TodN Noordnijs november 2022

Beste TodN wandelvrienden

Tocht om de Noord in 2022

Op zaterdag 12 november 2022 heeft de Camino Groningen plaatsgevonden en daarmee hebben we gezamenlijk het wandeljaar 2022 afgesloten. We kijken terug op een prachtig wandeljaar, vol mooie wandelactiviteiten. Na de lockdowns in 2020 en 2021 kon er afgelopen jaar weer volop gewandeld worden, ook in groepsverband en bij evenementen. Het was geweldig om jullie allemaal weer terug te zien, bijvoorbeeld op het Pronkjewailpad, tijdens de Tocht van Bommen Berend of bij Wandelfestival Tocht om de Noord!

Inmiddels kijken we alweer vooruit en maken we plannen voor volgend jaar. Denk bijvoorbeeld aan het Pronkjewailpad, waarvan inmiddels een compleet nieuwe route in de steigers staat. Verder zijn we momenteel druk bezig met de North Sea Walk Noorwegen. Na twee keer uitstel, gaat het er in 2023 dan toch echt van komen! Meer info hierover volgt in de eerstvolgende nieuwsbrief.

Verder zijn ook de voorbereidingen op Wandelfestival Tocht om de Noord 2023 alweer gestart. We kunnen niet wachten om op ontdekkingstocht te gaan door (wandel)gemeente Westerwolde en de grens over Duitsland in!

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:

 • Camino Groningen: terugblik.
 • Meest Gastvrije Ondernemer van Groningen.
 • Mr & Miss Pronkjewailpad.
 • HJ Mediaprijs 2022.
 • Belangrijke data 2023.

Camino Groningen met 'Golden Raand': terugblik

De weervoorspellingen beloofden ons een zonnige Camino, maar het bleef (helaas) flink mistig. Ruim 200 Pronkjewailpad wandelaars verzamelden zich zaterdagochtend 12 november in de Abdijkerk in Aduard. De meesten gingen op voor alweer hun 4e Camino Groningen. Dat betekent dat ze vier Pronkjewailpad routes (Noord-, Oost-, Zuid- en Westroute) volledig hebben uitgelopen, wat neerkomt op meer dan 1000km wandelen door Groningen. Een ongekende prestatie!! Voor hen was deze Camino Groningen er eentje met een 'Golden Raand'. 

Onderweg kon er natuurlijk een 'Pronkjewail' worden gescoord bij één van de stempelposten op de Westroute: Hoeve Zuidwending.

Met een proeverij van heerlijke hangop, werd nog één keer stilgestaan bij het thema van afgelopen jaar: 'Proeven van het Groninger land'.

Verder werd er vooral vooruitgeblikt naar volgend jaar. Want het Pronkjewailpad gaat verder! Er komt een nieuwe Noordroute met een nieuwe thema: 

"Ontdek de (verdwenen) Pronkjuwelen van Groningen"

"Ontdek de (verdwenen) Pronkjuwelen van Groningen"

In 2023 gaat het centrale thema over (verdwenen) borgen en kloosters: de kastelen in Groningen. De route loopt zoveel mogelijk langs locaties waar borgen en kloosters (hebben ge-)staan. Wandelaars trekken als ridders door onbekend gebied van kasteel tot kasteel. Bij elke borg ligt er tevens een mooie beloning voor iedereen te wachten...

Dagblad van het Noorden en Oog TV waren aanwezig tijdens de Camino Groningen en schreven hier beiden een leuk artikel over (klik op bovenstaande links).

Via onderstaande videocompilatie krijgt u een indruk van de Camino Groningen 2022.

(klik op de afbeelding om deze te bekijken)

 

Meest Gastvrij Ondernemer van Groningen

 

Inmiddels traditioneel wordt tijdens de Camino Groningen bekendgemaakt wie dit jaar is uitverkozen tot de meest Gastvrije Ondernemer van Groningen. Het is de ondernemer die, volgens de wandelaars op het Pronkjewailpad, het afgelopen jaar het meest uitblonk in Gastvrijheid.

Onderstaande stempelposten werden dit jaar genomineerd: 

 • Boerencamping 't Hoogje, De Wilp
 • Dorothy's Koffie, Leek
 • Rustpunt Westerwand, Sebaldeburen
 • Brood bij de Buren, Oldekerk
 • Heirhuys, Visvliet
 • Stoer Staal en Hout, Oostwolde
 • Baxbier, Groningen
 • Zorgboerderij Jemalupe, De Wilp
 • Bakker van Esch, Zevenhuizen
 • KarWij (De Zijlen) 't Rinket, Zuidhorn

De 1e prijs ging uiteindelijk naar Stoer Staal en Hout uit Oostwold. De prijs werd uitgereikt door Ilona Boekhorst van de Gemeente Westkwartier. De winnaar werd geroemd om het feit dat de wandelaar daar altijd gastvrij wordt ontvangen. De eigenaren nemen de tijd en hebben alle aandacht voor elke gast. Iedere bezoeker krijgt een gastvrije rondleiding door het bedrijf aangeboden, waarbij de eigenaren vol passie vertellen over hun werk. Er is zelfs de mogelijkheid om een echte Pronkjewailpad -sleutelhanger te bemachtigen!

Hierbij feliciteren wij Stoer Staal en Hout nogmaals en bedanken we alle deelnemende stempelposten op het Pronkjewailpad voor hun gastvrije inzet het afgelopen seizoen!

Mr & Miss Pronkjewailpad

Mr & Miss Pronkjewailpad

Ieder jaar staat het Pronkjewailpad in het teken van een bijzonder Gronings thema. Onderweg is het mogelijk om op bepaalde punten speciale themavragen te beantwoorden via de Pronkjewailpad App. Dit jaar kwamen deze vragen voorbij op verschillende landschapslocaties en bij een aantal boerenbedrijven van LTO.

We feliciteren Ruud Marijs en Durea Bruinsma-Cazemier met het behalen van de hoogste score op de themavragen. Zij zijn uitgeroepen tot Mr. en Miss Pronkjewailpad 2022. Nogmaals van harte gefeliciteerd!!

HJ Mediaprijs 2022

Rik Jan Luiting ontving uit handen van Klazien van de Klis (weduwe van Henk Jan) de allereerste prijs in deze bijzondere categorie.

In nagedachtenis aan een zeer gewaardeerde voorloper en lid van het TodN Mediateam: Henk-Jan van der Klis, werd afgelopen Camino Groningen ook een prijs uitgereikt in een nieuwe categorie. Het betreft de HJ Mediaprijs. Deze prijs zal jaarlijks worden uitgereikt aan de persoon die op een bijzondere of onderscheidende manier Groningen positief voor het voetlicht heeft gebracht in de (sociale) media.

Rik Jan Luiting ontving uit handen van Klazien van de Klis (weduwe van Henk-Jan) de allereerste prijs in deze bijzondere categorie. Als 'aanvoerder' van het TodN Mediateam heeft Rik Jan afgelopen jaar met veel enthousiasme en grote regelmaat berichten gedeeld over Groningen. Zowel tijdens TodN-evenementen en op het Pronkjewaipad, als ook daarbuiten.

Na het in ontvangst nemen van de prijs, vertelde Rik Jan dat hij Henk-Jan altijd heeft gezien als voorbeeld. Als inspiratie op vele terreinen, maar in het bijzonder de manier waarop Henk-Jan verslag deed van zijn ontdekkingstochten door Groningen.

We hopen via de HJ Mediaprijs de gedachte aan Henk-Jan levend te houden, zodat hij ons blijvend kan inspireren.

BELANGRIJKE DATA

Noteer alvast in de agenda:

 • Woensdag 1 maart 2023 om 18:00 uur: inschrijving Tocht om de Noord 2023
 • Dinsdag 21 maart 2023: inschrijving Pronkjewailpad 2023
 • Donderdag 6 april t/m zondag 29 oktober: Pronkjewailpad (nieuwe route)
 • Woensdag 7 juni t/m zaterdag 10 juni: North Sea Walk Noorwegen
 • Zaterdag 23 en zondag 24 september: Wandelfestival Tocht om de Noord 2023

 

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen