TodN Noordnijs oktober 2017

Beste Ontdekkingsreizigers,

Terug in de tijd, het verleden tegemoet!! De Kracht van water dat was Tocht om de Noord 2017! Alle dorpen hebben ieder op hun eigen wijze laten zien hoe zij met water en veiligheid omspringen. Soms was het serieus, zoals het Flitstheater in Usquert (zie hieronder), soms was het met een humoristische ondertoon! De realiteit was echter altijd vlakbij, voelbaar op de Dijksterweg, de Dijkweg en de Oude Dijk. Wegnamen die nog steeds verwijzen naar de ligging van die oude dijk (anno 1717).

Het wandelfestival Tocht om de Noord is weer voorbij, maar deze laatste Noordnijs gaat nog even weer: t'rug in tied, niet naar 1717, maar naar 23 en 24 september 2017.

Veel lees- en kijkplezier!!

 • TodN Flitstheater 
 • TodN werd super succes
 • TodN Aftermovie, zaterdag en zondag
 • TodN 2018
 • Het Pronkjewailpad komt er aan!
 • (Her)Beleef TodN met het boek over de Kerstvloed

Flitstheater tijdens TodN 2017

Theater KerstvloedHet Flitstheater bij TodN 2017 was een vervolg op de trailer, die hierboven staat. We zien (in de trailer) dat Thomas van Seeratt op zijn paard dijken, landerijen en water doorkruist om op tijd aan te komen en de noodklok te luiden! We zien hieronder het vervolg op deze scene, de noodklok wordt geluid! De storm steekt op, het onweer breekt los! De dorpelingen proberen nog in grote haast met zandzakken de dijk op te hogen, maar te laat. De Kerstvloed is een feit!!                             

zie foto hierboven: dorpelingen worden weggevaagd door een enorme vloedgolf! (klik op de afbeelding voor de film!)

Deze editie van Tocht om de Noord stond in het teken van de Kerstvloed 1717 en dat was in veel dorpen te merken. Op vele plekken werd de noodklok geluid, dijken gedicht en was het weeklagen overal hoorbaar. Vlak voor Uithuizen, op de Streeksterweg werd een Flitstheater gespeeld. Een theaterstuk van amper 2 minuten waarin je als wandelaar (bijna) letterlijk werd overspoeld door een enorme vloedgolf en emoties. Met als klapstuk een mooie samenvatting door een van de jongste stadsdichters van Nederland. Als je het (bij TodN) hebt gemist, dan moet je nu zeker nog even gaan kijken!!

TodN 2017 werd een super succes!

Krant over Kerstvloed

Volgens de woorden van de burgemeester van de Gastgemeente Eemsmond, mevrouw Marijke van Beek werd de TodN in Uithuizen een super succes! Een paginagroot artikel in de Ommelander (klik op de krant om te lezen) geeft nog eens in detail aan wat er zoal rondom Uithuizen (...met een T van Top) werd georganiseerd en dat was niet weinig!! Zo werd op de vrijdag voorafgaand aan TodN, geopend met de (inmiddels) traditioneel geworden: Junior Tocht om de Noord. Ruim 700 kinderen van veel verschillende basisscholen in de gemeente Eemsmond gaven acte de presence. De leerlingen ontdekten naast hun eigen omgeving wat je moet doen bij een overstroming, welke spullen je als eerste moet meenemen bij een evacuatie en hoe het nu zit met de waker-, dromer- en slaperdijk.

In UIthuizen was het op beide dagen groot feest: Zo speelde bij de Menkemaborg The Clan Macbeth Pipeband, was er op de Blink (centrum Uithuizen) de gehele dag muziek, met o.a. Steven Bloemsma en vlak voor de eindstreep stonden de Boekanier en vele bands, waaronder het langste koor met een mooie eregalerij om u te verwelkomen. Op de finish werd u door gastheren en -dames persoonlijk over de finishlijn geholpen!

Zaterdagavond was er een mooie Openluchtvoorstelling van de film de Kerstvloed bij hotel Het Gemeentehuis en werd er afgesloten met een fraai vuurwerk (zie hiernaast).

TodN Aftermovie 2017

Wilt u nogmaals nagenieten van TodN 2017, klik dan op de onderstaande foto's (en links). veel kijkplezier!!

TodN zaterdag

TodN zondag

Overdracht startvlag TodN 2017 naar 2018

Zoals gebruikelijk wordt het wandelfestival Tocht om de Noord op het eind van de zondagmiddag afgesloten met de binnenkomst van Burgemeester en Wethouders van de oude en nieuwe Gastgemeente, de zgn. B&W Estafette. Dit jaar waren er zelfs 4 burgemeesters present, te weten de burgemeesters van De Marne, Winsum, Bedum en Eemsmond (zie ook foto in de Ommelander). Niet zo vreemd, als je weet dat deze 4 gemeenten binnenkort opgaan in de nieuwe gemeente Het Hoogeland, wel heel mooi dat ze TodN gebruiken om deze eenwording ook letterlijk zichtbaar te maken!! Dit jaar was om 16.30 uur de officiele overdracht van de Gastgemeente 2017, de gemeente Eemsmond naar de nieuwe Gastgemeente van 2018 (zie foto hierboven). Winsum wordt de nieuwe Gastgemeente en daarmee de centrale start- en finishplek voor Tocht om de Noord 2018! Het thema houden we nog even geheim, wellicht een tipje van de sluier ..... het belooft een kleurrijk jaar te worden met bijzondere samenwerkingen! Binnenkort maken we meer bekend.

GRAAG willen we hierbij nogmaals alle partners, dorpen, vrijwilligers en deelnemers BEDANKEN voor jullie inzet!!

Een bijzonder dankjewel gaat uit naar onze Hoofdpartners 2017

 • de Gastgemeente 2017: de Gemeente Eemsmond
 • de beide Themapartners 2017: Hunze en Aa's en Noorderzijlvest.   

Jullie waren SUPER om mee samen te werken!!!    Dank jullie wel.

.......en nu op naar Tocht om de Noord 2018, met start en finish (op 29 en 30 september) vanuit Winsum!! Tot dan!!!!

Het Pronkjewailpad komt er aan!!

Pronkjewailpad

Je hebt er vast al over gehoord en gelezen. Het Pronkjewailpad (PwP), de individuele Tocht om de Noord! Hij wordt geopend in het eerste weekend van april 2018 en je kunt hem vanaf begin april het hele jaar door lopen tot 1 november.  Het Pronkjewailpad is bijzonder omdat het een pad en een evenement combineert. Het volgt het concept van TodN, dus onderweg ga je dwars door allerlei locaties heen, waarbij je bijzondere dingen proeft, hoort, beleeft, ziet, enz.

 ..... en een groot voordeel: Alles is bij het Pronkjewailpad geopend, je hoeft niet bang te zijn, dat het cafe, het museum, de borg, de tuinen gesloten zijn, ....nee, die zijn bij het Pronkjewailpad altijd te bezoeken!

 

Het Pronkjewailpad finisht in het begin van november officieel met een heel bijzonder (wandel) evenement, waarbij alle lopers, die het gehele Pronkjewailpad hebben afgelegd, officieel worden gehuldigd. Nog eventjes geduld dus, de PwP (individuele TodN) komt eraan!

 

 

Nagenieten van Tocht om de Noord 2017?

 

Boek en Gids Kerstvloed1717 voor € 17,50
Boek en Gids Kerstvloed 1717

De Kerstvloed van 1717, de grootste natuurramp in Nederland in de afgelopen 400 jaar, is een bijna vergeten geschiedenis. Nog  altijd zijn er veel sporen van deze ramp zichtbaar in het Groninger landschap, zoals we zagen tijdens de Tocht om de Noord. Het inspireerde de auteur Piet Nienhuis  een zeer leeswaardig boek over dit onderwerp te schrijven. Ook verscheen er een wandelgids met als thema Kerstvloed1717.

Wandelgids Aan het boek is een wandelgids verbonden, die overeenkomt met de TochtomdeNoord, met ook veel informatie over de omgeving. De toepassing van augmented reality (VEEEW ) in boek en wandelgids zorgt voor een extra beleving voor lezer en wandelaar.

Aanbieding Boek (gebonden, 192 pagina’s) en wandelgids zijn samen voor slechts € 17,50 verkrijgbaar. Deze aanbieding geldt tot 31 oktober 2017 en u betaalt middels een machtiging. Bestellen: Klik op profiel.nl/.  Let op: u kunt alleen van de aanbieding gebruik maken door invulling van de code TodN1717.

Uw bestelling wordt bij u thuisbezorgd.

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen