TodN Noordnijs oktober 2023

Beste TodN wandelvrienden,

De 17e editie van Wandelfestival Tocht om de Noord zit er alweer op! Wat was het een ware ontdekkingstocht, over de grens in Duitsland en door het prachtige Westerwolde. We hebben vele nieuwe plekken en paden ontdekt, kennis gemaakt met de gastvrijheid in dit gebied en er zijn nieuwe vriendschappen gesloten. Hiermee hebben we een mooi voorproefje gekregen van wat dit gebied allemaal te bieden heeft. Alle aanleiding dus, om hier nog eens terug te keren en er een vervolg aan te geven. 

Graag bedanken we iedereen die op welke manier dan ook een bijdrage heeft geleverd aan Tocht om de Noord 2023: provincie Groningen, gemeinde Rhede, gemeente Westerwolde, Interreg, TodN partners, vrijwilligers, dorpen, locaties, muzikanten, theatermakers, inwoners en natuurlijk alle deelnemers: JOE WORDEN BEDANKT!!

Er zijn tijdens het weekend heel veel foto- en video opnames gemaakt. Veel is te vinden via de Facebook groep Tocht om de Noord en (binnenkort) via de website van Tocht om de Noord. Hier vind je bijvoorbeeld ook deze prachtige reportage van GenA Media van TodN op zondag.

Ook onze eigen TodN Aftermovie is inmiddels gereed en verderop in deze nieuwsbrief te bekijken! Overdracht TodN-vlag

28 en 29 september 2024 - Wandelfestival Tocht om de Noord 2024 in gemeente Midden-Groningen
Volgend jaar gaan we weer op ontdekkingstocht in Groningen, maar zoals gebruikelijk weer in een heel ander gebied. Gastgemeente van Wandelfestival Tocht om de Noord in 2024 is gemeente Midden-Groningen. Het thema heeft alles te maken met water. Midden-Groningen is het goenblauwe hart van de provincie Groningen. Met onder andere het Schildmeer, Zuidlaardermeer en 't Roegwold zijn er vele prachtige waterrijke gebieden te ontdekken. Wandelfestival Tocht om de Noord is nog niet eerder te gast geweest in de gemeente Midden-Groningen, dus hoog tijd om daar verandering in te brengen!
Wat vind je nog meer in deze Noordnijs

 • TodN aftermovie
 • Pronkjewaipad: Etappe van de Maand oktober
 • Camino Groningen, slotetappe Pronkjewailpad

TodN Aftermovie
Met gepaste trots presenteren we hieronder de Aftermovie van Wandelfestival Tocht om de Noord 2023. Ga er maar eens lekker voor zitten en (her)beleef Tocht om de Noord in beeld en geluid.

 

Pronkjewailpad Etappe van de Maand oktober

 

EvdM oktober 2023

Op de Etappe van de Maand oktober wordt gewandeld van Bierum naar Uithuizermeeden en worden geheel passend bij het thema van 2023 verschillende (verdwenen) borgen 'aangedaan'. Verder zorgen de diverse stempelposten voor de nodige afwisseling!

Gestart wordt bij bekroonde bakkerij en rustpunt Olinga in Bierum waarna kerken en expositie in Losdorp en Godlinze worden bezocht. Via Kwekerij J.Vos, Kunsthuis Oal Eer, Boerma Sierviskwekerij, Landgoed de Camping en Zandster Boerenzuivel wordt 't Zand bereikt. Vervolgens zijn Diana's Hobbypaleis en Nicolaaskerk een bezoek waard En tot slot Lunchroom Coralie en Museum Het Behouden Blik; een mooie finish in Uithuizermeeden.

Wil je samen met een groepje van start, dan kun je ook naar de opening van Etappe van de Maand komen, op 7 oktober 10:00 verzamelpunt bakkerij Olinga in Bierum. Op deze dag zijn er extra activiteiten, zoals bijvoorbeeld mini-workshops 'speciale veren knopen en verfstip techniek (Diana's Hobbypaleis), proeverij (Zandster Boerenzuivel) en 'de blik op de ploeg' als kleinste exposities ooit (Museum Het Behouden Blik). En er is meer, dus laat je verrassen op zaterdag 7 oktober op de Etappe van de Maand op het Pronkjewailpad!

Etappekaart 
Loop je niet de volledige Noordroute, maar wil je wel eens een Etappe proberen? Kies dan voor een losse inschrijving voor de Etappe van de Maand.
Voor inschrijven en meer informatie zie het PWP inschrijfformulier.

Camino Groningen, Slotetappe Pronkjewailpad 

Het Pronkjewailpad-seizoen komt alweer bijna ten einde. Vanaf april tot en met oktober kan er door heel Groningen worden gewandeld via verschillende routes van het Pronkjewailpad. Op die manier kan kennis worden gemaakt met talloze gastvrije ondernemers en stempelposten.

Zoals elk jaar sluiten we het wandelseizoen in stijl af, met iedereen die een hele Pronkjewailpad route heeft uitgelopen, tijdens de Camino Groningen. Deze huldigingsetappe kent inmiddels een aantal vaste ingrediënten: starten vanaf een locatie buiten de stad Groningen, onderweg nog één of meerdere Pronkjewails scoren en een afsluitende borrel inclusief Groninger eierbal in de Martinikerk.

Maar dit jaar is een heel bijzonder jaar. Niet alleen viert de Camino Groningen haar lustrum (5e editie!) maar ook wordt op 11 november 2023 de nieuwe Gulden Martinusweg geopend én zal er aandacht zijn voor de boekpresentatie van Peter Velthuis en zijn afscheid van TodN. 

Vanaf het Hereplein in Groningen zullen zich 's middags op 11 november tientallen kinderen met lampionnen verzamelen, waar zij de lopers van zowel de Gulden Martinusweg als de Camino Groningen opwachten. In een gezamelijke optocht, met voorop St. Martinus te paard, wordt vervolgens de voettocht doorgezet richting de Martinikerk in Groningen. Daar sluiten onder andere burgemeester Koen Schuiling en Commissaris van de Koning René Paas aan om een aantal officiële handelingen te verrichten.
Het beloofd een hele bijzondere middag te worden. Dus heeft u een volledige route van het Pronkjewailpad uitgelopen (Noord, Oost, Zuid of West), meld u zich dan zsm aan voor de Camino Groningen via dit formulier. In de eerste week van november ontvangen alle deelnemers de praktische informatie m.b.t. de starttijden, locaties, etc.

Grensoverschrijdende samenwerking

Interreg D-NLDeze grensoverschrijdende editie van Tocht om de Noord 2023 werd mogelijk gemaakt door het Interreg Programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie (EU) en de programmapartners: gemeente Westerwolde en gemeinde Rhede. 

 

BELANGRIJKE DATA 
Noteer alvast in de agenda:

 •     Donderdag 6 april t/m zondag 29 oktober: Pronkjewailpad (nieuwe Noordroute)
 •     Zaterdag 7 oktober 2023: Openingsdag Etappe van de Maand oktober
 •     Woensdag 1 t/m 11 november: Opening Gulden Martinusweg
 •     Zaterdag 11 november: Camino Groningen & Finish Gulden Martinusweg
 •     Start inschrijving Wandelfestival Tocht om de Noord: 1 maart 2024 om 18:00 uur
 •     Zaterdag 28 en zondag 29 september 2024: Wandelfestival Tocht om de Noord 2024

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen