitengoed Het Achterdiep. Nu een recreatiebedrijf, minicamping, vakantieappartement en blokhut. Met recht een mooi landelijk rustpunt onderweg voor stilte- en ruimtezoekers en voor wat eten en drinken.

Aan de noordkant van Ter Apel ligt in een bosrijke omgeving een fraai meer en daaraan Camping Moekesgat. Het open luchtzwembad en camping is zeer geschikt voor oa gezinnen. Zij kunnen er gratis gebruik maken van het zwembad. In het cafetaria restaurant treffen wandelaars een mooie gezellige plek voor wat eten en drinken. 

Vervolgens gaat het in zuidelijke richting naar Museum Klooster Ter Apel. Dit klooster is het enige nog bestaande middeleeuwse plattelandsklooster in de provincie Groningen, rustiek gelegen in de Kloosterenclave, te midden van een 200ha. groot bos met veel wandel- en fietsmogelijkheden. Naast het museum zelf nodigen ook de kloosterwinkel en de heerlijke tuin uit om hier aan het einde van de wandeling nog even te blijven 'hangen'.
Tot slot keren wandelaars via Agodorp terug naar Wonderwereld.

Hoe kom ik bij start en vanaf finish?
Wonderwereld is bereikbaar via OV bushalte Ruiten A kanaal. De beste route vanaf het woonadres kan worden gezocht via 9292.nl - Reisplanner OV & e-tickets trein, bus, tram, metro & veer. Zowel met bus als trein. Bij combinatie trein/bus denk aan overtap in Veendam, Winschoten of Emmen, en dan daaruit verder met de bus. Verder is bij Wonderwereld voldoende parkeerruimte

Winactie: gratis deelname aan een Etappe van de Maand naar keuze!

Wil je binnenkort ook eens kennismaken met wandelen op het Pronkjewailpad? Dit is je kans! 
Deze maand geven we namelijk 5 gratis Etappekaarten weg! 
 
Het enige dat je hoeft te doen is reageren op deze mail via een reply. Vermeld hierin in ieder geval: 
- jouw naam
- jouw e-mailadres
- de maand waarvoor je een kaart wilt ontvangen (juni, juli, augustus, september of oktober).
- de reden waarom je graag een Etappe zou willen lopen 
 
De inzenders krijgen vóór 1 juni bericht waarin ze horen of ze een kaart hebben gewonnen. Wees er snel bij! 

Collage EvdMs 2024

Als we voor de behandeling van uw aanvraag meer informatie nodig hebben, nemen we contact op met u. Voor meer informatie over de etappes van de komende maanden, zie: Etappe van de Maand van het Pronkjewailpad 

Groninger Iconen op het Pronkjewailpad

Iedere maand staat er minimaal één Groninger Icoon centraal op het Pronkjewailpad. Wandelaars kunnen op verschillende manieren kennismaken met zo'n icoon. Soms treffen ze onderweg bijvoorbeeld een standbeeld van deze bekende Groninger. Of lopen ze langs (of door) een straat of gebouw dat vernoemd is naar deze persoon. En in enkele gevallen spreekt één van de iconen de wandelaars toe in een persoonlijke video óf loop je er zelf letterlijk één tegen het lijf....
 
(Klik op de afbeeldingen en scroll naar beneden om de video's te bekijken)
 


 

 


 

 

Volle bak naar Wandelfestival Tocht om de Noord 

Tocht om de Noord zoekt voortdurend naar manieren om haar evenementen op een zo duurzaam mogelijke manier te organiseren. Een van de voorbeelden daarvan is de samenwerking met Arriva (trein). Als deelnemer aan Tocht om de Noord ontvang je namelijk een gratis vervoersbewijs voor jouw wandeldag(en), waarbij je van en naar elk Arriva treinstation in Groningen kunt reizen. En natuurlijk is de centrale start- en finishlocatie op loopafstand van het treinstation.
 
Maar niet iedereen kan of wil gebruik maken van de trein. Sommige deelnemers moeten wel met de auto komen, omdat ze anders bijvoorbeeld niet op tijd op de startlocatie kunnen zijn. Voor hen, en voor alle andere autogebruikers, introduceren we binnenkort een zogenaamde 'carpooltool'. Hiermee kun je als automobilist heel eenvoudig medewandelaars uitnodigen om met jou mee te rijden. Ben je juist op zoek naar een lift? Dan kun je via deze tool gebruik maken van het aanbod van medewandelaars. 
 
Samen rijden biedt vele voordelen! Naast dat het gezelliger is om samen te reizen, kun je ook nog eens de reiskosten met elkaar delen. Verder verklein je jouw ecologische voetafdruk en dragen we samen bij aan minder CO2 uitstoot tijdens TodN. Een ander bijkomend voordeel is dat er rond de startlocatie minder parkeerplaatsen nodig zijn.
 
In één van de komende nieuwsbrieven zullen we meer uitleg geven hoe het precies werkt en hoe je er gebruik van kunt maken. Vanaf juli zal de tool beschikbaar worden gemaakt via de website van Tocht om de Noord. 

BELANGRIJKE DATA

Noteer alvast in de agenda:

 • Open: Pronkjewailpad (nieuwe Zuidroute): donderdag 4 april t/m donderdag 31 oktober 2024
 • Etappe van de Maand (Pronkjewailpad): april t/m oktober 2024, elke 1e zaterdag v/d maand 
 • Openingsdag Etappe van de Maand Juni zaterdag 1 juni 2024 vanaf 10:00 uur
 • Wandelfestival Tocht om de Noord 2024: zaterdag 28 en zondag 29 september 2024
 • Start inschrijving Noorder Rondtochten 2025: dinsdag 1 oktober 2024 om 18:00 uur 

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen