TodN Noordnijs september 2022

Dwalen door Verhalen in het Westerkwartier

Beste TodN wandelvrienden

De 16e editie van Wandelfestival Tocht om de Noord staat voor de deur: nog maar één week te gaan! Dan kunnen we eindelijk kennismaken met alle bijzondere verhalen die het Westerkwartier te bieden heeft. Alle dorpen aan de route kunnen niet wachten om ons allemaal gastvrij te ontvangen en hun dorpsverhalen aan ons over te brengen. Daarvoor halen ze alles uit de kast: muziek, theater, verhalenvertellers en natuurlijk bijzondere locaties en gebouwen. Sommige verhalen gaan over de geschiedenis; bijvoorbeeld de Brug der Zuchten en het graf van de gravin. Andere verhalen gaan juist over hele actuele onderwerpen, zoals: lokaal geproduceert voedsel en een bijzonder geval van "#me-to"... Laat u verrassen en ontdek het prachtige Westerkwartier tijdens TodN 2022!

Afsluiting Tocht om de Noord 2022 en bekendmaking Gastgemeente Tocht om de Noord 2023

Zondag 25 september rond 16:30 uur zal Tocht om de Noord 2022 officieel worden afgesloten bij de finish in Grijpskerk. Op dat moment zal ook bekend worden gemaakt wie de gastgemeente voor Tocht om de Noord 2023 zal zijn. We kunnen nu alvast verklappen dat dit een heel bijzondere editie gaat worden! Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze plannen volgend jaar? Zorg dan dat je om 16:30 uur aanwezig bent bij de sporthal in Grijpskerk.

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs

 • Tocht om de Noord: laatste informatie.
 • Korte terugblik Tocht van Bommen Berend.
 • Laat de Noordstar weer stralen!
 • Steenbok sport aanbieding.

Tocht om de Noord: laatste informatie

Dwalen door verhalen

Startinformatie

Sinds deze week is het mogelijk om de startinformatie voor Tocht om de Noord 2022 te downloaden via Mijn Tocht om de Noord. Inloggen kan met uw emailadres en het wachtwoord dat u heeft ontvangen in de bevestigingsmail (na inschrijving).

Op uw persoonlijke pagina treft u aan

 • TodN Startkaart.
 • TodN Welkomstbrief.
 • TodN-Arriva instructie OV.
 • Routebeschrijving zaterdag.
 • Routebeschrijving zondag.
 • De links naar de routes in afstandmeten.nl.
 • Vervoer TodN 2022.

Dit jaar (2022) is zowel de start- als finishlocatie voor alle afstanden goed bereikbaar met de trein. Met uw gratis treinticket (dagkaart) reist u rechtstreeks vanaf uw dichtstbijzijnde Arriva treinstation naar de startlocatie Zuidhorn. Houd er rekening mee, dat er geen parkeergelegenheid is geregeld in Zuidhorn. Op de zondag worden er ook bussen ingezet om deelnemers te vervoeren. Meer hierover leest u in de Welkomstbrief.

Vroegste startgroepen

Kunt u niet op tijd vanuit uw eigen woonplaats bij de start komen, omdat er vanuit uw woonplaats zo vroeg nog geen treinen rijden naar Groningen? Dan heeft u een paar opties:

 1. Laat u afzetten bij de startlocatie: Kiss & Ride.
 2. Kies een later tijdstip om te starten. U mag altijd besluiten om later te starten dan vermeld staat op uw startkaart. Loopt u 40km, dan kunt u uiterlijk om 7.32 uur starten. Loopt u de korte afstand, dan kunt u uiterlijk om 11.32 uur starten. Het is niet toegestaan om eerder te starten dan vermeld staat op uw startkaart.
 3. Rijd eerst naar een station, waar wel een trein op tijd vertrekt. Voorbeeld: woont u in Veendam en wilt u zaterdag starten om 7.32 uur? Dan kunt u niet (op tijd) vertrekken vanaf station Veendam. In dat geval kunt u de auto bijv. parkeren bij station Hoogezand en vanaf daar de trein nemen van 6.57 uur naar Groningen en vervolgens de trein van 7.24 uur naar Zuidhorn.
 4. Lukt geen van bovenstaande opties? Neem dan contact met ons op via info@tochtomdenoord.nl en dan zoeken we graag samen met u naar een oplossing.

Traktatie

Op vertoon van uw startkaart ontvangt u bij de startlocatie de TodN stempelkaart. Deze stempelkaart bevat ook een afscheurbaar 'traktatiekaartje', met daarop een nummer: 1, 2 of 3. Op de route (op beide dagen) zijn er drie Uitgiftepunten voor de trakatie (Uitgiftepunt 1, 2 en 3). Op alle locaties wordt dezelfde traktatie aangeboden, maar vanwege de beschikbare ruimte en voorraad is het van belang dat u uw trakatiekaartje inlevert op het uitgiftepunt dat hetzelfde nummer heeft als op uw kaartje.

De exacte locaties voor het inleveren van uw traktatiekaart zijn terug te vinden in de routebeschrijving en in de Tocht om de Noord App.

Tocht om de Noord App

Via de Tocht om de Noord App kunt u o.a. eenvoudig de route volgen en belangrijke locaties (zoals toiletten, stempelposten, EHBO etc.) in beeld brengen. Momenteel wordt er nog gewerkt aan een laatste update van de App. Check daarom (via de Appstore of Playstore) vlak voor vertrek of u de nieuwste versie op uw telefoon heeft staan.

T-shirts

Bestelde t-shirts kunnen op beide dagen worden afgehaald bij de finishlocatie: sporthal de Bokkediek te Grijpskerk.

Gezellige nazit

Gelukkig is het weer mogelijk om na de wandeltocht nog even gezellig na te zitten bij de finish. Onder het genot van een drankje en een hapje (er zijn diverse kraampjes met heerlijke hapjes, die grotendeels zijn bereid met lokale ingrediënten) hopen we weer op een oudwets gezellige afsluiting!

Gezellige nazit

Korte terugblik Tocht van Bommen Berend

Terugblik op Bommen Berend wandeltocht

Op 27 en 28 augustus liepen honderden wandelaars (letterlijk) 350 jaar later in de voetsporen van Bommen Berend.

Als bevrijders van Coevorden én Groningen werd iedereen gezamenlijk ontvangen op de Grote Markt in Groningen, waar het Convenant van de Vrijheid werd ondertekend door de locoburgermeester van Coevorden Jeroen Huizing en burgermeester van Groningen Koen Schuiling.

Iedereen die heeft meegelopen kan zijn/haar persoonlijke convenant downloaden via Mijn Bommen Berend.

Reportage

RTV Drenthe was erbij op de zaterdag en heeft een leuk artikel geschreven en een mooie video gemaakt. Beide zijn te vinden via onderstaande link:

Wandelaars lopen 110 kilometer in voetsporen van de legers en de helden van 1672 - RTV Drenthe

Laat de Noordstar weer stralen!

Vier molens strijden dit jaar om de Vrienden Loterij Molenprijs 2022 ter waarde van €75.000. Een prachtig bedrag waarmee een molendroom kan worden gerealiseerd. De uitdaging voor de kandidaten is om in een korte periode zoveel mogelijk stemmen te werven. De winnaar gaat met de hoofdprijs naar huis, de andere molens krijgen hetaantal ontvangen stemmen uitgekeerd in euro’s. Elke stem levert dus geld op. Stemmen kan vanaf woensdag 7 september 10:00 uur tot en met zondag 2 oktober 2022, 23:59 uur via www.molenprijs.nl/noordbroek.

Laat de Noordstar weer stralen!
De Noordstar

Vereniging De Hollandsche Molen zet zich al bijna een eeuw in voor het behoud van de ruim 1200 nog werkende molens in Nederland en organiseert jaarlijks de VriendenLoterijMolenprijs.

Ook dit jaar kan het publiek weer stemmen. De vier genomineerden, allemaal met een vurige wens om de molen te herstellen of te verfraaien, zijn: drie molens uit de provincie Utrecht en korenmolen De Noordstar in Noordbroek in de provincie Groningen.

De roeden van De Noordstar zijn in zeer slechte staat evenals de bekleding van het dak van de molen. Molenaar Taeke Overdijk van De Noordstar zegt: “Een ramp zoals bij De Dellen,dat willen we absoluut niet meemaken in Noordbroek”. Als het aan de Molenstichting Midden- en Oost- Groningen ligt, wordt dit ook voorkomen. Voorzitter Reint Huizenga: “Het zou fantastisch zijn om de VriendenLoterij Molenprijs 2022 te winnen. Natuurlijk allereerst om De Noordstar te herstellen. Maar óók als kroon op het vele werk, dat al is verzet door onze vrijwilligers en last but not least om aanvullende noodzakelijke financiering rond te krijgen!”.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn heeft op woensdag 7 september de aftrap gedaan voor de digitale stemcampagne bij molen De Noordstar in Noordbroek om 10.00 uur. Met de steun van iedereen blijft De Noordstar er in de toekomst weer stralend bij staan.

Via www.molenprijs.nl/noordbroek kan van woensdag 7 september 10.00 uur tot zondag 2 oktober 23.59 uur iedereen vanaf 18 jaar stemmen. Er volgt dan een email die nog bevestigd moet worden zodat de stem geldig is. De molen met de meeste stemmen wint. De overige projecten krijgen het aantal uitgebrachte stemmen per project in euro's uitgekeerd. Op dinsdag 11 oktober 2022 om 14.30 uur wordt de winnaar bekend gemaakt op locatie De Ster in Utrecht.

Steenbok sport - Tocht om de Noord aanbieding

Steenbok sport - Tocht om de Noord aanbieding

BELANGRIJKE DATA 2022

Noteer alvast in de agenda:

 • Vanaf heden: inschrijving Pronkjewailpad (West).
 • Donderdag 7 april t/m zondag 30 oktober: Pronkjewailpad (West).
 • Donderdag 6 t/m zondag 30 oktober: Pronkjewailpad West - Etappe van de Maand oktober.
 • Zaterdag 24 en zondag 25 september: Wandelfestival Tocht om de Noord 2022.
 • Zaterdag 12 november: Camino Groningen, slotetappe en huldiging Pronkjewailpad.

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen