Noordnijs september 2018

Beste TodN Ontdekkingsreizigers,

Het wandelfestival Tocht om de Noord 2018 staat voor de deur, nog 3 weken te gaan, dan is het zo ver.

De TodN startplaatsen en afstanden zijn inmiddels definitief vastgesteld. Ze zijn dit jaar als volgt:

Startplaatsen op zaterdag 29 september

 • Warffum (40km): Hogeland College (HHC), A.G. Bellstraat 2, 9989 AT Warffum.
 • Loppersum (26km): Hotel Spoorzicht, Molenweg 11, 9919 AE Loppersum.
 • Winsum (Finish): TodN Tent, Het Aanleg (einde weg), 9951 SJ Winsum.

Startplaatsen op zondag 30 september

 • Haren (37km): Cafe De Middelhorst, Oude Middelhorst 1, 9751 TK Haren.
 • Groningen (19km): Sportcentrum de ACLO, Blauwborgje 16, 9747 AC Groningen.
 • Winsum (Finish): TodN Tent, Het Aanleg (einde weg), 9951 SJ Winsum.

Wegens beperkte parkeergelegenheid adviseren wij u met openbaar vervoer te komen!


Wat treft u nog meer aan in deze TodN Noordnijs?

 • Startkaarten TodN 2018 en meer.
 • Fotowedstrijd: Wie legt alle kleuren van De Ploeg vast?
 • Nieuws van het Pronkjewail front.
 • wandeltips: Fivelstadtocht en Oranjerun.

Het(aller)laatste nieuws verschijnt via de TodN App en TodN.nl

TodN startkaarten en meer ....

Wij zijn klaar voor TodN, jullie ook ....?!

Uw Startkaart via Mijn TodN

Aanstaande maandag 10 september kunt u via Mijn TodN uw TodN Startkaart (met barcode) en alle andere informatie ophalen. Om de startkaart op te halen gaat u naar Mijn.TochtomdeNoord.nl en logt u in met uw e-mailadres en uw wachtwoord (heeft u ontvangen bij uw bevestiging) en vervolgens komt u op uw persoonlijke pagina met daarop uw Startkaart(en), TodN Informatiebrief 2018, Routebeschrijvingen en een Volgen link (voor het thuisfront).

Bent u het wachtwoord kwijt, of vergeten? Geen probleem, op de pagina Mijn.TodN.nl vindt u onder het blauwe balkje de tekst: Wachtwoord vergeten. U klikt hierop, vult uw emailadres in en u krijgt een nieuwe bevestiging via de mail toegestuurd.

TodN App

Vanaf volgende week kunt u ook de nieuwste editie van de TodN App verwachten en downloaden (te vinden in de verschillende App stores). Het is verstandig als u de TodN App download, zodat we u in geval van bijzondere (nood) gevallen kunnen bereiken via deze App. U kunt, als de TodN App heeft gedownload, hiermee ook uw startkaart en startgroep achterhalen. Met behulp van de TodN App kunt u de route (bijna blindelings) volgen.U kunt zien waar u zelf bent, u kunt informatie over de dprpen lezen, u ziet waar de stempelposten en de toiletten zijn.

Startgroepen

Dit jaar krijgt u (evenals vorig jaar) geen startnummer, maar bent u ingedeeld in een startgroep met een bijbehorende (bus)vertrektijd. Het nummer van de startgroep op de zondag is hoger, dat komt omdat er vanuit de zaterdag naar de zondag wordt doorgenummerd met startgroepen.

Raaisbewies

Het Raaisbewies (de stempelkaart) krijgt u dit jaar uitgereikt op vertoon van uw geprinte startkaart (met barcode) bij binnenkomst op de verzamelplek (of 1e startplaats). Bij ontvangst schrijft u onmiddellijk uw naam en startgroep bij Aigender (eigenaar).

In het Raaisbewies treft u aan het TodN Startbewijs (blauw en rood met logo De Ploeg 2018) en op de andere kant de Finish traktatie. Deze kaartjes kunt u uitscheuren. Wij vragen u het TodN Startbewijs zichtbaar te dragen tijdens de Tocht, dit als TodN deelnamebewijs en i.v.m. eten & drinken, dat u wordt aangeboden!

Let op!

Als u 80 km wandelt krijgt 1 Raaisbewies voor beide dagen (u moet wel beide dagen de startkaart laten scannen). De andere wandelaars, die 2 dagen wandelen krijgen 2x een Raaisbewies overhandigd en moeten eveeens 2x scannen.

Houd de startkaart (met barcode) bij de hand, want deze moet worden getoond bij het instappen in de bus (wees dus zuinig op je startkaart)!
Uiteraard is vanaf de tweede week van september ook veel informatie te vinden via: TodN.nl en klik op Wandelfestival Tocht om de Noord 2018.

Laatste TodN Startkaarten via Marktplaats

Indien u op de wachtlijst staat, of nog belangstelling heeft bij een TodN Startkaart 2018, dan is er nog een mogelijkheid om alsnog deel te nemen aan TodN! Als u gaat naar Marktplaats.nl en zoekt op Tocht om de Noord, dan ziet u nog een paar aanbiedingen van TodN Startkaarten.

U kunt deze kaarten gebruiken voor alle afstanden op die dag (zie ook de TodN Info-brief). U kunt echter niet een kaart voor de zaterdag gebruiken voor de zondag of vice versa, ook kunt u een kaart voor 2 dagen niet splitsen in aparte zaterdag- en een aparte zondagkaart.

Wilt u dit bericht delen met alle TodN wandelaars, die u kent (dankuwel)!!

TodN 2018 wordt een kleurenreis ... met een uitdaging!

Ekke Kleima, Gesprek langs het water, circa 1931, part. coll. (Onderdendam)

De organisatie van Tocht om de Noord heeft dit jaar een samenwerking opgestart met vele (kunst)instellingen, waaronder: St. 100 jaar De Ploeg, het Groninger Museum, St. Johan Dijkstra, St. Behoud Beeldende Kunsten in Groningen, Borg Verhildersum, St. Grafisch Centrum Groningen, Vrijdag, GRID en vele anderen. In samenspraak met al deze instellingen heeft TodN de mogelijkheid gekregen om op de route vele werken, reproducties en andere kunstuitingen van de Groninger kunstkring De Ploeg te laten zien.Wij willen op deze plaats graag iedereen bedanken, want door deze bijzondere inzet wordt TodN dit jaar de langste kleurenreis langs de prachtige beelden van De Ploeg!

In dat kader dagen we wandelaars uit om tijdens TodN 2018 zo veel mogelijk beelden, activiteiten, schilders, enz. in het teken van De Ploeg vast te leggen. We hebben voor de winnaar een leuke prijs, wie durft!!!

Langeafstandspad Groningen, het Pronkjewailpad

Nog een kleine 2 maanden te gaan, dan zit het eerste jaar PW Pad erop. Inmiddels hebben al ruim 100 Pronkjewaillopers het pad uitgelopen en hebben hun PW Stempelkaart opgestuurd. Zij krijgen binnenkort de uitnodiging voor een bijzondere huldiging op zaterdag 17 november!

We hebben intussen besloten, na veel vragen van Pronkjewaillopers, om de Stempelkaart voor de Noordroute ook volgend jaar nog te gebruiken. U krijgt dus 2 jaar de gelegenheid om te finishen!!

Het Pronkjewailpad wordt nog steeds druk bezocht. Er zijn zelfs wandelaars, die het Pronkjewailpad voor de tweede keer lopen, maar nu in tegengestelde richting!! Ook leuk, want dan kom je veel andere PW lopers tegen!! De Pronkjewailpad App wordt het meest ingezet en telt inmiddels bijna 2500 gebruikers!

PW Huldiging: de Camino Groningen

Wie het Pronkjewailpad in 1 jaar uitloopt wordt uitgenodigd voor de Camino Groningen een speciale Huldiging voor Pronkjewaillopers op zaterdag 17 november.

Pronkjewail Stempelkaart opsturen

Als de PW Stempelkaart vol is, dan moet je deze opsturen (+ een gefrankeerde retourenveloppe) naar: Tocht om de Noord, Postbus 3104, 9701 DC Groningen. Wij controleren de kaart op volledigheid en tellen het aantal stempels, na ca een week krijg je de Stempelkaart weer retour met (indien volledig) een uitnodiging voor de Huldiging op 17 november.

Voorproefje

Wil je een voorproefje van het gastvrije avontuur, dat je te wachten staat! Bekijk dan onze Pronkjewailpad film, of onze PW Trailer (40 sec).

Verder kun je ons natuurlijk volgen via Facebook.com/Pronkjewailpad en via Pronkjewailpad.nl, met mooie foto's.

Bent u ook bij de Camino Groningen, de feestelijke intocht op zaterdag 17 november?!

Gezamenlijke PW Start op donderdag 13 september

Elke 2e donderdag van de maand is er een gezamenlijke start van het Pronkjewailpad bij of in de Martinikerk. Zo is er ook volgende week donderdag 13 september een gezamenlijke start om 10.00 uur in de Martinikerk.

Voorafgaand aan de start (op 13 september) van 9.30 tot 10.00 uur is er bij de Martinikerk een korte instructie hoe je de PW App en PW Stempelkaart kunt gebruiken. UIteraard kun je dan ook andere vragen stellen over het Pronkjewailpad.

Groningen, een provincie vol pronkjewails!

Het Pronkjewailpad, de 'alternatieve' Tocht om de Noord ontwikkeld i.s.m. Routebureau Groningen en Provincie Groningen

Steenbok sport

Elke start bieden we de Pronkjewailloper ook een aanmoediging aan om goed voorbereid op weg te gaan.

Aanstaande donderdag ontvangen alle startende Pronkjewaillopers een mooie multi-functionele sjaal van onze partner Steenboksport. Wat wil je nog meer ..... Komen dus a.s. donderdag!!!!

Wandeltip 1: Fivelstadtocht nadert eerste lustrum (8 sept)

Komende Fivelstadtocht in September vieren de wandelaars - de wintereditie even buiten beschouwing gelaten - het eerste lustrum. Bij deze de informate van de komende Fivelstadtocht en we hopen dat er wederom een (korte) aankondiging in jullie TodN nieuwsbrief " Noordnijs" kan worden opgenomen ergens in Augustus/ begin September 2018.

Op zaterdag 8 september 2018 wordt er vanuit Appingedam de vijfde historisch culturele wandeltocht georganiseerd in het gebied Fivelingo voor de afstanden 5-15-25 en 40 kilometer. Opgeven kan vanaf 1 maart 2018 en het maximaal aantal deelnemers is gesteld op 700.

De streek Fivelingo omvat deels de huidige gemeenten Appingedam, Loppersum, Ten Boer, Delfzijl en delen van de nieuwe gemeente Midden-Groningen en het in 2019 te vormen Het Hogeland. De wandeltocht wordt elk jaar op de zaterdag van het tweede weekend in september uitgeschreven. Bewust is gekozen voor de combinatie met het Landelijk Open Monumentenweekend om zo de culturele en historische achtergronden van de te lopen wandelroutes te accentueren.

Telkens wordt een andere windrichting genomen als wandelgebied waarbij voor 2018 een oostelijke route is uitgezet. Tijdens deze historisch culturele wandeling worden bekende maar ook minder in het oog springende facetten van de rijke historie in het Fivelingo gebied belicht. U kunt hierbij denken aan oude smokkelroutes, waterwegen, kerkpaden, handelsroutes en (voormalig) industrie.

Vanzelfsprekend zijn er enkele verrassende, spraakmakende en (on)herkenbare aspecten uit dit Fivelingo gebied te bewonderen waarbij uiteraard de organisatie de grondgedachte van de tocht niet uit het oog zal verliezen:
Fivelstadtocht, het historisch cultureel wandelevenement van de provincie Groningen

Wandeltip 2: Dorpentocht Middag-Humsterland (22 sept)

Een prachtige opwarmer voor de Tocht om de Noord is natuurlijk op zaterdag 22 september de dorpentocht: Middag-Humsterland (zie hieronder).

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen