TodN Noordnijs september 2023

Beste TodN wandelvrienden,

Onlangs is de grootste studie ooit naar het nut van wandelen afgerond. De conclusie? Hoe meer je loopt, hoe langer je leeft. "Met elke vijfhonderd tot duizend extra stappen per dag neem de kans op overlijden aan wat voor oorzaak dan ook, significant af. Per duizend stappen neemt de kans om te overlijden met 15 procent af en vijfhonderd stappen zijn al goed voor 7 procent kleinere kans op hart- en vaatziekten". Alleen dat zou al een goede reden zijn om dagelijks aan de wandel te gaan!

Een extra motivatie zou kunnen zijn dat je staat ingeschreven voor Wandelfestival Tocht om de Noord op 23 en 24 september 2023. Misschien ga je alleen lopen of sta je ingeschreven met vrienden, familie of collega's. Of misschien ga je dit jaar met jouw deelname wel donaties ophalen, om een bijdrage te leveren aan baanbrekend kankeronderzoek in het UMCG. 

Hoe dan ook: je wilt natuurlijk wel fit aan de start verschijnen, zodat je jouw afstand moeiteloos kunt volbrengen. Terwijl je onderweg geniet van de gastvrijheid van lokale bewoners en organisaties. En natuurlijk van de prachtige natuur in Westerwolde en over de grens in Duitsland. 

Ter voorbereiding kun je natuurlijk wandelen op het Pronkjewailpad, bijvoorbeeld op de Etappe van de Maand september. Of deelnemen aan een mooie wandeltocht in onze regio. Meer informatie hierover lees je verderop in deze nieuwsbrief. 

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:

 • Vooraankondiging startinformatie Wandelfestival TodN 2023
 • Etappe van de Maand september: Openingsdag op zaterdag 2 september
 • Fight Cancer: doneer voor baanbrekend kankeronderzoek in UMCG
 • Vrienden van Tocht om de Noord
 • Hunzeloop
 • Fivelstad Wandeltocht

Vooraankodiging startinformatie Wandelfestival TodN 2023

Vanaf dinsdag 12 september is het mogelijk om via Mijn TodN de startinformatie te downloaden.

Hier vind je in ieder geval de:

 • TodN Startkaart (met exacte starttijd)
 • TodN Welkomstbrief
 • Routebeschrijving zaterdag
 • Routebeschrijving zonda

Annuleren

Het is helaas (na 31 augustus) niet meer mogelijk om jouw inschrijving te annuleren. Je kunt jouw startkaart echter wel overdoen aan iemand anders. Je hoeft deze wijziging niet door te geven aan de organisatie.

Wijzigen

Na 31 augustus 2023 wordt iedereen ingedeeld in startgroepen en tijden, daarna kunnen wij niets meer wijzigen. Indien je toch graag wilt veranderen van afstand kun je dat eigenhandig doen (je hoeft dat niet te melden). Je start dan met de nieuw gekozen afstand op de laatste starttijd. Deze laatste starttijden staan vermeld in op TodN Startkaart (vanaf 12 september).

Wachtwoord vergeten?

Wat te doen als u het wachtwoord bent vergeten? Ga naar mijn.TochtomdeNoord.nl, rechts onder het blauwe balkje inloggen staat: wachtwoord vergeten? Klik hierop en u kunt het wachtwoord opnieuw opvragen (m.b.v. uw e-mailadres).

Etappe van de Maand september: Openingsdag zaterdag 2 sept

EvdM sep 2023

Appingedam - Bierum

Wandelen langs én door de Pronkjuwelen in Groningen. Op de Etappe van de Maand september wordt gewandeld van Appingedam naar Bierum en worden geheel passend bij het thema van 2023 verschillende (verdwenen) borgen 'aangedaan'. Wat zal de wandelaar hierover ontdekken? Tussen 09:30 en 11:30 uur is zijn er mensen van Het Groninger Landschap beschikbaar voor een rondleiding bij de oude steenfabriek Rusthoven. Daarnaast zijn het unieke eetcafé De Boerderij en de Mariakerk mooie rustpunten onderweg. In Holwierde treffen de wandelaars boerderijwinkel AGF en Bierum natuurlijk de bekroonde bakkerij en rustpunt Olinga.

Openingsdag Etappe van de Maand, zaterdag 2 september

Tijdens de Opening van de Etappe van de maand op 2 september kan ook de Bierumer Jaarmarkt en de De Luingahof Oogst- en Kunstfair bezocht worden (zie afbeeldingen). 

Oogstfair LuingahofTussen 10.00 en 17.00 uur vindt de jaarlijkse Oogst- en Kunstfair plaats. Op deze dag kan het publiek al wandelend door de oude boomgaard genieten van de nieuwe oogst en de vele kramen met verschillende kunstenaars uit de regio. Daarnaast is er onder andere brocante, kleding, huisgemaakte chocola en zijn de pomologen aanwezig voor het determineren van het meegebrachte fruit. Voor de kinderen is er kinderschmink en een luchtkussen. In de theeschenkerij zorgt prachtige muziek voor Franse sferen op het terras onder de oude fruitbomen. De nieuwe oogst zomerappels en Reine Victoria-pruimen zijn volop verkrijgbaar in de boerderijwinkel van De Luingahof.

Bierumer MarktOp het Pronkjewailpad bepaal je zelf wanneer en waar je loopt. Dat geldt ook deels voor de Etappe van de Maand. Je mag namelijk de hele maand de betreffende etappe lopen en zelf ook jouw start- en finishpunt bepalen. Maar om je een beetje op weg te helpen, kun je er ook voor kiezen om te lopen op de Openingsdag van de Etappe van de Maand. Deze maand is dat op zaterdag 2 september. Een voordeel is dan dat de stempelposten nog eens extra hun best doen om jou gastvrij te ontvangen. Ook is de kans groot dat je mede-pronkjewailpad-wandelaars op de route tegenkomt!

Etappekaart 

Loop je niet de volledige Noordroute, maar wil je wel eens een Etappe proberen? Kies dan voor een losse inschrijving voor de Etappe van de Maand.

Voor inschrijven en meer informatie zie het PWP inschrijfformulier 

Fight Cancer: doneer voor baanbrekend kankeronderzoek in UMCG

In de vorige Noordnijs werd de nieuwe samenwerking met Stichting Fight cancer al aangekondigd. Inmiddels heeft zich een mooie groep deelnemers gemeld, die allemaal al druk bezig zijn om met het ophalen van donaties voor baanbrekend kankeronderzoek in het UMCG.

Het zou fantastisch zijn als u ook een eenmalige donatie zou willen doen! Alleen samen kunnen we toe naar een wereld waarin kanker geen dodelijke ziekte meer is. Wilt u weten wat er met de opbrengsten wordt gedaan? Kijk naar de oproep van Prof. Wijnand Helfrich, onderzoeker bij het UMCG (klik op de afbeelding).

Voor meer informatie en doneren, kijk op: 

Walk&Dance to Fight Cancer | Groningen (Tocht om de Noord) - Onderzoek Prof. Wijnand Helfrich in het UMCG

Ps. Staat u ingeschreven voor TodN en wilt u graag zelf fondsen werven? Dat kan! Neem dan contact met ons op via info@tochtomdenoord.nl  

Vrienden van Tocht om de Noord

Vrienden LogoVrienden van Tocht om de Noord is een initiatief ván wandelaars, vóór wandelaars en andere betrokkenen bij Tocht om de Noord. Voor een ieder die zich herkent in gastvrijheid en liefde voor Groningen en samen wil ontdekken, wandelen of wat daaruit ook voortkomt.

Deelnemende wandelaars, maar ook ondernemers, dorpsbewoners, theatergroepen, muzikanten en vrijwilligers weten al jaren hun 'wandelweg' naar Tocht om de Noord te vinden. We treffen elkaar daarom wel vaker en kijken naar een volgend treffen alweer uit. Dat heeft TodN gemerkt en daar zijn we ook bijzonder trots op. Met deze ruimte voor 'Vrienden' wordt hier aan bijgedragen. 

Vanuit de 'Vrienden' wordt er regelmatig initiatief genomen om samen een (wandel)activiteit te ondernemen. Wil je hier mee over weten, heb je zelf ideeën voor activiteiten of wil je eens deelnemen? Kijk dan op Vrienden van Tocht om de Noord

Hunzeloop wandeltocht

HunzeloopOp 16 september aanstaande wordt, zoals ieder jaar op de derde zaterdag in september in de week voorafgaand aan de Tocht om de Noord, de Hunzeloopwandeltocht georganiseerd. Een uitgelezen gelegenheid om kennis te maken met het noordelijke deel van het Hunzedal.En een dag waarop natuur, cultuur en gezelligheid elkaar ontmoeten. En dat begint al bij de start aan het Achterom in Zuidlaren waar de deelnemers worden verwelkomd met een kopje koffie/thee en een echt Drents kniepertje.

Hunzeloopwandeltocht

Er is bos, water en weidse vergezichten alles wat het Hunzedal mooi maakt. Elk jaar worden er nieuwe routes uitgezet van 2,5 tot en met 25 kilometer met veel natuur, variatie en verrassende doorkomsten en rustpunten. Ook het vogelparadijs Tusschenwater, waar vorig jaar meer dan 60 verschillende vogelsoorten en ook de bever en de otter zijn gesignaleerd, is voor een deel in de route opgenomen. En met wat geluk is er misschien zelfs wel een zeearend te zien.

Vogels spotten

Bijzonder is dat er dit jaar op de afstanden vanaf 10 km ook een pop up “vogelkijkhut” op de route is geplaatst waar deelnemers met verrekijkers ook de vogels verderop kunnen spotten. Vrijwilligers geven daarbij uitleg over wat er is te zien en ook zijn er specialisten aanwezig die uitleg over de verschillende kijkers kunnen geven. Kortom ook dit jaar weer veel afwisseling én veel om van te genieten.

Natuur, cultuur én gezelligheid

Gelijktijdig met Hunzeloop wordt in het centrum van Zuidlaren het Festival Vitaal georganiseerd door Sport Tynaarlo en de Zuidlaarder ondernemers. En ook vindt de afsluiting plaats van het programma Meters voor Diabetes, voor de deelnemers die mee. hebben gedaan aan de Drentse uitvoering de Nationale Diabetes Challenge. Dus voor wie van actief buiten bezig zijn houdt is dit een dag om niet te missen.

Goed doel

De opbrengst van de Hunzeloopwandeltocht komt ten goede aan Het Drentse Landschap, die dit op haar beurt weer investeert in het Drentse landschap. Zodat we niet alleen nu maar ook in de toekomst kunnen blijven genieten van alles wat Drenthe zo mooi maakt. Mee doen.  Deelname aan de Hunzeloopwandeltocht kost 6 euro. Kinderen tot en met 4 jaar mogen gratis mee. Beschermers van Het Drentse Landschap en leden van de KWBN krijgen € 1,- korting op het inschrijfgeld. Honden zijn niet toegestaan op de routes. Meer informatie is te vinden op www.hunzeloopwandeltocht.nl  daar kan ook direct worden ingeschreven.

Fivelstad wandeltocht

FivelrstadOp zaterdag 9 september 2023 wordt er vanuit Appingedam de negende historisch culturele Fivelstadtocht georganiseerd in het gebied Fivelingo.

De afstanden:

 • 5 kilometer
 • 10 kilometer 
 • 15 kilometer
 • 25 kilometer

Telkens wordt vanuit het oude stadscentrum een andere windrichting genomen als wandelgebied waarbij voor 2023 een oostelijke route is uitgezet. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.fivelstadtocht.nl 

BELANGRIJKE DATA 

Noteer alvast in de agenda:                                  

 • Donderdag 6 april t/m zondag 29 oktober: Pronkjewailpad (nieuwe Noordroute)
 • Zaterdag 2 september 2023: Openingsdag Etappe van de Maand september
 • Zaterdag 23 en zondag 24 september: Wandelfestival Tocht om de Noord 2023
 • Woensdag 1 t/m 11 november: Opening Gulden Martinusweg
 • Zaterdag 11 november: Camino Groningen & Finish Gulden Martinusweg

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen